Kasteel-den-bramel-met-bomenlaan-bij-vorden

Pieterpad etappe 13: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 13: 6/10

Pieterpad etappe 13 is de etappe van de landhuizen, buitenplaatsen en kastelen. Je komt er tijdens deze relatief korte etappe meerdere tegen. Stap voor stap kom je steeds dichterbij het eindpunt van de eerste helft van het Pieterpad: Vorden.

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 13

Wat is de tijd voorbij gevlogen. De dag dat ik in Pieterburen startte met de eerste etappe van het Pieterpad voelt als een eeuwigheid geleden. Tijd blijft een vreemd en onbegrijpelijk ding.

The bad news is time flies. The good news is you’re the pilot.

Iedereen krijgt dezelfde tijd toebedeeld; je bent zelf verantwoordelijk wat je ermee doet. Wanneer mensen zeggen dat ze geen tijd hebben om dingen te doen die hen gelukkig maken, zeggen ze eigenlijk: ik maak er geen tijd voor vrij. Ik heb het geluk dat ik mijn eigen werkdagen kan inplannen. Daardoor kon ik de eerste helft van het Pieterpad redelijk makkelijk inplannen. Maar dat komt ook omdat ik het een prioriteit maakte. Niemand kan zomaar 2 weken vrij nemen zonder het een en ander te organiseren en te regelen.

Peinzend wandel ik door het boerenlandschap tussen Laren en Vorden. De eerste kilometers zijn wat saai, maar wanneer ik het Twentekanaal oversteek wordt het landschap iets interessanter.   

Ik denk terug aan al de mensen die ik onderweg heb gesproken. Velen van hen zeiden dat ze rust hadden gevonden. Dat ze eindelijk de tijd en ruimte hadden om na te denken wat hen gelukkig maakt.

Maar waarom vragen mensen zichzelf dat niet regelmatig af? Er zijn simpele vragen die ik mezelf zeker wekelijks stel die me laten realiseren wat mij gelukkig maakt.

Welke mensen om me heen maken me gelukkig en welke kosten me vooral energie?

Word ik blij van de plek waar ik woon, van de omgeving? Kan ik mijn hobby’s hier gemakkelijk uitvoeren?

Vind ik het nog steeds leuk om met de klanten te werken waar ik opdrachten voor uitvoer? Vind ik mijn werk nog interessant? Of kost het me vooral veel energie en voel ik weerstand?

In hoeverre ervaar ik vrijheid op dit moment in mijn leven? En wat kan ervoor zorgen dat ik nóg meer vrijheid ervaar?

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Ik ben inmiddels aan de laatste kilometers van etappe 13 begonnen. Meer landhuizen en kastelen zijn te zien in dit bosrijke gebied. Vanaf de poort bij de oprit zie ik het grote Kasteel Den Bramel. Ik kijk nog eens in mijn Pieterpad boekje, want ik heb het gevoel dat ik er bijna ben. En inderdaad: dit is de laatste highlight voordat ik in Vorden arriveer.

Wat is de tijd voorbij gevlogen. Het zal raar zijn om uit het ritme van eten, wandelen, tent opzetten en slapen te stappen. Een goed leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Ik ga proberen om de rust die ik tijdens het wandelen heb gevonden te integreren in mijn dagelijks leven. Want dat rustige tempo door de dag heen maakt me gelukkig. Zo moeilijk kan het niet zijn, toch? Toch?

Uitzicht-op-kerktoren-Laren-vanaf-akker
Traditionele-boerderij-met-laag-dak-Pieterpad-etappe-13
Verkeersbord-met-sticker-koe
Pieterpad-kunst-en-sokken-met-slippers-tijdens-Pieterpad-etappe-13
Kasteel-den-Bramel-bij-Vorden
Kasteel-Vorden-eindpunt-Pieterpad-etappe-13
Kasteel-Vorden-met-weerspiegeling-in-water

Pieterpad etappe 13: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 13

Pieterpad etappe 13 loopt van Laren naar Vorden. Deze etappe is 13 kilometer lang.

Verharde/onverharde weg?

Deze etappe heeft een mix van verharde en onverharde wegen. Het eerste en laatste deel van deze etappe is verharde weg. Het deel in Landgoed Velhorst is onverhard. Ik denk dat het 55% verhard en 45% onverhard is.

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 13?

Het startpunt van etappe 13 is Laren. Houd er rekening mee dat je naar Laren Gelderland gaat; er is namelijk ook een dorp genaamd Laren in de buurt van Hilversum.

Kom je met het openbaar vervoer? Dan moet je eerst met de trein naar Zutphen. Met bus 54 sta je in een half uur in Laren. Stap uit bij de Dorpsstraat. Het startpunt van deze etappe is de kerk bij het kruispunt.

Kom je met de auto? In Laren kun je gratis parkeren. Parkeer de auto bijvoorbeeld in de Dorpsstraat of bij het parkeerterrein van de kerk in de Verwoldseweg.

Leuke plekken & uitzichten

1. Huis ’t Ross. Tijdens deze etappe kom je een paar imposante kastelen, landhuizen en buitenplaatsen tegen. De eerste is Huis ’t Ross. Je ziet deze buitenplaats weliswaar alleen van een afstandje, maar mooi is het wel.

2. Het Enzerinck. Landgoed Velhorst vond ik niet heel spannend, met name omdat het één lange rechte weg is. Maar uiteindelijk zie je de mooie buitenplaats Het Enzerinck verschijnen. Weer zo’n mooi optrekje.

Buitenplaats-Het-Enzerinck-bij-Vorden

3. Kasteel Den Bramel. En niet veel later wandel je langs Kasteel Den Bramel.

Kasteel-den-bramel-met-oprijlaan-bij-vorden-tijdens-Pieterpad-etappe-13

4. Kasteel Vorden. And the best for last: Kasteel Vorden is prachtig én het eindpunt van etappe 13. En vooruit: je vindt hier ook het middelpunt van het Pieterpad. Vergeet niet een foto te maken bij de gouden voetstappen van de oprichters!

Pieterpad-etappe-13-kasteel-Vorden-met-groene-natuur

Eten & drinken tijdens etappe 13

In Laren zitten weinig restaurants en ’s ochtends zijn er niet echt plekken waar je terecht kunt voor ontbijt en koffie. Wel kun je broodjes inslaan bij Wereldbakker Wijnand.

Onderweg kom je geen pleisterplaatsen (restaurants en cafés) tegen op het Pieterpad, dus neem genoeg eten en drinken mee.

In Vorden vind je wel wat leuke restaurants om iets te eten en te drinken. Een leuke plek voor lunch en diner is Grand Bistro De Rotonde. Voor het avondeten is het leuk dat je gerechten ook als deelgerechten kunt bestellen, zodat je meerdere porties samen kunt bestellen. Je kunt hier binnen en buiten zitten.

Supermarkten: in Laren vind je een PLUS, niet ver van het Pieterpad vandaan. In Vorden zit een Coop, een ALDI en een Albert Heijn. Genoeg keuze dus.

Overnachten Pieterpad etappe 13

Kamperen

Er zijn meerdere campings in de omgeving van Vorden. Zelf stopte ik in Vorden omdat ik alleen Deel I van het Pieterpad liep (Pieterburen – Vorden). Wel had ik een “noodaccommodatie opgeslagen voor het geval ik laat in Vorden zou arriveren. Net voordat je Vorden inloopt kun je bij Camping Daske overnachten. Je kunt fijn kamperen op deze klein camping, maar ze hebben ook trekkershutten voor maximaal 4 personen.

Prijzen kamperen bij Camping Daske (juli 2020)

  • 1 persoon met kleine tent: €14 euro
  • 1 extra persoon: €6 euro
  • Toeristenbelasting: €1 euro
  • Elektriciteit: €3 euro
  • Douches: gratis
  • WiFi: gratis

Accommodaties in Vorden

Een goede accommodatie in Vorden voor Pieterpad-wandelaars is Hotel Bakker, tegenover het Dorpsplein. Je zit dus zo op het terras nadat je bent incheckt! Een andere aanrader is De Gravin van Vorden. Dit hotel heeft een rustige ligging, tegenover het treinstation.

Je kunt ook overnachten via Vrienden op de Fiets. Via deze website bieden mensen door heel Nederland een overnachting aan wandelaars en fietsers aan. Meestal lig je in een privékamer, maar soms is een garage of tuinhuisje omgebouwd tot gastenverblijf. De overnachting kost altijd €25 euro per persoon, inclusief ontbijt. De toeristenbelasting (meestal €1-2 euro, varieert per gemeente) komt er nog wel bovenop. Een lidmaatschap voor een kalenderjaar is €8 euro.

Route volgen voor Pieterpad etappe 13

De markeringen van het Pieterpad zijn prima en worden regelmatig gecheckt. Ik vond het wel fijn om de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) mee te nemen. Zo las ik de achtergrondinformatie over de landschappen waar ik doorheen liep. Daarnaast kun je Pieterpad etappe 13 via Route.nl volgen met een telefoon en GPS.

Pieterpad-wandelgids-deel-I

Lees ook: Pieterpad etappe 12 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie die ik met je kan delen over Pieterpad etappe 13. Wil jij nog een tip delen met mij en andere wandelaars die deze etappe gaan lopen? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *