7 leuke Praag dagtrips (natuur en cultuur)

Praag is een prachtige stad en er is genoeg te zien en te doen tijdens een stedentrip. Maar er valt meer in Tsjechië te ontdekken! Praag ligt erg centraal in Tsjechië, waardoor het een goede uitvalsbasis is om andere plekken te bezoeken. In deze blog deel ik 7 leuke Praag dagtrips die je tijdens jouw bezoek kunt ondernemen.

Lees ook: Praag tips voor een toffe én betaalbare stedentrip

Leuke Praag dagtrips

1. Kasteel Karlstein

In Tsjechië kun je verschillende kastelen vinden. Een leuke dagtrip vanuit Praag is een bezoek aan Hrad Karlštejn, Tsjechisch voor Kasteel Karlstein. Het kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd door de Boheemse koning Karel IV. Kasteel Karlstein werd voornamelijk gebouwd om de koninklijke schatten en kroonjuwelen te beschermen. Bekijk van tevoren de openingstijden op de website van het kasteel, omdat deze met name in het laagseizoen anders zijn dan in het hoogseizoen.

Het kasteel is gebouwd op een heuvel in de gelijknamige plaats Karlstein, ten zuidwesten van Praag. Vanaf Praag is het ongeveer 40-45 minuten met de trein en de trein vertrekt regelmatig. Vanaf het treinstation loop je in ongeveer een half uur naar het kasteel.

Lees ook: de mooiste kastelen in Tsjechië voor op jouw bucket list

Dagtrips-Praag
Dagtrips-Praag
Dagtrips-Praag

2. Wandeltocht naar de meren van Little America & Big America

In de omgeving van Kasteel Karlstein kun je prima wandelen. Vanaf het kasteel wandel je in ongeveer 40 minuten naar Little America, oftewel Lom Malá Amerika. Deze steengroeve werd vroeger gebruikt voor de mijnbouw, maar tegenwoordig is het een ondergelopen meer.  

Niet ver van Little America vind je nog een meer: Big America, oftewel Lom Velká Amerika. In ongeveer 20 minuten loop je van het ene meer naar het andere. Onderweg kom je ook een parkeerplaats tegen (mocht je met de auto hiernaartoe komen). Sommige mensen noemen deze plek zelfs de Grand Canyon van Tsjechië.

Deze meren zijn goed te combineren met een bezoek aan Kasteel Karlstein. Om Little America & Big America te bezoeken reis je vanaf Praag met de trein naar het dorp Karlstein. Vanaf het treinstation loop je in ongeveer een uur naar de meren toe. Het is ook mogelijk om vanaf het treinstation een taxi te nemen. Dit kost ongeveer €15 euro.

Dagtrips-Praag

3. Bijzonder versierde kapel in Kutná Hora

Kutná Hora is een stad ten oosten van Praag. Vroeger was dit een van de belangrijkste steden van het Boheemse rijk. Er werd veel geld uitgegeven om pracht en praal te realiseren in Kutná Hora. Kutná Hora staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een van de mooiste gebouwen in de stad is de gotische St. Barbarakathedraal. Tegenwoordig is Kutná Hora een van de leukste Praag dagtrips en vooral bekend vanwege het ossuarium: de plek bij een kerk of begraafplaats waar de botten van overledenen worden bewaard. In het ossuarium van Sedlec in Kutná Hora zijn de botten gebruikt voor voorwerpen en versieringen in de kapel. Best maf, maar ook bijzonder om te zien!

Vanaf het treinstation in Praag neem je de trein naar Kutná Hora hl.n. De trein doet er ongeveer 1 uur over. Vanaf daar moet je overstappen naar Kutná Hora město, om naar het centrum van de stad te gaan. Het ossuarium van Sedlec ligt op zo’n 15 minuten lopen van het treinstation Kutná Hora hl.n. vandaan.

Dagtrips-Praag
Dagtrips-Praag

4. Concentratiekamp Theresienstadt

Niet de leukste plek in dit rijtje met Praag dagtrips, maar wel een indrukwekkende plek: Theresienstadt. Theresienstadt – in het Tsjechisch Terezín – ligt ten noorden van Praag, niet ver van de Duitse grens vandaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden van over heel Europa in Theresienstadt bij elkaar verzameld. Hoewel het geen vernietigingskamp was stierven er alsnog tienduizenden mensen door de zware omstandigheden. Bovendien werd Theresienstadt naar de buitenwereld toe gepresenteerd als een Joodse stad. Er werden zelfs nepwinkels en cafés gerealiseerd om te zorgen dat het op een normale woonplaats leek. Ik zou je aanraden om deze plek met een gids te bezoeken, om zo veel mogelijk context te krijgen bij alles wat je ziet.

Het is lastig om Theresienstadt met het openbaar vervoer te bereiken, maar niet onmogelijk. Je kunt vanaf het treinstation in Praag de trein nemen naar Bohušovice nad Ohří. Deze trein vertrekt ieder uur en doet er ongeveer 1 uur over. Vanaf Bohušovice nad Ohří kun je ofwel een half uur lopen naar Theresienstadt, ofwel een taxi nemen.   

Lees ook: leukste hotspots in Praag voor vegetariërs & vegans

5. Een van de mooiste dorpen van Tsjechië: Český Krumlov

Een van de mooiste plekken in Tsjechië is wat mij betreft Český Krumlov, in het zuiden van het land. En daarom hoort deze stad ook in het rijtje met leuke Praag dagtrips. Het historische centrum van deze middeleeuwse stad is simpelweg een plaatje. Niet voor niets staat Český Krumlov op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dwars door het dorp stroomt de Vltava rivier en boven de rest van de huizen torent een kasteel uit. Het Krumlovkasteel is gebouwd in verschillende stijlen, dus zeker de moeite waard om te bezoeken. In de zomer gaan veel mensen het water op met een bootje of een kano.

Een paar keer per dag gaat er een directe trein van Praag naar Český Krumlov. Deze treinrit duurt zo’n 3 uur, dus ik zou je aanraden om een nachtje te overnachten in het dorp. En als dit niet mogelijk is om zo vroeg mogelijk te vertrekken.

Dagtrips-Praag
Dagtrips-Praag
Dagtrips-Praag

6. Wandelen in Boheems Zwitzerland in Tsjechië

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een stedentrip naar Praag. Ten noorden van Praag vind je namelijk het natuurgebied Boheems Zwitserland, op de grens tussen Tsjechië en Duitsland. De Tsjechische naam voor dit nationaal park is České Švýcarsko. In Boheems Zwitserland kun je heerlijk wandelen, maar klimmen is ook een populaire activiteit. Je zult onder de indruk zijn door de bijzondere rotsformaties, zoals de zandsteenbrug Pravčická brána.

Je kunt dit nationaal park het beste met de auto bezoeken. Wil je toch met het openbaar vervoer hiernaartoe? Dan kun je vanaf het treinstation in Praag het beste naar

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

7. Dagtrip naar Dresden in Duitsland

Dresden ligt niet ver van de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Hierdoor is Dresden een leuke en gemakkelijke uitstap vanuit Praag. Dresden wordt door de vele mooie gebouwen ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. Je kunt Dresden gemakkelijk combineren met een bezoek aan het nationaal park Boheems Zwitserland (Tsjechisch deel) of Saksisch Zwitserland (Duits deel). Ik vond dit natuurgebied, inclusief de Basteibrug echt prachtig!

Vanaf Praag doet de trein er zo’n 2 uur over om naar Dresden te reizen. Soms kan de trein erg duur zijn, vooral als je deze last minute boekt. Een goedkoop alternatief is Flixbus. Deze bussen doen er ook 2 uur over om van Praag naar Dresden te reizen en vertrekken regelmatig.

Lees ook: wat te doen in Dresden en omgeving? De leukste tips!

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

 

Dit zijn mijn tips voor de Praag dagtrips die je kunt maken. Heb jij nog meer ideeën voor leuke dagtrips? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments