Israël bezienswaardigheden: 15 leuke plekken die jij wilt bezoeken

In bijna geen enkel land heb ik zó veel tijd doorgebracht als in Israël. Ik heb hier meer dan een jaar gewoond en kom hier ook nog regelmatig terug. Je kunt in een paar dagen tijd al een heel veelzijdige vakantie in Israël hebben. Duik bijvoorbeeld in de eeuwenoude geschiedenis en Bijbelse verhalen in Jeruzalem, ontspan in het moderne Tel Aviv, drijf in de unieke Dode Zee en zie de mooiste sterrenhemel in de Negev woestijn. In deze blog deel ik 15 Israël bezienswaardigheden, zodat jij het meeste uit jouw reis naar Israël kunt halen.

15 Israël bezienswaardigheden

1. Wandelen door het oude Jaffa

Jaffa, ook wel aangeduid als Yafo, is een van de meest fotogenieke plekken als je in Tel Aviv bent. Dit was vroeger de oude haven waar veel pelgrims en migranten arriveerden. Het historische deel van Jaffa is vrij klein, maar houd er wel rekening mee dat het heuvelachtig is. In Jaffa wonen hoofdzakelijk Arabische mensen, waardoor de winkels en restaurants op zaterdag gewoon open zijn. Erg fijn, want door de shabbat zijn veel restaurants in Tel Aviv van vrijdagavond tot zaterdagavond gesloten.

Lees ook: Pretty Picture Time – het oude Jaffa in Tel Aviv, Israël

Jaffa-Tel-Aviv-Israel

2. Surfen, zwemmen en chillen op de stranden van Tel Aviv

Tel Aviv is dé plek om van het strand te genieten en te zonnebaden. Er zijn verschillende stranden, tot aan een speciaal LGBT-strand toe. Jaffa Beach is populair onder surfers, maar ook bij Hilton Beach zitten verschillende surfscholen. Om helemaal op z’n Israëlisch van het strand te genieten speel je ook een potje matkot. Het lijkt nog het meest op tennis met kleine houten rackets. Het gaat er soms heftig aan toe tijdens een potje matkot, dus stoor Israëliërs vooral niet als ze hiermee bezig zijn.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids – veel tips voor Tel Aviv in Israël

Tel-Aviv-stedentrip

3. Heilige Tempelberg in Jeruzalem bezoeken

Een van de belangrijkste Israël bezienswaardigheden is de Heilige Tempelberg in Jeruzalem. Voor zowel Joden als moslims is de Tempelberg een van de meest heilige plekken ter wereld. De gouden koepel – ook wel Dome of the Rock genoemd – op deze heuvel is hét icoon van Jeruzalem, en vanaf veel plekken in de stad te zien. De details van dit gebouw zijn prachtig, dus als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard om de Tempelberg te bezoeken.

Toeristen mogen alleen op vaste tijden de Tempelberg beklimmen, moslims mogen via een andere ingang in de Islamitische wijk altijd naar binnen. De Dome of the Rock is wel een gebedshuis maar geen moskee, want er vinden hier geen diensten plaats. Dat gebeurt in de nabijgelegen Al-Aqsa moskee. Houd er rekening mee dat niet-moslims niet bij de Dome of the Rock naar binnen mogen. Maar met de indrukwekkende buitenkant ben je ook al even zoet.

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + VIDEO

Jeruzalem

4. Laat een briefje achter bij de Klaagmuur in Jeruzalem

In de oude stad van Jeruzalem vind je ontzettend veel bezienswaardigheden. Een van de meest bekende én indrukwekkende is de Westmuur, beter bekend als de Klaagmuur. Deze muur ondersteunt het plateau waar vroeger de Joodse tempel op stond, maar waar tegenwoordig de Al-Aqsamoskee staat. Mensen van over de hele wereld komen naar deze muur om hun gebeden uit te spreken. Ze laten deze ook achter op een briefje, die ze vervolgens in de spleten van de Klaagmuur stoppen. Je hoeft overigens niet joods te zijn: iedereen mag een wens of boodschap achterlaten. Wanneer je dit doet, vergeet dan niet om eerst een paar stappen naar achteren te zetten voordat je jouw rug naar de muur keert. Als je direct omdraait wordt dit als onbeschoft gezien. Het is immers een heilige plek.

Jeruzalem

5. Herdenken in het Holocaustmuseum Yad Veshem

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Yad Veshem, oftewel het Holocaustmuseum. Dit museum vind je net buiten Jeruzalem. De meeste Israël bezienswaardigheden kosten geld, maar dit museum kun je gratis bezoeken. Het museum vertelt de geschiedenis vanaf de jaren 30 tot en met de migratie naar Israël en het heden. Wat ik vooral indrukwekkend vind aan dit museum zijn de persoonlijke spullen en de interviews. Reken hier zeker 1 à 2 uur voor, want er is genoeg te zien in de tentoonstelling.

Jeruzalem

6. Zonsondergang vanaf de Olijfberg bewonderen

Een van de beste plekken om van de zonsondergang in Jeruzalem te genieten is vanaf de Olijfberg, ten oosten van de oude stad. Bekijk ook de Joodse begraafplaatsen die op deze berg zijn gebouwd. Zie je de kleine steentjes op de graven liggen? Nabestaanden doen dit om de overledenen te laten weten dat er nog steeds aan hen wordt gedacht. Je kunt vanaf de Dung Gate naar het uitzichtpunt op de Olijfberg wandelen. Geen zin om te wandelen en te klimmen? Er gaat vanaf East Jerusalem Bus Station, vlak bij de Damascus Gate, ook een bus naar het uitzichtpunt.

Jeruzalem

7. Maak een uitstap naar Bethelem (of een andere stad in de Westelijke Jordaanoever)

De Westelijke Jordaanoever behoort tot Palestijns grondgebied en daarom klinkt het voor veel mensen eng om hiernaartoe te gaan. Maar geloof me: ik ben op heel wat plekken geweest en je zult je hier niet onveilig voelen. De Palestijnen zijn juist erg behulpzaam en willen ervoor zorgen dat jij je op je gemak voelt. Natuurlijk moet je in onrustige tijden het nieuws volgen en jouw veiligheid vooropstellen, maar dat geldt voor zowel Israël als de Palestijnse gebieden.

Bethlehem ligt slechts een paar kilometer van Jeruzalem vandaan, maar is toch al een wereld van verschil. Je kunt Israël eigenlijk niet verlaten zonder ook iets van Palestina te hebben gezien. Je gaat het conflict niet beter begrijpen. Geloof me, na mijn tijd in Israël en Palestina zat ik alleen maar met meer verwarring en vragen. Maar je moet zeker de andere kant van de situatie ook zien. Andere indrukwekkende plekken in de Westelijke Jordaanoever zijn Nablus, Hebron en Jericho.

Lees ook: Bethlehem – meer dan de geboorteplaats van Jezus Christus

Bethlehem-Palestina

8. Drijven in de Dode Zee

Waarschijnlijk staat deze op de bucketlist van veel reizigers: drijven in de Dode Zee. De Dode Zee is een uniek gebied en ligt tussen Jordanië en Israël. Naast Tel Aviv en Jeruzalem is een van de belangrijkste Israël bezienswaardigheden. Door het hoge zoutgehalte leven er geen dieren in deze zee, vandaar de naam. Maar daardoor kun je dus ook gemakkelijk blijven drijven. Je voelt je echt gewichtloos, alsof je in de ruimte rondzweeft. Pak er een boekje bij en ga maar drijven. Pas wel op dat je het zoute water niet in je ogen krijgt, want dat is absoluut niet prettig. Door zoutwinning en klimaatveranderingen is de Dode Zee momenteel flink aan het inkrimpen – en zal het zelfs op een dag mogelijk verdwijnen als de situatie niet verandert.

Lees ook: Dode Zee in Israël – véél tips om de Dode Zee en omgeving te bezoeken

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

9. Zonsopkomst bij de ruïnes van Masada

Een van de mooiste zonsopkomsten die ik in mijn leven heb gezien is vanaf de ruïnes van Masada. Het fort van Masada werd rond het jaar 40 door koning Herodes gebouwd en de jaren hierna uitgebreid. Tegenwoordig is er weinig meer te zien, maar de plek is nog wel indrukwekkend. Het fort werd namelijk op een berg gebouwd, vanwaar je uitkijkt over de Dode Zee en de bergen van Jordanië. Je moet er wel vroeg bij zijn als je de zonsopkomst vanaf Masada wilt zien. Een uur voor zonsopkomst gaan de hekken open en kun je via het Snake Path 400 meter naar boven wandelen. Door de steile klim en de tijdsdruk is deze wandeling wat pittiger dan andere wandelingen. Maar met een normale conditie moet je het in principe redden. En je wordt naderhand zeker beloond met een prachtig begin van de dag!

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

10. Afkoelen bij de watervallen van Ein Gedi

Aan de rand van de Dode Zee vind je een van de mooiste plekken in Israël: Ein Gedi, Hebreeuws voor ‘bron van het geitje’. Dit is een heerlijke oase in de dorre woestijn, met planten, riviertjes en watervallen. Met name in de zomer is dit een geliefde plek om verkoeling te zoeken. Want de Dode Zee is geweldig, maar niet echt verfrissend (het water is vrij warm). De wandeling naar David’s Waterfall is leuk en niet erg moeilijk. Zoek je een uitdagende wandeling? Wandel dan naar boven, richting de Ein Gedi Spring. Hier vind je ook een paar natuurlijke ‘zwembaden’ waar je kunt afkoelen.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

11. Overnachten & sterrenhemel bewonderen in de Negev woestijn

De woestijn heeft iets magisch. De stilte. Er is niets en tegelijkertijd zo veel. De Negev woestijn beslaat het zuiden van Israël en is een van mijn favoriete Israël bezienswaardigheden. Dit is namelijk een van de beste plekken om een mooie sterrenhemel te zien doordat er weinig lichtvervuiling is. Zorg ervoor dat je hiernaartoe gaat als het nieuwe maan is, want dan is het zo donker mogelijk – en dat is goed voor sterren kijken. Je kunt verblijven in het woestijndorp Mitzpe Ramon, maar er zijn ook organisaties die je helemaal mee de woestijn in nemen om daar een nachtje te overnachten.

Lees ook: Pretty Picture Time – Makhtesh Ramon in Israël

Makhtesh-Ramon-Israel

12. Snorkelen in de Rode Zee bij Eilat

Een van de mooiste plekken waar ik ooit heb gezwommen en gesnorkeld is de Rode Zee. Eilat staat daarom ook in dit rijtje met Israël bezienswaardigheden. Mijn favoriete plek is Dahab in het Egyptische Sinaï, maar vanuit het Israëlische Eilat kun je ook prachtige duiken maken. Met wat geluk kom je zelfs dolfijnen tegen, want die zwemmen vaak – wild – in dit gebied rond. Eilat is jammer genoeg vooral volgebouwd met all-inclusive resorts, dus in de stad zelf is er verder weinig te doen. Maar als je toch een paar dagen in Eilat bent kun je prima een uitstap maken naar de Timna Vallei, de Red Canyon of zelfs naar Petra in Jordanië.  

Dahab-snorkelen

13. Wijn proeven in de Golanse Hoogvlakten

De Golanse Hoogvlakten (Golan Heights) is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Het is hier in het noorden van Israël absoluut niet toeristisch en je vindt hier veel natuurgebieden waar je kan wandelen en kamperen. In het noorden van Israël vind je ook veel plantages, vooral om olijfolie en wijn te produceren. Een wijnproeverij is daarom zeker een aanrader voor liefhebbers. Een paar leuke wijngaarden zijn Pelter Winery in Ein Zivan en Odem Mountain Winery in het dorpje Odem.

Lees ook: wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël

Noorden-Israel-Odem

14. Een bezoek aan Akko, een van de oudste steden ter wereld

Akko, ook wel Acre genoemd, is een van de oudste steden ter wereld en ligt in het westen van Israël aan de Middellandse Zee. In de oude binnenstad vind je verschillende kastelen, forten en moskeeën. En onder de stad loopt een heel gangenstelsel, ook interessant om te zien. Akko staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat mij betreft een heerlijke plek om een (halve) dag rond te struinen. Loop ook over de vestingmuur langs het water. Er zijn hier altijd wel lokale kinderen die klifspringen. Indrukwekkend om te zien!

Noorden-Israel-Akko

15. Uitzicht vanaf Mount Arbel

In het noorden van Israël vind je nog een favoriete plek van mij: Mount Arbel Nationaal Park. Aan de top vind je een parkeerplaats, dus je hoeft deze berg niet te beklimmen als je dat niet wilt. Vanaf het uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht over het Meer van Tiberias en een deel van de regio van Galilee.

Noorden-Israel-Mount-Arbel

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje & een bed? + bespaartips!

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Dit waren mijn favoriete plekken en Israël bezienswaardigheden. Is er een plek die je mist in dit rijtje? Laat het mij en andere reizigers weten in de reacties! En als je vragen hebt over een reis naar Israël natuurlijk ook. 😊

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Daarnaast vind je in dit artikel affiliatelinks. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate links vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments