Israelische-muziek-inspiratie

9x inspiratie voor Israëlische muziek

Muziek is een goede manier om in de reisstemming te komen. Ga jij binnenkort naar Israël of heb jij heimwee naar dit land? Bij deze deel ik 9 Israëlische bands en artiesten die ik de moeite waard vind om naar te luisteren. Ik ben benieuwd wat jullie van de Israëlische muziek vinden! In het jaar dat ik in Israël heb gewoond ben ik bij heel wat festivals, concerten en optredens geweest. Ik wist niet dat de muziekindustrie in Israël zo gevarieerd en tof was!

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Inspiratie voor Israëlische muziek

1. Lucille Crew

Een van de tofste bands die ik in Israël live heb gezien is ongetwijfeld Lucille Crew. Wat een energie hebben die mensen als ze op het podium staan en optreden! Hun Engelstalige muziek is vooral hiphop, funk en soul.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids – tips voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

2. Lola Marsh

Lola Marsh is wellicht een naam die je al kent. Dit duo is namelijk ook internationaal best bekend. Lola Marsh bestaat uit de zangeres Yael Shoshana en de muzikant Gil Landau. Hun Engelstalige muziek valt voornamelijk onder de muziekcategorie indiefolk. De muziek doet me een heel klein beetje denken aan Lana del Rey; opgewekt maar soms ook wat rustiger en haast mysterieus.

Lees ook: wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël?

3. Gili Yalo

Israël is qua mensen erg divers, dus daardoor is de Israëlische muziek ook erg divers. Wie aan Joodse mensen denkt, ziet al snel de ultraorthodoxe Joden voor zich. Or am I wrong? Maar wist je dat er in Afrika ook veel Joodse mensen leefden, die zijn verhuisd of gevlucht naar Israël? Gili Yalo is een Ethiopische jood met een ge-wel-dige eigen muziekstijl. Hij heeft zijn Ethiopische achtergrond met verschillende muziekstijlen gemixt en er echt zijn eigen ding van gemaakt. Deze man maakt er ook iedere keer een feestje van als hij op het podium staat, heel gaaf!

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje & een bed? + bespaartips

4. Full Trunk

De muziek van Full Trunk kan het beste worden omschreven als Midden-Oosterse blues, gecombineerd met rock ’n roll. Absoluut een van mijn favoriete bands uit Israël.

5. Netta

In 2018 won Israël het Eurovisie Songfestival. Ik was toen in Tel Aviv en de hele stad ging uit zijn dak – juist omdat er helemaal niet werd verwacht dat Israël kon winnen. Ik weet dat er buiten Israël best wat kritiek op het nummer en op de zangeres Netta is geweest, maar ik vind dat ze het tof heeft gedaan. En een stem dat ze heeft!

Lees ook: 7 feesten & feestdagen in Israël die je mee wilt maken

6. Omer Adam

Een goede manier om een andere taal te leren is om naar de muziek in de lokale taal te luisteren. Omer Adam combineert Midden-Oosterse muziekklanken met de westerse popmuziek. Als je zijn nummers hoort denk je soms dat het ook een populair latino of popnummer kan zijn. Een goede manier om je Hebreeuws wat te oefenen als je hiernaar luistert.

Lees ook: wat te doen in Jeruzalem en omgeving? 38 tips!

7. Quarter to Africa

Een mix van jazz en funk, gemixt met Afrikaanse en Arabische invloeden: dat is Quarter to Africa. Ook al versta je geen woord van wat er wordt gezegd – de muziek is namelijk in het Hebreeuws – je zult moeite hebben om stil te blijven zitten.

Lees ook: rondreis in Israël (& Palestina en Jordanië) + video

8. Yael Deckelbaum

Yael Deckelbaum heeft diverse keren in Abraham Hostels – het hostel waar ik video’s voor maakte – opgetreden. Ze is een bekende artiest in Israël, al treedt ze vooral op met andere artiesten. Haar muziek is voornamelijk in het Hebreeuws, maar zeker niet minder mooi. Een goede artiest als je geïnspireerd wilt worden om Israëlische muziek te luisteren. Overigens is het nummer hieronder in het Engels.

9. Groove Ambassadors

Als ik het over leuke Israëlische muziek heb kunnen de Groove Ambassadors niet ontbreken! Wanneer de Groove Ambassadors optreden wordt er gedanst. Die mensen hebben zo’n lekkere energie, waardoor de zaal vanaf het eerste nummer al staat te springen en te dansen. Hun videoclips zijn ook altijd erg fijn gefilmd en gemonteerd, dus zeker even bekijken.

Bonus – nog meer inspiratie: Dotan

Absoluut een van mijn favoriete muzikanten is Dotan. Hoewel hij een Nederlandse sing-songwriter is is hij geboren in Jeruzalem en vind ik dat hij dus wel een plekje in deze lijst verdient. Zijn muziek dringt door tot in je ziel.

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Had je verwacht dat Israël zo’n diversiteit in muziek heeft? Ik ben benieuwd wat jullie van de Israëlische muziek vinden! Of misschien heb je zelf nog nummers die je aan Israël doen denken? Laat het hieronder in een reactie weten!

Reacties via Facebook account

comments

1 gedachte over “9x inspiratie voor Israëlische muziek”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *