Schapen-groep-paarse-heide

De mooiste plekken op de Veluwe

Zelf heb ik de Veluwe meerdere keren ontdekt. Omdat het zo’n groot gebied is weet je misschien niet waar je de mooiste plekken op de Veluwe kunt vinden. In deze blog deel ik een paar van mijn favoriete plekken op de Veluwe!

De Veluwe is een gigantisch beschermd natuurgebied van zo’n 1000 km² in de provincie Gelderland. Lekker centraal gelegen en volgens sommige mensen het mooiste natuurgebied van Nederland. Dat belooft wat, toch? Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit zandheuvels, heide, vennen, bossen (overwegend loofbos en naaldbos) en kleine rivieren. De Veluwe bestaat uit 2 nationale parken: De Hoge Veluwe en Veluwezoom. Maar eigenlijk is het hele gebied tussen Arnhem en Apeldoorn de Veluwe. Ideaal voor natuurliefhebbers die er in eigen land op avontuur willen gaan.

Lees ook: overnachten op de Veluwe – dit zijn leuke én betaalbare opties

Veluwe-paarse-heide
Hoge-Veluwe-velden
Closeup-Hoge-Veluwe

De beste tijd om naar de Veluwe te gaan

De Veluwe is het hele jaar mooi. Maar de beste periode is van begin augustus tot en met half oktober. In augustus zie je de prachtige paarse heide in bloei. In september begint de hertenbronst. Met wat geluk kom je dan brullende edelherten tegen. Ik heb het zelf nog nooit gezien, maar het schijnt erg bijzonder te zijn!

Paarse-natuur
Wandelen-Veluwe-Loenenmark

Mooiste plekken op de Veluwe & omgeving

1. De schapenherder achterna bij Loenermark

Wie had gedacht dat het zo leuk zou zijn om schapen te stalken? Toen de heide in augustus in bloei stond ging ik met mijn moeder richting Loenermark. Hier vind je een gigantische schaapskooi. ’s Nachts blijven de schapen hier, overdag grazen ze in de omgeving. We hadden allebei zin om wat schapen op de paarse heide te spotten. We houden ook van uitslapen, dus toen we bij de schaapskooi arriveerden waren de schapen en de herder al weg. Gelukkig laat de herder dagelijks een bericht achter, zodat bezoekers weten waar hij die dag is.

Geweldig hoe een groep van zo’n 200 schapen, 2 herdershonden en een man die van de natuur houdt iedere dag zo’n ronde maken. De schapen weten eigenlijk vrij goed wat ze moeten doen en waar ze naartoe moeten gaan. En anders worden ze snel genoeg gecorrigeerd door de herder en de vliegensvlugge herdershonden. Deze heide is wat heuvelachtiger, maar biedt daarom mooie uitzichten over de omgeving. Bijkomend voordeel is dat het hier een stuk rustiger is dan in andere natuurgebieden.

Schaapskooi-bordje
Schaapskooi-Loenermark
Plattegrond-schaapskooi-Loenermark
Mooiste-plekken-Veluwe
Schapen-Loenermark
Herdershond-rent
Schapen-groep-paarse-heide
Schapen-groep-paarse-heide
Schapen-groep-paarse-heide

Hoe kom je hier?

Je kunt hier het beste met de auto naartoe gaan. Anders moet je vanaf Loenen echt nog een kilometer of 3 naar de schaapskooi wandelen. Vlak bij de schaapskooi vind je een parkeerplaats voor auto’s (aan de Droefakkers straat). De parkeerplaats vind je op een kruising van 5 straten. Als je Schaapskooi Loenermark op Google Maps zoekt zit je goed.

Wanneer kun je de schapen tegenkomen?

De schapen trekken er iedere dag op uit. Al zijn ze niet iedere keer in hetzelfde gebied te vinden. Wil je weten waar ze zijn? De herder zet dagelijks een update op de kaart in de schapenkooi, zodat je ze vrij gemakkelijk kunt opsporen. Meestal vertrekt de schaapsherder rond 8 à 9 uur ’s ochtends vanaf de schaapskooi, maar op warme zomerdagen vertrekt hij een stuk eerder. Denk aan 6 uur. Zo kan hij met de schapen teruglopen vóór het heetst van de dag.

Schaapskooi-veld
Natuur-wandelen-paars-met-bomen
Schaap-met-schapen-achtergrond
Schapen-paarse-heide-boom
Schapen-groep-paarse-heide

2. Fietsen door nationaal park De Hoge Veluwe, een van de mooiste plekken op de Veluwe

Nationaal park De Hoge Veluwe is vrij groot. Bijna niemand wandelt eigenlijk door het hele park. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken er wel wandelingen, vooral naar de hutten in de buurt om dieren te spotten. De beste manier om je te verplaatsen en zo veel mogelijk te zien is per fiets. De witte fietsen vind je bij de ingangen en bij het bezoekerscentrum. Deze fietsen zitten in de entreeprijs inbegrepen en mag je dus gratis gebruiken. Je mag natuurlijk ook met je eigen fiets naar De Hoge Veluwe komen.

In het nationaal park vind je ook een paar wildkijkhutten. De kans dat je hier vossen, reeën en wilde zwijnen tegenkomt is aanwezig. Met name in de ochtend en aan het einde van de dag is de kans reëel. Je moet er wel wat geduld voor hebben, maar je wordt er wel voor beloond. Zo heb ik ooit een groep wilde zwijnen met baby’s door het bos zien rennen. Super schattig!

Mooiste-plekken-op-de-Veluwe
Fietsen-Veluwe
Fietsen-door-Hoge-Veluwe
Paarse-heide-hoge-veluwe
Borden-wat-zie-je-op-de-Veluwe
Wildkijkhutten-hoge-veluwe
Avondzon-Hoge-Veluwe-chillen

Hoe kom je hier?

De Hoge Veluwe heeft 3 ingangen: bij Otterlo en Hoenderloo in het noorden en bij Schaarsbergen in het zuiden. Bij de ingangen vind je parkeerplaatsen voor jouw auto, maar je kunt ook met de auto door het park rijden. Voor mensen die met het openbaar vervoer komen zijn de witte fietsen ideaal. Zo kun je bijvoorbeeld bij Hoenderloo het park in, daar een fiets pakken en dan helemaal naar Schaarsbergen fietsen. Onderweg kun je dan stoppen bij het bezoekerscentrum en het museum Museonder. Ik heb de route Apeldoorn – Hoge Veluwe – Arnhem op die manier een keer gedaan met het openbaar vervoer.

Hoge-Veluwe-lijkt-op-Afrika

Entreegeld voor De Hoge Veluwe?

De entreeprijs voor nationaal park De Hoge Veluwe is €9,95 euro voor volwassenen. Je kunt ook met de auto door het park rijden. Dat kost €7,05 euro per voertuig. Sommige mensen vragen zich af waarom je voor De Hoge Veluwe entree moet betalen. De natuur is immers gratis.

Al klopt dat dus niet: het onderhoud van de natuur in Nederland is niet gratis. Veel natuurgebieden worden door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer onderhouden. Daar betalen Nederlanders indirect aan mee, via belastinggeld. Omdat De Hoge Veluwe een particulier natuurgebied is draait het voornamelijk dankzij donaties en entreegeld. Mede omdat het goed onderhouden wordt (geen rommel, behoud van bepaalde plantensoorten etc.) is dit een van de mooiste plekken op de Veluwe.  

Fietsroute-Hoge-Veluwe-nationaal-park
Boom-op-veld-Hoge-Veluwe
Bossen-Veluwe-bomen

3. Prachtige heide bij de Posbank (nationaal park Veluwezoom)

Nationaal park De Veluwezoom is iets heuvelachtiger dan De Hoge Veluwe. En wat mij betreft een van de mooiste plekken op de Veluwe. Met name in augustus is het hier prachtig dankzij de paarse heide. Ook hier kun je dieren zoals vossen en herten spotten. In tegenstelling tot De Hoge Veluwe is de entree tot dit nationaal park gratis. Een mooi deel in dit park is de Posbank. Deze wandeling van 5,5 kilometer van Natuurmonumenten biedt mooie uitzichten. Je kunt hier ook fietsen, maar dit park is vooral geliefd onder wandelaars. Een van mijn favoriete wandelingen vertrekt vanaf het Bezoekerscentrum. Je wandelt dan eerst via de witte route door een bosrijk gedeelte (waar je wilde zwijntjes tegen kunt komen!). Daarna kom je bij de heuvelachtige heide van de Posbank. Op het punt waar de witte route met de paarse route kruist wandel je verder via de paarse route, terug naar het bezoekerscentrum.

Hoe kom je hier?

Er zijn meerdere parkeerplaatsen (Parkeerplaats Posbank P2 of Parkeerplaats bezoekerscentrum Veluwezoom P1), maar je kunt de Veluwezoom ook gemakkelijk met het openbaar vervoer bezoeken. Vanaf treinstation Rheden loop je in ongeveer een kwartier naar het bezoekerscentrum.

Heide-Posbank-heuvelachtig-Veluwe-Nederland
Heide-detailfoto-Posbank-Nederland
Heide-Posbank-Veluwe-Nederland

4. Zandverstuiving bij Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is een natuurgebied dat je eigenlijk helemaal niet zou verwachten als je aan de Veluwe denkt. Uitgestrekte zandvlaktes en zandduinen, af en toe een bosje groen. Kootwijkerzand doet een beetje denken aan de Loonse en Drunense Duinen in Brabant. Er lopen een paar mooie wandelpaden door dit gebied. Op de website van Staatsbosbeheer vind je een mooie wandeling van 3 kilometer. Goed te doen voor jong en oud én je komt onderweg een uitkijktoren tegen! In dit gebied kom je bovendien ook het voormalig zendstation Radio Kootwijk tegen. Anita van Reisvlinder heeft er een leuke blog over geschreven, inclusief mooie foto’s.

Hoe kom je hier?

Je kunt het beste met de auto komen. De auto kun je parkeren op de parkeerplaats – Kootwijkerzand – Houtvester van het Hoffweg, vlakbij Kootwijk.

5. Voor de cultuurliefhebbers: Paleis ‘t Loo

Mijn mooiste plekken op de Veluwe zijn vooral natuurplekken. Veel mensen die naar de Veluwe komen brengen hun tijd het liefst in de natuur door. Maar er is ook genoeg te doen voor cultuurliefhebbers. Zo kun je het voormalige jachtverblijf van de Oranjes bezoeken: Paleis ‘t Loo. Dit paleid werd in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Willem III. Het was lange tijd het zomerhuis van de koninklijke familie, maar tegenwoordig is het een museum. Erg interessant om een keer rond te lopen, al is de paleistuin het hoogtepunt van jouw bezoek. Het is heerlijk om hier rond te lopen en de tuin doet denken aan de Franse tuinen van Versaille.

Wereldbol-in-paleis-t-loo
Tuinen-paleis-t-loo-Nederland

6. Museum voor moderne kunst: Kröller-Müller-Museum

En nog een leuke plek voor cultuurliefhebbers: het Kröller-Müller-Museum op de Veluwe. Het Kröller-Müller-Museum ligt in het hart van nationaal park De Hoge Veluwe. In dit museum vind je onder andere een grote collectie van Vincent van Gogh. Ook de beeldentuin is populair bij bezoekers. Kun je lekker combineren met een wandeling of fietstocht in het nationale park!

Lees ook: 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

Dit waren een paar van de mooiste plekken op de Veluwe die ik graag met je wil delen. Ken jij nog meer leuke plekken in dit natuurgebied? Deel het dan met mij en anderen via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “De mooiste plekken op de Veluwe”

    1. Ja we reizen soms duizenden kilometers om mooie plekken te zien, terwijl er in eigen land ook gave plekken zijn (vooral in de zonnige zomerperiode ;p) Tot oktober is de Veluwe echt nog een aanrader!

    1. Bedankt Iris, leuk om te horen. Nederland heeft inderdaad veel mooie plekken! Die worden deze zomer ongetwijfeld wat meer ontdekt 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *