Kop-van-Noord-Holland-duinen-vuurtoren

Kop van Noord-Holland ontdekken: 8 dingen om te doen

De vlakke landschappen schieten langs het raam in de trein voorbij. Ik laat de drukte met iedere minuut meer achter me. Hoge gebouwen en honkende auto’s maken plaats voor schapen, tractoren en boerderijen. Na meer dan 2 uur reizen stap ik eindelijk uit in Schagen, in de Kop van Noord-Holland. Ik ben nog steeds in Nederland. Toch..?

Ik associeer Nederland vaak met volgebouwde steden, drukte in de straten en mensen die gehaast van A naar B reizen. Niets van dat kom ik tegen in Schagen, een van de meest noordelijke steden in Noord-Holland. Wanneer ik de bus richting het strand neem stapt er slechts één oude vrouw in. De buschauffeur lijkt haast verbaast om onbekende gezichten te zien.

Lees ook: 10x de leukste tips voor een dagje Haarlem

Als je op zoek bent naar een plek waar massatoerisme nog geen betekenis heeft moet je absoluut naar de Kop van Noord-Holland gaan. Hier kom je slechts een paar andere Nederlanders en wat Duitsers tegen. Een ideale plek om van wat rust te genieten en van de diverse natuur te genieten. Wat kun je allemaal doen in de Kop van Noord-Holland? Ik deel 8 tips met je!

Kop-van-Noord-Holland-visser
Kop-van-Noord-Holland-zandduinen
Kop-van-Noord-Holland-paarden

De Kop van Noord-Holland: wat kun je allemaal doen?

1. Schotse hooglanders spotten in de duinen

Ik vind Schotse Hooglanders zo leuk! En ze zijn ook nog eens lekker fotogeniek. Ze komen misschien oorspronkelijk niet uit Nederland, maar je kunt ze inmiddels op verschillende plekken spotten. Zo ook in de duinen in de Kop van Noord-Holland. In de duinen tussen Groote Keeten en Julianadorp bijvoorbeeld.

Lees ook: Schotse Hooglanders in Nederland – 7 leuke plekken!

Kop-van-Noord-Holland-Schotse-Hooglander
Kop-van-Noord-Holland-Schotse-Hooglander
Kop-van-Noord-Holland-Schotse-Hooglander

2. Vogelliefhebbers genieten ook in de Kop van Noord-Holland

Ik ben misschien geen vogelkenner, maar ik vond het verrassend leuk om verschillende soorten vogels in de Kop van Noord-Holland te spotten. Er zijn verschillende plekken waar je speciale vogelhuisjes hebt. Met name vroeg in de ochtend heb je kans om bijzondere vogels te spotten. Enkele vogels die ik zag zijn de scholekster, de koekoek, de sperwer en natuurlijk de meeuw.

Kop-van-Noord-Holland-boot
Kop-van-Noord-Holland-vogel

3. Met e-choppers door de duinen rijden

Een e-chopper, wat is dat nou weer?

Dat was ook mijn reactie toen ik er voor de eerste keer over hoorde. Mijn plan was eigenlijk om met een fiets of e-bike door de duinen in de Kop van Noord-Holland te fietsen. Maar toen ik meer over de e-chopper las werd ik direct fan. Fred’s Verhuur is een van de weinige plekken die de e-choppers aanbied. Fred is een gezellige en behulpzame man. Bovendien verhuurt hij niet alleen e-choppers, maar ook scooters, elektrische fietsen én zelfs lopifits. Geen idee wat dat is? Dan snel even op de website van Fred’s Verhuur kijken.

Kop-van-Noord-Holland-e-chopper
Kop-van-Noord-Holland-e-chopper

Eigenlijk is een e-chopper een combinatie van een elektrische step en een motorfiets. Met een beetje inlevingsvermogen heb je het gevoel alsof je op een Harley-Davidson stapt haha. De e-choppers kunnen 30 kilometer per uur en zijn dus volledig elektrisch. Het is daardoor een prettige én duurzame manier om de duinen in de Kop van Noord-Holland te ontdekken. En geluidloos dat ze zijn!

Kop-van-Noord-Holland-e-chopper
Kop-van-Noord-Holland-e-chopper

De verkeersregels tijdens het rijden met een e-chopper

Overigens zijn de regels rondom e-choppers nog niet helemaal duidelijk. Meestal moet je de regels van snorfietsen naleven. Maar wanneer ik op de fietspaden reed waren er een paar boze voorbijgangers. En wanneer ik op de autoweg reed kreeg ik daar ook weer opmerkingen dat dat niet de bedoeling was. Ik zou dus zelf gewoon zo veel mogelijk op de fietspaden blijven en je gedragen als een fietser (en misschien wat vaart minderen bij tegenliggers en wanneer je anderen inhaalt).

Kop-van-Noord-Holland-e-chopper-band
Kop-van-Noord-Holland-e-chopper-rijden

4. Uitzicht op Texel en Noorderhaaks vanaf Kaaphoofd

Het eiland Texel ligt slechts een paar kilometer voor de kust van Noord-Holland. Vanaf Den Helder kun je de boot naar het eiland nemen. Geen zin of tijd om over te steken? Ook dan kun je Texel zien.

Niet ver van Fort Kijkduin en de rode vuurtoren Lange Jaap vind je een parkeerplaats genaamd Kaaphoofd. Vanaf Kaaphoofd heb je een goed uitzicht op Texel én nog een eiland: Noorderhaaks. Ooit wel eens van gehoord?

Ik in ieder geval nog niet, totdat ik naar de Kop van Noord-Holland ging. Dit is een onbewoond eiland, of beter gezegd een onbewoonde zandplaat. Noorderhaaks wordt ook wel de Razende Bol genoemd. Als je een verrekijker bij je hebt kun je met wat geluk verschillende soorten zeevogels en zeehonden spotten. De zandplaat is namelijk een belangrijke rustplaats voor zeehonden. De grijze zeehond krijgt jongen in de winter, de gewone zeehond juist in de zomer.

Kop-van-Noord-Holland-boot

5. Op zoek naar zeehonden in de Kop van Noord-Holland

Wist je dat we in Nederland ook De Grote 5, oftewel The Big Five, hebben wat betreft dieren spotten? Dit zijn de bever, het edelhert, de ree, het wilde zwijn en…. De zeehond. Op de stranden van Texel kom je ze regelmatig zonnebadend tegen. Maar ook op het vasteland kun je ze tegenkomen. Bijvoorbeeld op het strand van Julianadorp. Tot slot worden er ook wadloopexcursies georganiseerd vanuit Den Helder en Den Oever. Tijdens het wadlopen heb je ook kans om deze schattige dieren tegen te komen.

Kop-van-Noord-Holland-strand

6. Oversteken met de boot naar Texel

Texel ligt slechts een paar kilometer voor de kust van Noord-Holland. Door de goede bereikbaarheid is het een populaire bestemming om te wandelen, fietsen, uit te waaien en te genieten van de rust.

Vanaf Den Helder neem je de boot naar Texel. De boottocht van Den Helder naar Het Horntje op Texel duurt ongeveer 20 minuten. Op de website van Teso vind je de vertrektijden van de boten tussen Den Helder en Texel. Voor voetgangers is een retour bootticket €2,50 euro. Als je met de fiets gaat is het retourticket €5 euro. Je koopt altijd een retourticket; het is niet mogelijk om een enkele rit te kopen. Je kunt de tickets zowel online als bij het loket in de haven kopen.

Kop-van-Noord-Holland-duinen-vuurtoren

Lees ook: De Zaanse Schans bezoeken – alles wat je moet weten voor jouw bezoek

7. April: de tulpenvelden in Kop van Noord-Holland bezoeken

Wist je dat de Kop van Noord-Holland het grootste aaneengesloten bloembollengebied in het hele land heeft? Dit is dus absoluut een goede plek om de kleurrijke bloemenvelden te bewonderen. Tientallen tulpenvelden vind je tussen Alkmaar en Den Helder. De bollenvelden zijn meestal van begin april tot eind april te bezoeken. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer, dus het seizoen kan wat eerder of later starten.

Lees ook: 3x doen tijdens bloemenvelden bezoeken in Flevoland

Kop-van-Noord-Holland-bloemen
Kop-van-Noord-Holland-tulpenvelden
Kop-van-Noord-Holland-bollenvelden

8. Juni: ku(n)stroute Zijpe aan Zee langs de strandpaviljoens

De Kop van Noord-Holland heeft een paar prachtige stranden. En daar horen natuurlijk de gezellige strandpaviljoenen bij. Een van mijn favorieten is Woest in Callantsoog. Een fijne plek om een drankje of biertje te drinken. Het eten is hier niet duur als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Zandvoort of Scheveningen. Wij betaalden €7,50 euro voor een grote portie poffertjes en €7,50 euro voor een gigantische portie nachos.

Kop-van-Noord-Holland-woest-poffertjes-nachos
Kop-van-Noord-Holland-woest

In juni zijn de strandpaviljoens in de Kop van Noord-Holland bovendien op een leuke manier met elkaar verbonden: door de ku(n)stroute Zijpe aan Zee. Deze kunstroute loopt van de Groote Keeten tot Petten aan Zee. Bij iedere strandtent kun je stoppen om daar de kunst te bekijken. Sommige werken vond ik niet heel bijzonder. Maar er zaten wel een paar toffe exemplaren tussen. Bij de strandpaviljoenen staat uitleg over de kunst én het programma. Zo was er een kunstenares die van gerecycled materiaal kunstwerken in de vorm van zeedieren maakte. Best tof!

Kop-van-Noord-Holland-kunstroute-zeeegel
Kop-van-Noord-Holland-kunstroute-vis
Kop-van-Noord-Holland-kunstroute-vis

In 2019 wordt de ku(n)stroute Zijpe aan Zee van vrijdag 14 juni tot en met zondag 30 juni gehouden. In de weekenden zijn er extra activiteiten zoals dans-, theater- en muziekoptredens in de strandpaviljoens.  

Kop-van-Noord-Holland-kunstroute
Kop-van-Noord-Holland-kunstroute
Kop-van-Noord-Holland-kunstroute
Kop-van-Noord-Holland-kunstroute
Kop-van-Noord-Holland-kunstroute

Travel movie: Kop van Noord-Holland

Dit zijn mijn tips voor als je naar de Kop van Noord-Holland gaat. Ben jij hier al eens geweest of heb je juist zin gekregen om die kant op te gaan? Laat het me hieronder in de reacties weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

3 gedachten over “Kop van Noord-Holland ontdekken: 8 dingen om te doen”

  1. Die kunstroute is best wel hip. Wat een goed idee, dat zouden ze op meer plekken langs de kust moeten doen in NL. Ik zou hier alleen al voor de e-choppers heengaan. Ik dacht dat die elektronische steps in Israel leuk waren, dit is zoveel leuker!

    1. De elektronische steps in Israël zijn ook super leuk ;p Al is het wel jammer dat je tegenwoordig verplicht een helm op moet hebben (iets dat veel toeristen natuurlijk niet weten, dus dat wordt nog leuk de komende tijd. Alsof iedere reiziger standaard een helm in z’n tas pakt ;p). Zou inderdaad leuk zijn als ze meer van dit soort evenementen in natuurgebieden en langs het strand zouden doen! 🙂

  2. De elektronische steps in Israël zijn ook super leuk ;p Al is het wel jammer dat je tegenwoordig verplicht een helm op moet hebben (iets dat veel toeristen natuurlijk niet weten, dus dat wordt nog leuk de komende tijd. Alsof iedere reiziger standaard een helm in z’n tas pakt ;p). Zou inderdaad leuk zijn als ze meer van dit soort evenementen in natuurgebieden en langs het strand zouden doen! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *