Jessica-uitzicht-Piatra-Craiului-Nationaal-Park

Hiken in Piatra Craiului in Roemenië (van makkelijk tot zeer uitdagend)

Piatra Craiului is een van de mooiste plekken die ik in Roemenië heb bezocht. Er zijn heel wat wandelroutes in deze bergen. Piatra Crauilui is Roemeens voor kiezelsteen. Je kunt Piatra Craiului in Roemenië het beste bezoeken als je in Brasov bent. Deze bergen liggen slechts 30 kilometer van Brasov vandaan. In deze blog vertel ik meer over hiken in Piatra Craiului Nationaal Park. Je gaat flink klimmen tijdens een wandeling in dit nationale park, dus ben daar wel op voorbereid.

Belangrijke tip: bekijk van tevoren de website van Piatra Craiului Nationaal Park, zodat je voorbereid op pad gaat en weet welke wandelroutes je wilt volgen.

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Bord-nationaal-park-Piatra-Craiului
Schapenherders-Zarnesti
Jessica-uitzicht-Piatra-Craiului-Nationaal-Park

Wat is een mooie en makkelijke wandelroute in Piatra Craiului in Roemenië?

Een mooie en makkelijke route loopt van het dorp Zărnești naar de berghut Cabana Curmătura. Je kunt hier lekker lunchen, maar ook overnachten. Bel wel even van tevoren om te vragen of ze bedden beschikbaar hebben. Het telefoonnummer vind je op de Facebookpagina van Cabana Curmătura. Deze wandeltocht kun je in 1 dag doen. De wandelroute wordt aangegeven met een blauwe of een gele streep. Volg bijvoorbeeld de gele streep op de heenweg en de blauwe streep op de terugweg. Beide routes worden als ‘easy’ aangeduid.

Lees ook: wandelen in Transsylvanië – Fundata en het platteland + VIDEO

Het eerste uur is eerlijk gezegd nogal saai, want je loopt vanaf het Zărnești treinstation via een autoweg naar de parkingang. Je zou dit stuk ook met de taxi kunnen afleggen. Hierna loop je door een prachtige vallei: aan beide zijden gigantische stenen. Soms kom je een paar grotten tegen en deze bergen zijn ook populair voor klimmers. Na ongeveer een uur wandelen op een vlakke weg loopt de weg meer naar boven. Hier kun je kiezen om ofwel de gele streep ofwel de blauwe streep te volgen naar Cabana Curmătura. Je moet natuurlijk wel flink klimmen, want je moet toch zo’n 700 meter omhoog. Maar op een paar klimstukken na valt het allemaal hartstikke mee.

Cabana-Curmatura-Piatra-Craiului-Nationaal-Park
Chocolademelk-cabana-berghut

Extra tip voor het wandelen

Wanneer je naar beneden gaat is het handig om wandelstokken bij je te hebben. En anders kun je een stok in de natuur vinden. Deze kun je gebruiken om gemakkelijker naar beneden te lopen (en minder last van je knieën te krijgen). Bij Decathlon vind je betaalbare, fijne wandelstokken. Let er wel op dat je ze kunt inklappen, zodat je ze makkelijker kunt meenemen als je ze niet gebruikt.

Wil je meer uitdaging in Piatra Craiului in Roemenië?

Dan zou ik de gele lijn vanaf het Piatra Craiului Visitor Centre naar Cabana Curmătura volgen. Je loopt dan via de noordelijke kant naar de berghut en volgt de gele streep. Dit wandelpad is ‘challenging’. Ik zou deze route daarom niet aanraden aan mensen die weinig ervaring hebben met hiken/wandelen. Het is een flinke klim, maar het is prima te doen als je fit bent en er is genoeg schaduw. Vanaf Cabana Curmătura zou ik dan de gele of blauwe lijn naar beneden volgen (zie hierboven).

Lees ook: rondreis van 1 week in Roemenië (mix van cultuur én natuur)

Koeien-op-de-weg-Zarnesti-Roemenie
Bossen-Piatra-Craiului-hiken
Schapen-op-wandelroute-Piatra-Craiului
Gele-streep-wandelroute-Piatra-Craiului
Uitzicht-op-bergen-tijdens-wandeltocht
Gele-streep-wandelroute
Uitzicht-over-omgeving-Piatra-Craiului-Nationaal-park
Borden-in-Piatra-Craiului-Nationaal-Park

Overnachten in Piatra Craiului in Roemenië

Als je wilt overnachten in de bergen is Cabana Curmătura een prima optie. De bedden zijn niet heel geweldig, maar het is een optie als je in de bergen blijft slapen. Een bed in een slaapzaal kost 35 lei, een 2-persoonskamer 100 lei. Als je een eigen tent meeneemt kun je hier ook kamperen. Er zijn namelijk speciale kampeerplekken op het terrein van de berghut. Kamperen kost 10 lei.

Ben je echt avontuurlijk ingesteld? Dan kun je vanaf Cabana Curmătura naar Varful Ascutit wandelen via de blauwe driehoek. Vanaf de bergrug heb je namelijk écht adembenemende uitzichten. Hier vind je ook de schuilplaats Refugiul Ascutit Peak (ook wel Shelter November 7 genoemd), waar je gratis kunt overnachten als je zelf slaapspullen meeneemt. Refugiuls vind je in bijna ieder gebergte in Roemenië. Maar dit zou ik alleen doen als je ervaring hebt met hiken in Roemenië.

Lees ook: Roemenië – hiken in de bergen van Iezer Păpușa (voor echte avonturiers) + VIDEO

Wil je dit graag doen (want het is wel héél gaaf!)? Dan zou ik deze wandeling met een gids doen. Ik raad je Dan van Outdoor Activities in Romania aan. Hij heeft veel ervaring met alle natuurgebieden en bergen in Roemenië en bezorgt je een onvergetelijke én veilige ervaring. Bekijk de website van Outdoor Activities in Romania voor alle mogelijkheden.

Wandelpad-blauwe-driehoek
Klimmen-wandelroute-Piatra-Craiului
Wandelpad-Piatra-Craiului-Nationaal-Park
Zonsondergang-refugiul-piatra-craiului
Uitzicht-bergrug-Piatra-Craiului

Al de wandelroutes in Piatra Craiului in Roemenië

Er zijn natuurlijk nog véél meer wandelroutes om te hiken in Piatra Craiului in Roemenië. Op deze website vind je al de wandelroutes én de moeilijkheidsgraad van de routes. Houd trouwens voor de wandeltijden de tijden aan die op de borden staan, NIET die Google Maps aangeeft. De wandeling van Cabana Curmătura naar Refugiul Ascutit Peak is bijvoorbeeld 2,5 uur wandelen. Niet 45 minuten, zoals Google Maps denkt.

Jessica-zonsopkomst-bergrug-Piatra-Craiului
Berggeit-in-bergen-Piatra-Craiului

Hoe kom je in Piatra Craiului in Roemenië?

Je kunt gemakkelijk met de train van Brasov naar Zărnești. Een ticket kost 4,4 lei en de rit duurt 40 minuten. Vanaf hier kun je ofwel naar de wandelroutes lopen ofwel een taxi pakken (zou niet meer dan 30 lei moeten zijn).

Als je met de auto komt heb je verschillende plekken waar je de auto kunt parkeren. Wanneer je de uitdagende route wilt volgen kun je de auto bij het Piatra Craiului Visitor Center parkeren. Als je de makkelijke route wilt volgen kun je de auto parkeren bij de entree niet ver van Fântâna lui Botorog. Vanaf deze waterfontein kun je nog een stukje doorrijden en dan rechts met de bocht mee. Je komt dan een slagboom tegen: daar kun je de auto parkeren.

Lees ook: monniken en machtige bergen in Buila-Vânturarita, Roemenië

Bergrug-Piatra-Craiului-Nationaal-Park
Bergen-Piatra-Craiului-Nationaal-Park

Wat vinden jullie van Piatra Craiului in Roemenië? Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die ervaring hebben met hiken in Roemenië. Laat het hieronder in de reacties weten! En als je vragen hebt natuurlijk ook 😊

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *