Tent-tijdens-kamperen-Luxemburg

8 kampeertips die ik graag veel eerder had geweten

Kamperen is heerlijk: lekker één met de natuur, back to basic. Maar als je jouw kampeertrip niet goed voorbereid kan het ook behoorlijk tegenvallen. Inmiddels heb ik heel wat jaren en tijd op kampeerplaatsen (en zelfs met wildkamperen) doorgebracht. Daarom deel ik 8 kampeertips die ik graag voor mijn eerdere kampeeravonturen had geweten. Zodat jij niet dezelfde fouten maakt!

Kampvuurt-tijdens-kamperen

Kampeertips voor een fijne kampeervakantie

1. Test de tent opzetten thuis, voor vertrek

Daar sta je dan met je pop-up tent op de camping. En je hebt géén idee hoe je deze weer in de hoes krijgt. Of misschien nog erger: je hebt een tent aangeschaft en weet niet hoe je dat ding überhaupt opzet. Ook als je met een camper of caravan op pad gaat neem je vaak een extra tent mee (goede voortenten en uitbouwen vind je bijvoorbeeld bij Polarisoutdoor.nl).   

Een van de beste kampeertips is daarom om jouw tent eerst een keer te testen voordat je jouw kampeervakantie begint. Je zult niet de eerste zijn die met een nieuwe tent op pad gaat en géén idee heeft hoe deze precies opgezet moet worden (schaam je niet, ik ging je al een keer voor). Vaak is er wel iemand in de buurt die je kan helpen, maar je kunt dit voorkomen door de tent thuis al een keer op te zetten. Weet je gelijk of je genoeg spullen (en reservespullen zoals extra haringen) bij de hand hebt.

Lees ook: checklist kamperen voor avontuurlijke reizigers

Kampeertips-tent

2. Zoek van tevoren uit naar wat voor type camping jij gaat

Een van de belangrijkste kampeertips is de juiste camping uitzoeken. Geloof me: echt niet iedere camping is een stuk grond waar je jouw tentje opzet. Verschillende campings focussen op verschillende doelgroepen. En als jij op een rustige natuurcamping wilt verblijven is het niet fijn als de schreeuwende koters van de buren constant om jouw tent rennen omdat je op een familiecamping staat.

Vraag jezelf dus een paar dingen af als je een camping uitzoekt:

  • Is er animatie en kinderentertainment? Logischerwijs zijn er dan meer families met kinderen op zo’n camping.
  • Is een zwembad belangrijk? Als je in het najaar gaat kamperen is een zwembad minder relevant dan in de zomermaanden.
  • Kom je voor de rust of wil je juist ook vermaakt worden? Natuurcampings hebben vaak regels dat het ’s avonds stil moet zijn, zodat je van de rust kunt genieten.
  • Hoe groot is de camping? Is het een kleine camping met een paar staplaatsen voor tenten? Of zijn er bijvoorbeeld ook caravans, campers en huisjes?
  • Welke faciliteiten heeft een camping? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat er een restaurant en winkeltje bij de camping zit of vind je het prima om daar een stukje voor te rijden?
  • Heeft de kampeerplaats elektriciteit? Dit is misschien een vreemde vraag, maar niet alle campings hebben elektriciteit bij de kampeerplaats. Als je een meerdaagse wandeling maakt heb je misschien weinig behoefte aan elektriciteit, maar tijdens een kampeervakantie is het wel prettig dat jij jouw telefoon niet steeds in de badkamer hoeft op te laden.
  • And last but not least: is het verboden of wordt het juist aangeraden om naakt rond te lopen (bijvoorbeeld op nudistencampings)?

Extra tip: ik vind Campspace een fijn platform om kampeerplaatsen te zoeken bij mensen in de achtertuin. Op die manier ging ik bijvoorbeeld ook een keer kamperen tussen de alpaca’s, in de buurt van Leuven!

En via deze link krijg jij €10 euro Campspace tegoed, helemaal gratis!

Kamperen-tussen-alpacas-belgie

3. Kom in daglicht aan op de camping

Een tent in het donker opzetten is géén leuke start van een kampeervakantie. Natuurlijk kun je met zaklampen aan de slag gaan, maar handig is anders. Bovendien heb je de kans dat je jouw buren wakker maakt en dat is geen goede start. Soms kan het niet anders, maar probeer jouw reis zo te plannen dat je niet midden in de nacht bij een camping arriveert. Vindt de campingeigenaar trouwens vaak ook niet heel leuk.

4. Zorg voor een vlakke ondergrond

Deze kampeertip is zo voor de hand liggend, maar tegelijkertijd trap ik er zelf ook nog wel eens in: de ondergrond niet checken voordat je de tent op gaat zetten. Het is vervelend als de tent al bijna helemaal op staat en je erachter komt dat er een kuil, kleine steentjes of wat takjes onder het grondzeil zijn.. Neem van tevoren dus even de tijd om de ondergrond “schoon” en klaar te maken.

Extra tip: let erop dat de ondergrond ook niet afloopt of op een (lichte) heuvel is. Kun je dit niet voorkomen? Zorg dan dat de ingang van de tent aan de hellende kant zit (dus aan de kant die naar beneden loopt). Slaapt net iets prettiger.

Kampeertips-tent

5. Neem altijd warme kleding mee

Als ik ergens niet tegen kan, is het kou lijden. Toch heb ik soms mijn kledingzak te optimistisch ingepakt als ik naar warme bestemmingen ging om te kamperen. Maar ’s avonds kan het tijdens het kamperen nog best fris worden (met name in bergachtige gebieden). Een van de beste kampeertips is dan ook om genoeg warme kleding in te pakken. Werk met laagjes, zodat je makkelijk kunt wisselen als je het warm of koud hebt.

Extra tip: als je extra ruimte in jouw bagage hebt kan het zeker lekker zijn om een warme kruik of lichaamswarmers mee te nemen. Die houden je tijdens een koude nacht zeker warm in je slaapzak!

Tent-tijdens-kamperen-Zwitserland

6. Neem een plastic zak mee voor afval

Je zult versteld staan hoe veel afval je tijdens een kampeervakantie of wandelvakantie bij elkaar verzameld. In plaats van constant op en neer naar een afvalcontainer lopen kun je jezelf die moeite besparen door alles te verzamelen in een plastic zak of een kleine afvalzak. Ook als ik ga wandelen heb ik altijd een plastic zak aan de zijkant van mijn rugzak, waar ik al mijn rommel bewaar.

Lees ook: 8 leuke cadeaus voor wandelaars

Wandelvakantie-kampeertips

7. Jouw eigen toiletrol altijd bij de hand hebben

Vergeet ook jouw eigen toiletrol niet! Voor mannen misschien minder belangrijk, maar voor vrouwen is het wel zo prettig als je altijd een toiletrol bij de hand hebt. De meeste campings hebben deze wel, maar je zult maar net op het toilet zitten en erachter komen dat alles toiletrollen op zijn…

Tent-tijdens-kamperen-Portugal

8. Entertain jezelf met boeken en spelletjes

Wanneer je gaat kamperen is er vaak minder (sterke) WiFi dan bijvoorbeeld in een hotel. Het is daarom handig om jezelf met andere dingen te entertainen waar je geen internet voor nodig hebt. Ik vind het altijd lekker om een boek mee te nemen en er zijn genoeg spelletjes die compact genoeg zijn, zodat ze amper ruimte in jouw bagage innemen. Een paar van mijn favoriete spellen zijn Kolonisten van Catan, Guillotine, Carcassonne, Koehandel en Unstable Unicorns.

Lees ook: 20 leuke spellen voor 2 personen, thuis én op reis!

Beverbende-Guillotine-en-meer-spellen

Dit waren de kampeertips die ik graag voor de allereerste keer kamperen had willen weten. Deze kampeertips maken het kamperen absoluut een stuk leuker en makkelijker, vooral als je er nog niet zo veel ervaring mee hebt. Heb jij nog meer goede kampeertips? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij en/of bevat affiliate links. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate links vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *