Rivier-Schipbeek-tijdens-Pieterpad-etappe-12

Pieterpad etappe 12: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 12: 6/10

Veel wandelaars combineren Pieterpad etappe 11, 12 en 13 met elkaar. Doordat deze 3 etappes wat korter zijn dan anders kun je deze prima in 2 dagen lopen. In deze etappe loop je veel over rechte asfaltwegen en het landschap is niet heel geweldig. Maar dat maken etappe 11 en etappe 13 van het Pieterpad wel weer goed, dus in principe is deze wat “saaiere” etappe van Holten naar Laren prima.

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 12

Ik laat het voormalige boerendorp Holten achter me. De rechte asfaltwegen zijn niet heel inspirerend, maar dit soort wegen zorgen wel altijd voor interessante gedachtespinsels tijdens het lopen. Op de automatische piloot en filosoferen maar.

Het einde van de eerste helft van het Pieterpad komt steeds meer in zicht. Met iedere kilometer die ik doorstap kom ik dichter bij Vorden. Het is bijzonder hoe je in ongeveer 2 weken tijd zo veel gezien kunt hebben. Tienduizenden stappen die me van het noorden tot hier hebben geleid. Me naar plekken hebben gebracht waar ik anders nooit zou komen.

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Ik ben precies dezelfde persoon als degene die 2 weken geleden naar Pieterburen vertrok. En toch heb ik ook een bepaalde rust gevonden tijdens het wandelen. Het simpele ritme van eten, lopen en slapen hebben me goed gedaan. Mijn telefoon stond meestal op vliegtuigstand, waardoor de wandeling ook als een digitale detox voelt. Eigenlijk heeft een mens weinig nodig om gelukkig te zijn.

Door een indringende vieze lucht schrik ik op mijn gedachten. Ik wandel snel voorbij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een goed woord om te houden voor Scrabble. Het uitzicht dat hierna volgt is fijn. Met een glimlach op mijn gezicht wandel ik langs de Schipbeek. Als ik na een tijdje het water oversteek beland ik weer op wat saaiere paden door het boerenlandschap. Gelukkig maakt Landgoed Verwolde alles weer goed. In de sfeervolle theetuin van Verwolde neem ik nog koffie met gebak. Een prima einde van etappe 12 van het Pieterpad.

Akkerbloemen-centrum-Holten
Schotse-hooglander-in-veld-met-twee-babies
Wandelpad-langs-rivier-Schipbeek
Witte-zwaan-zwemmend-in-het-water
Verharde-weg-met-bomen-erlangs-Pieterpad
Boom-met-klimop-en-Jessica-met-regenjas

Pieterpad etappe 12: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 12

Pieterpad etappe 12 loopt van Holten naar Laren. Deze etappe is 15 kilometer lang.

Vogelhuisje-gemaakt-van-klomp-aan-boom

Verharde/onverharde weg?

Deze etappe is een mix van verharde en onverharde wegen. Ik denk dat het 50% verhard en 50% onverharde weg is.

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 12?

Het startpunt van Pieterpad etappe 12 ligt in Holten. Kom je met het openbaar vervoer? Holten heeft een treinstation en ligt op het traject Deventer-Almelo. Vanaf Utrecht ben je ongeveer anderhalf uur onderweg naar Holten.

Kom je met de auto? Bij het treinstation is een parkeerplaats met zo’n 60 gratis parkeerplaatsen, aan de Waagweg. Ook in de Tuinstraat vind je een gratis parkeerterrein. In veel straten in Holten mag je bovendien gratis parkeren. Maar let op: sommige straten zijn een blauwe zone, waar je dus een parkeerschijf moet neerleggen.

Detailfoto-boom-met-groene-bladeren

Leuke plekken & uitzichten

1. Rivier Schipbeek. Eerlijk is eerlijk: als je Holten verlaat is het eerste stuk niet súper mooi. Je moet via een viaduct de A1 oversteken en loopt langs een rioolwaterzuiveringsinstallatie (die geur!). Maar daarna loop je een stuk langs rivier Schipbeek en dát is wel weer erg mooi en rustgevend.

Pieterpad-etappe-12-langs-rivier-Schipbeek

2. Landgoed Verwolde. Een deel van deze etappe brengt je door landgoed Verwolde. Hier vind je het prachtige Huis Verwolde, maar minstens zo leuk vond ik de theetuin Verwolde om even koffie te drinken. Fijne plek! Iets van het Pieterpad af kom je ook de – naar eigen zeggen – dikste boom van Nederland tegen.

Eten & drinken tijdens etappe 12

In Holten zitten meerdere restaurants, maar het meeste gaat pas rond het middaguur open. Je kunt wel koffie drinken en wat lekkers halen bij Bakkerij Nijkamp.

Onderweg kom je weinig tegen, dus neem genoeg water en snacks mee. Zelf rustte ik uit bij Theetuin Verwolde, een paar kilometer voor je Laren bereikt. Leuke theetuin voor koffie en een gebakje, maar loop ook zeker even naar binnen. Het is zo leuk en traditioneel ingericht! Er is ook een winkeltje waar lokale producten worden verkocht.

Laren is een klein dorp, dus héél veel zit hier niet. Restaurant Witkamp heeft een leuk buitenterras. Hier kun je prima wat eten of een drankje doen.

Supermarkten: in Holten vind je tegenover het treinstation een Coop, ALDI én een Albert Heijn. In Laren vind je een PLUS.

Koffie-en-gebak-bij-theetuin-Verwolde-tijdens-Pieterpad-etappe-12
Theetuin-bij-Huis-Verwolde

Overnachten Pieterpad etappe 12

De 3 etappes Hellendoorn – Holten (16km), Holten – Laren (15km) en Laren – Vorden (13km) kun je samenvoegen en in 2 dagen lopen. Dit is in totaal 44 kilometer. Je kunt dan halverwege overnachten bij B&B en Recreatiewoning Verwoldehof, net voor Laren. Ik liep de etappes Holten – Laren en Laren – Vorden in 1 dag, dus ik overnachtte niet in Laren.

Kamperen

Er zijn niet zo veel campings aan het Pieterpad in Laren en omgeving. Als je een stukje van het pad loopt kom je bij Boerderijcamping Hietkamp. Houd er wel rekening mee dat deze camping alleen tussen april en november open is.

Prijzen kamperen bij Camping Hietkamp (juli 2020)

  • 1 persoon met tent: €14 euro
  • 2 personen met tent: €19 euro
  • Toeristenbelasting: inclusief in de prijs
  • Elektriciteit: inclusief in de prijs
  • Douches: gratis
  • WiFi: gratis

Accommodaties in Laren

Hotel De Achterhoek ligt centraal in het dorp en is een fijne plek voor Pieterpad-wandelaars om te overnachten. Kamers zijn al te boeken vanaf €52,50 euro per nacht. Je kunt een kamer boeken via de website van het hotel, maar kijk ook eens op Voordeeluitjes. Misschien kun je jouw verblijf wel met korting krijgen tijdens jouw Pieterpad-wandeling.

Een andere mogelijkheid is Vrienden op de Fiets. Via deze website bieden duizenden mensen een slaapplaats aan wandelaars en fietsers aan. Meestal lig je in een privékamer, maar soms is een garage of tuinhuisje omgebouwd tot gastenverblijf. De overnachting kost altijd €25 euro per persoon, inclusief ontbijt. De toeristenbelasting (meestal €1-2 euro, varieert per gemeente) komt er nog wel bovenop. Een lidmaatschap voor een kalenderjaar is €8 euro.

Route volgen voor Pieterpad etappe 12

Het Pieterpad wordt prima onderhouden en de markeringen worden regelmatig gecheckt. Het is – voor de meeste mensen – dus niet echt mogelijk om te verdwalen. Maar zoals je in deze blog hebt gelezen ben ik de helft van de tijd alsnog verdwaald geweest. Ik had ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) bij me. Op die manier kun je wel meer te weten komen over de plekken die je ziet en de gebieden waar je doorheen loopt. Daarnaast kun je Pieterpad etappe 12 via Route.nl volgen met een telefoon en GPS.

Pieterpad-wandelgids-deel-I
Schotse-hooglanders-met-baby

Lees ook: Pieterpad etappe 11 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 13 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie die ik met je kan delen over Pieterpad etappe 12. Wil jij nog een tip delen met mij en andere wandelaars die deze etappe gaan lopen? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *