Jessica-met-rugzak-Dutch-Mountain-Trail

Dutch Mountain Trail: alles wat je over deze wandeling wilt weten!

Ik ben gek op wandelen in de bergen. Maar dan is het niet zo handig als je in Nederland bent geboren en een wandeling in eigen land wilt maken. Er zijn zeker mooie wandelroutes in Nederland, maar ik mis vaak de uitdaging bij zulke routes. Gelukkig is er sinds 2020 de Dutch Mountain Trail! Dit is een wandelroute van zo’n 100 kilometer met lekker veel hoogteverschillen. Dus wees niet bang: je gaat de kuiten trainen!  

In dit artikel deel ik mijn ervaring met de Dutch Mountain Trail. Daarnaast ga ik in op de praktische informatie. Hoe zitten de Dutch Mountain Trail etappes in elkaar? Waar kun je overnachten tijdens het lopen van de Dutch Mountain Trail? En wat is nog meer belangrijk om te weten voordat je vertrekt? En wat kun je doen als je zelf geen zin hebt om dit allemaal te regelen (bijvoorbeeld via Avontuur Dichtbij)? Je vindt al die informatie in dit artikel!

Ik heb de Dutch Mountain Trail meerdere keren gelopen, waardoor het artikel regelmatig een update krijgt: de eerste keer was in 2020, toen de trail net was opgezet. De laatste keer liep ik deze wandelroute in mei 2023.

Bord-De-Limburgers-Heten-U-Welkom
Dutch-Mountain-Trail-route
Credits Dutch Mountain Film Festival

Dutch Mountain Trail: mijn ervaring

Mijn favoriete etappe: etappe 2, van Vaals naar Gulpen. Wat mij betreft was deze etappe het meest gevarieerd qua uitzichten en wandelpaden.

Mijn favoriete summit: D’n Observant. Tijdens het klimmen van deze top vond ik de meeste uitdaging. De Gulperberg is daarnaast ook favoriet vanwege het mooie uitzicht.

Moeilijkheidsgraad: het is de meest uitdagende wandeling die ik in Nederland heb gemaakt. Maar als je regelmatig wandelt en/of de bergen gewend bent is het prima te doen. Per etappe zou ik 6 tot 9 uur aanhouden voor het wandelen (inclusief pauze en fotomomenten). Qua niveau vond ik het te vergelijken met de Mullerthal Trail in Luxemburg

Eygelshoven – Vaals: dag 1 (28 kilometer)

Terug in Zuid-Limburg. De plek waar mijn moeder is opgegroeid en waar ik in mijn kindertijd regelmatig kwam. De plekken die ik met mijn familie bezocht; alles lijkt anders. Hoe kan het ook na een jaar of 20? Of misschien zie je de wereld als kind wel op een andere manier en is alles exact hetzelfde gebleven.

Ik sta op het station van Eygelshoven, het startpunt van de Dutch Mountain Trail. Ik steek het spoor over en zie de eerste markering: een blauw-wit teken. Na een paar kilometer laat ik het geruis van auto’s en het stadsleven achter me en heb ik de natuur voor mezelf.

Terwijl ik gefocust een foto maak van een gigantische boom hoor ik geritsel achter me. “Jessica? Hé Jessica! Ik draai me om en zie 3 vrolijke wandelaars staan. En ze zijn meer dan dat: het zijn andere outdoor bloggers. Samen met Bregje (Wandelvrouw), Wanda (Wandawandelt) en Antonette (We12travel) beklim ik de Wilhelminaberg, naar de eerste top van de “bergen”. Ik merk dat het flink heeft geregend de afgelopen dagen. We glibberen alle kant op op het modderige pad omhoog. Door de kleilaag is het extra glad. De anderen zijn zo slim geweest om wandelstokken mee te nemen, maar ik dacht dat ik die in Nederland niet nodig zou hebben.

Wrong thought. Wanneer we bijna boven zijn glijd ik onderuit en land op mijn knieën. M’n armen en benen zitten onder de modder. Een goed begin van de eerste dag!   

De eerste top ligt achter SnowWorld, de plek waar ik als kind heb leren snowboarden. Eenmaal boven op de top kijken we een beetje beduusd rond. Er zijn werkzaamheden en in de omgeving zien we vooral industriegebied. Vroeger werden hier de mijnstenen afgevoerd en dat industriële karakter heeft deze plek nog steeds. Landgraaf is dan ook niet de allermooiste plek van Zuid-Limburg. Maar vrolijk lopen we verder. Vanaf hier kan het alleen maar mooier worden!

blauw-witte-markering-Dutch-Mountain-Trail
Bossen-Zuid-Limburg
klimop-Dutch-Mountain-Trail
Lente-in-Zuid-Limburg
Modderpad-omhoog-Wilhelminaberg
Top-Wilhelminaberg-werkzaamheden
Etappe-1-Dutch-Mountain-Trail
Kasteel-erenstein-Zuid-limburg
Eenden-met-babies-zuid-limburg

De grens naar Duitsland oversteken

De dames stoppen in Kerkrade. Na de lange reis naar het zuiden sluiten ze de eerste dag daar af. Ik benijd hen een beetje: ik moet nog 16 kilometer doorlopen naar Vaals. Maar het weer is prima en het is ook wel lekker om nog een stukje door te lopen. Het is heerlijk rustig en op een paar lokale inwoners en boeren na kom ik niemand tegen op de route.

Na Huis Heyden loop ik door Duitsland, maar ik heb het niet eens in de gaten. Geen bordjes. Geen controle. En geen enkele aanwijzing dat je de grens hebt bereikt. Pas wanneer mensen me in het Duits begroeten open ik Google Maps en zie ik dat ik al in Duitsland loop. De Duitse akkers en open vlaktes zijn leuk, maar omdat ik niet zo’n fan van asfaltwegen ben stap ik in één keer door.

Net voordat ik over de Nederlands-Duitse grens loop kom ik iets interessants tegen: piramidevormige stenen, in verschillende maten en opstellingen. Ze hebben wat weg van Toblerone-blokken. Deze zijn in de jaren ’30 gebouwd als onderdeel van de Siegfriedlinie, oftewel de Westwall. Dankzij deze verdedigingslinie maakte Hitler zich lange tijd geen zorgen over aanvallen vanuit het westen, zodat hij zich op het oosten en Rusland kon focussen.    

Wanneer ik Nederland weer “binnenwandel” begint het flink te regenen. Een donkerblauwe lucht komt steeds dichterbij. Af en toe schijnt de zon ertussendoor en soms verschijnt er een regenboog boven de koeien in de weide. Het zorgt voor een bijzonder plaatje. Ineens schiet er een haas voorbij. Hij rent voor me uit en duikt vliegensvlug weer de bosjes in.

Wanneer ik Orsbach bereik valt alles uit de hemel. Snel wandel ik door naar de tweede top: die van de Schneeberg. Feitelijk ligt de top in Duitsland, maar hij hoort toch bij de steilste toppen van Nederland. Doorweekt van de regen kom ik eindelijk aan in Vaals. Tijd om mijn verblijf te vinden en lekker warm te douchen!       

Onverhard-weggetje-Dutch-Mountain-Trail
Boom-van-onderaf
oude-abdij-zuid-limburg
Koe-in-Duitse-weide
Blokken-Sigfriedlinie-Duitsland
Duitse-weides-tijdens-Dutch-Mountain-Trail
Blokken-Sigfriedlinie-Duitsland
Oude-spoorweg-Duitsland
Uitzicht-op-Bocholtz-vanaf-Duitsland
Regenboog-boven-koeien
Kruis-bij Orsbach
Wandelen-op-de-Schneeberg

Vaals – Gulpen: dag 2 (24 kilometer)

Ik word wakker door de zon die in mijn ogen schijnt. Gisteren ben ik zo in slaap gevallen, met mijn hoofd op het wandelboekje en de gordijnen nog open. Het ziet eruit alsof het een prachtige dag gaat worden.

Mijn zusje wandelt vandaag een dagje mee, dus na een kop koffie op het terras wandelen we samen richting de top van de volgende berg: het Drielandenpunt op de Vaalserberg. Deze berg is niet meegenomen in de Seven Summits van de Dutch Mountain Trail, maar dat neemt niet weg dat je hem beklimt. We dwalen een tijdje rond op de top, op zoek naar de markering. Het is jammer dat we regelmatig tijd kwijt zijn met het zoeken naar de bewegwijzering. Op essentiële plekken missen de stickers of zijn ze op de meest onlogische plekken geplaatst.

Gelukkig hebben we de wandelgids, dus uiteindelijk zijn we altijd weer back on track. Het is fijn om weer wat quality time met mijn zusje te hebben. Omdat ik het merendeel van het jaar in het buitenland zit zien we elkaar weinig. En tijdens een videogesprek bespreek je toch andere dingen dan tijdens een dagje wandelen. Bovendien zorgt wandelen ervoor dat mensen makkelijker over persoonlijke dingen praten. Terwijl je praat ben je met nóg een handeling bezig: het wandelen.

Bord-van-Nederland-naar-Duitsland
Jessica-met-rugzak-op-weg-naar-Vaalserberg
Wandelschoenen-bij-Vaalserberg
Uitzichttoren-Drielandenpunt-Vaalserberg
Grens-Nederland-naar-Belgie-Dutch-Mountain-Trail
Wandelaar-Dutch-mountain-Trail

Kruisen & kapelletjes  

Etappe 2 is lekker divers. We wandelen langs beekjes, via smalle onverharde paadjes, door de modder en langs de wijngaarden. Op bijna iedere kruising komen we wel een kapelletje, een kruis of een Jezusbeeld tegen. Ze sieren het Zuid-Limburgse landschap en herinneren me aan de vele kerken die ik met mijn katholieke oma bezocht.

Ineens zien we de volgende top voor ons: de Eyserberg. We komen steeds dichterbij, maar de lucht begint ook dicht te trekken. “Waar moeten jullie naartoe?”, vraagt een oud koppel op een bankje wanneer we passeren. “Naar Gulpen, via de Eyserberg”, antwoordt mijn zusje. Ze kijken elkaar even aan. “Dat is nog wel een eindje”, zegt de vrouw twijfelend. “Succes. Héél veel succes,” vult de man aan. Mijn zusje en ik worden er een beetje ongemakkelijk van. Zo ver is het toch niet meer?            

Het is inderdaad niet meer zo ver. Via de wijngaarden rondom Wahlwiller lopen we naar de verlaten spoorweg bij Eys, zo richting de Eyserberg. De modderige paden maken het echter wel lastig en we zijn een stuk langzamer dan we hadden voorzien. Het uitzicht tijdens de klim is wel aardig, maar de top is niet echt een “top”. We staan nog steeds midden in een bos. Met Gulpen in ons vizier lopen we de laatste kilometers. Ik heb inmiddels mijn wandelschoenen verwisseld voor slippers. Wanneer we eenmaal in Gulpen arriveren openen we Thuisbezorgd, leggen we de voeten omhoog en is de dag alweer voorbij.

Lees ook: wandelroute in Zuid-Limburg – Route des Vins

Jessica-in-weide-Dutch-Mountain-Trail
Kruis-Zuid-Limburg
Zusje-wandelroute-Zuid-Limburg
Bossen-in-zuid-limburg-bij-Vijlen
Jezusbeeld-langs-Dutch-Mountain-Trail
Beekje-etappe2-Dutch-Mountain-Trail
Wijngaard-bij-Wahlwiller
De wijngaarden half mei 2021
wandelroute-zuid-limburg-langs-wijngaarden-tros-druiven
En de wijngaarden eind juli 2020
Jessica-met-modderpad
Schaap-langs-Dutch-Mountain-Trail
Naar-de-Eyserberg-top

Gulpen – Mheer: dag 3 (26 kilometer)

Na een uitgebreid ontbijt gaan mijn zusje en ik weer ieder onze eigen weg. Haar weg gaat terug naar Brabant, die van mij naar de top van de Gulperberg. Het is inmiddels de vierde top die ik beklim tijdens de Dutch Mountain Trail, maar de eerste met een écht mooi uitzicht. De mooiste uitzichten kom ik toch vooral TIJDENS de wandeling tegen, niet zozeer op de toppen. Ik loop een rondje om het Mariabeeld op de top en zie de andere toppen van de Eyserberg en de Vaalserberg.

Terwijl ik naar een podcast luister slingert de weg door het Zuid-Limburgse landschap, richting de Belgische grens. De Hakkenberg ligt op de Belgisch-Nederlandse grens. Als je niet beter wist had je niet in de gaten dat je op een top staat. De top van de Hakkenberg – ook wel de Teuvenderberg – wordt door grenspaal 14 gemarkeerd. Nu ben ik officieel in België.

Ik gooi de route wat om en loop om via Teuven. Ik heb zin in een Belgisch pintje, al is het misschien niet verstandig als ik pas halverwege de route ben. Je hebt het bijna niet in de gaten, want het landschap loopt vloeiend in elkaar over. Maar wanneer ik eenmaal door Teuven loop zie ik het direct. De Belgische dorpen hebben een ander karakter. Iets meer vervallen, maar tegelijkertijd straalt het ook veel gastvrijheid uit.

Na mijn drankje vervolg ik de weg via De Plank naar Sint-Martens-Voeren. Het viaduct en het treinspoor dat hoog boven me uittorent valt direct op. Terwijl ik alweer richting de zesde top klim draai ik me nog een keer om. Vanaf hier heb je nog eens een mooi uitzicht op Sint-Martens-Voeren en de omgeving. Wanneer ik de top van de Kattenroth bereik begint het weer flink te regenen. Zonder pauzes wandel ik in één keer door naar mijn eindbestemming voor vandaag: de Meschermolen in Mesch, een paar kilometer voorbij Mheer (het eindpunt van deze etappe).

Dit moet toch wel de leukste accommodatie op de route zijn. Terwijl ik op het binnenhof sta hebben de kippen en hanen me omsingeld. Ze lopen, net als de rest van de beestenboel, vrij rond op het terrein van deze voormalige watermolen. En maken me de volgende ochtend weer lekker vroeg wakker.      

Uitzicht-vanaf-top-Gulperberg
Wandelpaadje-Dutch-Mountain-Trail-dag-3
Wandelpad-Dutch-Mountain-trail
Dutch-Mountain-Trail-onverharde-weggetjes
Uitzicht-over-Zuid-Limburgs-landschap
Weggetje-door-Zuid-Limburg
Bloemen-in-weide-Zuid-Limburg
Weide-Dutch-Mountain-Trail
Klassiek-huisje-langs-Dutch-Mountain-Trail
Fotogeniek-huisje-langs-wandelroute
Wandelen-Hakkenberg
Grenspaal-14-hakkenberg-top
Meschermolen-binnenhof
Hanen-op-binnenhof-Meschermolen

Mheer – Maastricht (24 kilometer): dag 4 (met omleiding 30 kilometer)

Het eerste stuk van etappe 4 is niet heel bijzonder. Tot aan het kasteel van Eijsden loop je vooral op asfalt en langs industrieterrein. Maar Eijsden maakt het allemaal meer dan goed. Wat een schattig dorp!

De afgelopen dagen hield ik de berichten van de veerpont tussen Eijsden en Lanaye al in de gaten. Als het weer tegenzit (veel wind, regen of onweer), vaart de pont niet – en mag je meerdere kilometers omlopen.

En inderdaad: ook vandaag vaart hij niet. Om mezelf moed te geven neem ik een koffie met een stuk vlaai en vervolg dan de weg in zuidelijke richting. De Nederlandse kant is niet heel bijzonder, maar sneller dan verwacht kom ik aan bij de brug. Ik heb een hekel aan bruggen. Gek genoeg houd ik niet van hoogtes die zijn “gemaakt” door mensen, zoals bruggen, torens en viaducten. In de bergen heb ik geen problemen met hoogtes, maar wanneer ik een brug moet oversteken zweten m’n handen als een malle.

De Belgische kant is gelukkig een stuk rustiger en mooier. Anderhalf uur later kom ik na 6,1 kilometer aan bij de andere kant van de veerpont. De natuur waait dramatisch heen en weer. Om dat effect te versterken zet ik bombastische muziek van Bach op. Je moet er zelf maar iets leuks van maken hè? Het stuk langs de Maas is verrassend mooi en rustig. Ik zie zwarte ooievaren aan de oever, eekhoorns in de bossen en zwanen in een lagune; een kleine aftakking van de Maas.      

Trein-viaduct-bij-Eijsden
Kasteel-van-Eijsden
Fotogeniek-huisje-in-Eijsden
Pony-in-Eijsden
Uitzicht-op-de-Maas-en-Eijsden
Lagune-Maas-Zuid-Limburg

Beklimming van de laatste top

En dan begin ik aan de laatste klim van de Dutch Mountain Trail: naar de top van D’n Observant. In de wandelgids klinkt het alsof ik een levensgevaarlijke klim naar boven ga maken. Heel eerlijk? Door de vele regen van de afgelopen dagen maak ik me daar een beetje zorgen over. Wat nou als de wandelpaden in modderlawines zijn veranderd?

Het valt gelukkig mee. De route waar je “langs de afgrond” loopt is breed genoeg om je comfortabel te voelen. Bovendien zie ik op sommige stukken een hekwerk. Spannender is het stuk waar ik met mijn grote backpack mezelf op moet trekken aan boomwortels en takken. Maar het lukt. Het laatste stuk wandel ik via een MBT-trail. Hoe gaan die mountainbikers hier in godsnaam naar boven en beneden? Een keer wegglijden met zo’n fiets en ze vliegen 100 meter naar beneden. Maar niet aan denken.

En voor ik het in de gaten heb sta ik ineens op de top van de laatste berg van de Dutch Mountain Trail. Traditiegetrouw begint het te regenen op de top, dus ik wandel snel richting mijn einddoel: Maastricht. Via de ENCI-groeve nog een laatste klim en dan stap voor stap naar het centrum van de Limburgse hoofdstad.

Eenmaal in de trein, bezweet en plakkerig van de regen, wissel ik mijn wandelschoenen in voor mijn slippers. Met m’n wandelsokken nog aan. Het kan niet erger, maar ik geef er weinig om. Na vele wandelingen ben ik de schaamte verloren die je soms hebt als je weer in de “bewoonde wereld” terugkeert als wandelaar. Met een glimlach op mijn gezicht kijk ik uit het raam en laat ik het Zuid-Limburgse landschap en de Nederlandse bergen weer achter me.

Wandelroute-op-dn-Observant
Wandelroute-naar-top-Dn-Observant
Grenspaal-op-dn-Observant
Jessica-op-top-Observant
Modderige-routes-Dutch-Mountain-Trail

Dutch Mountain Trail praktische informatie

De Dutch Mountain Trail is in november 2020 opgezet door het Dutch Mountain Film Festival.

De wandelroute is 102 kilometer lang en verbindt de Seven Summits van Zuid-Limburg met elkaar. De Seven Summits zijn de 7 hoogste toppen ter wereld:

 • Mount Everest in Nepal, Azië (8.849 meter)
 • Aconcagua in Argentinië, Zuid-Amerika (6.961 meter)
 • Denali in de Verenigde Staten, Noord-Amerika (6.194 meter)
 • Kilimanjaro in Tanzania, Afrika (5.895 meter)
 • Elbrus in Rusland, Europa (5.642 meter)
 • Mount Vinson, Antarctica (4.892 meter)
 • Carstensz Pyramid / Puncak Jaya in Indonesië, Oceanië (4.884 meter)

Om het berggevoel ook in Nederland te ervaren hebben ze daarom de Seven Summits in Zuid-Limburg vastgelegd:

 • Wilhelminaberg (225 meter) – etappe 1
 • Schneeberg (257 meter) – etappe 1
 • Eyserberg (197 meter) – etappe 2
 • Gulperberg (157 meter) – etappe 3
 • Hakkenberg (252 meter) – etappe 3
 • Kattenroth (209 meter) – etappe 3
 • D’n Observant (157 meter) – etappe 4
Jessica-met-rugzak-wandelen-Dutch-Mountain-Trail

Dutch Mountain Trail etappes (in 4 of 5 dagen)

Startpunt: station Eygelshoven

Eindpunt: station Maastricht

De wandelroute zoals deze door Dutch Mountain Trail is vastgelegd bestaat uit 4 etappes.

1. Etappe 1: Eygelshoven – Vaals (28 kilometer)

2. Etappe 2: Vaals – Gulpen (24 kilometer)

3. Etappe 3: Gulpen – Mheer (26 kilometer)

4. Etappe 4: Mheer – Maastricht (24 kilometer | of 30 kilometer als de veerpont niet vaart en je om moet lopen via de zuidelijke brug)

Deze etappes zijn in principe goed te doen, maar ik zou toch zo’n 8 uur per dag rekenen voor de wandelingen. Met name wanneer je onderweg foto’s maakt en af en toe wilt pauzeren. Voor de laatste etappe is het bovendien belangrijk om rekening te houden met de veerpont. Als deze niet vaart moet je zo’n 6 kilometer omlopen via de zuidelijke brug.

Reis je van ver naar Zuid-Limburg? Dan wil je de eerste dag misschien geen 28 kilometer lopen. Je kunt de wandelvakantie dan ook opsplitsen in 5 dagen. Etappe 1 leg je dan in 2 dagen af. Dag 1 wandel je van Eygelshoven tot Kerkrade (12 kilometer) en dag 2 van Kerkrade tot Vaals (16 kilometer)  

Eygelshoven-station-startpunt-DMT
Maastricht-voorkant-station

Hoe zit het met de veerpont bij Eijsden?

Tijdens de laatste wandeldag neem je de veerpont van Eijsden naar het Belgische Lanaye. De tocht met deze veerpont kost €1 euro per persoon en kinderen krijgen korting (contant betalen, pin is NIET mogelijk). In mei, juni, juli, augustus en september vaart de veerpont tussen 10.00 en 20.00 uur. En in april en oktober van 10.00 tot 18.00 uur. Tussen november en april vaart de veerpont NIET.

Wat doe je als de veerpont bij Eijsden niet vaart?

Zoek van tevoren uit of de veerpont gaat, bijvoorbeeld via de Facebookgroep van Dutch Mountain Trails en de Seven Summits. Dan weet je in ieder geval of je je moet voorbereiden op 6 kilometer omlopen. De wandelgids zegt dat de omleiding 8 kilometer is, maar ik liep het binnen 1,5 uur en mijn activity tracker gaf 6,1 kilometer aan.  

Een paar redenen waarom de veerpont bij Eijsden niet vaart:

 • Openingstijden dat de pont vaart (wintermaanden en ’s avonds laat bijvoorbeeld niet)
 • Sterke wind 
 • Sterke stroming in de Maas
 • Het water in de Maas staat te hoog

Het alternatief is om in zuidelijke richting naar de brug te lopen, over te steken en dan weer in noordelijke richting te wandelen. Volgens de wandelgids is dit 8 kilometer, maar ik heb dit gedaan en kwam op 6,1 kilometer uit (in 1,5 uur tijd).

Een tweede alternatief is om vanaf Eijsden het Krijtlandpad te volgen via de wit-rode markering. Deze route loopt ook naar Maastricht, maar dan aan de rechteroever van de Maas. Het is alleen wel jammer dat je dan de laatste top op D’n Observant overslaat.   

Veerpont-Eijsden-Lanaye

Harde of onverharde paden op de Dutch Mountain Trail?

Het merendeel van de Dutch Mountain Trail is onverhard. De route is op sommige stukken speciaal omgeleid om via onverharde wegen te blijven lopen. Op sommige stukken loop je over een asfaltweg of een autoweg, maar dat valt hartstikke mee. 

Wandelroute-langs-beekje-Zuid-Limburg

Hoe zit het met eten en drinken?

Je komt verrassend weinig horeca tegen onderweg (of je moet ervoor omlopen), dus neem zelf genoeg eten en drinken mee per dag. Ik vul mijn Camelbak met 2 à 2,5 liter zodat ik genoeg water meeneem. Qua eten heb ik meestal proteïnerepen, een gekookt eitje, wat fruit en een eigen trailmix (met noten, rozijnen en M&M’s) mee tijdens meerdaagse wandelingen. Als ik de kans heb neem ik voor de eerste dag een zelfbereide maaltijd mee zoals pasta of gnocchi – iets dat je ook best koud kunt eten.

Een paar leuke horecagelegenheden die je (min of meer) onderweg tegenkomt:

 • Café Belle Vue in Orsbach (23 kilometer op de route)    
 • Bakkerij Voncken in Vaals (28 kilometer op de route)
 • Meerdere restaurants bij Drielandenpunt op de Vaalserberg (31 kilometer op de route)
 • Boscafé ‘t Hijgend Hert in het Vijlenerbos (36 kilometer op de route, paar honderd meter van de route af)
 • Gasterij A Gen Kirk in Wahlwiller (46 kilometer op de route)
 • De Pannenkoekenmolen in Gulpen (52 kilometer op de route – stukje route verlaten)
 • Het Boerenhof in De Plank (69 kilometer op de route)
 • Taverne in de Smidse in Mheer (78 kilometer op de route)
 • Brasserie La Meuse in Eijsden (87 kilometer op de route)
Vlaai-in-Eijsden-eten

Dutch Mountain Trail overnachten

Wanneer je de Dutch Mountain Trail gaat lopen kun je kiezen tussen overnachten in accommodaties en kamperen op campings. Laat ik beginnen met een paar accommodaties op een rijtje te zetten: 

Let op: ik liep de Dutch Mountain Trail de eerste keer op doordeweekse dagen in mei en ik was geschokt dat bijna alles volgeboekt was. Boek dus op tijd als je de route wilt lopen! De Dutch Mountain Trail is vrij rustig, maar Zuid-Limburg is een geliefde vakantiebestemming in eigen land.. en er is bovendien niet MEGA veel keuze in de regio. Zelfs sommige campings waren volgeboekt.

 
Overnachten-kamer-Meschermolen

Overnachten via Vrienden op de Fiets

Je kunt ook via Vrienden op de Fiets overnachten. Dit platform verbindt wandelaars (en fietsers) met gastadressen. Voor een jaarabonnement betaal je €8 euro en daarmee krijg je toegang tot de gegevens van alle gastadressen. Dit zijn zelf vaak ook wandelaars of fietsers die het leuk vinden om mensen een slaapplek aan te bieden. Vaak hebben ze een tuinhuisje, garage of oude kinderkamer omgebouwd tot verblijf voor gasten.

Je betaalt €25 euro per persoon voor een overnachting en daar zit een ontbijtje bij inbegrepen. Het is aan de mensen zelf wat ze voor een ontbijt aanbieden. Maar ik heb hier meerdere keren gebruik van gemaakt en ben altijd tevreden. Ik vind het een ideale oplossing (met name voor solowandelaars) en je leert op die manier ook nog eens interessante mensen kennen!

Kamperen op de campings

Kamperen geeft het ultieme gevoel van vrijheid als je gaat wandelen. Echter vind je niet héél veel campings langs de Dutch Mountain Trail. Houd er dus rekening mee dat je meestal een stukje van de wandelroute af moet om een camping te bereiken (en dus extra kilometers loopt).

De eerste 25 kilometer en laatste 20 kilometer van de Dutch Mountain Trail kom je geen campings tegen. Dit zijn een paar opties als je wilt kamperen:

 • Camping Hoeve de Gastmolen (25 kilometer, iets van de route in Lemiers)
 • Camping Gulperberg Limburg (55 kilometer, aan de route net voorbij Gulpen)
 • Heuvelland Oaze (67 kilometer, iets van de route na de Hakkenberg)
 • Hof van Libeek (77 kilometer, iets van de route na Mheer)
Wandelen-in-bossen-Dutch-Mountain-Trail

Voorbereiding voor de Dutch Mountain Trail

De route volgen: bewegwijzering, wandelgids en GPX

Ik wil de vrijwilligers die de trail onderhouden niet beledigen, maar zonder wandelgids was ik gegarandeerd 100 keer fout gelopen. De bewegwijzering is echt minimaal, dus daar kun je tijdens het wandelen niet altijd op vertrouwen. Op essentiële plekken missen de stickers en soms zitten ze op de meest onlogische plekken. Misschien dat dit nog in de toekomst verandert, maar in mei 2021 was het niet te doen om alleen met bewegwijzering te lopen.

Er is een wandelgids van de Dutch Mountain Trail. Die is voor €19,95 euro te koop. Onder andere via de website van DMT en Bol.com. De prijs is weliswaar wat hoog (voor een route van 4 dagen), maar hiermee steun je wel de wandelroute en het onderhoud.

Wil je liever de route op de telefoon openen? Dan kun je de GPX via RouteYou downloaden en openen. Hij klopt niet helemaal, maar hij komt grotendeels overeen met de route in de wandelgids. Als je de app Komoot gebruikt kun je de route hier ook vinden.     

Boekje-Dutch-Mountain-Trail-en-wandelschoenen

Facebookgroep Dutch Mountain Trail en de Seven Summits

Wil je weten hoe de omstandigheden de afgelopen dagen waren? Vaart de veerpont bij Eijsden wel? Heb je vragen aan andere wandelaars die hem al hebben gelopen? Zoek je een wandelmaatje? Of heb je gewoon zin om na te genieten van de wandeling als je hem al hebt gelopen? Dan is de Facebookgroep Dutch Mountain Trail en de Seven Summits ideaal.

Inpaklijst voor de Dutch Mountain Trail

De inpaklijst voor de Dutch Mountain Trail is afhankelijk van hoe je gaat overnachten. Als je gaat kamperen zul je meer mee moeten nemen dan wanneer je in accommodaties overnacht. Een paar dingen die ik in ieder geval mee zou nemen:

 • Wandelgids van Dutch Mountain Trail (zodat je niet verdwaalt)
 • Wandelschoenen (ik had mijn Iowa bergwandelschoenen aan)
 • Sokken voor iedere dag (ik vind het verschrikkelijk om wandelsokken meerdere dagen te dragen. Lief zijn voor je voeten is belangrijk!)
 • Slippers (heerlijk om aan het einde van de wandeling te gebruiken)
 • Regenjas (want je weet het maar nooit in Nederland)
 • Camera (want je gaat veel mooie uitzichten onderweg tegenkomen)
 • Toiletspullen (altijd fijn als je jezelf na een dag wandelen kunt opfrissen) 
 • Waterfles of Camelbak (zodat je genoeg water mee kunt nemen, er zijn weinig waterpunten onderweg)
 • EHBO-setje (een pincet om eventuele teken te verwijderen, jodium en blarenpleisters zitten bij mij altijd in mijn EHBO-set)

Lees ook: inpaklijst kamperen voor avontuurlijke reizigers    

Jessica-met-rugzak-wandelen-Dutch-Mountain-Trail
Wandelschoenen-bij-de-deur

Een verzorgde trip voor de Dutch Mountain Trail via Avontuur Dichtbij

Heb je geen zin om alles zelf te regelen voor de Dutch Mountain Trail? Avontuur Dichtbij is een platform waar je avonturen dicht bij huis kunt vinden. Ze nemen het geregel uit handen, zodat jij je alleen op het wandelen hoeft te focussen. Zij regelen onder andere leuke accommodaties en bed & breakfasts voor je, zodat je na het wandelen kunt opladen. Bekijk het arrangement van 7 dagen via Avontuur Dichtbij nu!

Naast de Dutch Mountain Trail bieden ze nog veel meer (wandel-) avonturen in eigen land aan. Denk aan een meerdaagse trip door de Biesbosch, een zeiltocht langs de Waddeneilanden of een meerdaagse kanotrip door Nationaal Park Weerribben-Wieden.  

Dit was alles wat ik kan delen over de Dutch Mountain Trail. Maar heb je nog vragen? Laat ze gerust achter in de reacties hieronder of via de mail (jessica@cornersoftheworld.nl). En natuurlijk alvast veel wandelplezier gewenst!

Ik liep de Dutch Mountain Trail voor een samenwerking met Avontuur Dichtbij. Daarnaast vind je in dit artikel affiliate links. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate links vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Dutch Mountain Trail: alles wat je over deze wandeling wilt weten!”

 1. Wij deden de toch de afgelopen week, vonden het werkelijk prachtig. Zeker de middelste dagen. Herfstseizoen was ook bijzonder om de trail te lopen.

  1. Wat fijn dat jullie een mooie tocht hebben gehad Bart, ik kan me voorstellen dat het met de herfstkleuren inderdaad ook prachtig is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *