Het bedoeïenleven en wandelen in het Dana Natuurreservaat in Jordanië

In deze blog deel ik mijn ervaring met en tips voor het Dana Natuurreservaat in Jordanie.

Lees ook: voorbereid op reis naar Jordanië – alles wat je moet weten voor vertrek

We vertrekken vroeg in de ochtend. De zon nog achter de bergen, de vallei gehuld in mist. Wat is het soms toch heerlijk om wakker te zijn voordat de rest van de wereld dat is. Het wandelpad is bezaaid met kleine steentjes die onder onze voeten knisperen. We stoppen bij het uitzichtpunt over de vallei: vandaag gaan we zo’n 900 meter dalen en door het Dana natuurreservaat wandelen. “Ik denk dat we de vallei vandaag voor onszelf hebben”, zegt mijn gids Abdullah terwijl hij in de verte tuurt. Met zijn rode sjaal om zijn hoofd, zijn legerkleurige broek en de gerafelde rugzak op zijn rug ziet hij eruit als een doorgewinterde avonturier. “Come on, yalla”.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

Wandelen in het Dana Natuurreservaat in Jordanië

De eerste zonnestralen schijnen langs de rotsen en zorgen voor een mystieke sfeer. Terwijl we naar beneden wandelen trekt de deken van mist langzaamaan open. Alsof wij het met speciale krachten openen, zoals Mozes de Rode Zee in tweeën splitste. De Dana vallei in volle glorie. In de verte hoor ik het scherpe geluid van een fluit. Ik tuur naar beneden, maar ik kan niets vinden. “Daar”, wijst Abdullah. En uiteindelijk zie ik een jongen met twee ezels en vijf honden om zich heen. Hoe heeft deze man dit binnen enkele seconden gezien? Hij lacht. “Wij leven in de natuur, wij groeien op in de natuur. Ik weet niet beter.”

Lees ook: 4x mijn favoriete wandelingen in Jordanië

Dana-Feynan-Jordanië

Hun zintuigen zijn daardoor ongetwijfeld ook beter ontwikkeld dan die van de gemiddelde mens. Ze weten waar ze op moeten letten. Hij vertelt dat hij overstromingen kan voorspellen aan de hand van het gedrag van kikkers. En hij kan water onder de grond opsporen door te zoeken naar specifieke planten. Wanneer ik bijna word gestoken door een wesp stelt hij me gerust dat hij een natuurlijk middeltje kent tegen de steek: water en zand. Simpel, maar doeltreffend. Je moet het maar weten.

Hij neemt plaats op een steen in de schaduw en steekt tevreden een sigaret op. Zijn leven en zijn kijk op het leven fascineert me. Het is bewonderingswaardig hoe weinig deze man heeft, maar hoe gelukkig hij is met alles. Mensen hebben minder nodig dan dat we vaak denken.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

Feynan Ecolodge in Dana; een van de duurzaamste accommodaties ter wereld

Abdullah heeft gelijk: het aantal mensen dat we vandaag tegen zijn gekomen is op één hand te tellen. Tijdens de tocht zijn we een groepje wandelaars en een paar bedoeïen met hun ezels tegengekomen. We hebben de vallei volledig voor onszelf en dat voelt heerlijk. Abdullah vindt het leuk om over de natuur en het bedoeïenbestaan te praten, maar vindt het ook prima om van de stilte te genieten. Een perfect wandelmaatje.

De landschappen variëren verrassend snel, van indrukwekkende rotspartijen naar woestijnvlaktes. Na vier uur komen we een aantal bedoeïententen tegen en niet veel later arriveren we bij Feynan Ecolodge: door meerdere reisorganisaties en reistijdschriften uitgeroepen tot één van de beste ecolodges in de wereld. Dat belooft wat.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

Feynan Ecolodge is inderdaad een oase van rust, in the middle of nowhere. De zonnepanelen zorgen voor elektriciteit en het verwarmen van het douchewater. Er staan watertaps en alles wordt gerecycled. Maar wat deze accommodatie in mijn ogen pas echt bijzonder maakt is dat ze de lokale gemeenschap volledig betrekken in het duurzame aspect. De kaarsen die ’s avonds worden aangestoken en het gebouw op magische wijze verlichten zijn gemaakt door lokale bedoeïenvrouwen. Soms wel 4000 kaarsen per maand. Er wordt enkel gebruik gemaakt van het transport door lokale chauffeurs en voor de activiteiten worden lokale gidsen ingezet. Zij kennen het gebied immers als geen ander; ze zijn hier opgegroeid.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

Het leven van de bedoeïen in het Dana Natuurreservaat

Wanneer ik de Feynan Ecolodge binnenloop word ik begroet en rondgeleid door Suleiman en Suleiman. De ene spreekt perfect Engels, de ander maakt zichzelf duidelijk met gebarentaal. Het heeft iets aandoenlijks. Een glimlach is universeel en wordt door iedereen begrepen. Tijdens de zonsondergang lopen we met enkele mensen naar een goed uitzichtpunt. Suleiman tovert een pot thee en glazen uit zijn rugzak tevoorschijn en start met het maken van een vuurtje. En zo genieten we van een kop warme thee terwijl de zon naar de horizon zakt en de nacht zijn intrede doet.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

“Dat is jouw sterrenbeeld. Vissen.” Suleiman wijst met een speciale lamp naar enkele sterren. Het dakterras van de accommodatie is een perfecte plek om naar de sterrenhemel te kijken. In enkele uren navigeert hij me door het universeum en legt me uit waarvoor de bedoeïen de sterren gebruiken. Hoe ze weten waar het noorden is. En hoe ze kunnen aflezen aan de sterren dat de winter eraan komt. Wanneer ze hun tenten moeten verplaatsen. Ondertussen zie ik de ene naar de andere vallende ster door de lucht schieten. “Kijk, weer een!”, roep ik enthousiast. Het begint een competitie te worden: wie kan de meeste vallende sterren spotten?

Terwijl we de vallende sterren in de gaten houden praten we over ons leven, de overeenkomsten en de verschillen. “Veel mensen komen naar een plek als deze om tot rust te komen, om hun hectische leven te ontvluchten. Wij hoeven ons leven niet te ontvluchten, want we zijn gelukkig met hoe het leven is. Een mens heeft niet veel nodig, maar veel mensen zien dat niet in. Een gezond lichaam, goed eten en de natuur om je heen; meer heb je eigenlijk niet nodig.”

Toch is hij ook geïntrigeerd door mijn levensstijl. “Kan ik jouw foto’s en avonturen volgen op Instagram?” Ik kijk hem verbaasd aan. Heeft hij het nou over Instagram? Het is pikkedonker, maar ik merk dat hij in de lach schiet en hij tovert zijn telefoon tevoorschijn. “We zijn misschien wel bedoeïen, maar ook wij leren steeds meer over technologie.”

Praktische informatie over het Dana Natuurreservaat

Hoe kom ik bij het Dana Natuurreservaat?

Jammer genoeg is het niet mogelijk om het Dana Natuurreservaat met het openbaar vervoer te bereiken. De bussen die regelmatig rijden gaan tot het dorp Tafilah, ten noorden van het Dana Natuurreservaat. In Tafilah kun je taxi’s vinden die je naar Dana brengen. Vanaf Tafilah kun je ook een bus over de Kings Highway nemen in zuidelijke richting en stoppen in het dorp Al-Qadisiya.

Vanaf Al-Qadisiya moet je ofwel liften ofwel zelf naar beneden lopen richting Dana. Houd er rekening mee dat dit nog zo’n 3,5 kilometer is (gelukkig wel dalend). Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld vanaf Wadi Rum, Petra, de Dode Zee of Amman met een taxi naar Dana te komen. Tot slot kun je met een huurauto naar Dana te komen. Er zijn enkele accommodaties waar je kunt overnachten en parkeren is in Dana erg gemakkelijk.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

Overnachten in en bij Dana Natuurreservaat

1. Dana Hotel

In Dana zijn niet veel accommodaties. Een betaalbare optie is Dana Hotel, dat wordt gerund door een lokale familie. De mensen spreken gebrekkig Engels, maar zijn ontzettend vriendelijk en laten je direct thuis voelen. De kamers zijn gebouwd in een oud gebouw en vanaf het ‘dakterras’ heb je uitzicht op de ruïnes om je heen.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

2. Dana Guesthouse

Wie wat meer budget heeft en van wat meer luxe wil genieten kan in Dana Guesthouse overnachten. Het uitzicht vanaf het balkon is fantastisch; een beter uitzicht op de zonsondergang ga je niet hebben. Daarnaast zijn ook de mensen hier erg vriendelijk en is het eten verrukkelijk.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

3. Feynan Ecolodge (in het natuurreservaat)

En tot slot is overnachten in Feynan Ecolodge een geweldige ervaring. Niet alleen ben ik ontzettend fan van alle duurzame aspecten van deze accommodatie, maar ik vind het ook super dat je je als bezoeker gemakkelijk mengt met de lokale bedoeïen en hen beter leert kennen. Door de afgelegen ligging geniet je ’s avonds van een prachtige sterrenhemel en het eten is hier geweldig. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een bijzondere en authentieke ervaring.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
  • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
  • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
  • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
  • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.

Lees ook: rondreis in Jordanië – voorbeelden van reisroutes

Eerlijk gezegd had ik voor mijn reis naar Jordanië nog nooit van het Dana Natuurreservaat gehoord, dus ik ben wel benieuwd wat jullie meningen (en ervaringen) zijn. Laat het me hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments