18 leukste reisspellen (voor op reis & thuis!)

Reisspellen zijn altijd een goed idee om in te pakken als je op reis gaat. Regent het de hele dag? Moet je een paar uur wachten op het vliegveld? Of heb je gewoon zin om in de accommodatie te chillen? Wie voor een langere tijd op reis is zal erkennen dat er van die momenten zijn dat je een spelletje wilt spelen. Reisspellen zijn een prima tijdverdrijf en bovendien maak je er gemakkelijk vrienden mee. Helaas zijn niet alle spellen even handig om mee te nemen op reis.

Maar wees gerust! Ik heb voor jou een lijstje gemaakt met de leukste én compacte spellen die gemakkelijk in jouw backpack passen. Bij deze mijn favoriete reisspelletjes om mee te nemen op reis.

leukste-reisspellen-om-mee-te-nemen
leukste-reisspellen-om-mee-te-nemen

De leukste reisspellen om mee te nemen op reis

1. Koehandel Master

Een van mijn favoriete reisspellen is Koehandel. De normale variant van Koehandel is voor 3 tot 5 spelers, maar als je met z’n tweeën reist is Koehandel Master een leukere optie. Deze is namelijk voor 2 tot 6 spelers. Door middel van bieden (en ook wel een beetje te bluffen) moet je ervoor zorgen dat jij zo veel mogelijk setjes dieren bij elkaar verzamelt. Daarnaast zitten er bonuskaarten en kaarten die jouw minpunten bezorgen in het spel. Degene met de meeste punten wint! Bestel Koehandel hier.

2. Unstable Unicorns

Als je fan bent van eenhoorns is Unstable Unicorns een PERFECT spel voor je. Het is een leuk kaartspel waarbij je 7 eenhoorns moet verzamelen in jouw stal. Je tegenstanders kunnen echter wel allerlei kaarten inzetten om dat te dwarsbomen. Door de vele schattige kaarten en de leuke interactie is dit echt een leuk spel om mee op reis te nemen! Bovendien speel je alleen met kaarten, dus het neemt weinig ruimte in jouw tas in beslag. Bestel Unstable Unicorns hier.

3. Beverbende

Een van de leukere reisspellen is Beverbende. Ook Beverbende kun je met 2 tot 6 spelers spelen. Bij Beverbende draait het deels om geluk, maar vooral ook veel om tactiek en geheugen. Je moet namelijk goed onthouden welke kaarten er omgedraaid voor je liggen! Het doel van het spel is om met zo min mogelijk strafpunten over te blijven. Een leuk spel dat bovendien niet al te lang duurt (ideaal als je bijvoorbeeld bij de gate op het vliegveld aan het wachten bent). Bestel Beverbende hier.

4. Kolonisten van Catan dobbelspel

Dit dobbelspel kun je met 4 personen spelen, maar het is zelfs mogelijk om het alleen te spelen. Ideaal voor de soloreizigers dus! Door te dobbelen verzamel je grondstoffen en bouw je dorpen en straten. Het heeft veel weg van het originele Kolonisten van Catan bordspel, maar dan is het natuurlijk net wat gemakkelijker. Deze heb ik veel gespeeld op reis, zeker een aanrader! Bestel het Kolonisten van Catan dobbelspel hier.

5. Hippe Kippen

Hippe Kippen is een spel waar geluk en tactiek beide een belangrijke rol spelen. Je gaat zo veel mogelijk grote verzamelingen maken van accessoires voor kippen. Yes, je leest het goed: de kippen moeten het haantje imponeren met mooie spullen. Het spel heeft geen vast verloop, waardoor iedere ronde weer anders kan uitpakken. Zo kun je er op het begin slecht voor staan en aan het einde toch de winnende partij zijn. Je kunt dit spel spelen met 2 tot 5 personen. Bestel Hippe Kippen hier.

6. Vlotte Geesten

Eerlijk gezegd ben ik zelf niet zo’n fan van dit spel – aangezien ik door alle hysterie een keer mijn vinger heb gekneusd – maar ik weet dat veel andere mensen echt dol zijn op dit spel. Het werkt eigenlijk vrij simpel: enkele voorbeelden liggen in het midden. Iedere ronde wordt er een kaart omgedraaid en moet je zo snel mogelijk het gezochte voorwerp pakken. Degene die de meeste kaartjes heeft verzameld wint. Je kunt dit spel met 2 tot 8 spelers spelen. Overigens ook erg leuk als drankspel! Bestel Vlotte Geesten hier.

7. Boonanza

Dit bonenspel is dan wel weer een van mijn favorieten. Ik houd namelijk van spelletjes waar bluffen, handelen en manipuleren ook een onderdeel van het spel is. Bij dit spel moet je bonen gaan verzamelen en verbouwen om geld te ontvangen. Zelf heb ik Boonanza in huis, die met 3 tot 5 spelers te spelen is. Een leuke variant hierop is Al Caboon: deze kun je namelijk ook met 2 mensen spelen. Bestel Boonanza hier of bestel Al Caboon hier.

8. Yahtzee

Een van de makkelijke reisspelletjes is Yahtzee. Eigenlijk heb je hier niet eens veel voor nodig: zes dobbelstenen en een notitieboekje. Al heb ik ook vaak genoeg op reis gewoon zelf een scorebord in elkaar gezet. Per ronde moet je namelijk ergens een score opschrijven. Met de combinatie van ogen moet jij zo veel mogelijk punten verzamelen. Heb jij veel 2-en liggen? Dan schrijf je een goede score op bij de 2. Of misschien heb jij wel een straat van cijfers liggen (1,2,3,4,5) waar je veel punten voor krijgt. Degene met de meeste punten in totaal wint! Bestel Yahtzee hier.

Lees ook: online games met vrienden – zo houd jij een virtuele spelletjesavond!

9. Guillotine

Een leuk kaartspel met een Frans tintje. Geschiedenisliefhebbers zullen dit spel helemaal geweldig vinden, want de Franse Revolutie staat hier centraal. Iedere speler mag om de beurt een personage onthoofden, maar je wilt natuurlijk wel degene met de meeste punten bij de guillotine hebben staan. Dit spel kun je met 2 tot 5 spelers doen. Bestel Guillotine hier.

10. Regenwormen

Regenwormen is ook weer zo’n spel dat rustig begint, maar alsmaar hectischer verloopt naarmate het einde nadert. Je moet namelijk zo veel mogelijk regenwormen verzamelen, maar je mag ze ook nog eens stelen van de andere spelers. Bestel Regenwormen hier.

11. Sushi Go

Sushi Go is een eenvoudig, maar erg leuk kaartspel. Vooral als je van sushi en schattige plaatjes houdt! Je moet zo veel mogelijk setjes verzamelen en met bepaalde kaarten kun je de waarde van de kaarten verdubbelen. Dit is een ideaal spel als je met een groep een gemakkelijk spel wilt spelen. Binnen een paar minuten begrijpt iedereen hoe het werkt. Ook fijn: er is een speciale variant die je met 2 spelers kunt spelen! Bestel Sushi Go hier.

12. UNO!

UNO! is volgens mij een van de bekendste kaartspellen, nietwaar? Ook dit kaartspel werkt erg simpel en kun je gemakkelijk met mensen spelen die het nog niet kennen. Iedereen krijgt kaarten in z’n hand en moet deze zo snel mogelijk wegspelen. Je mag een kaart afleggen als deze ofwel het nummer ofwel de kleur matcht. Maar er zijn ook actiekaarten die het spel veranderen, door bijvoorbeeld van richting te veranderen. Als je nog één kaart hebt roep je heel hard UNOOOOOO. Leuk en gemakkelijk spel! Bestel UNO! hier.

13. Throw Throw Burrito

Ik houd van de makers van Exploding Kittens. Ze maken spellen die vooral hilarisch zijn door de grappige afbeeldingen en uitspraken. Zo ook Throw Throw Burrito. Dit spel komt in een vrij grote doos, maar je kunt deze gemakkelijk mee op reis nemen door de kneedbare burrito’s en de kaartjes in een apart zakje te stoppen. Throw Throw Burrito is een combinatie van een snel kaartspel, waarbij je zo veel mogelijk setjes moet verzamelen. Maar er bestaan ook setjes waardoor je een burrito duel of oorlog start. Wanneer deze sets op tafel liggen moeten de spelers elkaar raken door met de kneedbare burrito’s te gooien. Echt hilarisch hoe het er aan toe gaat en het is best goed voor je conditie! Het spel is prima te spelen met 2 personen, maar het leukst is met 3-4 personen. Bestel Throw Throw Burrito hier.

14. Machi Koro

Machi Koro is een minder bekende naam tussen de reisspellen, maar wel een leuke. Ook als je op zoek bent naar reisspellen voor 2 personen. In dit spel bouw jij een eigen stad, aan de hand van de wensen van de inwoners. Willen ze een kaasfabriek? Prima! Een pretpark? Ook helemaal oké. Je hebt natuurlijk wel geld nodig om dat allemaal te bouwen. Dat krijg je door te dobbelen en bezienswaardigheden te bouwen, maar je kunt het ook van medespelers afpakken. Het spel bestaat uit kaarten en mini fiches, dus een prima spel om mee te nemen op reis. Bestel Machi Koro hier.

15. Machiavelli

Een van mijn favoriete spellen is Machiavelli, dus die mag natuurlijk niet in dit lijstje van reisspellen ontbreken. Het spel is met 2 spelers te spelen, maar de leukste optie is met 4-6 spelers. Iedereen krijgt namelijk elke beurt een rol en op die manier verdien je geld of verlies je juist iets. Met het geld kun je gebouwen bouwen en daarmee punten scoren. Maar jouw tegenstanders kunnen ook gebouwen afbreken, geld stelen of jouw beurt tenietdoen, afhankelijk van hun rol in die beurt. Zo kun je iedere beurt dus een ander karakter met een andere vaardigheid hebben. Heel leuk! Bestel Machiavelli hier.

16. Monopoly

Monopoly is een van de bekendste spellen, dus volgens mij hoef ik hier weinig over uit te leggen. Het originele spel zit in een grote doos, maar gelukkig is er ook een Monopoly reisspel! De onderdelen zijn wel IDIOOT klein. Je kunt de huisjes amper op een tegel zetten. Maar het neemt tenminste wel lekker weinig ruimte op reis in beslag. Een ideaal reisspel dus. Bestel de Monopoly reisvariant hier.

17. Carcassonne

Nog een favoriet van mij: Carcassonne! Het is niet de kleinste spellendoos, dus als je dit spel mee op reis wilt nemen zou ik deze in een apart zakje doen. Dit spel is vernoemd naar de Zuid-Franse stad Carcassonne. Door samen landtegels te leggen bouw je aan kloosters, weides, wegen en steden. Voor die verschillende onderdelen kun je punten scoren. Enerzijds heb je jouw medespelers nodig om tegels te leggen, anderzijds wil je niet dat ze er met jouw punten vandoor gaan. Wat mij betreft een van de leukste reisspellen om mee te nemen! Bestel Carcassonne hier.

18. Wizard

Wizard is een leuk kaartspel wat ik al vaak op reis heb gespeeld. Vooral bij Duitse reizigers lijkt dit een populair spel te zijn. Door het compacte formaat en de makkelijke regels is het een van de leukste reisspellen. Je begint in ronde 1 met 1 kaart en iedere ronde krijgen de spelers er 1 kaart bij (ronde 2 dus 2 kaarten, ronde 3 met 3 kaarten etc.). Iedere ronde moet jij voorspellen hoeveel slagen jij gaat winnen. Een bepaalde kleur is iedere ronde de “winnende” kleur en hoe hoger het nummer, hoe meer kans je hebt om die slag te winnen. Maar pas op! Er zitten ook een paar speciale kaarten in, die de hele ronde kunnen veranderen. Bestel Wizard hier.

Lees ook: 20 leuke spellen voor 2 personen, thuis én op reis

Volgens mij kunnen we weer even vooruit wat betreft inspiratie voor leuke spelletjes. Ken jij nog leuke reisspellen die je gemakkelijk mee kunt nemen? Laat het hieronder weten in een reactie, hoe meer inspiratie hoe leuker!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments