20 tips om het vakantiegevoel thuis te ervaren

Reizen is heerlijk, maar je kunt dat fijne vakantiegevoel thuis ook ervaren. Er zijn allerlei manieren om reisherinneringen opnieuw te ervaren, maar ook dankzij de inrichting van jouw huis kun je dat vakantiegevoel vasthouden. In deze blog deel ik 20 tips om het vakantiegevoel thuis te ervaren.

Tips om het vakantiegevoel thuis te ervaren

1. Hang een hangmat op

Hangmatten zijn sowieso een goede manier om dat relaxte vakantiegevoel thuis te ervaren. Zelf heb ik een vrolijk gekleurde hangmat uit Suriname, maar je kunt hangmatten ook hier in Nederland aanschaffen. Hang hem op in de tuin of gebruik een hangmat-standaard om de hangmat in op te hangen.

vakantiegevoel-hangmat-ophangen

2. Haal de tropen in huis met lekker veel planten

Misschien heeft niet iedereen ruimte in huis voor een immense palmboom, maar het is altijd mogelijk om jouw casa een exotisch tintje te geven. Ga bijvoorbeeld voor een leuke cactus, een prachtige paradijsvogelbloem of een vleesetende plant (ben je ook gelijk van die muggen af die de vorige winter hebben overleefd). Mijn favoriete exotische planten voor dat vakantiegevoel thuis zijn yucca’s, dracaena’s, alocasia’s, calathea’s en maranta’s. En je kunt natuurlijk zelf kiezen hoe groot of klein jouw kamerplant is.

Lees ook: makkelijke kamerplanten – deze zijn ideaal voor beginners!

vakantiegevoel
alocasia-kamerplanten

3. Duik de toko in & maak een bijzondere maaltijd

Voor veel mensen is de exotische menukaart een leuk onderdeel van het reizen: zo veel smaken, geuren en kleuren! Zoek een paar buitenlandse recepten bij elkaar en duik vervolgens de toko in om alle ingrediënten in te slaan. En zelfs de slechtste keukenprinses (ik refereer hier natuurlijk naar mezelf…) kan bijvoorbeeld sushi of een burrito klaarmaken.

4. Buitenlandse snacks

Als je dan toch al in de toko staat is het ook heerlijk om tussen de buitenlandse snacks te snuffelen! Of misschien zit er wel een speciaalzaak in jouw stad voor wat bijzondere snacks. Mijn favoriete buitenlandse snacks zijn de Surinaamse baka bana met pindasaus, bananenchips, de Portugese pastel de nata, Indonesische spekkoek en Israëlische bamba.

Lees ook: 6x inspiratie voor wereldse gerechten (om thuis op reis te gaan)

pasteis-de-nata-lissabon

5. Leer een vreemde taal

Niet alleen heel leuk, maar ook nog eens heel handig! Eerder gaf ik jullie al een aantal tips om een nieuwe taal te leren. Kun je het tijdens jouw volgende reis gelijk in de praktijk brengen. Zelf ben ik fan van de app Drops, die ik dagelijks gebruik om bijvoorbeeld Spaans en Portugees te leren. Lekker laagdrempelig en visueel, dus ideaal om jouw woordenkennis te vergroten.

Taal-leren-Drops

6. Toerist in eigen land

Kun je niet naar het buitenland? Ga op een vrije dag even flink de toerist in eigen land uithangen. Want ook in Nederland zijn er genoeg fijne plekken die jij ongetwijfeld nog niet hebt ontdekt. Er zijn bijvoorbeeld honderden kastelen in Nederland te bewonderen. En heb je wel eens leuke vestingsteden zoals Heusden, Zutphen en Bourtange bezocht? Of ga de uitdaging met jezelf aan om alle nationale parken in Nederland te bezoeken. Genoeg in eigen land te ontdekken!

Lees ook: 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

jessica-met-kasteel-de-haar-op-achtergrond

7. Jouw interieur in buitenlandse stijl

Als je het vakantiegevoel thuis wilt ervaren kun je die vibes natuurlijk ook in jouw interieur verwerken! Ga jij bijvoorbeeld voor Scandinavisch interieur? Strakke lijnen, veel lichtinval en rustige kleuren kenmerken de Scandinavische huizen. Die sfeer kun je bijvoorbeeld mooi creëren met witte shutters, oftewel binnenluiken die je kunt openklappen.

Of wat dacht je van een Japanse stijl? Laatst las ik het boek De Japanse Manier en daar gaat een hoofdstuk over Japans interieur. Met kleine lage meubels, rustige en natuurlijke kleuren en veel ruimte. Een Shoji is een Japanse transparante schuifdeur die vaak wordt gebruikt als scheidingswand of kamerscherm. En wat dacht je van houten jaloezieën voor het raam? Dat past helemaal in het Japanse interieur!

houten-jaloezieen-vakantiegevoel-thuis

8. Apparatuur op vakantie-modus

Op vakantie zit je ook een stuk minder op jouw laptop of telefoon. Dus waarom thuis niet? Om dat vakantiegevoel thuis te ervaren zet je jouw apparatuur op vakantie-modus. Zo krijg je zo min mogelijk push-berichten en meldingen binnen. Extra tip: stel een sfeervolle vakantiefoto in als achtergrond en screensaver op jouw computer én telefoon.

Jessica-met-laptop-online-werken-Portugal

9. Stel een vakantie-muzieklijst samen

Er zijn van die nummers waardoor je direct aan een moment op reis terugdenkt. Lekker wegdromen bij fijne muziek en mooie herinneringen is niet een hele vervelende bezigheid als je het mij vraagt!

Lees ook: 9x inspiratie voor Israëlische muziek

10. Leer een instrument spelen

Als ik thuis gitaar speel beeld ik me wel eens in dat ik bij een kampvuur op een strand op een paradijselijk eiland zit. Niks geks mee, toch?

vakantiegevoel

11. Hang die reisinspiratie aan de muur…

Kale muren zijn niet heel inspiratievol. Waarom hang je niet een van jouw favoriete reisfoto’s aan de muur? Er zijn verschillende partijen waar je jouw foto’s op canvas, glas of fotobehang kunt laten drukken. Geen eigen foto’s die je af wilt laten drukken? Kijk dan eens op Werk aan de Muur, waar fotografen hun mooiste werken delen. Mijn favoriete reisfoto’s staan ook op Werk aan de Muur en zijn voor iedereen te bestellen. Een ander leuk alternatief is een wereldkaart aan de muur hangen. Gebruik bijvoorbeeld punaises om aan te geven waar je al bent geweest of gebruik een Scratching Map om nieuwe landen “open” te krassen!

Lees ook: reisinspiratie – 20 mooie reisfoto’s (die jij nu ook kunt bestellen!)

reisinspiratie-raleighvallen-suriname

12. Maak een vakantie bucket list

Want een mens moet kunnen blijven dromen hè? Door een lijst te maken van alle plekken die jij nog wilt bezoeken kom je automatisch in de reissfeer. En zo ervaar je dat vakantiegevoel thuis ook al een beetje tijdens het researchen!

13. Onder de zonnebank

Je begint alweer bijna dat bruine kleurtje te verliezen waar je zo hard voor hebt gewerkt. Een keer onder de zonnebank en het lijkt alsof jij net terug van een zonbestemming komt!

14. Bezoek een vakantie-/reisevenement

De Vakantiebeurs in Utrecht is natuurlijk hét jaarlijkse evenement wat betreft reizen in Nederland, maar wist je dat er het hele jaar door dingen worden georganiseerd? Diverse reisbureaus houden regelmatig open dagen om mensen te inspireren en te helpen met vragen, maar ook tijdschriften houden bijeenkomsten zoals het Traveler Café van National Geographic Traveler of de evenementen van Salt Magazine. Er zijn zelfs reislustige mensen die zelf iets organiseren: erg inspiratievol en bovendien leuk om andere reizigers te leren kennen! Als je tussen de evenementen of reizigersgroepen op Facebook snuffelt kom je altijd wel iets tegen.

Lees ook: de 9 mooiste plekken in Utrecht (de provincie)

vakantiegevoel

15. Snuffel rond in een outdoor- en reiswinkel

Iedere keer als ik bijvoorbeeld de outdoor winkel Bever binnenloop heb ik het gevoel dat ik op het punt sta om op reis te gaan en immense bergen te beklimmen. Andere fijne winkels om dat vakantiegevoel thuis te ervaren zijn de ANWB Reiswinkel, Decathlon en de Wereldwinkel.

16. Doe mee met (online) wedstrijden om een reis te winnen

Wie weet win je wel een reis en zit jij binnenkort met je billen op het strand van Thailand! Behalve wat tijd verlies je er weinig mee. En het zorgt er in ieder geval voor dat die reiskriebels nog even niet verdwijnen.

17. Souvenirs in the spotlight

Je hebt ongetwijfeld wel wat tastbare herinneringen van jouw vakanties en reizen in huis toch? Geef ze een mooi plekje in huis!

vakantiegevoel

18. Films met een reisthema

Er zijn onwijs veel films waardoor ik in de reisstemming kom en dat vakantiegevoel thuis ervaar.

Enkele van mijn favoriete films zijn:

Bucket List (2007), met Morgan Freeman en Jack Nicholson. Over twee mannen die terminaal ziek zijn, maar nog wel alles uit het leven willen halen.
Due Date (2010), met Zach Galifianakis en Robert Downey Jr. Heerlijke komedie waarin twee mannen die elkaars uiterste zijn de Verenigde Staten per auto doorkruizen.
Slumdog Millionaire (2008). Prachtige film over het leven van een jongen uit de sloppenwijken van het Indiase Mumbai die uiteindelijk bij een televisieprogramma terecht komt.
Cidade de Deus, oftewel City of God (2002). Mooie film! Over het Braziliaanse Rio de Janeiro in de jaren ’60, over jongens die hun dromen achterna gingen maar ook over een drugsoorlog die de stad in zijn grip hield.
Argo (2012), met onder meer Ben Affleck. Een CIA agent gaat undercover in Iran om enkele Amerikaanse gijzelaars het land uit te smokkelen.
Hoe duur was de suiker? (2013), met Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing. Een Nederlandstalige film over Suriname en de slavernij in de achttiende eeuw.

Lees ook: 42 reisfilms en films om in de reisstemming te komen

19. Probeer nieuwe dingen uit

Reizen gaat vaak over het verkennen van grenzen en het uitproberen van nieuwe dingen. Maar waarom zou je dat niet ook thuis kunnen doen? Neem bijvoorbeeld eens een surfles in Scheveningen, ga paardrijden door de Loonse en Drunense Duinen, spot wilde dieren op de Veluwe en proef eens een maaltijd waarvan jij géén idee hebt wat het is.

Schotse-hooglander-close-up

20. Boodschappen doen op de markt

In het buitenland vind ik het heerlijk om over markten te struinen en daar mijn eten bij elkaar te zoeken. Dus waarom doe ik dat thuis eigenlijk niet wat vaker?

vakantiegevoel

Heb jij nog andere ideeën om het reisgevoel zo lang mogelijk vast te houden en dat vakantiegevoel thuis te ervaren? Laat mij en andere reizigers hieronder in een reactie weten wat jij doet om dat gevoel vast te houden!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments