Wereldse-gerechten-in-the-mood-for-food

6x inspiratie voor wereldse gerechten (om thuis op reis te gaan)

Eten is absoluut een fijn onderdeel van het reizen: er is overal zo veel lekkers te proeven! Gelukkig kunnen we in Nederland ook bij genoeg restaurants terecht om exotische maaltijden te eten. Of nog beter: experimenteer en maak deze wereldse gerechten thuis! Ik ben geen keukenprinses, maar er zijn een paar gerechten die ik leuk vind om te maken (of als ze voor mij gemaakt worden haha)

In dit artikel vind je vooral inspiratie voor vegetarische gerechten, omdat ik zelf vegetarisch eet. Maar je kunt zeker ook vlees en vis aan deze wereldse gerechten toevoegen.

Vegetarisch-eten-op-reis

Recepten voor wereldse gerechten

1. Indonesië: uitgebreide rijsttafel

Indonesië is het eerste land waar ik in mijn eentje naartoe reisde, zo’n 10 jaar geleden. Daarom heeft het land een speciale plek in mijn hart. Maar ook omdat het eten onwijs lekker is! In Indonesië is het gebruikelijk om veel borden en schaaltjes te vullen met hapjes, zodat iedereen van alles kan proeven. Daarnaast worden er veel kruiden gebruikt, heerlijk!

Mijn moeder vindt het leuk om ons af en toe te verrassen met een zelfgemaakte Indonesische rijsttafel. Op tafel staan dan dingen zoals Indonesische gehaktballetjes en rendang. Gelukkig zijn er ook genoeg vegetarische opties in een Indonesische rijsttafel. Denk aan gado gado, sajoer boontjes, atjar, gevulde eitjes en sambal goreng tempeh. Meer inspiratie voor Indonesisch koken en recepten vind je op Boodschappen.nl.

hoogtepunten-flores-indonesie

2. Wereldse gerechten uit Japan: sushi

Sushi en Japan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toegegeven: als ik voor mezelf kook, maak ik niet snel sushi. Maar ik vind sushi wel heel leuk om met/voor een vriendengroep te maken. Het koken van de sushirijst duurt even en daarna is het ook nog een klus om al die rollen te vullen. Maar als je het samen doet is het een leuke bezigheid!

Je kunt met meerdere sushi-soorten aan de slag. Nigiri is het makkelijkst te maken. Je maakt een bolletje rijst en daar leg je iets overheen (zoals een lapje zalm of avocado). De maki is het meest bekend – en die maak ik ook het liefst. Dit zijn de rollen van zeewier waar de rijst en ingrediënten in worden gerold. Daarna worden ze in kleine stukjes gesneden. Een variant hierop is de temaki: waar alles in één hoorntje wordt samengevoegd.

Hotspots-Tel-Aviv-The-Green-Roll

3. Israëlisch eten: shakshuka

Ik houd van Israëlisch eten en één van mijn favoriete gerechten is shakshuka. In principe wordt shakshuka door Israëliërs als ontbijt of brunch gegeten, maar ik eet het ook graag als avondeten. Het is namelijk een best zwaar gerecht. Shakshuka is een tomatenpuree met groenten en gepocheerde eitjes. Meestal wordt het met brood gegeten, zodat je dat lekker erin kunt dippen. Extra tip: ik vind het lekker om ook wat geitenkaas aan shakshuka toe te voegen.

Lees ook: Israëlisch eten – 17x lekker drinken & eten in Israël

Wereldse-gerechten-shakshuka

4. Mexico: makkelijke wraps

De Mexicaanse keuken is een van mijn favorieten. Een van de makkelijkste wereldse gerechten om te maken zijn Mexicaanse wraps. Binnen 10 minuten kun je dit gerecht al op tafel hebben staan. Bovendien kun je haast alles als vulling voor de wraps gebruiken. Ik ga doorgaans voor mais, (rode) ui, bonen, champignons, paprika, ijsbergsla, geraspte kaas en vegetarisch gehakt. Als extra’s zet ik zelfgemaakte guacamole (avocado, limoen, zout en tomaat met elkaar mixen), spicy salsa en zure room erbij om te dippen, yum!

Zonsondergang-hardlopen

5. Wereldse gerechten uit Suriname: pindasoep

Ik heb een paar maanden in Suriname gewoond en ik ben sindsdien echt gek op pindasoep. Pindasoep komt oorspronkelijk uit Afrika en is tijdens de slavernij meeverhuisd naar Suriname. In Suriname wordt het vaak pinda bravoe genoemd. Deze soep is perfect als je van pittig eten houdt. Je kunt de soep aanvullen met stukjes kip of met balletjes gemaakt van bakbananen.

Andere lekkere wereldse gerechten uit Suriname zijn broodje pom, saoto soep, roti kousenband met aardappelen, Surinaamse nasi met ei, broodje bakkeljauw en zure komkommer met ui.

pretty-picture-time-raleighvallen-suriname

6. Food heaven Italië: gnocchi

Als ik slechts één keuken zou mogen kiezen dan is het waarschijnlijk de Italiaanse keuken. Ik ben gek op pasta en pizza! Gnocchi is een werelds gerecht uit Italië dat ook nog eens makkelijk te bereiden is. Dit is mijn go to maaltijd als ik iets lekkers snel in elkaar moet zetten. Gnocchi is een pastasoort – gemaakt van aardappelen – die in een paar minuten tijd ready is. Je kunt gnocchi met allerlei ingrediënten mixen, maar mijn favoriete gerecht is gnocchi met spinazie, blauwe kaas, gedroogde tomaten, pijnboompitten en courgette.

Lees ook: 20 tips om het vakantiegevoel thuis te ervaren

Framura-Italie

Dit waren slechts een paar van mijn favoriete wereldse gerechten. Laten we maar niet beginnen over pizza’s, Indische curry, pad thai en natuurlijk Franse quiche. Wie weet breid ik dit artikel van tijd tot tijd uit. Maar voor nu: wat is jouw favoriete gerecht uit het buitenland? Laat het hieronder weten in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *