Schuur-wandelen-platteland-Transsylvanië

Wandelen in Transsylvanië: Fundata en het platteland

Na 2 dagen hiken in de bergen van Iezer Păpușa is het tijd om het platteland van Roemenië te ontdekken. In Roemenië vind je namelijk wandeltochten voor beginners en gevorderden. De hike in Iezer Păpușa is heel gaaf, maar die zou ik aan de avontuurlijke wandelaars aanraden. Geen zin om veel te klimmen en door de bergen te trekken? Dan ga je gewoon lekker naar het platteland om te wandelen in Transsylvanië!

Spoiler alert: dit is een perfecte 1-daagse wandeling voor dierenliefhebbers. We zijn zó veel schattige honden, koeien en schapen tegengekomen dat ik halverwege de dag ben gestopt met tellen. Zo leuk!

Wandelen-platteland-Roemenië

Wandelen in Transsylvanië

Het is nog vroeg – en dus donker. Een grote donkere schim verschijnt voor ons op de weg. Het beweegt niet. Het blijkt een paard te zijn. Ik moet erom lachen, maar Dan lijkt het normaal te vinden dat er midden in de nacht een paard op de autoweg staat. En het zal niet het laatste dier zijn die we vandaag tegenkomen.

Even een korte geschiedenisles over Transsylvanië..

We zijn op weg naar Fundata, een dorp in het platteland van Transsylvanië. Niet ver van het Bran Kasteel vandaan trouwens. Hét kasteel dat al eeuwen bekend is door de verhalen over Dracula en de bloeddorstige Vlad de Spietser. Terwijl de zon opkomt verschijnen de mooie huizen. Veel houtwerk en versieringen. Ik heb het gevoel alsof we door Duitsland rijden.

Maar dat is ook niet gek. Sinds de 11e eeuw was Transsylvanië onderdeel van het Hongaarse rijk. Hongarije heeft daardoor veel invloed gehad op de steden in Transsylvanië. De eeuwen hierna vestigden ook veel Duitsers zich in Transsylvanië: de Saksen. Zij hebben bijvoorbeeld geholpen met het opbouwen van de citadellen in Transsylvanië en hielpen om de handel. Steden zoals Brasov lagen immers op een strategische handelsroute van oost naar west.

Lees ook: 24 uur in Sibiu – de meest fotogenieke stad van Roemenië?

Veel Saksen zijn door de eeuwen heen weer terug naar Duitsland vertrokken, maar er bleven ook een hoop mensen. En dat is de reden dat de meeste steden in Transsylvanië zijn opgesplitst in een Roemeens, Hongaars én Duits deel. Ieder deel heeft zijn eigen taal, gebruiken, tradities, kerken en zelfs scholen. Hierdoor kun je in één stad maar liefst 3 verschillende talen horen.

Bossen-platteland-Transsylvanië
Uitzicht-op-Piatra-Craiului-NP

Terug naar het wandelen in Transsylvanië

We hebben de auto inmiddels in Fundata geparkeerd. Dan weet welke markeringen we moeten volgen, maar ze zijn niet heel zichtbaar. Terwijl hij aan een voorbijgaand vrouwtje vraagt wat vragen stelt ben ik gefascineerd door de passerende koeien. Eerst is het er 1. En dan 2. En voor ik het weet steken zeker 6 koeien de weg over. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Wandelen-platteland-Transsylvanië

We wandelen een stukje door en steken een grasveld over. Uiteraard omringd met koeien. Het geklingel van de koeienbellen werkt rustgevend. Voor ons hebben we een geweldig uitzicht op de bergen van Piatra Craiului. Het is fijn om de spieren even wat rust te gunnen. We zien een kleine heuvel voor ons.
“Zullen we het uitzicht daar bekijken?” vraagt Dan. Ik vind het prima. Alleen zie ik geen mogelijkheid om ernaartoe te lopen. We moeten door minstens 2 tuinen wandelen. Al is dat volgens Dan geen probleem.
“Mogen we wel zomaar op iemand z’n terrein lopen?”, vraag ik ietwat nerveus. Wat als er straks een grote blaffende hond achter ons aan rent? Dan lacht.
“Dit zou je inderdaad in Amerika niet moeten doen. Dan rennen ze gelijk met een geweer achter je aan. Maar hier is het prima. Als we iemand tegenkomen leg ik even uit wat we doen en waar we naartoe gaan.”

Lees ook: hiken in Piatra Craiului Nationaal Park in Roemenië (van makkelijk tot zeer uitdagend)

Dan-wandelen-platteland-Transsylvanie
Koe-in-weiland
Chillende-hond-op-trap

In de tweede tuin komt er inderdaad een hond op ons afrennen. Maar de hond heeft geen intentie om ons in stukken te scheuren. Hij wil liever knuffelen en tegen mijn been rijden. We wandelen over het erf en maken tientallen foto’s. Ik ga op het trappetje zitten, naast de hond. Samen genieten we van het zonnetje. Ik pak mijn camera om iets te filmen – en op dat moment begint de hond mijn gezicht te likken. Charmant.

Huis-platteland-Transsylvanië
Uien-kruiden-drogen-Transsylvanië
Lokaal-huisje-Transsylvanië
Hond-aaien-wandelen-Transsylvanië
Hond-geeft-kusje-Jessica-Transsylvanië

De typerende hooibergen van Roemenië

We wandelen terug naar het wandelpad. Een paar nieuwsgierige schapen volgen ons. Ik ben onder de indruk van de gigantische hooibergen die mensen hier bouwen. Sommige bergen zijn zeker een meter of 10 hoog.
“Allemaal door mensen gebouwd. Eigenlijk is het onmogelijk om het in je eentje te doen. Ik heb een keer een vriend geholpen en ik kan je verzekeren dat het zwaar werk is.” Met die informatie in mijn achterhoofd waardeer ik nog meer wat ik zie.

Groen-platteland-Transsylvanië
Nieuwsgierige-schapen
Hooibergen-van-onderaf
hooibergen-Transsylvanië-platteland

Na een paar uur wandelen in Transsylvanië komen we terug bij de auto. Vertrouw Roemenen trouwens nooit als ze zeggen dat iets ‘in de buurt’ of ‘niet ver weg is’. Dat kan betekenen dat het nog minstens 30 minuten wandelen is. Of dat je nog minstens 1 uur met de auto moet rijden. We besluiten om naar een dorp niet ver van Fundata te rijden: Fundatica. Nog meer schattige huisjes. Nog meer fotogenieke hooiballen. En geen enkele buitenlander in de verste verte te bekennen. Slechts een paar koeien op de weg die ons geduld testen.

Lees ook: monniken en machtige bergen in Buila-Vânturarita, Roemenië

Schuur-wandelen-platteland-Transsylvanië
Uitzicht-over-huisjes-bergen
Hooibergen-Transsylvanië
Huisje-wandelen-platteland-Transsylvanië
Groene-heuvel-schuur-hooiberg
Koe-op-de-weg

Travel Movie: wandelen in Transsylvanië

Wil je ook wandelen in Transsylvanië in Roemenië?

Deze wandeling in Fundata en omgeving maakte ik samen met Dan van Outdoor Activities in Romania. Ik zou zelf nooit door iemand z’n tuin lopen omdat ik naar een uitzichtpunt wil gaan. Maar dankzij Dan haalden we het maximale uit de wandeltocht en de mooie uitzichtpunten die we tegenkwamen. Heb je inmiddels ook zin gekregen om te wandelen in Transsylvanië – of Roemenië in z’n algemeen? Bekijk dan snel welke wandelingen Dan nog meer aanbiedt!

Wandelen-platteland-Transsylvanië
Schuur-man-paard-bergen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Outdoor Activities in Romania. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *