7x doen in Moravië: het ongerepte oosten van Tsjechië

Tsjechië is opgedeeld in 3 historische regio’s: Tsjechisch-Silezië in het noorden, Bohemen in het westen en Moravië in het oosten. Hoewel Bohemen de grootste en populairste regio is, is er in Moravië ook genoeg te doen. Genoeg hidden gems en plekjes waar (nog) bijna niemand van heeft gehoord! In dit artikel deel ik leuke dingen om te doen in Moravië, op het gebied van cultuur én natuur.

Leuk feitje: Moravië in Tsjechië was het toneel van het 21ste seizoen van Wie is de Mol.

Doen in Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië

1. Kasteel Lednice bewonderen

Tsjechië heeft veel prachtige kastelen, maar een van mijn favorieten is toch wel Kasteel Lednice. Het kasteel is onderdeel van Cultuurlandschap Lednice-Valtice, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vroeger was Kasteel Lednice het zomerpaleis van de schatrijke familie Lichtenstein. Het kasteel ziet er van buiten prachtig uit, maar eigenlijk moet je naar binnen gaan om het kasteel écht te kunnen waarderen. Iedere kamer is prachtig gedecoreerd, van versierde houten plafonds tot wenteltrappen die uit één stuk hout zijn gerealiseerd.

Nadat je het kasteel hebt bekeken kun je nog de botanische tuin bezoeken of door de gigantische tuinen wandelen. De entree voor het kasteel is 240 Tsjechische kroon (€9,5 euro) voor volwassenen.

Lees ook: de mooiste kastelen in Tsjechië voor op jouw bucket list

2. Industriële vibes bij Dolni Vitkovice in Ostrava

Na Praag en Brno is Ostrava de grootste stad van Tsjechië. Ostrava was vroeger een echte industriestad met meerdere mijnen in de omgeving. Een van de beste plekken waar deze geschiedenis zichtbaar is, is bij Dolni Vitkovice. Dolni Vitkovice ligt ten zuiden van het centrum en is een voormalige staalfabriek. Het terrein is gigantisch!

Neem de tijd om over het terrein heen te lopen en de industriële vibes te voelen. Een paar dingen die je kunt doen bij Dolni Vitkovice:

  • Geniet van het uitzicht over het terrein vanaf het Bolt Tower Cafe (entree is 200 Tsjechische kroon / €8,20 euro. Je mag vervolgens in het café 100 Tsjechische kroon gebruiken voor consumptie). Houd er rekening mee dat je van tevoren moet reserveren.
  • Wanneer kun je nou zeggen dat je hebt geklommen in een oude staalfabriek? Bij de Deep Tendon Climbing Hall vind je de hoogste klimwanden van de regio. Een ideale activiteit als het regent in Ostrava! De entree is 195-230 Tsjechische kroon (€8-9,5 euro), afhankelijk van het tijdstip dat je wilt klimmen.
  • Er worden heel wat festivals en evenementen georganiseerd op het oude industrieterrein van Dolni Vitcovice. Een van de bekendste festivals is Colors of Ostrava.

3. Een oude mijn bezoeken bij Mining Museum Landek Park

Zoals gezegd heeft Ostrava een industrieel verleden. In het oosten van Tsjechië waren in de negentiende en twintigste eeuw heel wat kolenmijnen actief. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe zwaar het was om in de mijnen te werken, maar bij het Landek Park krijg je een goed idee. De tour bestaat uit 2 delen.

Eerst breng je een bezoek aan het museum dat is gewijd aan het reddingsteam in de mijnen. Een voormalige reddingswerker doet dit deel van de tour. Hoewel ze enkel Tsjechisch spreken is het duidelijk dat ze trots zijn op het werk dat ze jarenlang hebben gedaan. In het museum zie je spullen die werden gebruikt door de reddingswerkers door de jaren heen.

Tijdens het tweede deel van de tour ga je ondergronds om zelf te ervaren hoe het leven in de mijnen was. Je loopt door slechts een deel van dit gigantische gangenstelsel, maar je krijgt wel een idee hoe zwaar het leven ondergronds was. Net als de meeste mijnen in Tsjechië is de kolenmijn van Landek Park inmiddels niet meer actief.

Na de tour ga ik naar het toilet, waar de oude opfrisruimte was. De – altijd vieze – kleren werden hier na de werkdag aan het plafond gehangen. Het ziet er een beetje luguber uit, of niet?

4. Doen in Moravië: Stramberk-oren proeven

Stramberk is een van de leukste plekken in Moravië, misschien zelfs wel in heel Tsjechië. Het pastelkleurige dorp heeft sfeervolle straatjes om doorheen te slenteren. Vanaf de oude kasteeltoren heb je een mooi uitzicht over het dorp en de groene, heuvelachtige omgeving. Maar de Stramberk-oren zijn misschien wel dé reden waarom ik dit dorp zo leuk vind.

Deze snack wordt gemaakt met suiker, honing, diverse kruiden en natuurlijk deeg (vergelijkbaar met peperkoek-deeg). De snack wordt in de vorm van een hoorn of een “oor” gedraaid nadat het in de oven heeft gelegen. Dit is als eerbetoon naar een legende van Stramberk.

In de dertiende eeuw vielen de oosterse Tartaren Stramberk aan. Ze sneden overal de oren van hun slachtoffers af, om hun leider te laten zien hoe veel mensen ze hadden overwonnen. De inwoners van Stramberk verdedigden zichzelf echter door het kamp van de Tartaren te laten overstromen. Toen ze het kamp inspecteerden, zagen ze overal afgehakte oren liggen. De Stramberk-oren worden sindsdien in het dorp gebakken om deze overwinning te herdenken.

De Stramberk-oren kun je bijna overal kopen, al worden ze niet meer overal geheel handmatig gemaakt. Bij bakkerij Cukrárna U Hezounu wel. Bovendien ben ik niet heel enthousiast over koffie in Tsjechië, maar bij deze bakkerij kun je daadwerkelijk een goede kop koffie bestellen bij je Stramberk-oren.

5. Badderen in bier in Stramberk

Een andere reden waarom Stramberk zo leuk is, is de Stramberk Beer Spa. Lekker badderen in bier en relaxen terwijl je van een biertje geniet. Dit moet je zeker een keer doen in Moravië! Waar het zuiden van Moravië namelijk bekend staat om de wijnen, draait het in het noorden van Moravië juist om bier.

Voor 1090 Tsjechische kroon (€45 euro) kun je een uurtje relaxen in deze bier spa. Eerst ga je 20 minuten badderen in een bierbad. Diverse bieringrediënten zoals hop en gerst worden gemixt met heet water en aroma’s. Deze mix zorgt ervoor dat je huid na het badderen super zacht voelt! Daarnaast zit er een extra kraan bij het hoofdeinde waar je onbeperkt jouw bierglas kunt bijvullen. In principe kun je naakt badderen, want je zit alleen in het eikenhouten bad. Vervolgens heb je nog zo’n 40 minuten in de relaxruimte van de bier spa, met uitzicht over Stramberk.

Voor een beer spa experience moet je een reservering maken; telefonisch of via de website van het Stramberk Beer Spa Resort.

6. De prachtige Bilá Opava Trail lopen bij Karlova Studanka

Bij Tsjechië denk je misschien niet direct aan bergen. Maar dat betekent niet dat ze er zijn niet zijn! Een van de leukste dingen om te doen in Moravië is wandelen in de Jeseník bergen. Dit gebergte ligt ten noordwesten van Ostrava, niet ver van de Poolse grens. Er zijn heel wat paden om te wandelen en te mountainbiken. Je kunt hier zelfs in de winter skiën en snowboarden, bijvoorbeeld op de pistes bij Malá Morávka.

Als je maar één wandeling kunt maken in deze regio, ga dan voor de Bilá Opava Trail, bij het kuuroord Karlova Studanka. De wandelroute van A naar B is ongeveer 6 kilometer. Je loopt constant naast de Opava-rivier via bospaden, bruggetjes, langs watervallen en over stukken rotsen. De wandeling is niet zwaar en hoewel je wel klimt gebeurt het heel geleiden. Als het heeft geregend moet je wel oppassen, want het wandelpad, boomstronken en de stenen zijn dan (te) glad.   

7. Wijntjes drinken in het mooie Znojmo

Soms bekijk ik de kaart op Google Maps en zoek ik naar grappige plaatsnamen. Zo kwam ik ook in Znojmo terecht, een dorp bij de grens met Oostenrijk. Schilderachtige straatjes met pastelkleurige huizen en mooie uitzichten over een vallei wachten hier op je. De historische stad ligt verhoogd: hier vind je onder meer het kasteel en de kathedraal.

Aan de andere kant van de rivier zie je veel wijngaarden. In het zuiden van Moravië draait het namelijk niet om bier, maar om wijn. In Znojmo vind je zelfs een uitgebreid ondergronds labyrint waar wijnen werden opgeslagen. Met name witte wijnen doen het goed in Znojmo. In het dorp vind je enkele wijnbarretjes, maar je kunt bijvoorbeeld ook een wijnproeverij in het Louka-klooster doen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze inspiratie wat je kunt doen in Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië. Ken jij nog meer leuke plekken die niet mogen ontbreken in dit rijtje? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Tsjechisch Verkeersbureau. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *