Jessica-met-rugzak-wandelen-Dutch-Mountain-Trail

13x inspiratie voor meerdaagse wandeltochten in Nederland

Ben je op zoek naar inspiratie voor meerdaagse wandeltochten in Nederland? Dan ben je hier op de juiste plek! Ik wandel namelijk niet alleen in het buitenland, maar ook regelmatig in eigen land. Samen met andere reisbloggers heb ik een lijst van 13 mooie meerdaagse wandeltochten in Nederland samengesteld. Ik hoop dat je er inspiratie uit haalt, veel plezier!

Inspiratie voor meerdaagse wandeltochten in Nederland

1. Het Pieterpad: 492 kilometer

Startpunt: Pieterburen / Eindpunt: Sint-Pietersberg bij Maastricht

Laten we beginnen met een van de meest bekende meerdaagse wandeltochten in Nederland: het Pieterpad. Deze wandeling van bijna 500 kilometer neemt je mee van het noorden naar het zuiden van Nederland (of andersom). Het is een goede wandeling als voorbereiding op andere meerdaagse wandelingen. En het is geweldig om te zien hoe divers ons kleine kikkerlandje eigenlijk is. Je komt bovendien op plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Zo was ik tijdens het wandelen van het Pieterpad positief verrast door de omgeving van Vorden en de rustige stukken door Drenthe. In deze blog ga ik uitgebreider in waarom ik het Pieterpad wel of niet zou aanraden.  

Extra leuk is het community gevoel dat je onderweg tegenkomt. Zowel het contact met andere wandelaars als met de lokale mensen langs de route is leuk. Persoonlijk vond ik het Pieterpad niet héél uitdagend (ik ben de bergen gewend), maar daardoor is het wel een hele toegankelijke route voor iedere wandelaar. En hoe leuk is het dat je kunt zeggen dat je helemaal wandelend het land hebt doorkruist?   

De wandelgids voor Pieterpad deel I en Pieterpad deel II kun je onder andere via Bol.com bestellen

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Molen-in-Groningen-tijdens-Pieterpad
Pieterpad-markering-op-boom

2. Het Drenthepad: 329 kilometer

Startpunt / eindpunt: Beilen, al loopt deze meerdaagse wandeltocht in een cirkel, dus je kunt eigenlijk beginnen waar je wilt

De grote verrassing tijdens het Pieterpad was voor mij toch wel Drenthe. Wat een heerlijke, mooie én rustige provincie! Als je op zoek bent naar veel ruimte in de natuur en rust zit je in Drenthe goed. Tijdens deze meerdaagse wandelroute in Nederland wandel je door 3 nationale parken én diverse natuurgebieden. En natuurlijk kom je ook regelmatig de beroemde hunebedden tegen!

Je loopt overigens niet alleen maar door natuurgebieden heen. Soms passeer je ook een paar traditionele boerderijen of kleine dorpen. Een van de hoogtepunten is het Monumentendorp Orvelte: een brinkdorp dat je even mee terug in de tijd neemt. Deze meerdaagse wandeling is een van de Streekpaden van NIVON. De wandelroute cirkelt een beetje rondom Assen, waardoor je zelf jouw startpunt kunt uitkiezen.   

De wandelgids voor het Drenthepad kun je onder andere via Bol.com bestellen

Straatje-met-traditionele-huizen-Orvelte
Hunebed-bij-Gasterse-Duinen

3. Dutch Mountain Trail: 101 kilometer

Startpunt: Eygelshoven / Eindpunt: Maastricht

Houd jij van meerdaagse wandeltochten in Nederland én wil je ook een uitdaging? Ik houd van de bergen, maar dan zit je in Nederland niet helemaal op de juiste plek. Gelukkig is er sinds november 2020 de Dutch Mountain Trail. Deze meerdaagse wandeltocht loopt door het zuiden van Limburg, én ook nog een beetje door Duitsland en België. Ik vond de wandeling verrassend uitdagend. Over 101 kilometer is het hoogteverschil toch zo’n 1600 meter.

Tijdens deze meerdaagse wandeltocht in Nederland beklim je 7 toppen: Wilhelminaberg, Schneeberg, Eyserberg, Gulperberg, Hakkenberg, Kattenroth en D’n Observant. En de Vaalserberg, maar die behoort niet tot de steilste toppen van Zuid-Limburg. Deze wandelroute is voor wandelaars die meer uitdaging in eigen land zoeken. Je passeert weinig dorpen, dus houd er rekening mee dat je genoeg eten en drinken meeneemt voor het wandelen.  

De wandelgids van de Dutch Mountain Trail kun je onder andere via Bol.com bestellen

Lees ook: Dutch Mountain Trail – alles wat je over deze wandeling wilt weten! 

Weggetje-door-Zuid-Limburg
Uitzicht-vanaf-top-Gulperberg

4. Het Krijtlandpad: 91 kilometer

Startpunt / eindpunt: Maastricht

Ook het Krijtlandpad loopt het door het prachtige Zuid-Limburg. Mijn moeder is geboren in Zuid-Limburg, dus ik vond het leuk om als volwassene plekken te zien waar ik als kind regelmatig kwam. Het Krijtlandpad is een van de leukste meerdaagse wandeltochten in Nederland en wordt met een geel-rode markering aangegeven. Wanneer je de Dutch Mountain Trail (blauw-witte markering) loopt zul je zien dat deze routes elkaar regelmatig kruisen.

Je wandelt langs kabbelende beekjes en boerderijen, veelal over onverharde paden, via leuke plekken zoals Gulpen en Valkenburg. Dit heuvelachtige landschap met talrijke dalen is ontstaan omdat rivieren zich een weg baanden door het Krijtplateau. Hierdoor ontstond er een landschap met hellende bossen, glooiende weides en valleien. Vandaar de naam Krijtlandpad. Je klimt regelmatig naar boven en daalt weer af naar beneden, dus dit is zeker een interessante wandeling voor wandelaars die meer uitdaging zoeken. En natuurlijk bereik je tijdens het wandelen het hoogste punt van Nederland: de Vaalserberg. 

De wandelgids voor het Krijtlandpad kun je onder andere via Bol.com bestellen

Weide-Dutch-Mountain-Trail
Boom-van-onderaf

5. Het Hanzestedenpad: 120 kilometer (Jacomijn van Zinvol Reizen)

Startpunt: Doesburg / Eindpunt: Kampen

De Lange Afstandswandeling het Hanzestedenpad brengt je door de provincies Gelderland en Overijssel langs de verschillende Hanzesteden. De route leidt je langs de rivier de IJssel die de wandeling een extra dimensie geeft. Ik wandelde de LAW Hanzestedenpad niet in 1 keer en kon de meeste etappes makkelijk met de trein doen. In 7 etappes loop je de 120 km en kom je onder andere in de hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle.

De oude historie van de steden krijg je goed te zien door langs de stadsmuren te wandelen of juist net die oude steegjes mee te pakken. Wat ik super tof vond was dat op etappe 3 je nog de kogelgaten in de palen kan zien zitten. Deze dateren uit de tweede wereldoorlog. Hier kwamen de geallieerden uit de IJssel om Nederland te bevrijden. Je moet het wel weten; het staat namelijk nergens aan gegeven en ik kreeg die tip van een toevallige voorbijganger.

De wandelgids voor het Hanzestedenpad kun je onder andere via Bol.com bestellen

Benieuwd? Jacomijn deelt op haar website tips voor en foto’s van het Hanzestedenpad

Hanzestedenpad-Jacomijn

6. Roots Langste Natuurpad van Nederland: 456 kilometer (Charlotte van Cherry Charlie)

Startpunt: Delfzijl / Eindpunt: Goirle

Het Roots Langste Natuurpad van Nederland loopt met zijn 456 km (in oudere edities 459 km) van Groningen naar Brabant. Je loopt zoveel mogelijk over onverharde paden en door grote en kleine natuurgebieden. Dit is een heel toegankelijk langeafstandspad, vooral als je het spannend vindt om dagen achter elkaar te lopen. Iedere etappe begint en eindigt namelijk bij een parkeerplaats of OV-punt.

Een favoriet stukje is moeilijk aan te wijzen, want op iedere dag kom je prachtige dingen tegen. De ene keer een vlindertuin, de andere keer bijzondere stapstenen en fotogenieke vlonderpaadjes. Eind maart in je eentje midden op de Hoge Veluwe staan zonder een levende ziel in de wijde omtrek is trouwens ook een heel bijzondere ervaring.

De wandelgids voor het Roots Natuurpad kun je onder andere via Bol.com bestellen

Charlotte deelt op haar website een hele (foto-) serie over deze meerdaagse wandeling van Roots

Roots-natuurpad-Charlotte

7. Het Nederlands Kustpad: 725 kilometer (Denise van Follow My Footprints)

Startpunt: Sluis (Zeeland) / Eindpunt: Nieuweschans (Groningen)

Op zoek naar meerdaagse wandeltochten in Nederland als strandliefhebber? Het Nederlands Kustpad is het Nederlandse deel van de Internationale North Sea Trail. Het is de langste langeafstandswandeling in Nederland en loopt helemaal van grens tot grens, langs de Noordzee. Het pad loopt niet de hele tijd puur langs de kust of over het strand, maar ook grote delen door de duinen, door steden, dorpen en over het platteland. Toch maakt juist het feit dat je op verschillende trajecten zeezicht hebt deze wandeling extra mooi.

Zelf heb ik diverse etappes van de trail gewandeld. Niet allemaal achterelkaar, maar telkens een stukje. Dat is ook niet zo gek, want de totale wandelroute is 725 kilometer lang! Vooral de etappes in Zuid-Holland vind ik de moeite waard, aangezien die dwars door Nationaal Park Hollandse Duinen gaan en zeer divers zijn.

De wandelgidsen zijn in 3 delen verdeeld. Deel I, deel II én deel III zijn onder andere via Bol.com te bestellen

Nieuwsgierig naar deze meerdaagse wandeltocht? Denise deelt veel foto’s en meer tips over het Nederlands Kustpad op haar website

Nederlands-kustpad-Denise

8. Het Hertogenpad: 238 kilometer (Judith van J Loves To Travel)

Startpunt: Breda / Eindpunt: Roermond

Wat begon als een corona-activiteit bleek een verrassende ontdekkingstocht te zijn. Het Hertogenpad loopt door het Brabantse en Limburgse land van Breda naar Roermond. Allereerst is er de mooie natuur. Maar liefst twee Nationale parken komen op je pad: de Loonse en Drunense Duinen (een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West Europa) en De Groote Peel (een uniek natuurgebied in Europa). Combineer dat met de gezelligheid met een zachte ‘g’ in de steden Breda, Den Bosch en Roermond.

Tel daar nog eens de historie van bijvoorbeeld de turfstekers, de spoorlijn van de Moerputten en enkele kastelen aan de route bij op. Het resultaat is het Hertogenpad: een rete-interessante wandelroute!  

De wandelgids van het Hertogenpad kun je onder andere via Bol.com bestellen

Judith deelt meer over het Hertogenpad en andere wandelingen op haar website

Hertogenpad-Judith

9. Het Friese Woudenpad: 147 kilometer (Jacoba van Op Reis Met Co)

Startpunt: Lauwersoog / Eindpunt: Steenwijk

Zoek je een langeafstandswandeling van ongeveer een week die je in alle rust kunt maken? Kies dan voor het Friese Woudenpad (LAW 1-1)! Het pad is circa 150 kilometer lang en loopt van Lauwersoog (net in Groningen) naar Steenwijk (Overijssel). Het pad kronkelt grotendeels door het oosten van de provincie Friesland. Het landschap verandert onderweg continu en je wandelt door drie nationale parken: Lauwersmeer Nationaal Park, Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park De Weerribben-Wieden.

In tegenstelling tot veel andere langeafstandswandelpaden in Nederland, kom je op het Friese Woudenpad amper iemand tegen. En de Friezen die je onderweg ontmoet? Die zijn absoluut niet stug, ze zijn juist vriendelijk en behulpzaam! Wil je nog verder lopen? Het Friese Woudenpad is onderdeel van het langere Diagonaalpad en dat loopt helemaal door tot Bergen op Zoom. 

De wandelgids van het Friese Woudenpad kun je onder andere via Bol.com bestellen

Jacoba deelt meer over het Friese Woudenpad op haar website

Friese-Woudenpad-Jacoba

10. Ons Kloosterpad: 330 kilometer (Eva van OmniTraveler)

Startpunt / eindpunt: Den Bosch (maar omdat de wandeling in een cirkel loopt kun je eigenlijk starten waar je maar wilt)

Sinds 1 mei 2021 is Nederland een nieuw wandelpad rijker, Ons Kloosterpad. Een pad van meer dan 300 kilometer lang, een tocht langs talloze Brabantse kloosters, kerken en kapellen. Voor wie een pelgrimage wil lopen, meer van Brabant wilt zien of een mooie meerdaagse wandeling wil lopen: dit pad is er voor iedereen. Geen moeilijke paden, goed bewegwijzerd en de mogelijkheid om onderweg kloosters die normaal gesproken voor de buitenwereld gesloten blijven, te bezoeken. Sterker nog: in een aantal kloosters kun je zelfs blijven logeren. Vergeet ook niet te genieten, van een goed glas abdijbier bijvoorbeeld.

De wandelgids van Ons Kloosterpad kun je via Berne Media bestellen

Eva liep 2 etappes van Ons Kloosterpad en vertelt meer over deze meerdaagse wandeltocht op haar website OmniTraveler

Ons-kloosterpad-Eva

11. Meerdaagse wandeltocht in de Biesbosch: 68 kilometer (Sigrid van My Travel Secret)

Startpunt: Gorinchem / Eindpunt: Dordrecht

Deze trektocht is een wandeling van zo’n 68 kilometer dwars door één van de mooiste nationale parken van Nederland: de Biesbosch. De route is uitgezet door IVN Natuureducatie en via een speciale app heel erg makkelijk te volgen. Startpunt van de wandeling is het NS-station in Gorinchem en eindpunt het NS-station van Dordrecht. Ideaal, want zo hoef je je over de bereikbaarheid niet druk te maken.

Wij wandelden de trektocht door de Biesbosch in 5 dagen tijd, inclusief een rustdag op dag 3. Je kunt er ook voor kiezen om de rustdag te laten vallen. Wij genoten vooral van het super gevarieerde landschap, de fijne accommodaties en de verschillende wilde dieren die we onderweg tegenkwamen, waaronder konikpaarden, roofvogels, schotse hooglanders en zelfs waterbuffels. Bij het bezoekerscentrum in Dordrecht huurden we een kajak en verkenden we dit prachtige gebied ook nog vanaf het water. Echt een hele dikke aanrader. 

Op haar website laat Sigrid zien hoe haar meerdaagse wandeltocht in de Biesbosch eruitzag en deelt ze meer informatie

Biesbosch-Sigrid

12. Walk of Wisdom: 136 kilometer (Ivonne van My Footprints)

Startpunt / eindpunt : Nijmegen

Samen met mijn man wandelde ik de Walk of Wisdom. Deze Nederlandse pelgrimstocht is niet alleen heel mooi maar heeft ook een bijzondere insteek. Het idee is namelijk dat je tijdens het wandelen losraakt van het dagelijks leven en even helemaal tot jezelf komt, zonder prikkels van buitenaf. Wij vonden het heel bijzonder om samen zo’n mooie meerdaagse wandelroute te lopen.

De totale route is 136 kilometer en begint en eindigt in Nijmegen. Onderweg kom je door de meest prachtige natuur en kun je struinen langs de rivieren, wandel je over de heide en door het bos. Daarnaast kom je langs diverse plekken met een historische betekenis.  Soms is het druk maar vaak ben je helemaal alleen of kom je slechts af en toe iemand tegen.

Wij wandelden de Walk of Wisdom in een week en sliepen in B&B’s maar je kunt de route ook prima in stukjes delen of met de tent op pad gaan, ook leuk!

Nieuwsgierig? Meer over de route vind je op de Walk of Wisdom pagina op Myfootprints

Walk-of-Wisdom-Ivonne

13. Graaf van Hornepad: 92 kilometer (Marko van Bestemming Buitenlucht)

Startpunt / Eindpunt: Weert

Het Graaf van Hornepad is een meerdaagse wandelroute van 92 kilometer rond het Midden-Limburgse Weert. Laat Weert in 2014 nog gekozen zijn tot de groenste regio ter wereld. Dus je kunt je wel voorstellen wat je ongeveer te wachten staat. Inderdaad: een overdaad aan prachtige natuur. De variatie is enorm: naaldbossen, moerassen, zandverstuivingen en zelfs wat heide. Ook grote grazers en wild ga je hier vrijwel zeker tegenkomen. Zoals de aan de oerrund verwante tauros en het edelhert (uniek in Limburg).

Je kunt het wandelpad naar eigen believen opdelen in etappes. De meest gangbare is in drie forse etappes, maar je kunt er ook eenvoudig kortere dagwandelingen van maken. Je kunt het Graaf van Hornepad desgewenst prima wandelen vanuit één standplaats en je met openbaar vervoer naar de startlocaties begeven. Insider-tip: een leuke slaapplek langs de route is de rustige natuurcamping in de IJzeren Man.

De wandelgids voor het Graaf van Hornepad kun je via wandelsportvereniging OLAT bestellen

Marko liep het Graaf van Hornepad en deelt zijn ervaring, foto’s en tips op zijn website Bestemming Buitenlucht

Graaf-van-Hornepad-Marko

Lees ook: eten tijdens meerdaagse wandeltochten – wat neem ik mee?

Ik hoop dat je in dit artikel nieuwe inspiratie hebt gevonden voor meerdaagse wandeltochten in Nederland. Ken jij nog mooie meerdaagse wandeltochten in Nederland die niet in dit rijtje staan? Laat het mij en andere wandelaars vooral weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is samengesteld met andere inspirerende reisbloggers, dus neem zeker ook een kijkje op hun websites! De foto’s die bij hun stukken staan zijn door hen gemaakt. In dit artikel vind je ook affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

1 gedachte over “13x inspiratie voor meerdaagse wandeltochten in Nederland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *