Beverbende-en-anders-spellen-voor-2-personen

19 leuke spellen voor 2 personen, thuis én op reis!

Ben jij op zoek naar leuke spellen voor 2 personen? Dan heb je vast iets aan dit artikel. Ik deel 20 spelletjes die leuk zijn voor 2 spelers. Deze spellen kun je natuurlijk thuis spelen, maar de meeste spellen in deze blog nemen weinig ruimte in beslag in een koffer of rugzak. Hierdoor kun je ze ook prima meenemen als je op reis gaat!

Lees ook: 18 leukste reisspellen (voor op reis & thuis)

De leukste spellen voor 2 personen

1. Dobble

Dobble is een behendigheidsspel waarbij je goed moet opletten én snel moet zijn. Er zijn 55 kaarten waar objecten op zijn afgebeeld. Aan de spelers is het de taak om het object te vinden dat op beide kaarten staat. En dat klinkt makkelijker dan dat het is! Het fijne van dit spel is dat je weinig hoeft uit te leggen. Als je dus op reis met mensen wilt spelen die amper Engels spreken kun je alsnog samen Dobble spelen. Een van de fijnere spellen voor 2 personen als je op reis bent dus!   

Dobble Print & Play versie voor op reis

Ben je op reis en heb je zin in een spelletje, maar heb jij niets bij je? Dan kun je ook de Dobble printversie spelen. De Print & Play versie van Dobble kun je op reis uitprinten en direct spelen. Het is weinig knipwerk, dus je bent zo klaar. De Print & Play spellen zijn bovendien gratis te downloaden! Hoe fijn is dat?  

Reis proof: ja, tinnen doosje met ronde speelkaarten / Print & Play versie kun je zelfs ter plekke uitprinten
Aantal spelers
: 2 tot 8 personen
Uitgever: Zygomatic / Print & Play van Asmodee   

2. De Vos in het Bos

De Vos in het Bos is een minder bekend spel, maar wel een van de leukere spellen voor 2 personen. In een ronde spelen 2 spelers om de beurt een kaart, oftewel een slag. Je wilt slagen winnen, maar wanneer je alles wint ben je de slechterik in het bos – en verlies je dus. Bepaalde kaarten met speciale effecten wil je op het juiste moment spelen. Het klinkt misschien moeilijk, maar het spel is vrij logisch zodra je het gaat spelen. Alle acties staan op de kaarten beschreven. De kaarten zijn bovendien ook mooi vormgegeven, dus dat is een extra plus! Degene die als eerste 21 punten heeft wint het spel.

Reis proof: ja, kleine doos met enkel speelkaarten
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: White Goblin Games  

3. Guillotine

Guillotine is een van mijn favoriete spellen voor 2 personen om mee te nemen op reis. Het is compact en het blijft spannend als je het met z’n tweeën speelt. Maar je kunt het ook makkelijk uitbreiden met meer spelers, als je dat wilt. Tijdens dit spel worden personages tijdens de Franse Revolutie onthoofd door de guillotine. Je speelt meerdere rondes waarin je 12 personages voor de guillotine plaatst. Iedere personage heeft bepaalde acties die je kunt uitvoeren en levert plus- of minpunten op. Zo kun je bijvoorbeeld de volgorde aanpassen, iemand redden of juist meerdere mensen tegelijkertijd onthoofden. Een simpel maar super leuk spel!  

Reis proof: ja, klein doosje met enkel speelkaarten
Aantal spelers
: 2 tot 5 personen
Uitgever: Hasbro  

4. Kolonisten van Catan: het Duel

Het bordspel Kolonisten van Catan is een van mijn favorieten als het over spellen gaat. Maar jammer genoeg kun je die niet met 2 personen spelen. Gelukkig is er Kolonisten van Catan Het Duel. Je moet het niet vergelijken met het bordspel, want het werkt toch iets anders. Maar de elementen van de grondstoffen, het handelen en jouw imperium uitbreiden komen er wel in voor. Een leuke variant voor Catan-liefhebbers die een spel met 2 personen willen spelen! De doos is iets groter dan de meeste spellen in deze lijst, maar nog steeds een prima formaat om mee te nemen op reis.  

Reis proof: meer dan het bordspel, maar de doos is iets groter dan de meeste spellen voor 2 personen   
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: 999 Games  

5. Regenwormen

Een simpel, maar verrassend leuk spel is Regenwormen. Prima te spelen met 2 personen, al kun je het prima uitbreiden met meer personen. Het doel is om de regenwormen te verzamelen. Je moet dobbelen en het aantal op de regenwormen-stenen behalen. Alleen zo kun jij die regenworm winnen. Je mag meerdere keren dobbelen in jouw beurt, maar je moet per worp kiezen welke nummers jij opzij legt. Gooi jij in de eerste worp bijvoorbeeld 3 zessen, 2 vijven en 2 enen? Dan mag je bijvoorbeeld die zessen (totaal 18 punten) opzij leggen, maar dat is dan in de volgende worpen niet meer mogelijk. Doordat je ook regenwormen van anderen mag stelen wordt het extra spannend. Naarmate het einde nadert wordt het spel steeds spannender en hectischer!          

Reis proof: ja, in de kleine doos zitten enkel regenworm-steentjes en dobbelstenen.
Aantal spelers
: 2 tot 7 personen
Uitgever: 999 Games  

6. Carcassonne

Nog een favoriet spel van mij is Carcassonne. Het spel is vernoemd naar de Zuid-Franse stad Carcassonne. De spelers leggen om de beurt landtegels neer, waardoor je weides, wegen, steden en kloosters bouwt. In jouw beurt kun je mensen op die tegels plaatsen, zodat jij punten kunt verdienen. Je moet ze alleen wel strategisch plaatsen. Enerzijds heb je jouw medespelers dus nodig om tegels te leggen en dingen af te ronden. Anderzijds wil je niet dat zij er met jouw punten vandoor gaan. Een verslavend spel dat je ook prima met 2 personen kunt spelen!

Reis proof: de doos is vrij groot, maar in principe bestaat het spel alleen uit landtegels en poppetjes. Als je op reis gaat zou ik ze in een klein zakje bewaren en de doos thuislaten
Aantal spelers
: 2 tot 5 personen
Uitgever: 999 Games  

7. 4 Op ‘n Rij (reisspel)

Dit is een van de meest bekende spellen voor 2 personen, toch? 4 Op ’n Rij is een klassieker en heeft weinig uitleg nodig. Iedere speler kiest een kleur en probeert 4 fiches van zijn kleur op een rij te krijgen.  

Reis proof: ja, de reisvariant past praktisch in een broekzak!
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: Hasbro  

8. Exploding Kittens

Exploding Kittens is een spel dat veel wegheeft van Russisch roulette. Tussen de kaarten zitten een paar explosieve katten. Het spel is geweldig vormgegeven, dus alleen daarom is het al een geweldig spel. Door middel van de kaarten die je in jouw hand hebt kun je bepaalde acties uitvoeren of juist tegenhouden. Het spel is erg makkelijk te leren en ook makkelijk uit te leggen aan anderen. Hierdoor is het een prima spel dat je kunt meenemen op reis om nieuwe mensen te leren kennen.

Let op dat er een Engelstalige variant en een Nederlandstalige variant van Exploding Kittens is. Dit is met name belangrijk als je uitbreidingen gaat kopen (de kaarten hebben een andere kleur).

Reis proof: ja, kleine doos met enkel kaarten
Aantal spelers
: 2 tot 5 personen
Uitgever: Exploding Kittens / Asmodee 

9. Beverbende

Een van de leukere spellen voor 2 personen is Beverbende. Bij Beverbende draait het een beetje om geluk, maar vooral om geheugen en tactiek. Je moet namelijk goed onthouden welke kaarten er omgedraaid voor jou op tafel liggen. Het doel van het spel is om met zo min mogelijk strafpunten over te blijven. Een leuk spel dat bovendien niet al te lang duurt. Ideaal als je de tijd even wilt opvullen als je op de bus of het vliegtuig wacht!

Reis proof: ja, kleine doos met enkel kaarten en een scoreblok
Aantal spelers
: 2 tot 6 personen
Uitgever: 999 Games  

10. Lost Cities Kaartspel

Lost Cities is een geweldig bordspel, maar die neem je niet zo snel mee op reis. Bovendien kun je het bordspel wel met 2 personen spelen, maar is dat niet heel leuk. Daarom is er het Lost Cities Kaartspel. Die kun je namelijk wel met 2 personen spelen én meenemen op reis. In het kaartspel gebruik je kaarten voor jouw expedities om punten te verzamelen. De uitleg is simpel, maar door het rekenen komt er toch veel tactiek en strategie bij kijken. Bovendien kun je kaarten vasthouden om de andere speler tegen te zitten, maar je wilt ook ruimte overhouden voor jouw eigen expedities. Verslavend spel en hartstikke leuk als je op zoek bent naar een spel voor 2 personen!

Reis proof: ja, het kaartspel is een goed alternatief voor het bordspel
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: 999 Games  

11. Stratego

Mijn vader en ik hebben vroeger ZO VEEL Stratego gespeeld. Dit is een van mijn favoriete spellen voor 2 personen. Wat mij betreft is het een mooie combinatie van geluk, strategie en jezelf ook een beetje door het spel heen bluffen qua communicatie. In dit spel heeft iedere speler een helft op het bord met vakjes. Op die vakjes mag jij personages en wapens plaatsen. Op één van die vakjes plaats je de overwinningsvlag. Aan beide spelers is het de taak om de vlag van de ander te vinden, voordat al jouw personages zijn vermoord. Personages kunnen iemand doden wanneer ze een hoge rangorde hebben dan de ander. En dan zijn er ook nog bommen.. Een aanrader als je van strategische spellen houdt!   

Reis proof: het originele bordspel is te groot om mee te nemen op reis, maar er is gelukkig ook een Stratego reisvariant met een mini-bord!
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: Jumbo  

12. Port Royal

Met dit kaartspel probeer je zo veel mogelijk goud te verzamelen. In jouw beurt mag je kaarten omdraaien die goud kunnen opleveren. Er zijn personages, schepen, belastingkaarten en expeditie-kaarten. Schepen leveren bijvoorbeeld geld op, maar met belastingkaarten moet je juist weer geld inleveren. Je mag net zo lang doorgaan totdat jij tevreden bent met jouw beurt. Tenzij jouw beurt wordt beëindigd omdat je meerdere schepen van dezelfde kleur hebt verzameld. Ik vind het een leuk spel waar je een balans moet vinden tussen tevreden zijn met wat je hebt en risico nemen om winst te behalen.    

Reis proof: ja, kleine doos met alleen maar kaarten
Aantal spelers
: 2 tot 5 personen
Uitgever: 999 Games  

13. Het Verboden Eiland

White Goblin Games maakt spellen die prachtig zijn vormgegeven. Zo ook Het Verboden Eiland. Het leuke is dat je in dit spel niet tegen elkaar speelt, maar mét elkaar. Het eiland wordt gevormd door tegels en zinkt tijdens het spel, terwijl jullie schatten moeten zoeken. Spelers krijgen iedere beurt acties zoals verplaatsen, schatten vinden of tegels droogleggen. Door samen te werken kun je het eiland verlaten vóórdat het geheel is overstroomd. Ik vind het leuk dat dit een spel is dat net weer even anders werkt dan het gemiddelde spel. De leukste variant speel je met 3 of 4 spelers, maar met 2 personen kun je dit spel ook prima spelen.   

Reis proof: je kunt deze prima meenemen op reis. De doos is iets groter dan de meeste spellen in deze lijst, maar hij past makkelijk in een koffer of rugzak
Aantal spelers
: 2 tot 4 personen
Uitgever: White Goblin Games  

14. Schotten Totten

Schotten Totten is een van de minder bekende spellen voor 2 personen. Het is een strategisch kaartspel waar je vooral strategie moet gebruiken, maar ook een beetje sluw moet zijn. Met jouw kaarten vorm je een clan en je wilt de beste clan samenstellen om jouw dorp te verdedigen. De uitleg van het spel is niet moeilijk, dus je kunt snel aan de slag. Na een paar potjes begin je het spel te begrijpen en ga je betere combinaties leren samenstellen. Het spel heeft een variant voor beginners en een voor gevorderde spelers. Een spel dat je snel begrijpt, maar niet snel gaat vervelen!    

Reis proof: ja, kleine doos met enkel kaarten
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: Iello   

15. Wie Is Het?

Nog een klassieker: Wie Is Het? Vooral voor jonge kinderen is die een van de leukere spellen voor 2 personen. Beide spelers moeten de persoon op de andere kaart raden. Dat doe je aan de hand van vragen. Heeft deze persoon bruine haren? Is het een man? Je mag alleen vragen stellen waar de ander “ja” of “nee” op kan antwoorden. Wie het eerste de persoon op de kaart van de ander raadt wint!  

Reis proof: het spel is vrij groot, maar er is ook een reisvariant van Wie Is Het?
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: Hasbro  

16. Qwixx

In dit lijstje met spellen voor 2 personen staan niet zo veel dobbelspellen. Als je daar van houdt is Qwixx een leuk spel voor jou. Het spel heeft weinig regels, waardoor je vrijwel direct kunt beginnen met spelen. Geluk is een grote factor in dit dobbelspel. Iedere worp heeft namelijk invloed op alle spelers. Hierdoor kan het erg snel gaan en is het tot de laatste worp spannend, want het kan voor iedere speler nog veranderen. De Qwixx Deluxe versie heeft uitwisbare scorebordjes. Dit is een aanrader, want met een papieren scoreblok ben je zo door je scoreblaadjes heen.

Reis proof: ja, kleine doos met enkel dobbelstenen en scoreblok  
Aantal spelers
: 2 tot 5 personen
Uitgever: White Goblin Games

17. Kalaha

Kalaha – ook wel Mankala genoemd – en is een van de oudste spellen ter wereld. De oorsprong komt uit Afrika. Mensen verzamelden steentjes en groeven kuilen om dit spel te spelen. Het is de bedoeling dat jij de steentjes aan jouw zijde kwijtraakt, zodat alle kommetjes leeg zijn. Iedere beurt worden de steentjes uit één kommetje genomen. Vervolgens belandt er een steentje in iedere kom terwijl je het bord rond gaat. Wanneer je eindigt in een kom die leeg is mag je de stenen uit de kom ertegenover pakken en in jouw “hoofdkom” doen. Het doel is om zo veel mogelijk steentjes in jouw hoofdkom te verzamelen. Wanneer alle steentjes aan één zijde weg zijn is het spel afgelopen. Degene met de meeste steentjes wint!

Reis proof: kalaha-borden komen in allerlei vormen en maten, dus zorg dat jouw bord inklapbaar is als je deze mee wilt nemen op reis
Aantal spelers
: 2 personen
Uitgever: –  

18. Koehandel Master

Koehandel is een van mijn favoriete spellen – en ze hebben nu ook een variant voor 2 personen: Koehandel Master. Deze kun je met 2 tot 6 spelers spelen. Door te bieden op kaarten (en ook wel een beetje bluffen) probeer jij zoveel mogelijk setjes dieren te verzamelen. Er zijn ook bonuskaarten en kaarten die minpunten opleveren in het spel. Uiteindelijk ga je met elkaar handelen, maar pas op dat je niet wordt opgelicht en genoeg waarde krijgt voor jouw aanbod. Degene met de meeste punten wint!

Reis proof: ja, kleine doos met enkel speelkaarten
Aantal spelers
: 2 – 6 personen
Uitgever: Ravensburger   

19. Vlotte Geesten

Vlotte Geesten is een van de leukere spellen voor 2 personen, ook al kun je het uitbreiden tot 8 spelers. Tijdens dit behendigheidsspel liggen er voorwerpen in het midden met een specifieke kleur. Vervolgens worden er kaarten omgedraaid. Staat er bijvoorbeeld een groene fles op de kaart? Dan grijp je de groene fles van de tafel. Maar een blauwe of witte fles moet je laten liggen. Geloof me: dit klinkt makkelijker dan dat het tijdens het spel is! De kaarten laten namelijk meerdere voorwerpen zien, dus je raakt nog best snel verward. Maar het zorgt in ieder geval wel voor wat adrenaline. Wie aan het einde de meeste kaarten heeft verzameld wint.         

Reis proof: ja, doosje met een paar kleine voorwerpen en kaarten
Aantal spelers
: 2 tot 8 personen
Uitgever: 999 Games  

Dit zijn mijn favoriete spellen voor 2 personen, voor zowel thuis als op reis. Heb jij nog een favoriet die niet in dit lijstje staat? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *