Wandelschoenen-op-zandpad-Pieterpad-etappe-10

Pieterpad wandelen: waarom ik het wel én niet zou aanraden

Inmiddels heb ik al heel wat informatie, tips en ervaringen gedeeld over het Pieterpad. In deze blog deel ik verschillende redenen waarom ik het Pieterpad wandelen wel én waarom niet zou aanraden aan mensen.

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Pieterpad wandelen: waarom zou ik het WEL aanraden?

1. Je ziet veel van het diverse Nederland

Laat ik beginnen met een van mijn favoriete redenen voor het Pieterpad wandelen: je ziet tijdens het Pieterpad veel van Nederland. Je komt op plekken waar je anders misschien nooit over had nagedacht. Hoe vaak was ik bijvoorbeeld nou in Drenthe geweest? Ik ben 28 jaar oud en had tot ik het Pieterpad ging lopen nog nooit hunebedden gezien. Het Pieterpad loopt van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Tijdens deze langeafstandswandeling wandel je door de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, een stukje Noord-Brabant en Limburg. Het is geweldig om te zien hoe divers ons kleine kikkerlandje eigenlijk is.

Hunebed-G1-in-Groningen
Mooie-boom-tijdens-wandeling-op-Archemerberg
Pieterpad-etappe-13-kasteel-Vorden-met-groene-natuur

2. Je loopt de bekendste langeafstandswandeling van Nederland

Er zijn meerdere langeafstandswandelingen (afgekort LAW) in Nederland, maar de bekendste is toch wel het Pieterpad. Deze is opgedeeld in 2 LAW’s. Pieterpad deel I loopt van Pieterburen naar Vorden en heet LAW9-1. Pieterpad deel II loopt van Vorden naar de Sint-Pieterberg, ten zuiden van Maastricht, en heet LAW9-2. En hoe tof is het om te zeggen dat je helemaal van noord naar zuid (of andersom) in Nederland bent GELOPEN?

Pieterpad-wandelaars-kunstwerk-in-Gramsbergen

3. Het Pieterpad is meer dan “alleen een wandelroute”

Ik merk het aan bewoners die aan het Pieterpad wonen en vrolijk passerende wandelaars begroeten. En aan campingeigenaren die vol bewondering zien hoe wandelaars met hun rugzak richting hun tentplek lopen. De laatste loodjes voor die dag. En vooral aan de wandelaars zelf, die onderweg gemakkelijk een praatje met elkaar maken. Het Pieterpad zorgt voor een “community-gevoel”: iedereen is immers met dezelfde wandeltocht bezig en toch zijn er zó veel verschillende verhalen te verzamelen. Avonturen op de route, mooie ontmoetingen, bijzondere gedachtespinsels en meer.

Bijna nergens is iedereen zo betrokken met elkaars plezier en leed op de wandelroute als in de Facebookgroep Pieterpad Wandelaars. Een geweldige plek om de wandelingen van anderen te volgen, tips te vragen en te genieten van foto’s van de wandeltochten. Het Pieterpad heeft een ietwat stoffig imago, maar ik kwam ook verrassend veel jonge wandelaars tegen, zowel op de route als in de groep!

Schotse-hooglander-in-veld-met-twee-babies
Jessica-start-wandeling-Pieterpad-etappe-2

4. Wandelen brengt je tot rust

Wandelen is voor mij als mediteren: je zoekt bewust de rust op. Alle afleidingen laat je even achter je, net als je verplichtingen. Je hoeft niets anders te doen dan te lopen, eten, drinken en te rusten. En te genieten natuurlijk. Wandelen en mezelf terugtrekken in de natuur werkt voor mij therapeutisch.

Nederland is behoorlijk druk en in sommige natuurgebieden is het hartstikke druk met wandelaars en fietsers. Maar de meeste etappes van het Pieterpad zijn verrassend rustig. Tijdens sommige etappes kon ik het aantal mensen die ik tegenkwam zelfs op 2 handen tellen.

Marcel-wandelt-Pieterpad-etappe-5

5. Leuke activiteit om met een ander in te plannen

Wil je iets inplannen met een wandelbuddy zoals een vriend(in) of je partner? Dan is het Pieterpad ideaal. Afhankelijk van waar je woont moet je een stukje reizen, maar de etappes zijn prima voor een dag of weekend in te plannen. Het Pieterpad heeft een duidelijk begin- en eindpunt, maar daartussen kun je variëren met afstanden zoals jij dat wilt. Ik heb mensen gezien die de hele route in 2(!) weken lopen. Er zijn ook mensen die maandelijks één etappe lopen en er dus iets langer over doen. Al zijn er ook vaste etappes die je kunt aanhouden, zodat je zelf weinig research hoeft te doen. Een leuke en makkelijke uitstap als je iets consequents of voor een langere periode met een ander wilt inplannen!

Pieterpad-windmolen-Winsum

6. Het Pieterpad is voor (bijna) iedereen prima te doen

De vaste etappes van het Pieterpad variëren in lengte. De kortste etappe is 12 kilometer, de langste 24 kilometer. Gemiddeld loop je zo’n 20 kilometer per dag. Dit is voor veel wandelaars prima te doen in 1 dag. Daarnaast kent Nederland weinig hoogteverschillen, waardoor de meeste wandelpaden vlak zijn. En heb je geen auto? Geen probleem. De start- en eindpunten van de etappes zijn bovendien ook te bereiken met het openbaar vervoer. Zo kan bijna iedereen gemakkelijk met (een etappe van) het Pieterpad starten.

Wandelpad-bij-Schipborg-tijdens-Pieterpad-etappe-4

Pieterpad wandelen: waarom zou ik het NIET aanraden?

7. Het is niet héél uitdagend

Ik ben een redelijk getrainde wandelaar en gewend aan heuvelachtige bossen en bergen – en dat heeft Nederland bijna niet. De uitdaging zat er voor mij vooral in dat ik voor langere tijd met mijn kampeerspullen op pad ging. Natuurlijk weegt dat wel wat, maar als je dit bent gewend is het Pieterpad niet heel uitdagend. Het Pieterpad kan een goede training zijn als je bijvoorbeeld gaat trainen om in de bergen te wandelen. Maar als je – net als ik – wat meer uitdaging zoekt in een wandeltocht is het Pieterpad wandelen niet helemaal jouw ding.

Markering-Pieterpad-etappe-3-in-natuurgebied-Appelbergen

8. Sommige etappes zijn niet héél bijzonder

Als je in 1 of 2 keer het Pieterpad gaat wandelen zitten er etappes tussen die niet zo heel mooi zijn. Maar die neem je voor lief, want ze horen immers bij de totale wandeltocht. Ze brengen je weer naar mooiere delen van het Pieterpad. Maar als je de etappes steeds als dagtocht wandelt zijn er dus ook etappes die ik dan zou overslaan. Etappe 2 en etappe 7 waren bijvoorbeeld echt niet leuk voor mij, omdat ik niet van rechte asfaltwegen langs kanalen houd. Ga je slechts 1 dag wandelen en loop je een van die etappes? Dan zou ik een alternatief aanraden. Je hoeft het immers niet te lopen om op de volgende plek uit te komen.

Verkeersbord-met-sticker-koe

9. Europa heeft zo veel mooie langeafstandswandelingen

Ik liep deel I van het Pieterpad in juni 2020, toen er vanwege corona nog niet zo veel mogelijk was wat betreft reizen buiten Nederland. En ik vond het toen een hele fijne optie. Maar ik vroeg mezelf wel af: waarom heb ik er nooit eerder aan gedacht om het Pieterpad te lopen? Ik houd immers van wandelen en het Pieterpad is een begaanbare wandelroute in eigen land. Heel eerlijk? Als iemand me zou vragen of ik een leuke wandeltocht ken voor 1 week (of 2 weken) binnen Europa zou ik heel wat andere wandeltochten éérder noemen dan het Pieterpad. Het pad is mooi en divers, maar als iemand meerdere dagen vrij zou zijn en de mogelijkheid heeft zou ik andere wandelgebieden / wandeltochten aanraden.

Voetjes-omhoog-op-bankje-bij-Hellendoorn

10. Het weer in Nederland is onvoorspelbaar

In Nederland kun je 4 seizoenen op 1 dag hebben, ongeacht het jaargetijde. Nederland is namelijk erg verraderlijk wat betreft het weer. Ik heb het Pieterpad in de zomer gelopen. Toen ik vertrok twijfelde ik om een regenjas en een muts in te pakken. Het was bij vertrek immers 35 graden. 6 dagen later stortte het en was het ’s nachts 10 graden. Ik was toch erg blij dat ik kleding voor alle situaties had ingepakt! Vooral omdat ik erg chagrijnig kan worden als ik het koud heb. Dan pak ik liever een extra laag kleding in. Voor veel wandelaars is dit natuurlijk prima. Maar ben jij iemand die vooral met goed weer wil lopen? Reken er dan op dat het weer in Nederland onvoorspelbaar is en dat je op alles voorbereid moet zijn.

Molen-de-Helper-bij-Groningen
Boom-met-klimop-en-Jessica-met-regenjas

11. De kosten voor het Pieterpad wandelen kunnen flink oplopen

Laat ik beginnen met het eten. Meestal neem ik tijdens meerdaagse wandelingen voor meerdere dagen eten mee. Deels omdat er onderweg geen supermarkten te vinden zijn, deels ook zodat ik niet dagelijks met die rugzak op zoek moet naar een supermarkt. Het fijne van het Pieterpad is dat je iedere 10 kilometer wel een supermarkt of horecapunt tegenkomt waar je iets kunt eten en drinken. Ik maakte veel maaltijden zelf klaar, maar zo nu en dan lunchte of dineerde ik ook onderweg bij een restaurant. Gewoon uit gemakzucht. Mijn portemonnee vond dat iets minder leuk, want voor een lunch in Nederland ben je al snel €15 euro kwijt, voor een avondmaaltijd ook al snel €20 euro. Met name mensen die de etappes tijdens een weekendje weg lopen hebben geen zin om zelf te koken, maar eten buiten de deur.

En dan het overnachten. Ook de prijzen van de campings vallen misschien tegen voor mensen die zijn gewend om in het buitenland te kamperen. Voor de meeste campings betaalde ik al snel €15 euro per nacht in het laagseizoen. Voor één persoon met tent, zonder elektriciteit. Wildkamperen is bovendien illegaal en de paalkampeerplaatsen worden in 2020 opgeruimd, dus veel andere budgetmogelijkheden zijn er niet. Je kunt terecht bij Vrienden op de Fiets. Een fijne budgetoptie voor solowandelaars, want je betaalt €25 euro per persoon per nacht bij een gastadres. Voor 1 nacht is dit prima te doen, maar als je dat berekent voor de hele wandelroute wordt het toch een prijzige wandeltocht. Ook voor hotels en bed & breakfasts kun je makkelijk rekenen op €60 per nacht voor een budgetkamer. Wil je wat meer comfort? Dan betaal je meer.

Tot slot het vervoer. Wanneer je de wandeltocht in 1 of 2 keer loopt vallen kosten deze wel mee. Er zijn dagtickets voor de trein waarmee je voor €20 euro van noord naar zuid kunt reizen. Maar loop je de etappes los van elkaar? Dan moet je dus IEDERE KEER die reiskosten rekenen.

Aan welk budget voor het Pieterpad wandelen moet je denken?

Er zaten een paar dagen tussen dat ik €40 euro uitgaf, andere dagen was een budget van €20-25 euro per dag genoeg. Ter vergelijking: tijdens een van mijn eerste backpackreizen door Zuidoost-Azië gaf ik datzelfde bedrag per dag uit en leefde ik als een koningin. Bezocht ik allerlei bezienswaardigheden, at ik lekker buiten de deur (ik kookte misschien eens per maand voor mezelf) en overnachtte ik in sfeervolle guesthouses en hostels. Hier in Nederland zet ik voor dat bedrag ergens mijn eigen tent op, warm ik mijn eigen eten op en ben ik 25 kilometer zelfstandig van plek A naar B gelopen.

Veel Pieterpad wandelaars lopen de etappes tijdens een weekendje weg, overnachten in een hotel of guesthouse en eten buiten de deur. Voor zo’n weekend met 2 personen zou ik al sneller rekenen op een budget van €220 – €250 euro.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=35829&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fpieterpad-deel-2%2F9300000150614250%2F&name=Pieterpad%20Deel%202%20Vorden%3A%20Maastricht%2C%20Maarten%20G…
Wandelpad-langs-rivier-Schipbeek

Lees ook: Pieterpad fietsen – voor wie geen zin heeft om te wandelen

Heb jij al zin gekregen in het Pieterpad wandelen? Of zou je er niet snel aan beginnen? Ik ben benieuwd naar jullie meningen en ervaringen met deze wandeltocht!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *