Kasteel-Coevorden-vanaf-gras

Pieterpad etappe 7: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 7: 5/10

Ik laat het rustige Sleen achter me. Op internet kreeg ik het idee dat etappe 7 een van de minst favoriete etappes is van veel wandelaars. De wegen zijn eentonig, lang en er is onderweg weinig te zien. Bovendien bestaat bijna de hele etappe uit verharde wegen. Sommige mensen houden hiervan, maar ik niet. Dus ik bereid me voor op het ergste.

Langs een paar akkers leidt de wandelroute mij richting het kanaal: de Verlengde Hoogeveensche Vaart. Het is één lange weg en er is weinig te zien, dus ik zet een podcast op. Ik luister naar de grappige gesprekken tussen de mannen van Man Man Man, raak geïnspireerd door bijzondere interviews in de 100% Inspiratiepodcast en hoor de avonturen van andere wandelaars in de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen. De tijd vliegt voorbij en voor ik het weet loop ik door buurtschap De Haar. Buurtschappen zijn eigenlijk minuscule dorpen met een paar woningen, maar vaak zonder kerk of marktplein. Ook hier wonen slechts een paar mensen. Hetzelfde geldt voor Dalerveen.

Boom-kunst-voor-huis-in-Sleen

Ik neem plaats op een bankje dat over een akker kijkt. Ik zet de vliegtuigstand van mijn telefoon uit en hij begint gelijk te trillen. “Ben je alweer leuke wandelaars tegengekomen?”, stuurt mijn moeder. Ik heb vandaag weinig zin om met andere mensen te praten, dus ik stuur terug dat ik het wel prettig vindt dat het zo rustig is tijdens deze etappe. Net op dat moment loopt er een jongen van mijn leeftijd voorbij. Het lijkt of hij even twijfelt om ook op het bankje te gaan zitten, maar loopt toch door.

Langs-kanaal-wandelen-boot-en-boom

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 7

Na mijn pauze stap ik ook weer door. Er is weinig te zien onderweg. Ik stop even bij de Joodse begraafplaats. Joodse mensen moeten volgens het geloof op een plek worden begraven waar hun lichaam ‘bewaard’ blijft. Mocht er ooit een lichamelijke wederopstanding komen. Cremeren is in het Jodendom daarom uit den boze, al geldt dit vooral voor orthodoxe joden. Wel is het gebruikelijk om een steentje bij het graf achter te laten, zodat het duidelijk is dat er iemand langs is geweest.

Wanneer ik een stukje doorloop zie ik dezelfde jongen op de grond zitten. Zijn schoenen staan naast zijn tas en hij is druk in de weer met blarenpleisters.
“Gaat alles goed?”, vraag ik. Ik heb eigenlijk geen behoefte aan een gesprek, maar het is toch netjes om aardig te zijn tegen een mede-wandelaar.

Het is grappig hoe een gevoel plotseling om kan slaan. Want na een paar minuten praten vind ik het eigenlijk wel gezellig om samen verder te wandelen en te kletsen. Over dicht bij jezelf blijven. Eigen keuzes maken, zonder je te laten beïnvloeden door anderen. Leven in een samenleving die eigenlijk niet bij je past. En nog veel meer. In Coevorden lopen we een rondje om de stad te bewonderen en we eten onze lunch op. Er is geen camping in Coevorden, dus we wandelen samen nog een stukje richting Gramsbergen. Het is grappig hoe een dag soms anders kan verlopen. Etappe 7 zal niet de boeken ingaan als mijn favoriete etappe. Maar gek genoeg ontmoet ik op mijn minst favoriete etappes steeds de leukste mensen.

Boerderij-Dalerveen-tijdens-Pieterpad-etappe-7
Landschap-tijdens-Pieterpad-etappe-7
Joodse-begraafplaats-tijdens-wandelen-bij-Coevorden
Steentjes-op-joodse-begraafplaats-tijdens-pieterpad-etappe-7

Pieterpad etappe 7: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 7

Pieterpad etappe 7 loopt van Sleen naar Coevorden. Deze etappe is 21 kilometer lang.

Verharde/onverharde weg?

Deze route bestaat voor het merendeel uit verharde wegen. …. Ik denk dat het 80% verharde en 20% onverharde wegen zijn.

Paard-met-hoofd-naar-buiten-Dalerveen

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 7?

Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je ofwel naar treinstation Assen ofwel naar treinstation Emmen reizen. Vanaf beide stations pak je bus 21. Vanaf Emmen is het 15 minuten met de bus, vanaf Assen 45 minuten.

Kom je met de auto? In Sleen mag je gratis parkeren. Ga alleen niet op een parkeerplek van een bewoner staan, dat is niet zo netjes. Bij de Albert Heijn in Sleen vind je bijvoorbeeld meerdere parkeerplaatsen en ook bij de kerk kun je parkeren.

Leuke plekken & uitzichten

1. Molen De Hoop in Sleen. Misschien heb je inmiddels al genoeg molens gezien, maar ik blijf ze leuk vinden. Zo ook Molen De Hoop in Sleen, bij het startpunt van etappe 7.

2. Breegroen Alpaca. Na een paar kilometer wandel je langs een alpacaboerderij. De alpaca’s staan niet altijd buiten, maar met wat geluk zie je ze wel. Een fijne afwisseling van het ietwat eentonige landschap!

3. De Haar. Een buurtschap is een kleine bewoonde plaats, maar heeft geen kerk of marktplein. De Haar is een buurtschap met slechts 3 woningen. Toch wel bijzonder om doorheen te lopen.

4. Kasteel Coevorden. Deze etappe is niet heel bijzonder, maar ik vond Coevorden dan wel weer een leuke afsluiter van deze etappe. En je kunt nooit genoeg kastelen bewonderen, toch?

Kasteel-Coevorden-Pieterpad-etappe-7

Eten & drinken tijdens etappe 7

Sleen is klein, maar je vindt hier een paar leuke restaurants en plekken waar je de dag met koffie kunt starten. Een goede plek om te starten is bakkerij VOF Echte Bakker Herman Schepers (vanaf 8 uur open).

Onderweg ben ik niet veel tegengekomen. Camping De Uilenberg heeft een koffieschuur en je zou kunnen stoppen bij Café Boerhoorn in Dalerveen (was niet open toen ik er ’s ochtends langsliep). Neem dus genoeg water en snacks mee voor deze etappe.

In Coevorden vind je genoeg leuke restaurants en koffiezaken om deze etappe af te sluiten. Wandel eens door de Friesestraat en kijk rond op de Markt of je een leuk plekje tegenkomt. De Heeren van Coevorden hebben een buitenterras vanwaar je het Kasteel van Coevorden kunt zien.

Supermarkten: in Sleen vind je bij het beginpunt (in het centrum) een Albert Heijn. In Coevorden vind je bij het eindpunt onder andere een Albert Heijn. Achter het treinstation vind je ook nog een Jumbo, Lidl en ALDI.

Leuke-huisjes-in-Coevorden

Overnachten Pieterpad etappe 7

Kamperen

In de omgeving van Coevorden vind je op het Pieterpad geen camping. Zelf ben ik daarom een paar kilometer doorgelopen naar Camping De Vechtkamp. Het laatste stuk, voor Gramsbergen, verlaat je het Pieterpad. Het is een rustige camping met vriendelijke mensen en schoon sanitair. De kampeerplek was ruim en we hadden ook een eigen picknicktafel. Vanaf hier geniet je bovendien van een prachtige zonsondergang over de velden!

Prijzen kamperen bij De Vechtkamp (juli 2020)

  • 1 persoon, inclusief tent: €7,50 (inclusief toeristenbelasting)
  • Elektriciteit: inclusief (vraag wel even om een campingstekker)
  • Douches: gratis
  • WiFi: –
Zonsondergang-tijdens-pieterpad-etappe-8
Graan-tijdens-zonsondergang-met-mooie-kleuren-pieterpad

Accommodaties in Coevorden

In Coevorden zitten een paar hotels waar je kunt overnachten als je het Pieterpad loopt. Een goede optie is Hotel Talens, bijna direct aan het Pieterpad. De kamers zijn prima en je staat zo op de markt in Coevorden. Via Voordeeluitjes kun je bovendien betaalbare arrangementen boeken, als je meerdere dagen in Coevorden wilt blijven om de omgeving te verkennen (of vanaf hier meerdere etappes lopen).

Daarnaast zou je kunnen kijken naar gastadressen in Coevorden bij Vrienden op de Fiets. Hier worden overnachtingen aangeboden aan wandelaars en fietsers bij mensen thuis. Vaak slaap je in een privékamer, maar soms is de garage of het tuinhuisje omgebouwd tot gastverblijf. Ook voor solowandelaars is dit ideaal: je betaalt altijd €25 euro per persoon, inclusief ontbijt. De toeristenbelasting komt er nog wel bovenop; dat is vaak €1-2 euro per nacht. Een lidmaatschap is €8 euro per kalenderjaar.

Route volgen voor Pieterpad etappe 7

Het Pieterpad is over het algemeen goed gemarkeerd en de markeringen worden regelmatig gecheckt. Ik had ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) meegenomen. Niet echt voor de markeringen, maar wel voor de achtergrondverhalen en -informatie over de gebieden waar ik liep. Daarnaast kun je ook Pieterpad etappe 7 via Route.nl volgen. Zo kun je met jouw telefoon en GPS wandelen.

Pieterpad-wandelgids-deel-I-Pieterburen-Vorden

Lees ook: Pieterpad etappe 6 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 8 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 7. Heb jij nog meer tips voor wandelaars die deze etappe gaan lopen? Laat het hieronder weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *