Rood-cervena-lhota-kasteel-met-water-eromheen-tsjechie

De mooiste kastelen in Tsjechië voor op jouw bucketlist

Ben jij ook een kastelenliefhebber? Dan zit je in Tsjechië goed! Het is niet helemaal duidelijk hoe veel kastelen het land heeft: het aantal kastelen varieert tussen de 800 en 2000. Maar dat het er veel zijn is wel duidelijk. Tijdens meerdere bezoeken aan Tsjechië bezocht ik enkele kastelen en ik zet mijn favoriete kastelen in Tsjechië voor je op een rijtje.

Lees ook: mooiste paleizen & kastelen in Europa voor jouw bucketlist

De mooiste kastelen in Tsjechië

1. Grootste burcht ter wereld: Praagse Burcht

De Praagse Burcht is niet alleen een geliefde bezienswaardigheid in de Tsjechische hoofdstad, maar het is ook het populairste kasteel in Tsjechië. Niet gek, want het is een heel complex én de grootste burcht ter wereld. Binnen de kasteelmuren vind je verschillende bezienswaardigheden, zoals de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Koninklijk Paleis. Je kunt je hier gemakkelijk uren vermaken. Om 12 uur ’s middags kun je iedere dag de wisseling van de wacht zien bij de hoofdingang.

Entree: een deel van de Praagse Burcht is gratis te bezoeken. Voor de meeste bezienswaardigheden heb je wel een entreeticket nodig. Een Circuit Ticket voor de Praagse Burcht is 250 Tsjechische kroon voor volwassenen (€10 euro).

Parkeren: de Praagse Burcht ligt in het noordelijke deel van Praag, in de wijk Malá Strana. Praag heeft meerdere parkeergarages; parkeergarage Letna en parkeergarage Rudolfinum zijn in de buurt van de burcht. Gemiddeld betaal je 60 Tsjechische kroon (€2,5 euro) per uur in parkeergarages in Praag.

Lees ook: Praag tips voor een toffe én betaalbare stedentrip

Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag

2. Fijne dagtrip vanuit Praag: het Karlstein Kasteel

Niet ver van Praag ligt Kasteel Karlstein, waardoor het een ideale plek voor een dagtrip vanuit de hoofdstad is. Het kasteel torent hoog boven het dorp en de Berounka rivier uit, maar ligt tegelijkertijd goed verstopt in de heuvelachtige bossen. De Boheemse koning Karel IV gebruikte dit kasteel in de veertiende eeuw dan ook onder meer als bewaarplaats voor kroonjuwelen en andere belangrijke bezittingen.

Entree: 250 Tsjechische kroon (€10 euro) voor volwassenen.

Parkeren: dit kan alleen in het dorp bij de parkeerplaats, vanaf daar moet je nog zo’n 2 kilometer naar het kasteel lopen. Parkeren met een auto is 100 Tsjechische kroon (€4 euro).

Lees ook: 7 leuke Praag dagtrips (natuur en cultuur)

Dagtrips-Praag

3. Lednice Kasteel, een van de mooiste kastelen in Tsjechië

Als je maar één kasteel in Tsjechië wilt bezoeken, raad ik het Lednice Kasteel aan. Dit prachtige kasteel ten zuiden van de stad Brno staat met een reden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kijkt je ogen uit in en rondom dit kasteel. De vele kleuren en details in iedere kamer zorgen ervoor dat je je blijft verwonderen. In de negentiende eeuw werden er heel wat feesten voor de adel gehouden in dit zomerpaleis.

Wanneer je ben uitgekeken in dit neogotische kasteel vermaak je je ook nog in de gigantische tuinen of de botanische tuin.

Entree: 240 Tsjechische kroon (€9,5 euro) voor volwassenen.

Parkeren: de parkeerplaatsen zijn zo’n 300 meter van de entree vandaan. 50 Tsjechische kroon (€2 euro) voor parkeren met een auto.

4. Onbekend, maar prachtig: Blatná Kasteel

Een minder bekend kasteel in Tsjechië is het Blatná Kasteel. Onterecht! Want niet alleen het kasteel ziet er prachtig uit: door de locatie aan het water én met een groot kasteelpark is dit een leuk uitje om buiten te zijn. Bij de entree van het kasteel staat een automaat waar je een ticket voor het kasteelpark kunt kopen. Extra leuk voor kinderen, want hier lopen tamme hertjes rond! Aangezien het flink regende tijdens mijn bezoek ben ik hier niet lang gebleven, maar leuk was het wel.

Je kunt ook een begeleide tour in het kasteel boeken. Let er alleen wel op dat er Tsjechische, Engelse en Duitse tours zijn: de Tsjechische tours zijn ongeveer de helft van de prijs en worden vaker gegeven. Een tour door het kasteel duurt zo’n 2 uur.

Entree: 30 Tsjechische kroon (€1,20 euro) om door het kasteelpark te lopen. Je kunt ook een kasteeltour reserveren: voor Engelstalige tours is de entreeprijs 320 Tsjechische kroon (€13 euro).

Parkeren: gratis parkeren bij de rotonde en supermarkten (Penny en Lidl).

5. Sprookjesachtig: het Kasteel van Ceský Krumlov

Na de burcht in Praag is het kasteel van Ceský Krumlov het grootste kasteel in het land. Overal waar je in het dorp staat torent het kasteel boven je uit. Niet voor niets staat het dorp én het kasteel van Ceský Krumlov op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de kleurrijke straatjes wandel je langzaam omhoog, richting de rijkelijk versierde kasteeltoren. Het kasteel heeft al eeuwen een berengracht bij de entree (waar ik het ethisch niet mee eens ben, maar dat terzijde).

Entree: 240 Tsjechische kroon (€9,5 euro) voor de Full Tour I voor volwassenen.

Parkeren: 50 Tsjechische kroon (€2 euro) per uur bij de parkeerplaatsen aan de voet van het kasteel van Cesky Krumlov.

6. Kasteel Hluboka: een van de mooiste kastelen in Tsjechië

Een van de mooiste en meest sprookjesachtige kastelen in Tsjechië is Kasteel Hluboka. Dit neogotische kasteel staat in het dorp Hluboka nad Vltavou, bij de stad České Budějovice in het zuidwesten van het land. Het kasteel heeft maar liefst 140 kamers, al krijg je die niet allemaal tijdens een tour te zien. Je krijgt wel een paar van de best versierde kamers te zien, de keuken en de kasteeltoren.

Misschien doet dit kasteel je wel aan een andere plek denken? Kasteel Hluboka is namelijk geïnspireerd door het Engelse kasteel Windsor bij Londen. Houd ook genoeg tijd vrij voor een rondje rondom het kasteel, want de buitenkant is ook prachtig. Je kunt zelfs eventueel picknicken in het kasteelpark!

Entree: 240 Tsjechische kroon (€9,5 euro) voor volwassenen voor het hele kasteel, je kunt ook aparte tickets kopen voor specifieke ruimtes

Parkeren: 50 Tsjechische kroon (€2 euro) voor een dagticket in de buurt van het kasteel, in het dorp kun je gratis parkeren.

Lees ook: mooiste kastelen in Nederland – mijn favorieten

7. Een rode parel in het bos: het Cervena Lhota Kasteel

Een van de minst bekende kastelen in Tsjechië uit dit rijtje is het Cervena Lhota Kasteel. Tijdens mijn research naar mooie kastelen in Tsjechië viel mijn oog direct op de dieprode kleur van dit bouwwerk. Het kasteel is prachtig en ook rondom het kasteel ligt een mooi natuurgebied waar je lekker kunt wandelen.

Er bestaan verschillende verhalen over hoe het kasteel aan de rode kleur komt. Een van de verhalen gaat over de grote veldslagen die bij het kasteel zijn uitgevochten. De bloedvlekken moesten gecamoufleerd worden en vandaar dat het hele kasteel helemaal rood werd geverfd. Een andere legende vertelt het verhaal over een jonge vrouw die haar christelijke geloof opgaf en haar kruis uit het kasteelraam gooide. Vervolgens zou de duivel (of een stel boze dorpelingen) boven haar raam een kruis van bloed hebben getekend. Om dat te verbergen werd het kasteel rood geverfd.

Het kasteel is regelmatig gebruikt als decor voor diverse Tsjechische sprookjesfilms. Onder toeristen is dit kasteel nog niet zo populair, maar veel Tsjechen komen hier graag om te relaxen in de natuur en het mooie kasteel te bewonderen.

Entree: 160 Tsjechische kroon (€6,5 euro) voor de Basic Tour

Parkeren: 60 Tsjechische kroon (€2,5 euro) voor een dagticket voor een auto

8. Het Znojmo Kasteel in een fotogeniek dorp

Heel eerlijk? Ik kwam terecht in Znojmo omdat ik op Google Maps een volgende bestemming voor mijn roadtrip zocht en de naam me wel leuk leek. Maar Znojmo heeft me verrast! Vanaf de rivierkade heb je uitzicht op het hoger gelegen dorp, waar onder meer een grote kathedraal en het Znojmo kasteel te vinden zijn. Alleen al vanwege de lieflijke straatjes en mooie uitzichten raad ik je aan om naar Znojmo te gaan.

Door de eeuwen heen is het kasteel gebruikt door verschillende graven en gouverneurs. Door de strategische ligging was het namelijk handig om hier onderhandelingen te voeren. Maar uiteindelijk raakte het kasteel in verval door branden, opstanden en oorlogen. Tegenwoordig vind je een museum in het kasteel en heb je vanaf de kasteelmuren uitzicht over de vallei en het dorp.

Entree: 150 Tsjechische kroon (€6 euro) voor de Full Tour voor volwassenen

Parkeren: gratis parkeerplaatsen vind je bij de rivier; vanaf hier moet je nog wel omhoog wandelen naar het kasteel en het dorp

Lees ook: 7x doen in Moravië – het ongerepte oosten van Tsjechië

Dit zijn mijn favoriete kastelen in Tsjechië, maar er zijn er natuurlijk nog véél meer die ik niet heb bezocht. Mis jij een mooi kasteel die wel in dit rijstje thuis zou horen? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *