Pieterpad-markering-op-boom

Pieterpad lopen: 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Ga jij binnenkort (een deel van) het Pieterpad lopen? Hartstikke leuk! Een goede voorbereiding is het halve werk. Waar ga je bijvoorbeeld slapen? Wat moet je zeker meenemen? En wat is nog meer belangrijk om te weten? In deze blog deel ik tips om het Pieterpad te lopen. Ik heb wandelingen over de hele wereld gemaakt, maar het Pieterpad verraste me toch nog op bepaalde momenten. Deze tips zorgen ervoor dat jij optimaal en zonder zorgen van het Pieterpad kunt genieten.

Lees ook: Pieterpad wandelen – waarom ik het wel én niet zou aanraden

Pieterpad-wegwijzers
Molen-in-Groningen-tijdens-Pieterpad

Pieterpad lopen: voorbereid op pad met deze tips!

1. Neem een Pieterpad wandelgids mee

De markeringen tijdens het Pieterpad zijn prima en worden regelmatig onderhouden. Wil je er zeker van zijn dat je niet fout loopt? Dan kun je de wandelgidsen Pieterpad deel I (Pieterburen – Vorden) en Pieterpad deel II (Vorden – Maastricht) meenemen. Deze gidsen kun je via de website van Nivon of via Bol.com bestellen. Met de aanschaf van deze wandelgidsen draag je bovendien bij aan het onderhoud en de markeringen van deze wandelroute.

Ik vond het vooral leuk om de verhalen en feitjes te lezen over de plekken waar ik wandelde. Niet noodzakelijk dus voor de route, maar wel om meer te leren over de omgeving waar je doorheen loopt. De Pieterpad etappes zijn ook op Route.nl te volgen via de telefoon (met GPS).

Wandelgidsen-Pieterpad-lopen-tips

2. Vraag/zoek naar trekkersplaatsen op campings

Sommige wandelaars nemen tijdens het Pieterpad lopen een trekkerstentje mee. Deze tenten zijn licht en nemen weinig ruimte in beslag. Campings hebben eigenlijk altijd wel een plek voor een trekkerstentje, zelfs in het hoogseizoen. Maak je van tevoren een reservering? Zeg dan dat je het Pieterpad loopt en dat je een trekkersplaats prima vindt. Een trekkersplaats is meestal goedkoper dan een kampeerplaats.

Mijn ervaring is dat de campings respect hebben voor mensen die het Pieterpad met kampeerspullen lopen en je niet snel wegsturen als je zonder reservering arriveert. Wil je er zeker van zijn dat ze plek hebben? Bel ze dan een uur voor aankomst om te vertellen dat je eraan komt.

Wandelen-in-het-bos-Drenthe-Pieterpad

3. Campings checken via de app Campy

De app Campy is een fijne app om te controleren welke kampeerplaatsen je onderweg tegenkomt. Hij is niet 100% volledig, maar helpt je goed op weg. Ik combineer de app met Google Maps. Dan heb je wel een aardig idee welke campings je tegenkomt tijdens het lopen van het Pieterpad.

Wandelen-over-Sallandse-Heuvelrug-Pieterpad

4. Vind een overnachting via Vrienden Op De Fiets

Via Vrienden Op De Fiets vind je betaalbare logeeradressen voor wandelaars en fietsers. Met name voor soloreizigers die niet willen kamperen is dit ideaal. Je overnacht dan niet in een officiële accommodatie zoals een hotel, maar bij een gastadres. De mensen die de overnachting aanbieden zijn zelf vaak ook fietsers of wandelaars. Het is dus een leuke manier om met andere actievelingen in contact te komen en elkaar te inspireren. Meestal slaap je in een privékamer, maar sommige mensen hebben ook tuinhuisjes en garages omgebouwd tot gastadres. Een lidmaatschap voor Vrienden Op De Fiets kost €8 euro per kalenderjaar. Alle logeeradressen hebben dezelfde prijs: €25 euro, inclusief ontbijt. Toeristenbelasting komt hier nog wel bovenop (dit verschilt per regio, maar is meestal €1,25 – 2 euro).

Pieterpad-windmolen-Winsum

5. Sla het telefoonnummer van jouw camping/accommodatie/logeeradres op

Check van tevoren wat de check-in tijd is van jouw camping of accommodatie. Sla van tevoren het telefoonnummer op. Op die manier kun je tijdens het wandelen gelijk bellen als je denkt dat je na de check-in tijd arriveert of als er iets is gebeurd.

6. Word lid van de Facebookgroepen

Heb je een vraag of wil je simpelweg jouw ervaring met een wandeling delen? Dan is het leuk om lid te worden van de Facebookgroepen Pieterpad Wandelaars en Pieterpad Overnachtingen. Wandelaars delen hier allerlei tips als je ergens last van hebt, leuke horecaplekken en mooie foto’s. In deze groep werd ik ook getipt over Vrienden Op De Fiets, dus zeker fijn als voorbereiding!

Lees ook: Pieterpad fietsen – voor wie geen zin heeft om te wandelen

Pieterpad-lopen-langs-Schipbeek

7. Sjouw niet té veel eten en drinken mee

Ik ben gewend om voor buitenlandse wandelingen voor meerdere dagen eten en drinken mee te nemen. Dat is in Nederland helemaal niet nodig. Je komt tijdens bijna iedere etappe wel een supermarkt tegen. Er zijn een paar uitzonderingen: er is bijvoorbeeld geen supermarkt in Pieterburen en in Schoonloo. Maar over het algemeen vind je bij alle eindpunten een supermarkt. Op die manier hoef je niet voor dagen met eten en drinken te sjouwen. Tijdens de meeste etappes kom je bovendien pleisterplaatsen (cafés en restaurants) tegen, waar je ook iets kunt kopen.

Meestal heb ik wel een noodmaaltijd bij me, voor als ik geen supermarkt tegenkom of na sluitingstijd arriveer. De maaltijdzakjes van Knorr zijn ideaal. Ze wegen weinig (zo’n 200 – 300 gram) en je hoeft vaak alleen warm water toe te voegen. Al voeg ik het liefst ook wat verse groenten toe. Het enige dat je dan nodig hebt is een gasbrander met fles en een pannetje om in te koken.

Gebak-met-koffie-tijdens-Pieterpad-lopen

8. Hoe ga je de Pieterpad etappes lopen?

Je hoeft niet helemaal zelf uit te vogelen hoe je wilt lopen. Het Pieterpad van 492 kilometer is al opgedeeld in 27 voorgestelde etappes. De kortste etappe is 12 kilometer, de langste 24 kilometer. Etappe 27 is van Maastricht naar de Sint Pietersberg en slechts 4 kilometer, maar deze wordt bijna altijd samengevoegd met etappe 26 (Strabeek – Maastricht). Je kunt het Pieterpad natuurlijk zelf indelen zoals jij wilt. Houd er wel rekening mee dat je altijd meer kilometers loopt dan dat je denkt, dus maak de etappes niet té zwaar.

Ga je met kampeerspullen en een grote rugzak lopen? Dan zou ik je aanraden om de voorgestelde etappes aan te houden. Ik ben fit en normaal gesproken loop ik 5 à 6 kilometer per uur, maar wanneer ik met m’n kampeerspullen loop zakt dat naar 3 kilometer per uur. Bovendien houd je ook vaker een pauze om je voeten en schouders wat rust te gunnen. Houd maximaal 25 kilometer per dag aan, zodat je niet hoeft te haasten en genoeg pauzes kunt inlassen.

Ga je alleen met een dagrugzak het Pieterpad lopen? Dan kun je de etappes best uitbreiden en meer kilometers per dag lopen. Met een dagrugzak zou ik maximaal 30 kilometer per dag aanhouden. Natuurlijk moet je deze afstanden wel afstemmen op jouw eigen gezondheid en hoe fit je bent.

Pieterpad-sticker-markering
Pieterpad-lopen-tips

9. Neem een EHBO-kit mee voor teken, blaren & meer

Tijdens een dagwandeling in Nederland neem ik meestal geen EHBO-kit mee. Maar bij meerdaagse wandelingen is het wel verstandig. Je moet een beetje lief zijn voor je lichaam en gezond blijven, anders ga je het eindpunt niet halen. Een paar dingen die voor mij essentieel zijn om mee te nemen:

  • Zonnebrand. In de zomer kunnen de temperaturen in Nederland flink oplopen en op sommige etappes heb je weinig schaduw.
  • Blarenpleisters. Blarenpleisters zorgen ervoor dat er minder druk komt te staan op beginnende blaren – zodat ze dus ook niet groter worden. Plak géén blarenpleister over een blaar die al open is. Een blarenpleister zuigt als het ware het vocht uit de blaar, maar met een open blaar kan het de huid beschadigen.
  • Jodium. Om wondjes te ontsmetten. Je zult niet de eerste zijn die zich openhaalt aan een tak of prikkeldraad.
  • Pincet. De laatste jaren zijn er steeds meer teken in Nederland. Dit zijn vervelende beestjes die zich vooral in bossen, struiken en hoog gras verstoppen. Op de heiden en in uiterwaarden zul je ze minder tegenkomen. Ze kunnen niet vliegen of springen, maar verplaatsen zich via kleine dieren zoals muizen en eekhoorns. Check jezelf na de wandeling op teken en verwijder ze zo snel mogelijk met een (teken-) pincet.
  • Insectenspray. Om te zorgen dat je ’s nachts niet helemaal lek wordt geprikt door muggen. Insectenspray helpt bovendien tijdens het wandelen ook tegen teken.
  • Azaron. Heb je jeuk, bijvoorbeeld door warmte-uitslag of een muggenbeet? Dan helpt de crème van Azaron bij mij erg goed.

10. Neem wandelschoenen én slippers mee

Ga je meerdere dagen wandelen? Een van de fijnste dingen aan het einde van de dag is die wandelschoenen uit en slippers aan. Zo kunnen jouw voeten een beetje luchten. Tijdens wandelingen op hete dagen vond ik het prettig om halverwege te wisselen van wandelschoenen naar slippers. Door de hitte kreeg ik namelijk wat blaren, ondanks goede wandelschoenen én wandelsokken. Ik heb slippers uit Israël van een vegan merk, maar Birkenstock slippers zijn ook fijn om mee te lopen.

Pieterpad-lopen-wandelschoenen

Dit waren mijn tips zodat jij voorbereid start met het Pieterpad lopen. Het is een mooie LAW die je meeneemt door verschillende natuurgebieden in Nederland. Heb jij nog meer tips voor mensen die het Pieterpad lopen? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *