Uitzicht-vanaf-heuvel-op-boom-Sallandse-Heuvelrug

Pieterpad etappe 11: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 11: 7/10

Ook etappe 11 van het Pieterpad is weer een heerlijk deel van de route. De route loopt door een van de mooiste nationale parken van Nederland: de Sallandse Heuvelrug. Hier heb je de kans om Schotse Hooglanders te spotten en in augustus staat de paarse heide hier prachtig in bloei. Tijdens deze etappe klim je minder dan in etappe 10, maar je traint de kuiten nog steeds door onder andere de Holterberg te beklimmen.

Lees ook: Schotse Hooglanders in Nederland spotten – 7 leuke plekken!

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 11

Ik laat Hellendoorn en het gelach uit het Avonturenpark achter me. De weg tot het treinspoor en de provinciale weg is niet heel bijzonder, maar daarna word ik enthousiast. Ik heb inmiddels een van mijn favoriete nationale parken in Nederland bereikt: de Sallandse Heuvelrug.

Zo druk als dat het bij de autoweg is, zo rustig is het als ik Werkkamp Twilhaar bereik. In de jaren ’40 kwamen werkloze vissers en zeelieden uit het westen hier werken om de Sallandse Heuvelrug te ontginnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vervolgens door de Duitsers gebruikt als werkkamp voor Joodse mannen.

Niet veel later passeer ik de schaapskooi Twilhaar. Het is al laat in de ochtend, dus ik heb geen idee waarom de schapen nog hier staan. Later hoor ik dat er tegenwoordig vooral Schotse Hooglanders op de Sallandse Heuvelrug worden ingezet om te grazen en het landschap te onderhouden.

Terwijl ik doorwandel verdiep ik me in de geschiedenis van de Sallandse Heuvelrug. Het is bijzonder dat een massa ijs in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, zo’n plek heeft gecreëerd. Met hoeveel kracht dat ijs helemaal vanuit Scandinavië over het land is geschoven. De stuwwal waar dat ijs eenmaal tot stilstand kwam is nu de Sallandse Heuvelrug. Waar ik op dit moment loop. Hoe inspirerend ik het ontstaan van dit gebied ook vind, het is minder prettig dat er nergens schaduw is op de uitgestrekte heide. De zon is inmiddels flink aan het branden terwijl ik het Noetselerveld oversteek.

Bord-rijkskamp-Twilhaar-bij-Hellendoorn
Pieterpad-etappe-11-over-Sallandse-Heuvelrug
Veld-met-boom-Sallandse-Heuvelrug

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

In het Pieterpad-boekje lees ik over het korhoen: een met uitsterven bedreigde vogel die vrijwel alleen nog op de heide van de Sallandse Heuvelrug leeft. Ik zoek een plaatje op en grinnik. De zwarte vogel heeft een volle witte staart en lijkt rode wenkbrauwen te hebben. Grappig beestje. De kans dat ik hem nu tegenkom is klein: ik zou me met deze hitte ook niet op de heide laten zien.

Gelukkig zie ik niet veel later het bos voor me. Ik versnel mijn stappen en plof op een bankje in de schaduw om iets te eten. Met frisse moed loop ik weer verder, richting de Holterberg. Hoewel de top maar 58 meter boven zeeniveau is, merk je toch dat je even moet klimmen. Maar het uitzicht mag er zeker zijn.

Ik merk dat dit deel van het Pieterpad wat drukker is. Op de weg richting Holten kom ik meer wandelaars en fietsers tegen. Na het afdalen van de Holterberg is het eigenlijk één lange weg richting Holten. Ik maak echter een kleine omweg om de Canadese begraafplaats te zien. Voor een kwartiertje begeef ik me even “in Canada: de begraafplaats is officieel Canadees grondgebied.

Hoewel de laatste kilometers één rechte weg zijn vermaak ik me prima met de feitjes die op de borden staan van het Wereldtijdpad. De kubussen langs dit pad vormen een tijdlijn van het jaar 0 tot het heden tussen Rijssen en Holten. Zo leer je nog eens wat!

Paarse-bloem-Sallandse-Heuvelrug-wandelen
Zachte-groene-plant-Sallandse-Heuvelrug
Canadese-begraafplaats-bij-Holten-Sallandse-Heuvelrug
Grafstenen-Canadese-Begraafplaats-Holten
Kunstwerk-uil-in-natuur-op-boomstam-Holten
Bomenlaan-voordat-je-Holten-inloopt

Pieterpad etappe 11: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 11

Pieterpad etappe 11 loopt van Hellendoorn naar Holten. Deze etappe is 16 kilometer lang.

Verharde/onverharde weg?

Deze etappe bestaat uit bijna geheel onverharde weg. Laten we zeggen 95% onverharde weg. Eigenlijk alleen het eerste stukje uit Hellendoorn en het laatste stukje in Holten is verharde weg.

Holterberg-wandelpad-Sallandse-Heuvelrug-Pieterpad-etappe-11

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 11?

Kom je met het openbaar vervoer? Hellendoorn is niet de makkelijkste plek om met het openbaar vervoer te bereiken. Er rijdt een buurtbus (Bus Twents 96 en Bus Twents 594) van maandag tot en met zaterdag van en naar Nijverdal. Vanaf Nijverdal pak je vervolgens de Arriva trein op de verbinding Zwolle-Almelo. Op zondag kun je niet met het openbaar vervoer naar Hellendoorn. Je kunt dan het beste met de trein naar Nijverdal, een paar kilometer ten zuiden van Hellendoorn, en vanaf daar beginnen met wandelen.

Kom je met de auto? Er zijn een paar openbare parkeerplaatsen in Hellendoorn waar je kunt staan. Een parkeerplaats waar je bijna altijd wel een gratis plekje vindt ligt aan de Zuid Esweg in Hellendoorn.

Sallandse-Heuvelrug-Pieterpad-etappe-11

Leuke plekken & uitzichten

1. Werkkamp Twilhaar. Oké, leuk kan ik zo’n plek natuurlijk niet noemen. Maar het is wel een interessante plek. Ik dacht zelf dat het kamp in de Tweede Wereldoorlog was opgericht voor de joden, maar in het begin was het een werkverruimingskamp van het Rijk. In de Tweede Wereldoorlog werden na een tijdje joodse mensen vanaf hier via Westerbork naar concentratiekampen gebracht.

Rijks-werkkamp-Twilhaar-tijdens-Pieterpad-etappe-11
Portret-joodse-mannen-werkkamp-Twilhaar-met-steentjes-erbovenop

2. Holterberg. Een mooi stuk van de Sallandse Heuvelrug. In augustus moet de paarse heide hier prachtig zijn. Hier vind je ook het Natuurmuseum Holterberg. Hier vind je meerdere diorama’s waar opgezette dieren tentoon worden gesteld.

Plattegrond-Holterberg-Sallandse-Heuvelrug

3. Canadese Begraafplaats. Je moet er een klein stukje voor omlopen, maar het is de moeite waard. Dit is officieel geen Nederland, maar een stukje land van Canada. Een bijzondere plek om rond te lopen en in het gebouw vind je een tentoonstelling over de soldaten die hier liggen (met veel video’s).

Entree-Canadese-begraafplaats-bij-Holten
Grafstenen-canadese-begraafplaats-met-rode-rozen-op-voorgrond

Eten & drinken tijdens etappe 11

In Hellendoorn zitten meerdere restaurants, maar de meeste plekken openen pas ’s middags. Bij Bakkerij Lorkeers kun je ’s ochtends wel terecht voor een kop koffie of iets lekkers halen om mee te nemen.

Onderweg kom je eigenlijk geen pleisterplaatsen tegen, dus neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Net voordat je in Holten arriveert vind je een paar leuke plekken om te lunchen. Zelf lunchte ik bij Buitengewoon Holten, een fijne plek waar je zowel binnen als buiten kunt zitten.

In Holten vind je een paar leuke restaurants om de dag af te sluiten. Restaurant Tastoe is bij de inwoners van Holten populair. En heb je zin in pannenkoeken? Dan moet je bij Pannenkoekenbakker Holten zijn.

Supermarkten: in Hellendoorn vind je een Albert Heijn. In Holten vind je tegenover het treinstation een Albert Heijn, een Coop én een ALDI.

Oranje-bloemen-wandeling-Sallandse-Heuvelrug

Overnachten Pieterpad etappe 11

Kamperen

Er zijn niet zo veel campings in en rondom Holten. Zelf liep ik een stukje door, naar Camping De Zuurberg. Deze ligt niet zo ver van het Pieterpad af en heeft altijd wel plek voor een trekkerstentje van Pieterpad-wandelaars. De camping is vrij simpel en voornamelijk bedoeld voor mensen met een (permanente) stacaravan. Maar wat mij betreft was dit een prima optie. Als je niet wilt kamperen kun je ook overnachten in de kampeerboerderij voor €11 euro per persoon per nacht.

Prijzen kamperen bij Camping De Zuurberg (juli 2020)

  • 1 persoon met tent, zonder stroom: €5 euro
  • 1 persoon met tent, met stroom: €6 euro
  • Toeristenbelasting: inclusief in de prijs
  • Elektriciteit: dit is mogelijk
  • Douches: gratis
  • WiFi: –

Accommodaties in Holten

In Holten vind je meerdere accommodaties. Er is bijvoorbeeld Fletcher Hotel Sallandse Heuvelrug in Holten, met kamers vanaf €35 euro. Je kunt een overnachting boeken via Booking of de website van Fletcher, maar via Vakantieveilingen.nl kun je vaak ook een goedkope overnachting regelen. Kijk wel even goed naar de voorwaarden, bijvoorbeeld op welke dagen je de overnachting mag inzetten. Wil je jezelf verwennen na een dag wandelen? Dan is Hotel Hoog Holten ook nog een optie.

De 3 etappes Hellendoorn – Holten (16km), Holten – Laren (15km) en Laren – Vorden (13km) kun je samenvoegen en in 2 dagen lopen. Dit is in totaal 44 kilometer. Je kunt dan halverwege overnachten bij B&B en Recreatiewoning Verwoldehof, net voor Laren.

Je kunt ook kijken of er een leuk gastadres in Holten te vinden is via Vrienden op de Fiets. Particulieren bieden door heel Nederland een betaalbare slaapplek aan wandelaars en fietsers aan. Vaak heb je een privékamer, maar soms wordt er ook een tuinhuisje of een garage als slaapplaats omgebouwd. De overnachting is altijd €25 euro per persoon per nacht, inclusief ontbijt. De toeristenbelasting komt er nog wel bovenop en die varieert per plek (meestal €1-2 euro). Voor een lidmaatschap van Vrienden op de Fiets betaal je €8 euro per kalenderjaar.

Route volgen voor Pieterpad etappe 11

De markeringen van het Pieterpad worden goed onderhouden en je kunt eigenlijk niet echt verdwalen als je de markeringen volgt. Ik had ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) meegenomen. Zo kon ik wat lezen over de gebieden waar ik doorheen liep en de plekken die ik zag. Daarnaast kun je Pieterpad etappe 11 via Route.nl volgen met jouw telefoon en GPS.

Pieterpad-wandelgids-deel-I
Kleurrijke-akkerbloemen-in-Holten

Lees ook: Pieterpad etappe 10 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 12 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 11. Heb jij nog meer tips voor wandelaars die deze etappe gaan lopen? Laat het hieronder weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *