handige-reisspullen

Handige reisspullen die iedere reiziger wil hebben

Ik heb liever toffe ervaringen en een paspoort vol stempels dan een kast vol kleding en een mooi ingericht huis. Ik leef best wel minimalistisch, want wat heeft een mens nou eigenlijk nodig aan spullen om gelukkig te zijn?  Toch kan ik het vaak niet laten om een reiswinkel in te duiken en rond te snuffelen tussen de leuke gadgets en handige reisspullen. In deze blog deel ik een paar handige reisspullen die iedere reiziger ongetwijfeld wil hebben!

Handige reisspullen voor backpackers

1. Pakzakken (packing cubes)

Dit is een simpele, maar o zo geniale uitvinding. Toen ik er voor het eerst over hoorde dacht ik dat het overbodig was. Maar inmiddels gaan ze iedere reis mee. Wat een orde heb je ineens in jouw backpack! Ik heb bij de Ikea een set van vier pakzakken gekocht, genaamd UPPTÄCKA.

Een paar andere fijne packing cubes zijn:

Förfina packing cubes (6) van Ikea

Forclaz packing cubes (3) van Decathlon

Packing cubes (3) van Sunflake

handige-reisspullen

2. Lichtgewicht koffer

De meeste backpackers reizen met een rugzak, maar een koffer heeft ook zeker voordelen. Het biedt betere bescherming en het is soms ook makkelijker qua indeling. Voor kortere trips reis ik regelmatig met een koffer. Ik ga dan wel het liefst voor een lichtgewicht koffer. De ouderwetse koffers wegen vaak al een paar kilo en als je jouw bagage veel moet verplaatsen wil je die onnodige kilo’s niet meesjouwen. Met name bij vliegreizen is dit extra handig. Als je bijvoorbeeld maar 10 kilo mag meenemen, wil je niet dat de helft van de maximale hoeveelheid bestaat uit het gewicht van jouw koffer. Goede merken voor lichtgewicht koffers zijn bijvoorbeeld Eminent en Nortvi.

Jessica-lopen-vakantiepark-met-NORTVI-koffer
bagage-kwijt-vliegperikelen

3. Reishangmat

Ik slaap het beste in een hangmat: je hebt geen last van bedwantsen, je kunt jezelf in slaap wiegen en bovendien schijnt het goed te zijn voor mensen met rugpijn. Er zijn genoeg plekken waar je in een hangmat kunt overnachten, maar wie zijn of haar eigen reishangmat meeneemt betaalt vaak weinig tot niets!

Ik was lange tijd op zoek naar een perfecte reishangmat en werd uiteindelijk verliefd op de Amazonas reishangmat met klamboe. En ben je op zoek naar een echte budget knaller? Dan is de 1-persoons hangmat van Quechua iets voor jou!

handige-reisspullen
handige-reisspullen

4. Drinkrugzak/Camelbak

Niet essentieel, wel ontzettend handig! Vooral tijdens trektochten is het heerlijk om tijdens het lopen te kunnen drinken en niet om de haverklap te hoeven stoppen. Ook tijdens een ritje met de scooter hoef je niet meer iedere keer te stoppen om een fles water uit je rugzak te graaien. Ik heb zelf een drinkrugzak van 3 liter van het merk Camelbak. Die liters heb je zeker in warme landen dagelijks nodig.

handige-reisspullen

5. Hangende toilettas

Nog eentje in de categorie handige reisspullen: de hangende toilettas. Eerder op reis had ik een stoffen toilettas die ik niet kon ophangen. Deze kon ik eigenlijk nooit meenemen als ik ging douchen, want de toilettas werd hartstikke nat omdat ik hem op de grond moest zetten. Een hangende toilettas is ideaal. Ik heb er een van het merk Jack Wolfskin en hij is perfect: alles – van tandenborstel tot after sun – past erin! En ben je op zoek naar een universele toilettas die leuk is voor mannen én vrouwen? Dan is de hangende toilettas van CoshX een aanrader!

handige-reisspullen

6. Dopper waterfles

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om op een duurzame manier water te drinken tijdens het reizen. Een van mijn favorieten is de Dopper waterfles. Deze fles is gemakkelijk te gebruiken én af te wassen. Op veel plekken is het mogelijk om je fles te vullen met bron- of kraanwater en steeds meer accommodaties hebben een watertank waar je gratis of goedkoop kunt bijvullen.

duurzaam-reizen-water-drinken

7. Hoofdlamp

Eerder zei ik al dat een kleine zaklamp een aanrader is om in de backpack te stoppen. Maar misschien vind ik mijn hoofdlamp nog wel veel fijner! Zelf heb ik een noodhoofdlamp van Petzl.

Deze is niet alleen betaalbaar (want wat kunnen sommige hoofdlampen duur zijn zeg!), maar hij heeft ook nog eens verschillende functies. Je kunt bijvoorbeeld ook rood licht gebruiken. Ideaal voor als je op zoek gaat naar dieren of met dieren werkt (zoals ik tijdens het werk met zeeschildpadden in Costa Rica) en ze niet wilt laten schrikken. Veel dieren kunnen rood licht namelijk niet zien, terwijl ‘normaal’ ligt hen wel degelijk verblindt. Daarnaast is het fijn dat je deze hoofdlamp niet alleen om je hoofd kunt doen, maar bijvoorbeeld ook om je pols.

handige-reisspullen

8. Paspoorthoes

Over leuke spulletjes van Ik Wil Meer Reizen gesproken… Ik ben echt fan van paspoorthoezen. Sommige mensen zullen denken: wat is daar nou weer het nut van? Nou, ten eerste blijft het paspoort – toch een van mijn meest kostbare bezittingen op reis – net wat beter beschermd. Daarnaast ziet het er voor dieven net wat minder interessant uit, want het lijkt eerder op een notitieboekje dan op een paspoort. Bovendien kun je meer dingen in jouw paspoorthoes kwijt. Ik bewaar hier onder andere een paar pasfoto’s, een van mijn creditkaarten, een paar foto’s en het herdenkkaartje van mijn vader in. De paspoorthoes die ik heb is inmiddels helaas uitverkocht bij Ik Wil Meer Reizen, maar deze is ook erg tof. En ook CoshX heeft verschillende leuke paspoorthoezen!

handige-reisspullen

9. Wereldstekker / omvormer

Want wie wil er nou zonder stroom komen te zitten? Bekijk van tevoren even wat voor soort stopcontact ze op jouw bestemming hebben. Ga je een langere reis maken waarbij je meerdere landen bezoekt? Dan is het misschien handiger om een wereldstekker te kopen die verschillende ingangen heeft. Deze is bijvoorbeeld erg fijn en niet te zwaar (zware wereldstekkers ‘zakken’ nog wel eens uit het stopcontact).

handige-reisspullen

10. Sarong of haremdoek

Ik heb zelf een sarong uit het Indonesische Flores die ik vaak gebruik als deken en strandhanddoek. En mocht je yoga willen doen maar geen mat bij je hebben, dan kun je deze ook gebruiken. Daarnaast heb ik een prachtige ronde handdoek van de webshop Bohemida.

handige-reisspullen

11. Sea Band tegen reisziekte

Op reis word ik behoorlijk snel misselijk in bussen en op boten. Eerder slikte ik hier meestal Primatour pillen voor. Deze werken in principe prima, maar tijdens een lange reis heb ik geen eindeloze voorraad aan pillen bij me. De bandjes van Sea Band werken via acupressuur en tot nu toe werken ze heel goed. Een goede aanschaf als je snel misselijk wordt op zee of onderweg!

Lees ook: reisziekte – wat doe je aan misselijkheid op reis?

handige-reisspullen

12. Sneldrogende handdoek

Een geweldige uitvinding! Normale handdoeken nemen redelijk wat ruimte in in jouw koffer of backpack. In sommige hostels zit een handdoek bij de prijs inbegrepen, maar bij veel hostels is dit niet het geval. Er bestaan speciale reishanddoeken die gemaakt zijn van microvezel. Hierdoor zijn ze licht van gewicht, drogen ze ontzettend snel en zijn ze erg compact.

Ik heb 2 reishanddoeken. De eerste is een maat L (60x120cm) van het merk Sea to Summit. Deze is vooral handig om bijvoorbeeld je gezicht mee af te drogen. Hij is trouwens erg gemakkelijk in de hoes terug te stoppen, groot pluspunt! De tweede variant (60x120cm) is van Care Plus en gaat ook erg soepel terug in de hoes. Deze handdoeken zijn een stuk kleiner dan een normale handdoek, maar prima om je mee af te drogen. Deze sneldrooghanddoeken zijn ideaal, want na het douchen zijn deze binnen een half uur weer droog.

handige-reisspullen

13. Powerbank (het liefst oplaadbaar met stroom én zonne-energie)

Stroom kan op sommige plaatsen erg schaars zijn en dus is het altijd handig om een ‘noodvoorraad’ bij je te hebben. Vooral aangezien iedereen tegenwoordig met een leger aan apparatuur op pad gaat. Deze oplader van 20.000 mAh is ideaal voor mensen die meerdere apparaten tegelijkertijd willen opladen. mAh geeft aan hoe veel energie het apparaat kan opslaan: hoe hoger het cijfer, hoe langer de powerbank dus meegaat. Ik zou je aanraden om er een van minimaal 15.000 te nemen als je op reis gaat. Ik had er eerder een van 2.000 mAh en deze kon niet eens één keer mijn telefoon geheel opladen.

Daarnaast heb ik inmiddels ook een powerbank die niet alleen via elektriciteit is op te laden, maar ook met zonne-energie! Toegegeven, deze powerbank van WakaWaka is vrij prijzig en is qua capaciteit ook minder sterk, maar toch vind ik deze ook zeker een aanrader voor reizigers. Je bent namelijk met dit apparaat niet afhankelijk van stroom, maar je zet hem gewoon een middag in de zon. Extra leuk vind ik dat WakaWaka bij iedere verkoop ook een oplader met zonne-energie doneert aan mensen in Afrika.

handige-reisspullen
handige-reisspullen

14. Spork & inklapbaar servies

De uitvinder van de Spork verdient een Nobelprijs. Ik neem er altijd een aantal mee bij de Albert Heijn To Go (tip: je mag deze gewoon gratis pakken!). Jammer genoeg breken deze vaak snel doormidden in mijn rugzak. Daarom heb ik er altijd een paar extra ergens ingepakt. Bijvoorbeeld van het merk Benson of het merk Light My Fire.

twee sporks gehaald met een hoesje gehaald van het merk Light My Fire. Daarnaast is het altijd handig om inklapbaar servies bij je te hebben. Uit een bakje waar je noodles of wat fruit in kunt doen eet je net wat gemakkelijker en ingeklapt neemt het amper ruimte in in je tas. Tijdens de reis met de Transmongolië Express had ik ook nog een inklapbare beker bij me, omdat onze dag voornamelijk uit koffie en thee drinken (en uit het raam staren) bestond.

handige-reisspullen
handige-reisspullen

15. Sloten

Het liefst twee. Een backpack heeft vaak ontelbaar veel ritsen en vakjes. Ik reis daarom vaak met een transporthoes. Op die manier hoef je bijvoorbeeld op het vliegveld maar één rits af te sluiten met een slot. Daarnaast zijn er in veel hostels kluisjes die je kunt gebruiken, maar daar heb je wel een eigen slot voor nodig. Wel zo handig als je er dan één of twee bij je hebt! Persoonlijk vind ik een sleutelslot fijner, maar het is ook mogelijk om een cijferslot te nemen (voor het geval je bang bent om de sleutel kwijt te raken). Houd er rekening mee dat je een TSA slot neemt. Deze kunnen ze namelijk op het vliegveld openen zonder het slot te forceren, als ze jouw bagage moeten checken. Voor Amerika (en vluchten via Amerika) is het zelfs verplicht om een TSA slot te gebruiken.

16. Moneybelt

Een moneybelt ziet er misschien een beetje suf uit, maar is ontzettend handig. Met name wanneer je alleen reist. Hip is ‘ie niet, maar wel erg functioneel. Ik kan mijn paspoort, telefoon, wat dollars en lokaal geld erin kwijt. Als je wordt overvallen of je backpack moet afgeven ben je met wat geluk tenminste niet ALLES kwijt. Door de zachte stof aan de achterkant plakt de buidel gelukkig niet tegen de buik – ideaal als je naar warme landen gaat waar je ongetwijfeld gaat zweten.

handige-reisspullen

17. Drybag

Ik zit regelmatig op boten of in de buurt van water. Na het horrorverhaal van reisblogger Kate was ik bang. Eigenlijk niet eens zozeer voor het feit dat boten kunnen zinken, maar meer voor het feit dat mijn spullen niet veilig zijn als dat daadwerkelijk gebeurt. Een reizigster die we op een van de bootreizen tegenkwamen had een drybag en vanaf dat moment wist ik dat ik er ook een wilde hebben. Nee, beter gezegd: moest hebben.

Ik heb er inmiddels een van het merk Osprey en hij is redelijk groot (volgens mij de grootste maat die ze hebben), 30 liter. Ik wilde er namelijk zeker van zijn dat mijn laptop (15.3 inch), mijn camera en mijn kleine tasje met portemonnee en paspoort erin zouden passen. De waterdichte zak kun je in je rugzak stoppen. Zo heb je in één keer alles bij de hand en kun je het gemakkelijk meenemen, mocht het ooit misgaan. Daarnaast is een kleine drybag van bijvoorbeeld 3 liter handig als je een keer in je eentje gaat zwemmen en je spullen niet op het strand wilt achterlaten. Better be safe than sorry! 

handige-reisspullen

Ik ben erg benieuwd wat jullie nou echt onmisbaar op reis vinden. Laat het hieronder in een reactie weten en wie weet inspireren jullie me wel om nog een derde lijst te maken!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

39 gedachten over “Handige reisspullen die iedere reiziger wil hebben”

  1. Ja ze zijn zo ontzettend fijn! Ik deed al mijn spullen hiervoor altijd in plastic zakken, maar dit werkt toch iets fijner en alles blijft net wat normaler ruiken haha ;p

  1. Ja sarongs uit Azië zijn zo fijn! Ik vind die Sea Band bandjes ontzettend fijn werken, maar toevallig heb ik deze week nog meer tips op een rijtje gezet voor mensen met reisziekte 🙂

  1. Ja zeker waar, eigenlijk zijn ze altijd wel handig want ik gebruik ze inmiddels ook bij citytrips waarbij ik een koffertje meeneem 🙂

  1. Ik vind het inderdaad ook echt een geweldige tip, aangezien ik heel snel reisziek wordt ;p Toevallig heb ik de afgelopen week nog meer tips voor reisziekte op een rijtje gezet, dus misschien vind je daar nog meer handigheidjes voor wanneer je in de vroege ochtend moet vertrekken 😉

  1. Haha ja hè! Ik gebruikte vroeger plastic zakken, maar dan werd het alsnog een puinhoop bij mij… De volgende keer dat je in Nederland bent even bij de IKEA langsgaan! 😉

 1. Een aantal van deze gadgets vind ik zelfs behoorlijk onmisbaar op reis. Zoals de hoofdlamp en de wereldstekker, die gaan hier eigenlijk altijd mee. Zo’n sea band lijkt me misschien wel wat voor onze oudste, op weg naar Groningen gisteren hebben we weer een ongeplande tussenstop moeten maken om een minder fijne reden, dus het lijkt me wel ‘t uitproberen waard of dit werkt!

  1. Je hebt zelfs speciale bandjes voor kinderen vertelde de apotheker mij, dus dat is misschien wel handig voor jullie kids 🙂

  1. Ik deed een paar jaar geleden ook alles in plastic zakken, maar bij mij bleef het een puinhoop in mijn backpack haha :p Als je ooit de IKEA binnenloopt zou ik ze zeker meenemen, ze kosten een paar euro en ik gebruik ze inmiddels voor bijna ieder tripje dat ik maak (ook korte stedentrips met een koffertje)! 😉

 2. Wat een goede tips! Die packing cubes zien er inderdaad wel erg handig uit, dus ik denk dat ik die wel aanschaf. Volgende zomer gaan we rondreizen in Afrika, dus dan is het wel handig om geen al te grote puinhoop in mijn koffer te hebben!

  En die ronde handdoek is ook echt schitterend!!

  1. Ik gebruikte hiervoor altijd plastic zakken, maar het bleef altijd een puinhoop. Gek genoeg is alles heel georganiseerd bij mij met die packing cubes haha! En je hebt toffe plannen voor het komende jaar Anne, waar gaan jullie precies rondreizen in Afrika? 😀

  1. Nee inderdaad, ik gebruikte ook altijd plastic tassen maar het bleef een puinhoop en bij mij gingen die plastic zakken ook nog eens regelmatig kapot.. :’)

 3. Packing cubes are the best! Je moet ze alleen niet teveel gebruiken, dan wordt je backpack een beetje te chunky. Dat heb ik ook geleerd 😉 Ik heb die handdoek nog steeds niet gekocht, maar ik ben er nog steeds door geobsedeerd!

  1. Haha inderdaad een goede tip Dominique! Die handdoek is inderdaad heerlijk, je kunt er gemakkelijk met 2 personen op liggen en hij neemt niet al te veel ruimte in de backpack in beslag 🙂

 4. Handig allemaal inderdaad. Naast mijn mooie hangmat (zo noem ik ‘m nog steeds terwijl ik ‘m al bijna 20 jaar heb, ooit in Costa Rica gekocht) heb ik inderdaad ook een lichtgewicht reishangmat. Ik ben altijd zo blij als ik ‘m op reis ergens op kan hangen!
  De seaband-bandjes werken bij mij niet helaas. Of misschien doe ik iets verkeerd…
  et als jij neem ik altijd sarongs mee op reis. Ik heb er een stuk of 6, allemaal al sinds 2001/2002 (toen ik in Thailand woonde) en nu zijn ze bijna aan het vergaan. Ik heb ze zó veel gebruikt. Ik neem al járen geen handdoeken meer mee, ook op zonvakanties niet. En ook hier in NL op het strand gebruik ik ze. Ook de kinderen zijn er dol op, want die knopen ze dan weer over hun hoofd en als cape om, etc.

  1. Nee inderdaad, normale handdoeken nemen zó veel ruimte in beslag! Ik ga komend jaar weer richting Azië dus dan zal ik er ongetwijfeld ook weer een paar sarongs inslaan haha 🙂 Die Sea Band bandjes moet je inderdaad vrij precies plaatsen, en zelfs dan werken ze soms nog steeds niet bij sommige mensen. 🙁

 5. Bijna alles heb ik al in mijn tas zitten, behalve de pakzakken. De hangmat vond ik in zuid amerika heel handig, maar in Azië heb ik hem (beide keren) nauwelijks gebruikt… Ik twijfel dus of ik hem de volgende keer thuis zal laten. Het neemt toch weer ruimte in in je tas 😉

  1. Ja inderdaad, het ligt inderdaad een beetje aan de bestemming of de hangmat handig is of niet. In Zuid- en Midden-Amerika kun je inderdaad best vaak de hangmat ergens ophangen (gratis of heel goedkoop). In Azië heb ik er nog geen ervaring mee, ik twijfel ook of ik hem mee ga nemen.

 6. Leuk lijstje! De pakzakken zijn helemaal hot de laatste tijd, ik gebruik ze zelf nog niet maar misschien moet ik er toch maar eens voor gaan kijken. Mijn broer zoekt al jaren een goede hangmat met muggennet erover heen. Ik heb nu een goed cadeau voor kerst, top bedankt!

  1. Graag gedaan Gabriëlle! En ja die pakzakken zijn echt ideaal. Ik dacht van tevoren: hoeveel verschil kan dat nou uitmaken? Maar ik ben ineens veel minder chaotisch met de inhoud van mijn backpack ;p En ik heb het idee dat de kleren net iets beter blijven ruiken in plaats van het in plastic zakken te stoppen (maar dat kan misschien ook gewoon in m’n hoofd zitten, want backpackerskleren blijven natuurlijk gewoon vaak stinken :p)

  1. Een opblaaskussen is inderdaad ook nog wel fijn! Alleen heb ik er nog geen gevonden die een beetje lekker ligt/niet in de nek snijdt. Jij nog suggesties? 🙂

 7. Heel herkenbaar! Packings Cubes zijn onmisbaar, net zoals de reisbandjes, hangende toilettas, sarong, wereldstekker en hoofdlamp. Ik heb ze allemaal, haha. Een hangmat lijkt me niet praktisch. Ik slaap al slecht in een bed, laat staan in een hangmat. Volgens mij doe ik dan helemaal geen oog dicht.

  1. Ik hoor van veel mensen inderdaad dat ze slecht slapen in een hangmat, terwijl ik juist het tegenovergestelde heb haha :p Al neem ik die reishangmat niet voor iedere trip mee; het is een beetje afwegen hoe vaak je hem gebruikt natuurlijk. 😉

 8. Handig die spullen! Wij kunnen bijvoorbeeld niet zonder reisstekker. Ik heb vaker over die packing cubes gelezen, maar nog nooit zelf aangeschaft. Tot nu toe ging het altijd wel zonder, alhoewel ik aan het eind van mijn reis wel eens moe word van de zooi in mijn tas en niks meer kan vinden.. misschien toch eens op mijn lijstje zetten 🙂

  1. Ja als je een keer de IKEA binnenloopt zou ik ze zeker meenemen. 🙂 Ze kosten een paar euro en ik vind het een van de beste dingen die ik ooit heb gekocht op het gebied van reisspullen! Ik ben namelijk ook behoorlijk chaotisch waardoor mijn backpack altijd een zooitje is, maar op de een of andere manier ben ik met die packing cubes veel beter geworden in inpakken en alles netjes houden haha ;p

 9. Die mooie ronde handdoek ziet er geweldig uit! Over de wereldstekker; het is inderdaad handig om een “kleine” mee te nemen. Ik had zo’n ronde mee maar vaak valt ‘ie uit het stopcontact of hij past niet in het stopcontact omdat er bijvoorbeeld al een andere wereldstekker is zat. Hij is vrij groot. Inmiddels heb ik er eentje gewoon los gekocht in Canada en hij is ideaal. Een kleintje en past overal in. Soms zijn die wereldstekkers nog helemaal niet zo duur als je ze in het land zelf aanschaft.

  1. Ja meestal schaf ik ook een wereldstekker ter plekke aan (ook omdat ik ze gewoon vaak verlies of uitleen :p). Ik had ooit zo’n grote omdat ik dacht dat dat handig zou zijn om meerdere dingen tegelijkertijd op te laden. Maar de stekker bleef inderdaad bijna nooit in het stopcontact zitten… Leuk idee, maar in de praktijk werkt het vaak niet ;p

 10. Ik heb twee toilettassen, zodat er eentje altijd ingepakt is om mee te nemen op reis (met handige mini-tubes). Maar dat is vooral voor stedentrips. Een wereldstekker gaat altijd als eerste mijn tas in, samen met extra geheugenkaartjes voor de camera!

  1. Dat is best wel slim Aniek, dat ga ik denk ik ook eens doen! Nu ligt alles een beetje chaotisch in een la weggestopt en ben ik een half uur op zoek naar mijn “citytrip-spullen” ;p

 11. Die paspoorthoes – daar had ik eigenlijk nog nooit bij stil gestaan: zo ziet je paspoort er minder jatbaar uit! Handig! 😀

  1. Ja hè? Mensen denken vaak dat het een notitieboekje is, niet heel erg aantrekkelijk om te jatten haha ;p Zo plak ik trouwens ook stickers op mijn laptop om hem minder aantrekkelijk te maken voor dieven 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *