Zonsondergang-Piran-kust-van-Slovenie

Kust van Slovenië: wandeling langs Koper, Izola & Piran

Bij Slovenië denk je misschien niet snel aan de zee. Maar het land ligt wel zeker aan de Adriatische Zee: de kust van Slovenië is toch nog 46 kilometer lang. Ingesloten door Italië in het noorden en Kroatië in het zuiden. Tijdens mijn verblijf aan de Sloveense kust maakte ik een wandeling van Koper naar Izola en Piran van 17 kilometer. In dit artikel krijg je een goede indruk én de praktische info als jij deze wandeling langs de kust van Slovenië ook wilt maken!

Lees ook: voorbereid op reis naar Slovenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Wandeling langs de kust van Slovenië (17 kilometer)

Aan de kust van Slovenië liggen slechts enkele plaatsen. Koper, Izola en Piran zijn oude havenplaatsen. Portoroz is vooral een badplaats met veel hotels en daardoor ook het meest toeristisch.

Koper is nog steeds een belangrijke havenstad aan de Adriatische kust. Toen ik arriveerde in Koper waren de grote hijskranen ook het eerste dat me opviel. Niet het mooiste aspect van de stad. Maar wanneer ik eenmaal de straatjes in het oude deel van Koper induik ben ik dat zo vergeten. Vergane glorie in vervallen paleizen en prachtige gebouwen in Venetiaanse stijl. Straatjes met mooie versieringen, deuren met bijzondere knoppen en verstopte stadsparkjes. Via het centrale plein loop ik richting het water in westelijke richting, naar Izola.

Huizen-Koper-kust-van-Slovenie
straat-met-palmbomen-koper-slovenie
oud-paleis-Koper-Slovenie
nauw-straatjes-Koper-slovenie
straatje-met-gekleurde-huizen-koper-slovenie
Koper-slovenie
Deur-versiering-Koper-Slovenie
Koper-slovenie
Heilige-weegschaal-koper-slovenie
kerktoren-op-centraal-plein-koper-slovenie
Gebouw-op-centraal-plein-koper-slovenie

Van Koper naar Izola: 5 kilometer

De boulevard van Koper naar Izola is zo’n 5 kilometer. In ongeveer 1 uur loop ik langs het water die kant op. Er is een apart wandelpad én een fietspad, dus je kunt zelfs nog kiezen hoe jij je wilt verplaatsen. Onderweg kom ik enkele vissers tegen. Hier en daar zie ik mensen met duikpakken in het water, waarschijnlijk op zoek naar schelpdieren langs de kust.

Onderweg kom ik enkele hotels en restaurants tegen en er is zelfs een openbaar toilet waar ik gebruik van kan maken. Na een tijdje verschijnt Izola recht voor me, terwijl ik rechts de Italiaanse kust ziet. Het is helder weer, dus ik kan zelfs de Italiaanse bergtoppen in de verte zien.

boulevard-koper-izola-kust-van-slovenie-
kust-van-slovenie-zeewater
Uitzicht-op-Izola-Slovenie
schelpen-in-rotsen-slovenie

Izola verkennen

Izola is compact en het minst toeristische van de drie steden. Er zijn weinig bezienswaardigheden, maar daardoor krijg ik juist een goede indruk van het dagelijks leven. Mensen die hun moestuin bijwerken. Klanken van een vioolles na schooltijd. Oudere mensen die elkaar bijpraten bij de ingang van de kerk. Oude stenen en gekleurde huizen wisselen elkaar af in Izola.

Ben je hier rond het middaguur? Dan is Izola een goede plek om van een lekkere lunch te genieten tijdens deze wandeling langs de kust van Slovenië.  

Kerk-Izola-slovenie
Gekleurde-huizen-Izola-Slovenie
Ramen-Izola-Slovenie
Huizen-Izola-Slovenie
Straatje-Izola-Slovenie
Straatje-Izola-Slovenie
Raam-izola-slovenie
Straatje-Izola-Slovenie
Straatje-Izola-Slovenie

Van Izola naar Piran: 12 kilometer

Van Izola naar Piran is het nog zo’n 2,5 uur wandelen langs de kust van Slovenië. De eerste 30 minuten loop ik via de uitlopers van de stad door. Dit deel loopt omhoog, maar het is geen extreme klim. Het is echter niet het mooiste stuk van de wandeling, want ik loop grotendeels langs een autoweg.

Wanneer ik het bordje zie dat aangeeft dat ik Izola verlaat steek ik de rotonde over en wandel ik via een 40-kilometerweg verder, parallel aan de autoweg. Ik wandel in alle rust langs olijfbomen en wijngaarden in en rondom Dobrava. Via een slingerweggetje ga ik weer omlaag, richting Strunjan. Onderweg kom ik nog een Y-splitsing tegen waardoor ik een stuk via een fietspad (zonder auto’s) kan doorlopen. Bij het bord met een fietspad naar Portoroz sla ik linksaf.

Uitzicht-over-Izola-Slovenie
Wijngaarden-bij-Izola-kust-van-Slovenie
Wandeling-kust-van-Slovenie-izola-naar-piran
Wijngaarden-kust-van-Slovenie
Wijngaarden-bij-Izola-kust-van-Slovenie
Fietspad-bord-portoroz-kust-slovenie

Niet veel later arriveer ik bij een rotonde en zie ik Strunjan. Dit natuurgebied is bekend om de zoutpannen en de oesterkwekerijen. In de verte zie ik al de St. George’s Parish Church in Piran. Maar Piran bereik ik pas door nog één keer zigzaggend omhoog te wandelen. Ook dit is weer een autoweg zonder wandelpad. Maar dat is gelukkig maar een klein stukje. Bij een van de laatste haarspeldbochten zie ik aan de rechterzijde een onverhard wandelpad. Vanaf hier is de wandelroute naar Piran (en Portoroz) ook constant aangegeven met bordjes.

Ik begroet nog wat bewoners van Pacug, wandel naar beneden richting Lake Fiesa en kom uiteindelijk uit in Piran via de boulevard langs het water.

Strunjan-kust-van-Slovenie
zout-Strunjan-kust-van-Slovenie
Wandelbord-naar-Piran-Slovenie
Fiesa-Lake-bij-Piran-Slovenie
Boulevard-naar-Piran-kust-slovenie

Piran aan de kust van Slovenië verkennen

Piran is misschien wel de mooiste plek aan de kust van Slovenië. Niet alleen loop je constant door fotogenieke straatjes, maar door de ligging op een punt heeft Piran ook een interessante vorm. Die zie je het beste vanaf de stadsmuren van Piran. Wanneer je door de straten van Piran wandelt kom je er al snel achter dat de straatnamen in 2 talen zijn: het Sloveens en het Italiaans. Piran behoorde vroeger namelijk tot de stad Venetië. En je kunt je voorstellen: een stad die is beïnvloed door Venetië moet wel mooi zijn.

Kerk-Piran-tijdens-zonsondergang
Uitzicht-over-stad-Piran-tijdens-zonsondergang
Vissers-piran-slovenie
Steil-wandelpad-in-piran-slovenie
Straatje-piran-slovenie
Straatversiering-uilen-Piran-Slovenie
Beeld-op-Tartini-plein-piran-slovenie

Wat kun je nog meer doen als je eenmaal in Piran bent?

 • Beklim voor €2 euro de Zvonik kerktoren (Campanile)
 • En ook vanaf de stadsmuren van Piran heb je een mooi uitzicht over de stad (€2 euro entree)
 • Haal een ijsje bij Piran Pirano en eet het op op het prachtige Tartini-plein
 • Bewonder de meest bijzondere schelpen in het Magical World of Shells Museum, inclusief een schelp van ongeveer 1000 kilo (€4 euro entree)  
 • Bezoek de zoutvelden van Sečovlje, ten zuiden van Piran (bij de grens met Kroatië, je kunt de bus hiernaartoe nemen en dan nog een stukje lopen)  
 • De beste plek voor de zonsondergang is toch wel de Punta, het puntje van Piran.
 • Maar anders is de muur bij de St. George’s Parish Church ook een goede plek voor de zonsondergang in Piran
Campanile-piran-slovenie
Stadsmuren-Piran-Slovenie
Zonsondergang-punta-piran
Zonsondergang-Piran-Slovenie

Praktische info over deze wandeling langs de kust van Slovenië

Aantal kilometers voor deze wandeling: 17 kilometer volgens mijn stappenteller. Dat is inclusief de stappen die ik in de steden heb gezet.

Bus van Piran naar Koper (en andersom): vertrekt doorgaans ieder half uur, dus je hoeft nooit lang te wachten. De prijs voor een busticket is €3,10 euro en betaal je met contant geld.

Hoe kun je deze wandeling het beste lopen: ik vond de wandeling het fijnst van Koper naar Piran. Ik wilde namelijk de zonsondergang in Piran meemaken en voor mijn gevoel bouwde de wandeling qua mooiheid op deze manier op. Maar je kunt de wandeling ook zeker van Piran naar Koper maken. Qua kilometers en bussen maakt het geen verschil. Met name in de zomer kan dit prettiger zijn, omdat je de zon dan in de rug hebt.

Overnachten aan de kust van Slovenië:

 • Hostel BellaVista in Koper: klein, rustig en schoon guesthouse (met snelle WiFi!), wat ideaal is voor koppels en soloreizigers
 • Hotel Grand Koper: voor mensen die zichzelf iets meer luxe gunnen wanneer ze in Koper verblijven
 • Hostel Adriatic Piran: voor zover ik weet het enige hostel in Piran, voor soloreizigers en reizigers met een kleiner budget
 • Secret Garden of Piran: ideale accommodatie als je het prettig vindt om een appartement te hebben, zodat je bijvoorbeeld kunt koken
Zonsondergang-Piran-kust-van-Slovenie

Lees ook: de 10 mooiste plekken in Slovenië die je wilt bezoeken

Ik hoop dat je van deze wandeling langs de kust van Slovenië hebt genoten. Heb je nog vragen over deze wandeling of heb je nog leuke tips voor Koper, Izola of Piran? Laat het weten via een mailtje (jessica@cornersoftheworld.nl) of via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Kust van Slovenië: wandeling langs Koper, Izola & Piran”

 1. Leuk! Ik heb de kust van Slovenië al een paar keer overwogen om eens met de kinderen te doen (in combinatie met o.a. Triëst in Italië), met het OV, maar het is er nog niet van gekomen. Wie weet komend jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *