surfer-pier-costa-da-caparica-portugal

8 surftips voor beginnende surfers

Er is bijna geen gevoel zo euforisch als wanneer je met een surfboard door het water glijdt. Surfen is een geweldige sport, al is het niet de makkelijkste sport om te leren. Maar met deze surftips voor beginnende surfers ga jij van surfen houden en er beter in worden!

Lees ook: 10 leuke cadeaus voor surfers

Oceaan-vanaf-pier-Costa-da-Caparica

Surftips voor beginnende surfers

1. Kies het juiste surfboard

Een veelgemaakte fout van beginnende surfers is dat ze een klein surfboard kiezen. Dat ziet er tof uit en het is ook een stuk minder zwaar dan zo’n gigantisch board. Yes: ik heb me daar in het begin ook schuldig aan gemaakt.

Een gigantisch board ziet er misschien niet zo stoer uit, maar zorgt wel voor veel meer stabiliteit. Surfen is een van de moeilijkste sporten en het duurt een tijd voordat je verbetering ziet. De omstandigheden veranderen constant en zelfs als je eenmaal op je board kunt staan valt er nog veel te leren. De weersomstandigheden, hoe sterk zijn de golven, hoe breken de golven, de onderstroom, de swell, wat zijn de regels onder surfers, hoe zit het met eb en vloed enzovoorts.

Focus als beginnende surfer vooral op het trainen van die stabiliteit op het board in het water. En dat doe je het beste met een groot surfboard met veel volume. In de loop der tijd kun je dan naar een kleiner en lichter surfboard toe werken.

Lees ook: speciale paklijst voor een surfvakantie + KORTING

Surfplanken-cadeaus-voor-surfers

2. Ga niet alleen het water in

Ik kom genoeg reizigers tegen die eventjes een surfboard huren en denken dat ze binnen een paar uur kunnen surfen. Dat is niet alleen arrogant om te denken, het is ook gevaarlijk. Onderschat de kracht van de zee nooit.

Ga alsjeblieft niet alleen het water in als je geen ervaring hebt en niet weet hoe je de omstandigheden moet inschatten. De oceaan kan er vanaf het strand chill uit zien, maar eenmaal in het water kunnen er problemen zijn. De golven zijn groter en sterker dan verwacht. Of je zit vast in een sterke onderstroom, waardoor je steeds verder van de kust drijft. En weet je eigenlijk wel hoe je jezelf moet beschermen als je van het board valt? Ik heb meerdere keren getrainde surfers gezien die uit het water gered moesten worden omdat de zee te krachtig was.

Beginnende surfers kunnen het beste met een surfleraar het water in gaan, maar een getrainde vriend(in) is ook prima. Is er écht niemand met wie je het water in kunt gaan? Zorg er dan voor dat je contact hebt met de andere surfers in het water. Zo houd je elkaar in de gaten en kun je elkaar helpen als er iets fout gaat.

Surfen-Indonesie

3. Blijf leren en neem regelmatig een surfles

Ik surf sinds 2013 en ik volg nog steeds surflessen. Iedere surfleraar leert me weer iets nieuws. Van mijn surfleraar in Indonesië heb ik geleerd hoe het is om te surfen bij stranden met veel koraal. En in Spanje leerde ik juist weer alles over wetsuits en surfen in koud zeewater. In Costa Rica leerde ik dat je met je voeten over de bodem moet “schuifelen” als je niet op een rog of zee-egel wilt stappen. En in Portugal leerde ik hoe ik de beste golf kies. Ieder strand ter wereld is weer anders en vraagt om een andere aanpak. En stuk voor stuk hebben al mijn surfleraren me nieuwe technieken geleerd en me persoonlijke aanwijzingen gegeven om mijn techniek te verbeteren.

Het kan dus nooit kwaad om te leren van de pros. Boek (weer) eens een surfles of ga met getrainde surfers op pad. Ook heel nuttig: film jouw surfsessie een keer. Dan zie je wat je goed en fout doet van een ander perspectief. Het helpt ook om video’s van professionals te bekijken als je zelf niet kunt surfen.

Lees ook: surfen in Portugal – 8 plekken waar je heerlijk kunt surfen

surflessen-the-magnet-projects-surfen-lissabon

Een paar van mijn favoriete YouTubeaccounts zijn:

4. Vergeet de warming-up niet

Duik niet gelijk het water in, maar warm je spieren eerst op. Surfen doe je met je hele lichaam, dus zorg ervoor dat je een uitgebreide warming-up doet. Hier voorkom je blessures mee en bovendien heb je daarna minder last van spierpijn.

Dit is wat ik meestal doe tijdens mijn warming-up voor het surfen:

  • Cirkels maken met hoofd en nek
  • Armen loszwaaien en rondcirkelen
  • Polsen losschudden
  • Bovenlichaam van links naar rechts draaien (en herhalen)
  • Armen omhoog en met een bounce m’n bovenlichaam en armen naar voren laten vallen en weer omhoog laten “stuiteren”
  • Enkels rondcirkelen (alsof je met je tenen een cirkel tekent)
  • Knieën rondcirkelen (buig je knieën, leg je handen op je knieschijven en maak cirkels)
  • Squats (billen naar de grond laten zakken in gehurkte positie, terwijl je torso recht blijft)
  • Lunges linker- en rechterbeen
  • Cobra of upward facing dog (yoga poses) om rugspieren te stretchen
  • Jumping jacks (armen en benen spreiden tijdens het springen, als een zeester)
  • Een stukje joggen over het strand (om je hartslag te verhogen en adrenaline aan te maken)
  • Ik sluit mijn warming-up meestal af met een paar keer goed in- en uitademen, de zee te groeten en mijn intentie voor die surfsessie in gedachten uit te spreken. Bijvoorbeeld: ik wil me vandaag met de natuur verbonden voelen. Of: ik wil vandaag de techniek van mijn pop-up verbeteren. Of: ik wil vandaag plezier hebben en genieten van mijn tijd in het water.
boulevard-costa-da-caparica-surfer-logo

5. Links of rechts voor?

Beginnende surfers zullen eerst moeten uitzoeken welke voet zij voor en welke voet zij achter hebben staan op het surfboard. Dit beïnvloedt namelijk je pop-up en welke golven jij het beste kunt nemen. Golven kunnen namelijk naar links én naar rechts breken.

Sta stil met je beide voeten naast elkaar en sluit je ogen. Laat iemand van achter een duw geven. De voet waarmee jij op dat moment naar voren stapt is hoogstwaarschijnlijk de voet die voor staat op het surfboard.

surfer-op-strand-costa-da-caparica

6. Oefen in de witte golven

Het opstaan – oftewel de pop-up – oefen je in de gebroken witte golven, in het Engels de whitewater of whitewash genoemd. Dit zijn de golven die al zijn omgeslagen en het dichtst bij de kust zijn. Je hoeft dus niet helemaal naar achter te peddelen als beginnende surfer. Loop het water in, totdat je ongeveer met jouw middel in het water staat.

Zorg ervoor dat jouw surfboard naast je ligt, met de neus richting de oceaan. Zo kun je het board makkelijk over grotere golven heen “duwen”, door op de achterkant van het board te leunen. Leg je hem horizontaal naast je in het water? Of drijft je board vóór je? Als de golf te sterk is neemt die het board zo mee of slaat deze tegen jouw hoofd of lichaam aan. En dat wil je natuurlijk niet!

Bestudeer de golven eerst. Zo weet je de sterke golven er snel tussenuit te pikken. Wanneer er white wash komt die sterk genoeg lijkt draai je jouw board om en ga je erop liggen. Leg je voeten zo dat je tenen het water raken; dan weet je dat je op de juiste plek op het board ligt. Het vergt wat oefening om te voelen wanneer je moet gaan peddelen om met die golf / white wash mee te gaan. Gewoon lekker veel oefenen en doen, dan komt dat gevoel vanzelf!

Zorg ervoor dat je een golf kiest die recht vooruit naar het strand gaat en niet naar links of rechts breekt. Dat is voor beginnende surfers misschien een stap te veel. Maak je niet druk over de richting en het sturen. Het opstaan – de pop-up – is op dit punt jouw prioriteit.

Let ook op golven die samenvoegen in de white wash. Dit zijn over het algemeen rommelige golven waar je weinig mee kunt.

surfers-in-het-water-costa-da-caparica

7. Surfen = vallen, opstaan en opnieuw proberen

Ik denk dat er weinig sporten zijn waar je zo veel blauwe plekken aan overhoudt als bij het surfen. Met name als beginnende surfer, wanneer de relatie met het surfboard en de oceaan nog pril is. Het vallen en opstaan hoort er nou eenmaal bij.

Ook de spierpijn is real. Je surft met je hele lichaam. Er zullen ongetwijfeld spieren zijn die je in het dagelijks leven weinig gebruikt, zoals je armspieren of je rugspieren. Maar die spieren gebruik je wel constant tijdens het peddelen en de pop-up. Wees voorbereid op spierpijn naderhand!

Jessica-surfboard-Jamaica

8. Surftips: veelvoorkomende fouten bij beginnende surfers

Zoals ik al zei: als beginnende surfer focus je vooral op het oefenen van de pop-up in de whitewash. Een paar veelvoorkomende fouten waar je als beginnende surfer ook op moet letten zijn:

  • Jezelf niet beschermen: zodra je van je surfboard valt bescherm je jouw hoofd door je armen eromheen te slaan. Ik heb meerdere keren surfers gezien die een het surfboard of een vin tegen hun hoofd kregen and it ain’t pretty
  • De plaatsing van je handen op het board tijdens de pop-up: het voelt normaal om het board aan de zijkant vast te grijpen en jezelf op die manier op te drukken tijdens de pop-up. Maar het werkt juist averechts: je verliest de balans. Druk jezelf dus omhoog door je handen midden op het board, naast elkaar, te plaatsen.
  • Niet genoeg spierkracht in de armen: je moet jezelf natuurlijk wel op kunnen drukken als je op het board wilt staan. Ik heb dit zelf moeten verbeteren door armspieren in mijn work-outs en trainingen mee te nemen. Als je die spierkracht in je armen niet hebt zul je merken dat het peddelen en jezelf opdrukken ontzettend moeilijk is. Planking en push-ups zijn goede oefeningen om je armspieren te trainen.
  • De plek waar je op het surfboard staat: de juiste plek op het surfboard is iets wat je met vallen en opstaan zult leren. Sta je te veel op de voorkant van het surfboard? Dan zal de neus van het board het water in duiken. Sta je te veel op de achterkant van het surfboard? Dan merk je dat je vertraagt en de golf je inhaalt. Huur je een board? Kijk dan waar de wax is aangebracht. Dat is de plek waar jij ongeveer moet staan voor het beste resultaat.
  • Gebruik wax: wax zorgt ervoor dat je meer grip op jouw board hebt. Ik ben één keer zonder wax met een board het water in gegaan. Bij een van de eerste pop-ups werd ik bijna van het board gelanceerd toen ik mezelf opdrukte. Wax kost niets, maar maakt wel een wereld van verschil tijdens het surfen.
  • Waar kijk je naar: je hebt een succesvolle pop-up gemaakt en staat. Yes! Nu is het belangrijk dat je blijft kijken waar je naartoe gaat. Dit was voor mij echt een leerpunt. Als ik eenmaal stond keek ik namelijk altijd naar mijn voeten en het board. Maar het is veel handiger om te kijken naar de plek waar je naartoe gaat! Focus op een punt op het strand of aan de kust en blijf daar naar kijken. Wat ook kan helpen: wijs met je vinger waar je naartoe wilt gaan en blijf op je vinger focussen.
gigantische-golf-nazare-portugal

Lees ook: surfvakantie inspiratie – fijne surfplekken voor beginners

Ik hoop dat deze blog met surftips voor beginnende surfers nuttig voor jou is geweest. En dat je natuurlijk zin hebt gekregen om te gaan surfen! Heb jij vragen? Of juist tips om beginnende surfers op weg te helpen? Laat het hieronder via de reacties weten!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *