Uitzicht-vanaf-raam-Corvin-kasteel

Mooiste kastelen in Roemenië (+ weerkerken in Transsylvanië)

Ben je net als ik gek op kastelen? Dan is Roemenië een perfecte bestemming voor je. In Roemenië vind je genoeg kastelen om te bewonderen, voornamelijk in de regio Transsylvanië. Daarnaast vind je in deze regio tientallen weerkerken: ommuurde kerken die vroeger werden gebruikt om burgers te beschermen tegen aanvallen en plunderingen. In deze blog deel ik de mooiste kastelen in Roemenië met je. En wil je nog meer inspiratie? Kijk dan eens op Reisroutes.be, waar je veel inspiratie voor een rondreis Roemenië vindt!

Mooiste kastelen in Roemenië

1. Kasteel Peleș (in Sinaia)

Als er 1 kasteel is die je absoluut moet bezoeken als je in Roemenië bent is het wel Kasteel Peleş. Mijn favoriete Roemeense kasteel staat in het dorp Sinaia, aan de voet van de bergen van Bucegi. Het is een vrij nieuw kasteel dat werd gebouwd in de negentiende eeuw, als zomerhuis voor de koninklijke familie. Doordat de koning van Duitse afkomst was zie je veel Duitse invloeden. Het gebouw heeft veel details en versieringen. En wist je dat er maar liefst 14 soorten hout in het bouwwerk zijn gebruikt? Of dat Kasteel Peleş het eerste kasteel in Europa was met elektriciteit?

Entreeprijs: 30 lei voor volwassenen voor de benedenverdieping, 60 lei voor boven- en benedenverdieping.

Lees ook: tips voor een bezoek aan Peleş Kasteel – mijn favoriete kasteel in Roemenië

Kasteel-Peles-met-groen-gras
Houten-details-en-versieringen-Peles
Beschilderde-muur-kasteel-Peles
Plafond-raam-Peles-kasteel
Uitzicht-op-Peles-kasteel-vanaf-tuin

2. Kasteel Pelisor (in Sinaia)

Op een steenworp afstand van Kasteel Peleş staat Kasteel Pelisor. Hoewel het kasteel iets minder indrukwekkend is blijft het nog steeds een prachtig bouwwerk. Koning Karel I liet het kasteel bouwen voor zijn neefje Ferdinand. Zijn vrouw Marie was een artistiek persoon en dat is duidelijk te zien in het kasteel. Ze heeft zelfs meegeholpen in het kasteel als kunstenaar. Met name in de zomer kan het in Kasteel Peleş erg druk zijn, maar kun je op je gemak door Kasteel Pelisor wandelen.

Entreeprijs: 20 lei voor volwassenen

Pelisor-kasteel-bij-Kasteel-Peles-sinaia

3. Cantacuzino Kasteel (in Bușteni)

Een minder bekend kasteel in de omgeving van Brasov is het Cantacuzino Kasteel in Bușteni. Het kasteel is in 1911 voltooid en was tot 1948 eigendom van de familie Cantacuzino. De eigenaar was destijds de rijkste man van Roemenië. Tijdens het communisme in Roemenië werden veel meubels verwijderd en ook muren werden overgeschilderd. Na deze periode, in 1989, werd het kasteel teruggegeven aan de nakomelingen van de familie. Tegenwoordig is het kasteel open voor publiek. Er worden rondleidingen in het Roemeens gegeven. Wil je een rondleiding in het Engels? Dan moet je even van tevoren bellen. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht op de bergen van Bucegi.

Entreeprijs: het kasteel (1e en 2e verdieping) en het park bezoeken is 40 lei voor volwassenen. Bezoek je maar 1 verdieping? Dan is het 30 lei voor volwassenen.

Voorkant-Cantacuzino-Kasteel
Cantacuzino-Kasteel-Busteni
Uitzicht-vanaf-kasteel-op-Bucegi

4. Castelul de Lut (in Porumbacu de Sus)

Castelul de Lut valt een beetje uit de toon, want het is geen historisch gebouw. En volgens mij is het technisch gezien geen kasteel. Het kasteel is namelijk een privéproject en lijkt nog het meest op een gigantisch Hobbithuis. Het gebouw is volledig gebouwd met klei en zand. Ik zou hier niet per se jouw rondreis in Roemenië voor omgooien, maar als je van Fagaras op weg bent naar Sibiu is het slechts een klein stukje omrijden.

Entreeprijs: 5 lei

Lees ook: 24 uur in Sibiu – de meest fotogenieke stad van Roemenië?

Castelul-de-lut-vanaf-toren
Castelul-de-lut-deur
Castelul-de-lut-zijkant

5. Bran Kasteel (in Bran)

Kasteel Bran is wereldberoemd vanwege Dracula. Ook al heeft dit fictieve figuur (hier) nooit geleefd. Het is hoe dan ook de populairste bezienswaardigheid van het land. Hierdoor hebben reizigers hoge verwachtingen van Kasteel Bran. Ik zou je daarom aanraden om je verwachtingen een beetje bij te stellen. Het is namelijk een mooi kasteel, maar qua interieur is het minder indrukwekkend dan andere kastelen in Roemenië. Bovendien is de kans groot dat het druk is tijdens je bezoek – en je met de andere bezoekers in een treintje door het bouwwerk wandelt. Maar het is zeker een kasteel dat je gezien wilt hebben als je in Roemenië bent.

Extra tip: op weg van Brasov naar Bran kom je langs de citadel van Rasnov. Ook bijzonder om te zien!

Entreeprijs: 40 lei voor volwassenen

Bran-Kasteel-vanaf-straatkant
Uitzicht-over-binnenplaats-Bran-Kasteel
Houten-plafond-beschilderd-Bran-kasteel
Bran-kasteel-binnenplaats
Citadel-Rasnov

Lees ook: kasteel Bran of kasteel Peleş in Roemenië?

6. Corvin Kasteel (in Hunedoara)

Het grootste kasteel in Gotische stijl is het Corvin Kasteel in het dorp Hunedoara. Hierdoor wordt het kasteel ook regelmatig het Kasteel van Hunedoara genoemd. Bovendien is het zelfs een van de grootste kastelen in Europa! De oudste delen van het kasteel komen uit de veertiende eeuw, maar door de eeuwen heen zijn er ook stukken bijgebouwd en verbouwd. Je kunt hier zeker 2 uur rondlopen en de verschillende kamers en torens bezoeken. Bij de binnenplaats vind je een put die gegraven zou zijn door een paar gevangenen. Als ze water zouden vinden zouden ze worden vrijgelaten door de koning. Toen ze echter na 15 jaar water vonden was de koning overleden en liet de koningin hen alsnog onthoofden.

Extra tip: niet ver van de parkeerplaats van het kasteel vind je op een straathoek deze gave Angel Wings.

Entreeprijs: 30 lei voor volwassenen

Corvin-kasteel-vanaf-brug
Uitzicht-vanaf-raam-Corvin-kasteel
Detail-boom-symbool-in-Corvin-kasteel
binnenplaats-Corvin-kasteel
Corvin-kasteel-binnenkant
Glas-in-lood-raam-Corvin-kasteel
Corvin-kasteel
Corvin-torens-met-rivier
Angels-Wings-Corvin-Castle-Jessica

Mooiste weerkerken in Transsylvanië

7. Weerkerk van Prejmer

Weerkerken zijn een unieke bezienswaardigheid als je in Transsylvanië bent. Deze werden vroeger gebouwd om burgers en boeren te beschermen tijdens oorlogen en plunderingen, met name door het Ottomaanse Rijk. Het diende dus als toevluchtsoord. In de regio vind je zo’n 150 weerkerken. De weerkerk in Prejmer is een van de best bewaarde weerkerken in Transsylvanië. Ook bijzonder om te zien zijn de vele houten deurtjes rondom de kerk. Iedere familie in de omgeving van Prejmer kreeg een kamer aangewezen om te schuilen tijdens een aanval.

Entreeprijs: 15 lei voor volwassenen

Prejmer-weerkerk-buitenkant
Houten-deuren-en-trappen-met-gras-en-boom-Prejmer
Houten-deuren-Prejmer-weerkerk
Weerkerk-Prejmer-houten-trappen-en-kamers
Kerk-van-onderaf-Prejmer
Plafond-weerkerk-Prejmer

8. Weerkerk van Biertan

De meeste kerken werden gebouwd door de Saksen: Duitsers die naar Transsylvanië kwamen om te helpen versterken, op uitnodiging van de Hongaarse koning. Biertan is een Saksisch dorp waar een van de grootste weerkerken staat die je in Transsylvanië zult vinden. Het is indrukwekkend om te zien hoe dit bouwwerk uittorent boven een dorp van een paar honderd inwoners. Samen met de weerkerken van Prejmer, Câlnic, Viscri, Saschiz, Dârjiu en Valea Viilor staat de weerkerk van Biertan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Entreeprijs: 10 lei voor volwassenen

Weerkerk-Biertan-uitzicht-vanaf-straat
Uitzicht-over-dorp-vanaf-weerkerk-Biertan
Plafond-in-weerkerk-Biertan
Weerkerk-Biertan-uitzicht-tijdens-wandeling

Dit waren wat mij betreft de mooiste kastelen in Roemenië. Ken jij nog een ander mooi kasteel in Roemenië? Deel het met mij en andere reizigers via de reacties!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *