Petra-Jordanie

4x mijn favoriete wandelingen in Jordanië

Bijna dagelijks heb ik mijn wandelschoenen in Jordanië aangetrokken. Wie had gedacht dat er zo veel mogelijkheden voor wandelingen in Jordanië zouden zijn? Er zijn veel interessante en mooie wandelmogelijkheden, maar ik deel vandaag 4 van mijn favoriete wandelingen in Jordanië met je!

De mooiste wandelingen in Jordanië

1. Wandeling van Little Petra naar Petra

Eerder liet ik jullie al zien hoe mooi Petra is. Maar wist je dat er in deze regio nog veel meer overblijfselen van de Nabateërs te vinden zijn? Little Petra is het kleine broertje van Petra. Vanaf de ruïnes bij Little Petra kun je via de bergen naar het klooster van Petra wandelen. Je kunt ook ‘cheaten’ en de wandeling iets verkorten (als je bijvoorbeeld de dag ervoor buikgriep had en geen energie hebt om de hele wandeling te maken…).

Het klooster, oftewel the Monastery, ligt op de top van een berg, dus houd er rekening mee dat het een flinke klim is. De wandeling vanaf Little Petra is echter een stuk minder steil en je hebt meer schaduw dan vanaf de andere zijde (de Petra zijde). Vergeet niet om ’s ochtends een entreeticket voor Petra te kopen voordat je deze wandeling gaat maken (of om een meerdaagse pas te kopen). Ook vanaf deze zijde is er namelijk een controlepunt waar je jouw toegangsbewijs moet tonen. Vanaf het controlepunt is het ongeveer een uur wandelen naar het klooster. Vervolgens kun je de rest van de dag in Petra doorbrengen.

Kosten: je hebt een toegangspas nodig voor Petra. Deze kun je bij het bezoekerscentrum in Wadi Musa kopen. Houd er rekening mee dat het ticket geldig is op/vanaf de dag van de aankoop. Een ticket voor 1 dag is 50 JD, 2 dagen kost 55 JD en 3 dagen 60 JD.

Lees ook: 21 dingen die je moet weten over Petra in Jordanië

Jordanië-wandelingen
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

2. Wandeling naar het uitzichtpunt op de schatkamer in Petra

Er zijn veel verschillende bezienswaardigheden in Petra waar je naartoe kunt wandelen. Een van mijn favorieten is het uitzichtpunt op de schatkamer, oftewel the Treasury van bovenaf. De wandeling start bij de Royal Tombs, niet ver van de schatkamer vandaan. Vanaf hier volg je de bruine borden die Al Khubtha Trail aangeven. Het merendeel van de wandelroute bestaat uit trappen en de wandeling duurt zo’n 30 tot 40 minuten. Bij het uitkijkpunt vind je een kleine tent met een lieve man die koffie en thee verkoopt. Het is niet verplicht om iets te kopen, maar als je hier een tijdje blijft zitten om van het uitzicht te genieten is het wel zo vriendelijk. De man speelt ondertussen fluit of op de rababa (te vergelijken met een eensnarige viool) en maakt verrassend goede foto’s.

Kosten: je hebt een toegangspas nodig voor Petra. Deze kun je bij het bezoekerscentrum in Wadi Musa kopen. Houd er rekening mee dat het ticket geldig is op/vanaf de dag van de aankoop. Een ticket voor 1 dag is 50 JD, 2 dagen kost 55 JD en 3 dagen 60 JD.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

3. Wandelingen in Jordanië: wandelen in het Dana Natuurreservaat

Een favoriet kiezen in Jordanië is lastig, maar het Dana natuurreservaat maakt zeker kans. Deze vallei is een oase van rust en heeft verrassend veel verschillende landschappen. De wandeling start bij de ruïnes van Dana, op zo’n 1200 meter boven zeeniveau. De wandeling naar de duurzame Feynan Ecolodge duurt ongeveer 4 tot 5 uur, maar je kunt natuurlijk zelf kiezen tot welk punt in de vallei je wilt lopen. Sommige mensen lopen bijvoorbeeld tot halverwege en keren daarna weer terug naar Dana. Houd er wel rekening mee dat de wandeling terug naar de ruïnes van Dana (waar de meeste mensen overnachten en hun auto parkeren) vrij pittig is: een klim van zo’n 700-800 meter.

Kosten: de toegang voor het Dana Natuurreservaat zou 7 JD moeten zijn, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee waar je deze zou moeten betalen. Je kunt het natuurreservaat namelijk gewoon binnenlopen zonder een controlepunt tegen te komen.

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

4. Siq Trail in Wadi Mujib

Avontuurlijk zielen zullen zich zeker vermaken in Wadi Mujib. Je hebt hier namelijk een canyon waar een rivier doorheen loopt en waar je kunt wandelen. Of beter gezegd: moet wandelen, klimmen en zwemmen. Een cadeautje van onze mooie aarde. De Siq Trail is een wandeling van zo’n 2 uur door dit natuurreservaat. Wist je trouwens dat Wadi Mujib het laagste natuurreservaat ter wereld is? Het bezoekerscentrum waar de wandeling start ligt aan de Jordan Valley Highway (route 65), vlak bij de Mujib Bridge.

De Siq Trail kun je zonder gids lopen, maar er zijn mensen in de canyon aanwezig die je helpen om veilig naar de waterval te lopen. De Siq Trail is een verkorte versie van de Malaqi Trail. Deze wandeling duurt zo’n 8 uur en moet wel met een gids gelopen worden. Voor Better Places schreef ik een uitgebreid verslag over deze wandeling.

Kosten: de toegang voor de Siq Trail in Wadi Mujib is 21 JD voor volwassenen.

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
 • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
 • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
 • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
 • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.

Lees ook: voorbereid op reis naar Jordanië – alles wat je moet weten voor vertrek

Had jij gedacht dat Jordanië een geweldige bestemming voor wandelaars zou zijn? Of heb je misschien nog andere ideeën voor wandelingen in Jordanië? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

16 gedachten over “4x mijn favoriete wandelingen in Jordanië”

 1. Haha, ik heb me braaf gemeld bij Dana en betaald voor de toegang. Ik heb in Amerika wel een keer per ongeluk niet betaald bij een nationaal park. Jordanië is inderdaad prachtig om te wandelen. Er zijn zoveel mogelijkheden ook, dat had ik van tevoren niet per se verwacht.

  1. Ja ik weet nog steeds niet zo goed of mijn gids mijn entree voor Dana al van tevoren had geregeld of dat er gewoon niemand was om de entree aan te betalen. ;p Wat leuk om te horen dat je ook naar Dana bent geweest trouwens! 🙂

  1. Leuk om te horen Martin! Ik heb zelf ook nog een paar plekken – met name in het oosten – die ik graag zou willen bezoeken 🙂 Of nog eens terug naartoe zou willen gaan!

  1. Ja ik had van tevoren niet verwacht dat je in Jordanië zo veel kunt wandelen! De national trail lijkt me ook erg gaaf, al is dat wel een wandeling van noord naar zuid van meer dan een maand haha ;p

 2. Ik zou al deze wandelingen wel willen doen! Ik had geen idee dat je hier zoveel mooie wandelingen kunt maken. Vooral de wandeling in Wadi Mujib spreekt mij erg aan, alleen al omdat het het laagste reservaat ter wereld is 🙂

 3. Dana ben ik helaas niet geweest. Ik wist niet dat je van Little Petra naar Petra kon lopen. De wandeling naar het klooster is inderdaad vrij pittig. Pfff…al die trappen en die zielige ezeltjes die je onderweg tegenkomt. Ik vond het wel een prachtige wandeling en indrukwekkender dan de Khazneh.

  1. De wandeling naar Petra vanaf de kant van Little Petra is iets gemakkelijker, omdat je het merendeel van de wandeling in de schaduw van de berg loopt. En het is bovendien een stuk minder druk op de route. 🙂 Die ezeltjes op de andere route in Petra zelf zijn inderdaad zielig met die (vaak iets te dikke) toeristen op hun rug.. 🙁

 4. Sinds een kennisje van me naar Jordanië reisde en me vertelde over haar reis, heeft de bestemming aantrekkingskracht op me. Ga je wandel-tip 4 op aan mijn lijst toevoegen. Wie weet komt het er een keer van die kant op te gaan

  1. Bedankt Ivonne, ik had van tevoren helemaal niet verwacht dat er zo veel mooie wandelroutes in Jordanië zouden zijn! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *