Jessica-bij-Varful-Ciucas-Roemenie

De indrukwekkende bergen van Ciucas in Roemenië (2-daagse wandeling)

Er zijn in Roemenië veel bergen waar je prachtig kunt wandelen. Een van mijn favorieten is het gebergte van Ciucas. De bergen van Ciucas worden gevormd door immense rotsen, in de vreemdste vormen. Hierdoor wandel je door een speels en indrukwekkend landschap, dat er na iedere bocht weer anders uitziet. Niet alle bergen in Roemenië zijn voor iedereen geschikt om te wandelen, maar Ciucas is ook voor wandelaars met weinig ervaring een leuke uitdaging. Er zijn bijna geen steile stukken en je klimt geleidelijk omhoog. De hoogste piek is “slechts” 1954 meter hoog. In deze blog deel ik mijn ervaring met de bergen van Ciucas in Roemenië!

Ciucas-met-rode-berg-en-sneeuw-op-achtergrond
Berg-met-sneeuw-en-oranje-hond

2-daagse wandeling in de bergen van Ciucas: de start

Je kunt de bergen van Ciucas het beste bezoeken wanneer je in Brasov bent. Vanaf Brasov is het ongeveer 1 uur rijden naar het dorp Cheia. Als je met een eigen auto naar Ciucas reist kun je de auto in Cheia parkeren en vanaf daar naar boven wandelen. Terreinwagens kunnen zelfs helemaal tot Cabana Vârful Ciucas rijden, maar met een gewone personenwagen is dit niet verstandig.   

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Een vriendin en ik starten onze 2-daagse wandeling in de bergen van Ciucas bij Pasul Bratocea. Dit is een parkeerplaats op de weg van Brasov naar Cheia (een paar kilometer voordat je het dorp bereikt). Jammer genoeg gaan er geen bussen van Brasov naar Cheia. Wij werden op de heenweg door een vriend gebracht, maar je kunt ook met een taxi hiernaartoe gaan. Een taxi zal waarschijnlijk 120-150 lei (€25 – 30 euro) kosten.

Voor de terugweg zijn wij liftend naar Brasov gegaan. Liften is heel gebruikelijk op deze weg, dus je zult zo iemand vinden die je meeneemt. Wij hadden al binnen 2 minuten geluk!

Ciucas-met-uitzicht-op-Rode-Berg-en-verlaten-hutje
Vreemde-rotsen-met-bomen-en-blauwe-lucht
Rotsformaties-groene-bomen-Ciucas
Bevroren-bomen-met-sneeuw-Ciucas
Jessica-wandelpad-Ciucas-met-sneeuw

Vanaf Pasul Bratocea wandelen we in ongeveer 2 uur over de hele bergrug van Ciucas naar de piek van deze berg: Vârful Ciucas. Onderweg zien we meerdere bergen om ons heen: Piatra Mare, Bucegi en de Muntele Rosu (oftewel de Rode Berg). De wandeling is niet zwaar en we hoeven weinig te klimmen. Natuurlijk gaan we wel omhoog, maar alleen het laatste gedeelte naar de piek is wat steiler dan de rest van de wandeling. Bij de piek zijn de wandelborden bevroren. En dat niet alleen. Ze laten ook nog eens zien hoe hard het normaal gesproken kan waaien! Vanaf de piek wandelen we in 1 uur naar de berghut waar we overnachten. Door de sneeuw doen we er iets langer over maar in de zomer kun je dit prima in 45 minuten doen.

Lees ook: monniken en machtige bergen in Buila-Vânturarita, Roemenië

Varful-Ciucas-met-wandelbord-markering
Indrukwekkende-rotsen-Ciucas-vanaf-wandelpad
Sterke-wind-Ciucas-bevroren-bord-Jessica
Varful-Ciucas-uitzicht-over-besneeuwde-bergrug

Overnachten in de bergen van Ciucas

Je kunt Ciucas in principe in 1 dag bezoeken, vooral in de zomermaanden. Wij wilden echter graag in de natuur overnachten en de volgende dag over de bergrug van de Rode Berg wandelen. En dan heb je wel 2 dagen nodig. Al helemaal in de winterperiode, wanneer de dagen kort zijn.

Wij overnachten bij Cabana Vârful Ciucas. Dit is de meest luxe berghut die ik in Roemenië ben tegengekomen. De toiletten zijn binnen (de meeste cabana’s hebben buitentoiletten), je hebt privékamers met een eigen badkamer én warm water. De bedden liggen helemaal prima en er is een restaurant met lekker Roemeens eten. En je krijgt er ook nog eens een fantastisch uitzicht op de piek van Ciucas bij. Een 2-persoonskamer is 130 lei (€28 euro) en daar is het ontbijt bij inbegrepen. Voor soloreizigers is deze cabana minder geschikt. Er zijn namelijk geen slaapzalen, dus dan betaal je 130 lei voor een privékamer. Andere kameropties kun je op de Facebookpagina van Cabana Vârful Ciucas bekijken. In het hoogseizoen is het verstandig om van tevoren te bellen en een reservering te maken.

Jessica-en-hond-op-wandelpad-Ciucas-met-sneeuw
Sneeuw-in-bergen-van-Ciucas-in-Roemenie
Emma-met-hond-wandelend-in-sneeuw-Ciucas
Cabana-Varful-Ciucas-met-schommelbank-in-tuin
Bevroren-bord-Jessica-knuffelend-met-hond

Dag 2: wandelen over de bergrug van de Rode Berg

Dag 2 begint goed. Na een paar minuten lopen komen we de eerste sporen van een beer tegen. Inmiddels heb ik al in veel Roemeense natuurgebieden gelopen waar ik mogelijk beren tegen kan komen, maar ik merk dat mijn wandelgenoot wat zenuwachtig wordt. Gelukkig lopen er een paar alerte honden van de berghut met ons mee. Het eerste deel door het bos is moeilijker dan verwacht vanwege de gladde wandelpaden. Het heeft flink gevroren, dus de paden zijn in een ijsbaan veranderd.

Maar wanneer we eenmaal bij de Rode Berg aankomen kunnen we lekker door de sneeuw lopen. De honden rennen speels om ons heen en we hebben geluk met het weer. Het is koud, maar zonnig en bovendien waait het amper. Op het hoogste punt, Vârful Zaganu, hebben we de mooiste uitzichten over de omgeving. Mocht ik hier ooit nog eens terugkomen, dan wil ik het liefst in mei of juni komen. Het schijnt dat de berg dan helemaal roze kleurt door de rododendrons die hier groeien.

Lees ook: hiken in de bergen van Iezer Păpușa (voor echte avonturiers) + VIDEO

Varful-Ciucas-en-beren-afdrukken-in-sneeuw
Uitzicht-op-Varful-Ciucas-vanaf-Rode-Berg
Bevroren-plantjes-Rode-berg-Ciucas
Varful-Zaganu-rode-berg-top-met-sneeuw
Rode-berg-Ciucas-met-sneeuw
Jessica-aait-honden-met-bergen-op-achtergrond
Hond-slaapt-in-sneeuw
Jessica-bij-Varful-Zaganu-Ciucas

En dan komt het lastige gedeelte. Terwijl we over de bergrug klimmen en klauteren is het soms best spannend door de gladheid. Ook het gedeelte met de stalen kabels zorgt ervoor dat deze berg vandaag een uitdaging is. Maar na een wandeling meer dan 5 uur komen we eindelijk aan bij de autoweg. We nemen afscheid van de honden, steken onze duim op en binnen 2 minuten worden we meegenomen. Tijd voor warme chocolademelk!

Besneeuwde-bomen-op-bergtoppen-Ciucas
Kabels-langs-rode-berg-wandelpad
Hond-van-cabana-op-bergtop

Lees ook: rondreis van 1 week in Roemenië (mix van cultuur en natuur)

Ik hoop dat jullie hebben genoten van de bergen van Ciucas in Roemenië. Ik vind het in ieder geval een geweldige plek. Laat het me weten als je vragen over deze bergen of een andere plek in Roemenië hebt. Ik ben hier meerdere maanden geweest dus ik hoop dat ik je kan helpen!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *