Pieterpad etappe 4: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 4: 8/10

Nadat ik Zuidlaren, het dorp van Berend Botje, verlaat wandel ik over het terrein van kliniek Dennenoord. Ik pak mijn wandelgids erbij voor meer informatie. “De Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland”. Dat geeft de naam al wat meer inhoud. Ik passeer een vrouw en een oudere man op een bankje. Zijn blik is afwezig. Ik knik en glimlach wat ongemakkelijk, de vrouw groet me netjes terug. Door m’n hoofd schieten beelden van de man die opspringt en op me af rent, met een gekke blik in z’n ogen alsof hij rabiës heeft.

Natuurlijk is dat zéér overdreven; ik heb wel gevoel voor drama. Maar het feit blijft dat ik nooit weet hoe ik me bij mensen die zulke zorg nodig hebben moet gedragen. Een ver familielid zit ook in een kliniek. Zo eentje waar boekenkasten geheime deuren zijn, zodat de patiënten niet makkelijk kunnen ontsnappen. Als kind vond ik het lastig om met hem te communiceren. Om het minste of geringste kon hij boos worden en logica kwam niet in zijn woordenboek voor. Ik wilde begrijpen wat er in zijn hoofd omging, maar kwam er nooit achter. En eerlijk gezegd weet ik als volwassene nog steeds niet hoe ik met zulke situaties om moet gaan. Ieder mens is uniek, maar wat zou het soms handig zijn als mensen een handleiding hebben. Eentje waardoor je ongemakkelijke momenten, verdriet en boosheid kunt voorkomen.

roze-vingerhoedskruid-langs-wandelpad

Ik wandel langs de gedichten die verspreid over het terrein te lezen zijn. Het gedicht blijft nog een tijd in mijn hoofd dwalen terwijl ik door de bosrijke omgeving van Schipborg loop. Een kleine rivier oversteek en via een vlonderpad wandel richting de Gasterse Duinen. Het is juni, maar in augustus moet de paarse heide hier vast prachtig zijn. Zie ik daar nou een paar hunebedden onder een boom? Nee, het zijn schapen die verkoeling zoeken. Niet veel later passeer ik wél een hunebed. Ik ben inmiddels halverwege de wandeling van vandaag: een teken dat het bijna tijd is om te lunchen in Gasteren.

Breng me thuis alsjeblieft

Vraagtekens
Geef mij de antwoorden
Ik weet ze wel

Vind mij
en zeg mij
waar ik ben

Roep mij
en ik zeg je
waar ik was

Vraag mij
en ik zeg je
wie ik was

Vertel mij
en zeg mij
wie ik ben

Antwoorden
geef mij de vraagtekens
ik weet ze wel

~ Dorit Habin

Ik denk nog eens na over het gedicht. Het heeft me geraakt. De gedichten bij de kliniek gaan over de situatie van patiënten, maar het zijn misschien wel universele thema’s. Iedereen is toch op zoek naar zijn of haar plek op deze wereld? Een plek waar je thuis kunt komen, in de vorm van een huis of een persoon? Op zoek naar wie je écht ben? En op zoek naar antwoorden op vragen die we onszelf misschien nog niet eens hebben gesteld?

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 4

Terwijl ik over het Balloërveld wandel met 30 graden ben ik echter op zoek naar één ding: schaduw. Dit natuurgebied is normaal gesproken prachtig, maar ik kan de schoonheid momenteel amper waarderen. Ik verplaats me op dit hete middaguur vooral van boom naar boom. Een zuchtje wind biedt verkoeling als ik opnieuw onder een boom neerplof. Ik leg m’n hoofd op m’n rugzak en sluit m’n ogen.

Vertel mij
en zeg mij
wie ik ben

Veel mensen kunnen je niet vertellen wie ze zijn. Simpelweg omdat ze het zelf niet weten. Het is een vraag met een zoektocht waarbij je in iedere hoek van je leven duikt. Je werpt een blik op de mooie momenten en goede kwaliteiten, maar duikt ook in meest duistere hoeken waar je liever niet wilt komen. Het is een zoektocht zonder eindresultaat, want mensen blijven veranderen. Ook ik weet niet precies wie ik ben. Maar ik ben gelukkig met wie ik op dit moment ben – en dat is wat nu telt.

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

wandelpad-Pieterpad-etappe4-bij-Gasterse-Duinen
Pieterpad-etappe-4-door-Gasterse-Duinen
Close-up-van-Schotse-Hooglander-kop
Ven-op-Ballooerveld-Drenthe

Pieterpad etappe 4: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 4

Pieterpad etappe 4 loopt van Zuidlaren naar Rolde. Deze etappe is 18 kilometer lang.

Wandelpad-bij-Schipborg-tijdens-Pieterpad-etappe-4

Verharde/onverharde weg?

Bij het begin- en eindpunt loop je over een verharde weg, net als bij het dorp Gasteren. Maar voor de rest heeft deze etappe grotendeels onverharde wegen. Ik denk dat het 30% verharde en 70% onverharde wegen zijn.

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 4?

Kom je met het openbaar vervoer? Zuidlaren ligt tussen Groningen en Assen in. De verbinding tussen Assen en Zuidlaren is er jammer genoeg niet, dus je moet eerst naar Groningen reizen. Vanaf Utrecht neem je een rechtstreekse Intercity naar Groningen; deze treinreis duurt 2 uur. Vanaf station Groningen kun je bus 5 naar Zuidlaren nemen. De busrit duurt iets meer dan een half uur. Vanaf de eindhalte moet je nog een stukje lopen naar het startpunt van etappe 4.

Kom je met de auto? Er zijn meerdere plekken waar je de auto gratis kunt parkeren in Zuidlaren. Zorg er wel voor dat bewoners hun auto ook nog kunnen parkeren. Bij de kruising tussen de Marktstraat en de Verlengde Hondsrugstraat vind je een gratis kleine parkeerplaats. En ook in de Millystraat bij de Dorpskerk vind je gratis parkeerplaatsen.

Standbeeld-van-Berend-Botje-Zuidlaren

Leuke plekken & uitzichten

1. Gasterse Duinen. Stuifduingebied en een mooie plek tijdens etappe 4. In de zomer liggen de schapen te chillen in de schaduw van de bomen en met wat geluk kom je Schotse Hooglanders tegen. Ook vind je hier weer een hunebed – die blijven leuk, toch?

Schapen-chillen-in-schaduw-van-boom-in-Gasterse-Duinen
Hunebed-bij-Gasterse-Duinen

2. Balloërveld. Dit is een voormalig militair oefenterrein, waardoor er nooit echt bebossing is gekomen. Met wat geluk spot je de Drentse Heideschapen, een eeuwenoud ras. De schaapskooi vind je in het zuidwesten van het Balloërveld (Pieterpad loopt hier niet langs, dus je moet een stukje omlopen).

Reisblogger Marcella schreef een blog over wandelen op het Balloërveld en laat onder meer zien hoe mooi de heide hier is in augustus!

Boom-op-heide-Ballooerveld-Drenthe

3. Hunebedden in Rolde. En ja hoor: ook in Rolde kom je weer een paar hunebedden tegen. Bijzonder dat deze oeroude grafmonumenten naast de begraafplaats van Rolde liggen.

Hunebedden-in-Rolde-Pieterpad-etappe-5

Eten & drinken tijdens etappe 4

In Zuidlaren vind je veel restaurants en bakkers waar je iets kunt eten voordat je aan Pieterpad etappe 4 begint. Bij het startpunt in Zuidlaren vind je bijvoorbeeld Bakkerij Hovius.

Na zo’n 4 kilometer wandelen kom je bij een rustpunt: De Drentsche Aa. Hier kun je een koffiepauze inlassen.

Zelf heb ik halverwege de wandeling geluncht in Gasteren, bij Pannenkoekenboerderij Brinkzicht. Zorg ervoor dat je hier ook jouw waterfles bijvult, want hierna zijn er tot Rolde geen mogelijkheden meer.

Het eindpunt van Pieterpad etappe 4 is Rolde. Een klein dorp waar je een paar leuke restaurants vindt.

Supermarkten: in Zuidlaren vind je bij het startpunt een Jumbo. In Rolde vind je onder andere een COOP en een PLUS.

Schotse-hooglanders-bij-Gasterse-Duinen

Overnachten Pieterpad etappe 4

Kamperen

In Rolde heb ik gekampeerd bij Camping De Weyert. Vriendelijke mensen en een prima camping om te overnachten. Wil je nog een stukje verder doorlopen? Dan kun je 2,5 kilometer na Rolde ook overnachten bij Camping Landgoed Tolhek. Beide campings liggen direct aan het Pieterpad.

Prijzen kamperen bij Camping De Weyert (juli 2020)

  • 1 persoon + trekkerstentje: €11 euro
  • Toeristenbelasting (verplicht): €1,25 euro
  • Elektriciteit: gratis
  • Douches: €0,50 eurocent, gebruik muntjes voor de douches
  • WiFi: gratis
Zon-die-tussen-bomen-schijnt-Ballooerveld-Drenthe

Accommodaties in Rolde

Rolde is vrij klein en heeft weinig hotels. B&B Bij De Molen ligt – logischerwijs – naast de molen van Rolde en is een prima plek om te overnachten. ’s Ochtends word je wakker met uitzicht op de molen én een lekker ontbijtje. Een kamer voor 2 personen heb je al vanaf €67 euro per nacht.

Ben je een solowandelaar en/of wil je betaalbaar in Rolde overnachten? Dan kan ik je Vrienden op de Fiets aanraden. Via deze organisatie bieden duizenden mensen in Nederland een logeeradres aan voor wandelaars en fietsers. Je slaapt dus niet in een hotel, maar bij andere wandel- en fietsliefhebbers in huis. Meestal krijg je een privékamer in huis, maar sommige mensen hebben ook een garage of tuinhuisje omgebouwd voor gasten. In Rolde zijn er ook een paar gastadressen. Je betaalt per persoon €22,50 euro, dus dat is ideaal als je alleen bent en niet wilt kamperen. In die prijs zit ook nog eens een ontbijtje inbegrepen. De toeristenbelasting (verplicht) komt er nog bovenop, maar dat verschilt per plek. Meestal is dit €1-2 euro per nacht. Een Vrienden op de Fiets lidmaatschap voor een kalenderjaar is €8 euro.

Kerk-Rolde-eindpunt-Pieterpad-etappe-4

Route volgen voor Pieterpad etappe 4

De markeringen voor het Pieterpad zijn duidelijk en worden regelmatig onderhouden. Je kunt dus prima wandelen door de markeringen te volgen. Zelf had ik ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) bij me. In deze gids staat namelijk veel informatie over alles wat je ziet en de landschappen waar je doorheen loopt. Op die manier leer je een hoop over Nederland! Daarnaast kun je ook Pieterpad etappe 4 via Route.nl volgen, als je het prettig vindt om met een telefoon en GPS te wandelen.

Pieterpad-wandelgids-deel-I
Rode-en-blauwe-akkerbloemen-langs-wandelpad

Lees ook: Pieterpad etappe 3 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 5 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 4. Heb jij nog tips of meer informatie die nuttig is voor andere wandelaars? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments