Grachten-met-boten-in-Groningen-stad

Pieterpad etappe 2: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 2: 4/10

Een groep vogels krijst boven mijn tent. Al klinkt het eerder alsof ze IN mijn tent ruzie aan het maken zijn. Ik kijk op m’n telefoon: 5.15 uur. Geweldig. Ik rits de tent open en zie de eerste zonnestralen door de bomen schitteren. Ik twijfel tussen m’n tent nu afbreken en vroeg gaan wandelen of nog een uurtje doorslapen.

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 2

Om half 7 word ik opnieuw wakker, ditmaal door het hummende geluid van mijn buurvrouw. Vanuit mijn tent zie ik dat ze al druk in de weer is met haar ontbijt. Laat ik haar goede voorbeeld maar volgen. Ik loop naar de toiletten en spoel gelijk wat fruit af.

“Goedemorgen meisje. Heb je zin in thee?”, zegt mijn buurvrouw vrolijk als ik terug naar m’n tent loop.
“Is dat niet te veel moeite? Ik heb ook een gasbrander bij me”, antwoord ik.
“Nee joh, ik heb hier een waterkoker staan. Gebruik dat ding maar een andere keer”, en ze vult mijn kop. Ze ziet er fragiel uit. Maar dat is ze alles behalve, heb ik gisteravond wel geleerd. Deze vrouw is 81 jaar oud, maar gaat nog steeds op avontuur. Vroeger in de bergen van bijvoorbeeld Oostenrijk, nu iets dichter bij huis.
“Wat zijn uw plannen voor vandaag?”
“Ik ga weer een stukje fietsen”, zegt ze vrolijk. Ik kijk haar vragend aan. Ze knikt naar haar tent. En nu zie ik het pas: er staat een kleine vouwfiets tussen haar tent en de auto in.
“Ik fiets nog steeds 100 kilometer per dag”, zegt ze trots.
“Wow, ik doe het u niet na.”
“Je raakt eraan gewend. Mijn man is 2 jaar geleden overleden. We gingen altijd samen op avontuur. Op z’n sterfbed zei hij dat ik moest blijven doen wat wij samen deden. En dus blijf ik dat doen.”

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Ze vertelt me over haar avonturen en ik luister vol bewondering. Een leeftijd is ook maar een getal. Deze vrouw is een goed voorbeeld dat je zo jong bent als dat je je voelt. 2 uur vliegen zo om, maar om half 9 ga ik dan toch echt op pad.
“Succes meisje, en blijf vooral van die mooie avonturen maken!” galmt het nog een tijdje na.

Jessica-start-wandeling-Pieterpad-etappe-2

De mensen maken de wandeltocht, niet de omgeving

Na een kilometer loop ik al fout. Mijn wandelgids en GPS geven aan dat ik rechtdoor moet lopen, maar de markeringen langs de weg willen dat ik afsla. Een beetje gedemotiveerd loop ik richting een boerderij, maar er is niemand. Gelukkig komt een auto me tegemoet rijden.
“Jij wandelt zeker het Pieterpad?”, zegt de chauffeur lachend. Blijkbaar ben ik niet de enige die hier fout loopt.

Markering-niet-doorlopen-Pieterpad

Het landschap van deze etappe is niet erg indrukwekkend. Zo’n fan ben ik niet van akkers en kanalen. Geef mij maar een bosrijke omgeving en het liefst ook wat schaduw. Maar de mensen die ik tegenkom blijven me wel bij. Zoals de Groninger die sinds corona zijn eigen provincie aan het ontdekken is op de fiets. Al jaren heeft hij geen fiets aangeraakt, maar nu gaat hij dagelijks op pad. Of de man die op een rustpunt zijn ambitieuze plan aan mij uitlegt: fietsen over alle fietspaden in Nederland. “Ik ben nu ongeveer op een derde, maar voor m’n dood ga ik die volle 100% niet meer redden”, geeft hij lachend toe. Al zorgt zo’n ambitieus plan er wel voor dat hij de meest vreemde hoeken van Nederland ontdekt.

Of mijn nieuwe wandelbuddy, die mijn dag een stuk interessanter maakte. En de dagen erop overigens ook. Hij vertelt hoe hij het afgelopen jaar met z’n vriendin en hond in een busje heeft rondgereisd in Zuid-Amerika. Door corona moesten ze terugkomen, maar de bus staat nog aan de andere kant van de oceaan. We doden de tijd met reisverhalen en inspiratie voor de mooiste wandeltochten. Soms voelt het alsof je iemand al tijden kent. In een paar uur hebben we ons lief en leed al met elkaar gedeeld. Het voelt zó vertrouwd, dat we pas aan het einde van de dag onze namen uitwisselen.

Paarden-op-boerderijen-rondom-Winsum-Groningen

Groningen, de trots van het noorden

De wandeling langs het Reitdiep en daarna langs het Van Starkenborghkanaal voelt oneindig lang en er is amper schaduw. Het is meer dan 30 graden, dus het zweet rolt over m’n gezicht. Maar met goed gezelschap is het gelukkig best te doen. “Kleine stapjes zijn ook stapjes”, zeg ik zachtjes tegen mezelf. En dus zet ik steeds weer een stap verder, dichter bij het eindpunt: Groningen.

Wanneer we de eerste huizen zien ben ik nog niet erg onder de indruk. Maar bij iedere stap die ik zet begin ik de stad leuker te vinden. We passeren een viaduct met mozaïek. Wandelen door het groene Noorderplantsoen, waar mensen in het gras genieten van het zonnetje in de namiddag. Bij de Noorderhaven kan ik m’n geluk niet op. Wat een fotogenieke straatjes. De fanatieke roeiers in de grachten en de mensen op de kade die hun benen boven het water bungelen maken het sfeervolle plaatje af. Zie ik daar de Martinitoren? Nee, het blijkt de toren van Der Aa-kerk te zijn. Ik blijf nog een tijdje enthousiast de bochten van de straten volgen, maar uiteindelijk ben ik het beu. Het is druk in de straten, ik stink een uur in de wind en het zweet prikt in m’n ogen. Maar dan hoor ik de verlossende woorden. “We zijn er, dit is het eindpunt. Biertje doen?”

Groningen-kerktoren

Pieterpad etappe 2: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 2

Pieterpad etappe 2 loopt van Winsum naar de stad Groningen. Deze etappe is 19 kilometer lang. Let wel op: er zijn een paar aanpassingen bij deze etappe. Hierdoor komt er 1,5 à 2 kilometer extra bij. Dus eigenlijk is deze etappe 21 kilometer.

Verharde/onverharde weg?

Deze route bestaat volledig uit verharde wegen.

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 2?

Kom je met het openbaar vervoer? Dan neem je eerst een NS Intercity naar Groningen. Vanaf Utrecht ben je 2 uur onderweg. Eenmaal op het treinstation van Groningen stap je over naar de Arriva trein naar Winsum. Let op! In Groningen moet je uitchecken bij NS en inchecken bij Arriva. Reis je met een dagkaart? Dan hoef je niets te doen. Na 15 minuten kom je in Winsum aan. Het originele startpunt van Pieterpad etappe 2 is Herberg De Gouden Karper.

Kom je met de auto? Dan kun je de auto gratis parkeren bij de parkeerplaatsen naast Camping Marenland, bij de kruising van de straten Wierdaweg en Winsumerdiep. Bij de sportvelden aan de Schilligeham vind je anders ook genoeg parkeerplaatsen waar je de hele dag kunt staan. Bij het treinstation van Winsum vind je een P+R. Deze parkeerplaatsen kun je gebruiken als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer vanuit Groningen terug naar Winsum wilt komen.

Uitzicht-vanaf-brug-in-Winsum-op-molens-en-Winsumsediep
Winsum

Leuke plekken & uitzichten

1. Garnwerd. Na ongeveer 6 kilometer wandelen kom je uit bij het dorp Garnwerd. Bij de brug vind je een bankje met uitzicht op molen De Meeuw.

Garnwerd-en-molen-de-meeuw-in-Groningen

2. Kerkje bij Oostum. Oostum is een mooie wierde. Voordat ik het Pieterpad ging lopen had ik ook géén idee wat dat was. Dit is een heuvel, gemaakt door mensen, om een droge plek te hebben bij hoogwater. Dit zie je vaak langs de kust en grote rivieren. Het kerkje ziet er ieder geval leuk uit. Een goede plek om even te stoppen voor wat schaduw en een plaspauze. Achter het kerkje vind je namelijk een toilet (wel zelf papier meenemen).

Hervormde-kerk-Oostum-Groningen

3. Noorderhaven en het centrum van Groningen. Misschien heb je inmiddels gemerkt dat ik deze etappe langs akkers en kanalen niet héél bijzonder vond. Groningen daarentegen is wel erg leuk, dus zeker een leuke plek om te stoppen en wat rond te lopen. Daphne woont in deze noordelijke stad en deelt haar tips wat je kunt doen in Groningen.

Grachten-met-boten-in-Groningen-stad

Eten & drinken tijdens etappe 2

In Winsum, het startpunt van deze etappe, vind je een paar leuke restaurants om de dag te starten. Een leuke plek aan het water is Eetcafé J&A. Daartegenover vind je Herberg De Gouden Karper, het officiële startpunt van etappe 2.

Na zo’n 6 kilometer wandelen kom je aan bij Garnwerd. Een goede plek voor een koffiepauze of een lunch. Een bekende pleisterplaats in dit dorp is Bij Hammingh. Dit café is wel op maandag en dinsdag gesloten. Zelf vind ik Garnwerd aan Zee iets leuker door de ligging aan het water. Lekker bootjes kijken aan de ene kant en molen De Meeuw aan de andere kant. Bovendien is dit restaurant iedere dag geopend.

Daarna kom je tot Groningen weinig tegen, dus neem genoeg snacks en water mee. Groningen is de hoofdstad van de provincie en logischerwijs vind je hier veel leuke restaurants. Milou van Explorista heeft een blog met leuke restaurants in Groningen samengesteld.

Supermarkten: in Winsum vind je meerdere supermarkten, waaronder een Spar en een Albert Heijn. Ook in het centrum van Groningen vind je genoeg supermarkten om boodschappen in te slaan.

Kanaaltjes-tijdens-Pieterpad-etappe-2

Overnachten Pieterpad etappe 2

Kamperen

Voor kampeerders zijn er weinig mogelijkheden op Pieterpad etappe 2. Eigenlijk de enige camping die niet té ver van de route afwijkt is Camping Stadspark Groningen. Let wel op: vanaf het centrum is het nog zo’n 3 kilometer wandelen naar de camping. De camping is wel mooi en ligt in een bosrijke omgeving. Deze camping heeft blokhutten voor maximaal 4 personen. Bij de camping hoort restaurant Eethuys Stadspark waar je iets kunt eten en drinken. Op Eurocampings vind je beoordelingen over Camping Stadspark Groningen.

Prijzen kamperen bij Camping Stadspark Groningen (juli 2020)

  • 1 persoon: €3,60 euro
  • Tent: €6 euro
  • Toeristenbelasting (verplicht): €2 euro
  • Elektriciteit: €3,10 euro
  • Douches: gratis
  • WiFi: gratis

Accommodaties in Groningen

In Groningen heb je een goed aanbod aan hotels en guesthouses. Voor soloreizigers met een beperkt budget is Simplon Hostel een optie. Op de slaapzalen kun je al vanaf €22 euro slapen. Het hostel ligt op loopafstand vanaf het Noorderplantsoen (noordelijke stadspark) en de binnenstad.

Wandel je met z’n tweeën? Dan is Hotel De Doelen een goede keuze. Aan de voet van de Martinitoren, dus een betere locatie kun je niet treffen. Dit boetiekhotel zit gehuisvest in een monumentaal pand en is ontzettend leuk ingericht. Een paar kamers hebben zelfs een sauna ingebouwd.

Als je jezelf wilt verwennen na een lange wandeling is boetiekhotel Miss Blanche een aanrader. Het hotel is gehuisvest in een monumentale gebouw en heeft een centrale ligging, dus je kunt na het wandelen zo Groningen ontdekken. De ruime kamers zien er prachtig uit en zijn van alle gemakken voorzien.

Osprey-rugzak-Eja-48-voor-wandelen-blauw

Route volgen voor Pieterpad etappe 2

De markeringen van het Pieterpad worden goed onderhouden en zijn meestal duidelijk aangegeven. Je zult dus niet snel verdwalen. Wel zijn er op deze route een paar aanpassingen. Je kunt dus het beste de markeringen volgen en niet de wandelgids of de wandelroute op Route.nl. De wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) is wel leuk om mee te nemen om meer te leren over deze omgeving.

Pieterpad-wandelgids-deel-I

Lees ook: Pieterpad etappe 1: mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 3: mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 2. Heb jij nog meer tips of andere informatie die je wilt delen? Deel het hieronder via een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Pieterpad etappe 2: mijn ervaring, tips en meer info”

    1. Ja van deel I was dit mijn minst favoriete etappe. Ik heb ook na deze etappe wat blaren gekregen en die heb ik in jaren niet meer gehad 😮 Denk dat mijn voeten de combinatie van warmte (het was 30 graden), veel asfalt en weinig schaduw niet zo leuk vonden haha. Maar vanaf etappe 3 wordt het wel weer erg mooi (op de omgeving van Coevorden na, dat is wat meer industriegebied en minder mooi)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *