Amman-omgeving-Jordanié

Wat te doen in Amman en de omgeving?

Wat te doen in Amman en de omgeving van de Jordaanse hoofdstad? Daar krijg je in deze blog antwoord op! De meeste mensen starten een rondreis door Jordanië in de hoofdstad Amman. Ik verbleef 6 dagen in Amman en ik heb me eerlijk gezegd geen moment verveeld. Er is namelijk verrassend veel te doen in Amman en de omgeving. In deze blog deel ik tips!

Tip: Amman is gebouwd op verschillende heuvels, dus houd er rekening mee dat je veel gaat lopen en klimmen.

Wat te doen in Amman in Jordanië?

1. King Abdullah I Moskee

Een indrukwekkend bouwwerk is de King Abdullah I Moskee. De koepel is prachtig en helemaal belegd met blauwe en witte steentjes. Dit is de enige moskee in Amman waar ook niet-moslims naar binnen mogen gaan. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of er een entreeprijs is: ik ging namelijk gratis naar binnen, maar andere mensen zeiden dat ze voor 2 JD een ticket moesten kopen.

Amman-omgeving-Jordanié

2. Abu Darwish Moskee

Een andere prachtige moskee is de Abu Darwish Moskee. Deze moskee ligt op de top van een van de heuvelen in Amman. Vanaf Downtown Amman is het ongeveer 30 tot 40 minuten lopen naar deze moskee. Let op: deze weg loopt enkel omhoog, dus je komt gegarandeerd bezweet aan bij de moskee. Er gaan natuurlijk ook taxi’s naar deze moskee, voor degenen die niet iedere zweetdruppel uit hun lichaam willen zweten. Het is overigens niet mogelijk om als niet-moslim naar binnen te gaan. Daarnaast is het verstandig om je degelijk te kleden in de buurt van de moskee: zo droeg ik een lange broek en een sjaal om mijn hoofd. De Abu Darwish Moskee is onder andere vanaf de Citadel van Amman te zien.

Lees ook: Wadi Rum, een van de meest magische plekken in Jordanië

Amman-omgeving-Jordanië
Amman-omgeving-Jordanië
Amman-omgeving-Jordanië
Amman-omgeving-Jordanié

3. De straat met de paraplu’s

Een van de meest schattige straten in Amman is ongetwijfeld deze straat met de paraplu’s. De straat heeft geen naam, dus het kan lastig zijn om deze op Google terug te vinden. Je vindt deze straat vlak bij restaurant Hashem, tegenover de Jordan Post Office in de Prince Muhammed Street.

In dit straatje vind je ook de ingang van het restaurant Zajal. Hier kun je bijvoorbeeld shisha roken (4-5 JD) of een Turkse koffie drinken, met uitzicht op de drukke straten van Amman. Er is WiFi aanwezig en er heerst een relaxte sfeer.

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

4. Citadel van Amman

Ik dacht dat ik al genoeg ruïnes had gezien in Jordanië, maar toch verraste de citadel van Amman mij. En hoewel er meer mensen rondliepen was het verrassend rustig, alsof je boven de drukte van de stad bent gestegen. De entree voor de citadel van Amman is 3 JD. Ik zou je aanraden om aan het einde van de dag te gaan, rond 4 uur, zodat je ook de zonsondergang vanaf hier mee kunt maken.

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

5. Romeins theater in Amman

Het Romeins theater in Amman is een ideale plek om de drukte van de stad te ontvluchten. Je zult hier dan ook veel bedoeïen, families met jonge kinderen en verliefde stelletjes zien chillen. De toegang voor het Romeins theater in Amman is 1 JD. Naast het Romeins theater vind je nog een kleiner theater dat je met dit ticket ook kunt bezoeken.

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

6. Smoothie met een uitzicht bij Wild Jordan Café

Iedereen heet zo nu en dan een vitamine boost nodig. Het Wild Jordan Café is misschien niet de goedkoopste plek om een smoothie te drinken, maar je hebt hier wel een geweldig uitzicht over de stad en op de citadel van Amman. De smoothies zijn daarnaast ook super lekker. Bovendien sta ik achter de visie van Wild Jordan, om de natuurreservaten te beschermen, duurzame accommodaties aan te bieden en ook de mensen die hier leven meer werkgelegenheid te bieden. Als je wilt kun je ook regionale producten kopen in de winkel van het Wild Jordan Café of hier dineren in het restaurant.

Lees ook: Bedoeïenleven en wandelen in het Dana Natuurreservaat

Amman-omgeving-Jordanié

7. De lekkerste falafel eten bij Hashem

Hashem is een begrip in Jordanië: bijna iedere Jordaniër kent dit restaurant in Amman. Ik heb al heel wat falafel in mijn leven op, maar een van de beste porties die ik heb gegeten was toch wel bij Hashem. Het schijnt zelfs dat de Jordaanse koning hier wel eens falafel komt eten…

Dagtrips: wat te doen in de omgeving van Amman?

1. Madaba, Mount Nebo en de Dode Zee

Madaba was fijn – voor mij vooral om werk af te ronden en weinig afleiding te hebben – maar eerlijk gezegd denk ik niet dat reizigers zich hier dagen kunnen vermaken. In Madaba vind je de Saint George kerk en een gigantische mozaïek waar de omgeving van Israël, Jordanië en Egypte op wordt afgebeeld. De mozaïek is echter niet compleet, dus ik zou er geen hele dag voor uittrekken om slechts dit te komen zien.

Madaba kun je echter wel goed combineren met een goed uitzicht vanaf Mount Nebo (2 JD). Volgens de verhalen zou Mozes vanaf de top van Mount Nebo het beloofde land hebben gezien. Tot slot kun je de kronkelige weg naar beneden volgen, richting de Dode Zee.

Hoe kom ik hier?

Deze dagtrip kun je het beste met een huurauto of een gedeelde taxi doen. Het openbaar vervoer tussen Amman en Madaba is prima, maar de Dode Zee is wat moeilijker met de bus te bereiken.

Lees ook: Dode Zee in Israël: véél tips om de Dode Zee & de omgeving te bezoeken

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

2. Wadi Mujib en de Siq Trail

Wadi Mujib in Jordanië is het laagste natuurreservaat ter wereld; 400 meter onder zeeniveau. Dwars door dit natuurreservaat loopt een canyon, een natuurlijk pretpark voor avontuurlijke mensen. De “gemakkelijkste” wandeling die je door dit park kunt maken heet de Siq Trail. Metershoge bruine rotsen torenen boven je uit terwijl je door het water wandelt. Het water wordt steeds dieper, waardoor je uiteindelijk moet zwemmen en op glibberige rotsen moet klimmen. Nadat je de grote waterval hebt bereikt ga je via dezelfde route terug naar de ingang. De canyon mag alleen tussen begin april en eind oktober bezocht worden. De entree voor volwassenen is 21 JD. In de overige maanden kun je de Ibex Trail in Wadi Mujib lopen.

Hoe kom ik hier?

Wadi Mujib ligt in het westen van Jordanië, grenzend aan de Dode Zee. Jammer genoeg is het bezoekerscentrum van Wadi Mujib niet met het openbaar vervoer te bereiken. De beste manier om hiernaartoe te gaan is per huurauto of met een taxi vanuit Amman, Kerak of Madaba. De ingang is te vinden bij de Mujib Bridge aan Route 65 (de Jordan Valley Highway).

3. Ajlun Castle en de ruïnes van Jerash

In Jordanië zijn verschillende kastelen te bewonderen, bijvoorbeeld in Karak en Shobak. In het noorden van Jordanië vind je het Ajlun (spreek uit ashlun) kasteel. Hoewel ik redelijk wat kastelen heb gezien in Europa vond ik deze toch best indrukwekkend. Niet alleen de uitzichten over de groene omgeving (zo veel olijfbomen!) is prachtig, maar ook het kasteel zelf is goed bewaard gebleven. Het is het enige Islamitische kasteel in Jordanië. De entree voor het kasteel is 3 JD.

Veel mensen combineren een bezoek aan Ajlun met de ruïnes van het Romeinse Jerash. Zelf heb ik dit overgeslagen omdat ik inmiddels genoeg ruïnes had gezien, maar wat ik van anderen heb gehoord is het de moeite waard als je tijd hebt. De entree voor Jerash is 10 JD.

Hoe kom ik hier?

Deze dagtrip is zowel met een huurauto als met het openbaar vervoer af te leggen. Vanaf Downtown Amman kun je met een taxi (2 JD) of met een gedeelde witte taxi (0,40 JD) naar Tabarbour Bus Station in het noorden van de stad. Vanaf hier neem je de bus naar Ajlun. De rit kost 1 JD en duurt iets meer dan een uur. Vanaf de bushalte in Ajlun kun je ervoor kiezen om met een taxi naar het kasteel te gaan of om de wandeling van zo’n 3 kilometer te wandelen. De route gaat wel omhoog en is vrij steil, dus houd daar rekening mee. Op de terugweg naar Amman kun je uitstappen in Jerash om de ruïnes te bezoeken.

Lees ook: 21 dingen die je wilt weten over Petra in Jordanië

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanië
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

4. Salt, de voormalige hoofdstad van Jordanië

Salt is een heerlijke plek om te zien hoe het dagelijks leven in Jordanië is. Deze voormalige hoofdstad ligt niet ver van Amman en is daardoor een ideale daguitstap om de drukte van de stad te ontvluchten. Nog niet overtuigd om naar Salt te gaan? Lees dan deze blog!

Hoe kom ik hier?

Salt ligt ten westen van Amman. Vanaf Downtown Amman neem je de taxi (2 JD) of de gedeelde witte taxi’s (0,40 JD) naar Tabarbour Bus Station. Vanaf hier neem je de bus naar Salt voor 0,50 JD. De rit duurt ongeveer een half uur, maar als het druk is op de wegen rondom Amman kun je alsnog een uur onderweg zijn.

Amman-omgeving-Jordanië
Amman-omgeving-Jordanië

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
 • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
 • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
 • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
 • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.

Ik ben benieuwd of jullie nog meer tips voor Amman in Jordanië hebben. Laat het mij en andere lezers hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

10 gedachten over “Wat te doen in Amman en de omgeving?”

 1. Supermooi!! Komt allemaal weer helemaal terug zo! Amman vond ik eigenlijk best een hele leuke stad. Heel mooi vooral. Jij laat het ook echt zo mooi zien. We huurden daar een auto en reden naar onder andere Jerash en Madaba. Ook gingen we ergens richting Irak naar een zandkasteel, maar weet niet meer hoe die heet. De eigenaar kon maar niet geloven dat ik met mijn 1.60m uit Nederland kwam haha. Hij zei: weet je waarom Nederlanders zo lang zijn? Dan kunnen ze altijd met het hoofd boven het water blijven. hahaha Hebben ons echt rot gelachen daar 😛

  1. Ik had ook niet verwacht dat ik Amman zo leuk zou vinden Sabine! Wat leuk dat het jou ook zo goed beviel. 🙂 Misschien dat jullie naar Azraq naar het zandkasteel zijn geweest? 😉 Kan me trouwens voorstellen dat ze niet geloofden dat je uit Nederland komt. Blijft altijd leuk dat raad-spelletje ;p

 2. Wat een goede lijst met tips! Al die moskee’s in Amman zijn echt prachtig. Ik heb wel vaak foto’s gezien van die straat met paraplu’s maar nooit geweten dat het in Amman is.

  1. De moskeeën in Jordanië zijn inderdaad geweldig, ben nu ook wel benieuwd naar andere Arabische landen geworden 🙂 Ik kom die straten met paraplu’s op steeds meer plekken tegen, eerder ook al in Zwitserland en Frankrijk gezien! 😉

 3. Wauw!! Nadat ik in Israël was kwam dit land nog hoger op mijn lijstje te staan. Wat een geweldig land! De Wadi Mujib, wat een geweldige kleuren bij elkaar met dat blauwe water! En de falafel en de smoothy…vooral met zo’n uitzicht. Heerlijk zeg!

  1. Jordanië stond altijd al wel hoog op m’n lijstje, maar eerlijk gezegd alleen vanwege Wadi Rum en Petra. Maar er is nog zo veel meer te zien in dit mooie land! 🙂

 4. Dit is echt iets voor mij! Prachtig! Hoe kan het dat ik nog niet in Jordanië geweest ben, haha? Abu Darwish moskee ziet er heel mooi uit, anders dan de moskeeën die ik eerder gezien heb, gaaf hoor!

  1. Ja gaaf hè? Ik had ook niet verwacht dat er zo veel variatie was met moskeeën. In het voorjaar schijnt Jordanië op z’n mooist te zijn…. 😉 #hinthint

 5. Helaas ben ik maar 1 dag geweest in Amman en daarna door gegaan Nasr Jerash en Mount Nebo. Eigenlijk als ik jou artikel zo zie wil ik zeker nog is terug naar Jordanie om de andere dingen te bezoeken buiten Petra en de Wadi Rum. Weer prachtige foto’s Jessica 🙂

  1. Wat leuk om te horen Diana! Ik ben er 2,5 week geweest en zelfs ik heb nog plekken waarvoor ik graag terug naar Jordanië zou willen gaan 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *