Schotse-Hooglander-reflectie-in-water

Schotse Hooglanders in Nederland spotten: 7 leuke plekken!

Schotse Hooglanders zien er onwijs leuk uit! Oorspronkelijk komen ze voor op de Schotse Hooglanden, maar tegenwoordig kun je ze ook in natuurgebieden in eigen land tegenkomen. Schotse Hooglanders in Nederland helpen om de natuur te beheren. Door het grazen zorgen ze er onder andere voor dat duinen en heide niet met struiken dichtgroeien. In dit artikel deel ik een paar plekken waar je Schotse Hooglanders kunt tegenkomen als fietser of wandelaar. Zorg ervoor dat je ze niet laat schrikken en kom niet té dichtbij, want een bange of boze grazer is niet leuk.

Schotse-hooglanders-nederland-met-babies

Leuke plekken om Schotse Hooglanders in Nederland te spotten

1. Natuurgebied Huis ter Heide (bij Tilburg)

Een van mijn favoriete plekken om Schotse Hooglanders in Nederland te spotten is Huis ter Heide. Dit natuurgebied ligt ten noorden van Tilburg, niet ver van de Efteling vandaan. Er is een mooie wandelroute van 6,3 kilometer waar je zowel door het bos als langs het Leikeven loopt (onderweg kom je ook een leuk vlonderpad tegen!).

De Schotse Hooglanders hebben een redelijk groot gebied waar ze grazen, maar je spot er bijna altijd wel een paar aan het water rondom het Leikeven. Mensen komen hier ook graag om vogels en kikkers te spotten.

Openbaar vervoer: dit natuurgebied is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Tilburg kun je bus 136, 300 of 301 nemen en uitstappen in Loon op Zand. Vanaf daar moet je dan nog een stuk wandelen om bij Huis ter Heide uit te komen.    

Parkeren: er zijn gratis parkeerplaatsen bij de startplekken van diverse routes, bijvoorbeeld aan de Middelstraat 2 in De Moer.

Wandeling: de wandeling met de rode pijltjes is 6,3 kilometer en start bij De Moer

Lees ook: 11 mooie wandeltochten in Brabant

2. Balloërveld (bij Assen)

Tijdens het lopen van het Pieterpad liep ik ook over het Balloërveld in Drenthe. Hier kun je regelmatig Schotse Hooglanders spotten, net als in het nabijgelegen gebied genaamd de Gasterse Duinen. Extra leuk: in augustus staat de heide hier in bloei en ziet het Balloërveld er op z’n mooist uit!

Op het Balloërveld kun je niet alleen Schotse Hooglanders tegenkomen. Er is ook een schaapskooi – en dus een grote kudde schapen die je kunt spotten.  

Openbaar vervoer: vanaf Assen vertrekken bus 21 en 24 naar Rolde. Vanaf het centrum loop je in noordelijke richting naar het Balloërveld. Je kunt ook bus 52 pakken en bij de halte Gasteren, Balloërveld uitstappen. Dan loop je in zuidelijke richting naar het Balloërveld.

Parkeren: bij de Schaapskooi Balloo vind je een gratis parkeerveld (zuidelijke kant) en ook bij de parkeerplaats Galgenriet kun je gratis parkeren (noordelijke kant).  

Wandeling: vanaf de Schaapskooi vertrekt de paarse route van 9 kilometer. je kunt ook etappe 4 van het Pieterpad (Zuidlaren naar Rolde) lopen. Deze route is aangegeven met een wit-rode markering.

Lees ook: Pieterpad etappe 4 – mijn ervaring, tips en meer info

Gasterse-Duinen-Drenthe-wandelen
lopende-Schotse-Hooglander

3. Noordduinen (bij Den Helder)

De Kop van Noord-Holland is een heerlijke plek om uit te waaien – en om Schotse hooglanders in Nederland te spotten! In de duinen tussen Julianadorp en Groote Keeten vind je ze vaak aan een plas water of chillend in het gras.    

Openbaar vervoer: bus 152 gaat vanuit Schagen naar Groote Keeten. Vanaf Den Helder kun je het beste een fiets huren en langs de kust fietsen.

Parkeren: bij de meeste strandpaviljoens vind je parkeerplaatsen. Zet de auto hier neer om direct de duinen in te lopen. Je kunt ook gebruikmaken van de gratis parkeerplaats bij de kruising van de Zanddijk en Callantsogervaart.  

Wandeling: de Noordduinenroute start in Julianadorp aan Zee en is een paarse route van 8,8 kilometer.

Schotse-Hooglanders-aan-het-water
Duinen-kop-van-noord-holland

4. Veluwezoom (bij Arnhem)

De Veluwezoom is een geliefd natuurgebied bij fietsers en wandelaars – en met recht. Wist je dat De Veluwezoom het oudste nationale park in Nederland is? Het park werd in 1930 opgericht. Ik kom hier het liefst in augustus wanneer de heide in bloei staat. Maar eigenlijk kun je hier het hele jaar door genieten van de mooie natuur. En van Schotse Hooglanders natuurlijk! Naast Schotse Hooglanders kun je hier ook IJslandse paarden tegenkomen. Het natuurgebied is overigens wel groot, dus het is misschien handig om rond te vragen waar Schotse Hooglanders zijn gespot als je bij de Veluwezoom arriveert.  

Openbaar vervoer: je kunt het beste de trein naar Rheden nemen. Vanaf daar is het nog 10 minuten wandelen naar het bezoekerscentrum.

Parkeren: bij Bezoekerscentrum Veluwezoom bij Rheden vind je parkeerplaatsen. Andere gratis parkeerplaatsen zijn De Driesprong, Lappendeken en De Elsberg.

Wandeling: er zijn heel wat wandelroutes die door de Veluwezoom lopen. Je kunt bijvoorbeeld deze Veluwezoom NS-wandeling route van 11 kilometer volgen. Deze start in Rheden. De NS-wandeling die in Velp start is 15 kilometer.

Lees ook: de mooiste plekken op de Veluwe

Veluwe-schapen-met-paarse-heide
Schotse-Hooglander-Nederland

5. Zuid-Kennemerland (bij Haarlem)

Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt tussen Haarlem, Zandvoort en IJmuiden. Het is een gevarieerd landschap met duinen, bossen en landgoederen. Het is een redelijk groot gebied, maar toch komt bijna iedereen hier wel grazers tegen. Naast Schotse Hooglanders grazen hier namelijk ook Konik paarden, Exmoor pony’s, Shetland pony’s en wisenten (Europese bizon). Daarnaast heb je ook kans om vossen en herten te spotten in Zuid-Kennemerland. Je kunt dus genoeg tegenkomen!  

Openbaar vervoer: vanaf Haarlem kun je bus 81 nemen die langs het park rijdt. Je kunt ook uitstappen bij de treinstations Santpoort-Noord en Overveen.   

Parkeren: de meeste parkeerplaatsen zijn gratis, maar voor enkele plekken zoals Bleek en Berg, Parnassia en Koevlak geldt betaald parkeren.

Wandeling: er lopen diverse wandelroutes door Zuid-Kennemerland. Een mooie route van 7,5 kilometer is de Konikroute. Deze wordt met zwarte pijltjes aangegeven.

Schotse-hooglander-in-gras

6. Sallandse Heuvelrug (tussen Deventer en Almelo)

In Nederland kennen we weinig hoogteverschil, maar op de Sallandse Heuvelrug kun je jouw kuiten prima trainen met een paar heuvels. Wanneer de heide in bloei staat in augustus is het hier extra mooi, maar het hele jaar door kun je hier mooie wandelingen maken. Het is daarnaast een van de leukste plekken om Schotse Hooglanders in Nederland te zien. De meeste kans om ze te spotten heb je in het gebied van de Sprengenberg volgt. Hier vind je namelijk hun begrazingsgebied.

Openbaar vervoer: de Sallandse Heuvelrug is niet heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt vanaf Almelo de trein naar Nijverdal nemen en vanaf daar naar het Buitencentrum lopen (noordelijke kant). Je kunt ook de trein van Deventer of Almelo naar Holten nemen en vanaf daar naar de Sallandse Heuvelrug lopen (zuidelijke kant).

Parkeren: gratis parkeerplaatsen vind je onder andere bij parkeerplaats De Pas (voor de Woeste Route Sprengenberg) en bij Buitencentrum Nijverdal.

Wandeling: de Woeste Route Sprengenberg loopt door het begrazingsgebied van de Schotse Hooglanders. De route is 17,7 kilometer lang. In het broedseizoen (begin maart tot en met half juli) is een deel afgesloten en is de route 13,7 kilometer lang. Ook het Pieterpad loopt via de Sallandse Heuvelrug, in etappe 11 van Hellendoorn naar Holten.

Grazende-schotse-hooglanders-nederland

7. Eiland van Brienenoord, bij Rotterdam (permanent gesloten)

In het oosten van Rotterdam vind je onder de Van Brienenoordbrug een rustig eiland: het Eiland van Brienenoord. Het eiland ontstond in de negentiende eeuw, toen er in de Nieuwe Maas slibplaten ontstonden. Deze platen groeiden aan elkaar vast en er kwam begroeiing. Later zorgde dit ervoor dat de rivier niet lekker kon doorstromen, dus werd een deel afgegraven en bovenop het andere deel gestort. En zo ontstond het Eiland van Brienenoord.   

De kans dat je hier Schotse Hooglanders spot is groot. Het eiland is immers klein en je kunt de kudde bijna niet mislopen. Zoek van tevoren wel uit of er werkzaamheden op het eiland zijn: dan wordt de kudde namelijk verplaatst en zie je ze niet op het eiland.    

Openbaar vervoer: vanaf Rotterdam Centraal en diverse plekken in de binnenstad vertrekt tram 23. Je stapt uit bij halte Stadion Feyenoord of halte Noorderhelling en dan is het nog een paar minuten lopen.

Parkeren: in de straat Hoendiep vind je genoeg gratis parkeerplaatsen, net als op het parkeerterrein voor de Bever en de Jysk.  

Wandeling: een rondje over het eiland is zo’n 2,5 kilometer.

Lees ook: mooiste heide in Nederland – 10 leuke wandelroutes

Schotse-hooglander-close-up

Dit waren een paar van mijn favoriete plekken om Schotse Hooglanders in Nederland te spotten. Ken jij nog een andere leuke plek en wil je die met mij en andere lezers delen? Laat het dan weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *