Koeien-op-de-weg-Roemenie-Zarnesti

Voorbereid op reis naar Roemenië: alles wat je moet weten voor vertrek

Een goede voorbereiding kan een vakantie of reis een stuk soepeler laten verlopen. Roemenië ligt weliswaar in Europa, maar toch zijn er wat dingen die je voor vertrek moet weten over het land. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan. In deze blog vertel ik alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Roemenië gaat!

Uitzicht-bergrug-Piatra-Craiului

Voorbereid op reis naar Roemenië

1. Vaccinaties voor Roemenië

Wanneer je naar Roemenië gaat is er geen enkele vaccinatie verplicht. Vaccinaties voor DTP en Hepatitis A worden wel aangeraden, vooral als je langere tijd naar Roemenië gaat. Ook is het belangrijk om jezelf te controleren op teken na het wandelen in de natuur.

Koeien-op-de-weg-Roemenie-Zarnesti

2. Visum & internationaal rijbewijs voor Roemenië

Nederlanders en Belgen hebben geen visum voor Roemenië nodig. Als EU-burger kun je namelijk 90 dagen (in een tijdsbestek van 180 dagen) in Roemenië blijven.. Voor mensen die buiten de EU zijn geboren is het handig om te weten dat Roemenië geen Schengenland is.

Wanneer je een auto in Roemenië wilt huren heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je kunt gewoon jouw Nederlandse rijbewijs laten zien als je deze moet tonen.

Lees ook: monniken en machtige bergen in Buila-Vânturarita, Roemenië

Jessica-op-top-berg-Tampa

3. Stopcontacten in Roemenië

Je hebt geen wereldstekker of adapter nodig als je naar Roemenië gaat. In Roemenië gebruiken ze stopcontacten van type C en F: dezelfde als die we in Nederland en België gebruiken.

Jessica-wandelend-in-Sighisoara-Roemenie

4. Geldzaken in Roemenië

Hoewel Roemenië in Europa ligt wordt er (bijna) geen gebruik gemaakt van de Euro. In Roemenië betaal je namelijk met de Roemeense leu, afgekort als RON. €1 euro staat gelijk aan 5 leu (augustus 2023).

In de meeste Roemeense steden kun je in restaurants en winkels afrekenen met een pinpas. In principe werkt een debit card overal, maar het is handig om ook een creditcard mee te nemen (van je bank, of een prepaid creditcard van bijvoorbeeld Revolut of N26).

Ook is het wel verstandig om wat contant geld bij je te hebben. Op veel plekken buiten de steden kun je namelijk alleen met cash betalen. Denk aan overnachtingen bij berghutten (cabana’s), restaurants in kleine dorpen en zelfs bij sommige bezienswaardigheden.

Kasteel-Peles-met-groen-gras

5. Water drinken in Roemenië

Op de meeste plekken in Roemenië is het kraanwater prima te drinken. Roemenen drinken vaak wel water uit flessen, maar dit heeft meer met de smaak te maken dan met veiligheid. Ik heb in Roemenië gewoond en heb nooit problemen gehad met het kraanwater.

Wanneer je gaat wandelen in de bergen kom je regelmatig waterbronnen tegen. Ook dit water is prima om te drinken. Ben je er niet zeker van? Dan kun je het water eerst koken of filteren. Een paar filters die je hiervoor kunt gebruiken zijn een Bobble waterfilter, de Grayl waterfles en de LifeStraw.

waterfles-Grayl-Better-Places-in-natuur

6. Veiligheid in Roemenië

Ik ben meerdere maanden in Roemenië doorgebracht en heb me geen moment onveilig gevoeld in de Roemeense steden. Natuurlijk moet je in grote steden zoals Boekarest goed op je spullen letten, maar dat moet je in iedere Europese stad. Roemenen hebben een slechts reputatie als het gaat om criminaliteit, maar in Roemenië vond ik dit juist hartstikke meevallen.

Lees ook: rondreis van 1 week in Roemenië (mix van cultuur & natuur)

Roemenië kent jammer genoeg nog steeds corruptie, maar als reiziger/toerist heb je daar eigenlijk weinig mee te maken. Dit speelt meer op economisch en politiek vlak. Burgers worden bijvoorbeeld omgekocht om op bepaalde politici te stemmen bij verkiezingen. Ik heb zelfs gehoord dat priesters worden omgekocht om de mensen te vertellen om op bepaalde mensen te stemmen.

Roemenië is wat mij betreft een erg veilig land om te reizen, ook voor soloreizigers. Tijdens mijn reis was het Nederlandse reisadvies voor het gehele land groen, wat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn.

Angels-Wings-Corvin-Castle-Jessica

Gevaarlijke situaties kunnen zich echter wel voordoen in de natuur. Ik had een paar slechte ervaringen met agressieve herdershonden die de schapenkudde willen beschermen. Het is dan goed om afstand te creëren. Ook is het prettig om een stok bij je te hebben, zodat je een barrière kunt creëren tussen jezelf en de boze hond(en).

Je moet je bovendien bewust zijn van beren tijdens het wandelen in de natuur. Maak altijd genoeg geluid en zorg ervoor dat beren weten dat je in de buurt bent. Beren zijn van nature niet agressief en gaan mensen het liefst uit de weg, dus geef ze de kans om je op te merken.

Tot slot heb ik een paar vervelende ervaringen met honden die in kleine dorpen over de weg rennen. Tijdens het autorijden kan dit best gevaarlijk zijn. Het is niet gek om af en toe overreden honden langs de weg te zien.

Lieve-hond-in-bergen-Ciucas

7. Verplaatsen in Roemenië

Backpackers kunnen zich in het merendeel van Roemenië gemakkelijk verplaatsen. Zowel treinen en bussen verbinden de steden met elkaar en vertrekken regelmatig. Bekijk voordat je een treinkaartje koopt altijd of het een R-trein of een IR-trein is. De Regionale treinen zijn goedkoper, maar stoppen OVERAL. Hierdoor ben je vaak een stuk langer onderweg. Bovendien zijn deze treinen iets minder comfortabel dan de IR-treinen. Voor treinreizen naar andere landen neem je vaak een internationale trein. Voor kleinere dorpen en natuurgebieden kun je soms gebruikmaken van de bussen, maar anders is een Uber de meest efficiënte manier (en helemaal niet duur).

Trein-op-treinstation-Roemenie
binnenkant-trein-met-uitzicht-naar-buiten-Roemenie

Tot slot is het erg gemakkelijk om in Roemenië te liften. Ik heb het meerdere keren gedaan, voornamelijk om van kleine dorpen en na het wandelen weer naar de stad te gaan. In Roemenië zijn de meeste chauffeurs het wel gewend. Je kunt ze eventueel wat geld of iets lekkers geven, maar het wordt absoluut niet verwacht.

De meeste bestemmingen zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer, op het noorden van Roemenië na. De regio Maramures is erg lastig te bereiken met het openbaar vervoer, dus daar zou ik een huurauto aanraden. Ik raad mensen aan om een huurauto via Sunnycars te huren. Bij Sunnycars ben je voor alles verzekerd en kom je ter plekke niet voor onverwachte kosten te staan. Zo ga je een stuk relaxter op pad! Met een huurauto heb je natuurlijk ook meer vrijheid en ben je niet afhankelijk van vertrektijden van bussen en treinen. Wanneer je minder tijd hebt kan een huurauto dus veel tijd schelen. Ook sommige natuurgebieden in Roemenië zijn bijna niet te bereiken zonder auto, dus ook dan komt een huurauto goed van pas.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

8. Beste reistijd voor Roemenië

Je kunt Roemenië het hele jaar door bezoeken. De beste reistijd voor Roemenië is afhankelijk van wat je graag wilt doen. Wat mij betreft zijn september en oktober de beste maanden om Roemenië te bezoeken. Met wat geluk kun je nog in een t-shirt rondlopen, het weer is prettig en de eerste herfstkleuren zijn al te zien. Het is een stuk rustiger bij bezienswaardigheden dan in de zomer en accommodaties hebben bijna altijd genoeg kamers vrij.

Ook is het in deze maanden prima weer om de natuur en de bergen in te gaan. En de beroemde Transfagarasan Road is van begin juli tot eind oktober open, dus die kun je ook nog bezoeken. De lentemaanden kunnen ook prima zijn in Roemenië, maar houd er wel rekening mee dat er in de meeste berggebieden nog sneeuw kan liggen.

Lees ook: de indrukwekkende bergen van Ciucas in Roemenië (2-daagse wandeling)

In de zomer kan het behoorlijk heet zijn in Roemenië. De temperaturen in Boekarest kunnen zelfs oplopen tot 40 graden. Maar voor een strandvakantie aan de Zwarte Zee is de zomerperiode juist wel lekker, in combinatie met een zachte zeewind. Er zijn een paar wintersportgebieden in Roemenië. Het wintersportseizoen loopt meestal van half december tot eind februari. In de wintermaanden kan het behoorlijk koud zijn. De temperatuur in de bergachtige gebieden kan zelfs tot -25 dalen!

Bergen-in-de-herfst-Roemenië
Corvin-kasteel-vanaf-brug
hooibergen-Transsylvanië-platteland

9. Taal in Roemenië

In Roemenië is de nationale taal Roemeens. De andere officiële taal in Roemenië is Hongaars. Dit komt omdat een groot deel van Roemenië eeuwenlang onderdeel was van het Hongaarse Rijk. Hierdoor wonen er nog veel Hongaren in het huidige Roemenië die Hongaars spreken. Tot slot kun je soms ook nog wat Duits horen of lezen. Dit komt omdat het Hongaarse rijk Duitsers vroeger uitnodigde om te helpen bij het opbouwen van de steden. Deze Duitse mensen werden de Saksen genoemd.

In de meeste steden in Roemenië kun je jezelf prima redden met Engels. Veel menukaarten zijn Engelstalig en de mensen in accommodaties, bezienswaardigheden en restaurants spreken vaak prima Engels. Wanneer je naar het platteland of naar kleine dorpen gaat wordt het lastiger. Dan is het handig om een paar woorden Roemeens te leren. Mijn ervaring is dat Roemeens erg op Italiaans of Spaans lijkt. Ik heb zelfs een paar keer gehad dat ik Spaans sprak en dat mensen mij begrepen.

Een paar Roemeense woorden die handig zijn om te kennen:

Ja: da

Nee: nu

Bedankt: mersi / multumesc

Pardon/excuseer: scuza

Eet smakelijk: pofta buna

Waar is…?: unde este…?

Bank: bancomat

Wc: toileta

Hotel: hotelul

Spreek je Engels?: vorbesti englesa?

Ik begrijp het niet: nu intelek

Hoeveel kost het?: cat costa?

Open: deschis

Gesloten: închis

Ook handig om te weten: de -i aan het einde van een Roemeens woord spreek je niet uit. Papanasi spreek je uit als “papanasj”, Bucuresti spreek je uit als “Boekoerest” en Bucegi spreek je uit als “Boekesj”.

10. Vegetarisch eten in Roemenië

Voordat ik naar Roemenië vertrok maakte ik me zorgen over het eten als vegetariër. Ze houden absoluut van een stuk vlees in Roemenië. Maar gelukkig heb ik geen enkel probleem gehad als vegetariër in Roemenië. Er zijn genoeg vegetarische gerechten – en anders is er vaak wel de optie om iets vegetarisch te maken.

Zie je op een menukaart in een Roemeens restaurant alleen maar vleesgerechten staan? Vraag dan om “meniu de poste”. Dit is een speciale menukaart met allemaal vegetarische gerechten. Deze is eigenlijk bedoeld voor orthodox-christelijke mensen die vanwege religieuze redenen soms geen vlees eten. Maar als vegetariër kun je deze menukaart natuurlijk ook gebruiken!

Lees ook: mijn favoriete vegetarische gerechten in Roemenië

In Roemenië houden ze erg van ui en knoflook, dus dat ga je in bijna ieder proeven. Ook zijn ze gek op champignons en paddenstoelen. En begin maar niet over soep: de belangrijkste maaltijd voor een Roemeen. Er gaat geen dag voorbij dat een Roemeen niet aan soep denkt.

Als vegetariër moet je zeker de sarmale met mamaliga en zure room proberen. Sarmale is een rol gemaakt van koolbladeren, gevuld met rijst en groenten. Mamaliga is de Roemeense variant van polenta. Daarnaast ben ik gek op zacusca. Dit is een spread die wordt gemaakt van aubergine, ui en paprika. Heerlijk op brood! Tot slot is papanasi erg lekker als dessert. Dit is een soort oliebol/donut die vaak is gevuld met kwark of zachte kaas. Als topping gebruiken ze zure room, jam en bosvruchten.

vegetarische-sarmale-Roemenie
zacusca-spread-roemenie
Papanasi-dessert-Roemenie

11. Natuurgebieden en wandelen in Roemenië

Roemenië is inmiddels een van mijn favoriete bestemmingen om te wandelen. De Karpaten liggen voor een groot deel in Roemenië, waardoor je tientallen bergtoppen kunt beklimmen. De natuur is bovendien erg ongerept. Dit zorgt ervoor dat een wandeling in de natuur van Roemenië een stuk avontuurlijker is, maar dat je ook meer voorbereidingen moet treffen.

Wees erop voorbereid dat er soms omgewaaide bomen of grote rotsen op het wandelpad zijn. Ook de markeringen voor de trails zijn niet in ieder natuurgebied erg goed. En had ik het al gehad over beren, wolven en agressieve herdershonden? Ook die kun je tijdens het wandelen in Roemenië tegenkomen. Tot slot is er weinig Engelstalige informatie over de natuurgebieden in Roemenië beschikbaar.

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips!

Wie veilig de natuur in Roemenië wil ontdekken en het land nog niet kent gaat het liefst met een gids of een lokale vriend op pad. Zelf heb ik goede ervaringen met Dan van Outdoor Activities in Romania. Hij kent ieder natuurgebied in Roemenië zó goed dat je altijd in goede handen bent, waar je ook naartoe gaat. Hij is erg gepassioneerd over de natuur in Roemenië en bovendien een gezellige wandelbuddy. Wil je toch graag alleen op pad? Vraag dan bij Roemenen of andere wandelaars om advies voor een bepaald natuurgebied.  

Jessica-op-berg-Buila
Bucegi-herfst-bergtoppen
Bossen-Piatra-Craiului-hiken
Ciucas-peak-wandelen-sneeuw

12. Geschiedenis van Roemenië

Hoewel Roemenië mijn hart vooral heeft gewonnen dankzij de vele kastelen en de prachtige natuur heeft het land ook een interessante geschiedenis. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in de geschiedenis van Transsylvanië, de aanvallen van het Ottomaanse Rijk en de communistische tijd in Roemenië. Een paar ideeën:

– Bezoek een van de bijzondere weerkerken in Transsylvanië, bijvoorbeeld in Biertan, Prejmer of Valea Viilor. Deze ommuurde kerken waren vroeger een toevluchtsoord tijdens aanvallen voor boeren en mensen die op het platteland woonden.

Prejmer-weerkerk-buitenkant

– Wanneer je in Boekarest bent is het interessant om een tour over het communisme te boeken. Dit was een bizarre periode voor Roemenië, met een dictator die meer dan 24 jaar aan de macht was. Ik vind de Communist Tour van Open Doors Travel een aanrader.

Lees ook: wat te doen in Boekarest? De leukste dingen om te doen!

Parlementspaleis-van-zijkant-closeup

– Je kunt bovendien ook het voormalige huis van de dictator Nicolae Ceaușescu: Casa Ceaușescu. Het is bizar om te zien in wat voor weelderigheid deze familie leefde terwijl het volk honger leed. De badkamers waren van goud, er was een binnenzwembad en er werden speciale pauwen vanuit Japan overgevlogen om in de tuin te laten lopen.

Casa-Ceaușescu-gouden-badkamer-met-tafel-en-stoeltjes

Dit was alles wat ik met je wil delen als voorbereid voor jouw reis naar Roemenië. Heb je nog meer vragen? Laat het gerust weten via een e-mail of hieronder in de reacties.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *