In Turkije houden ze zeker van een stuk vlees. Gelukkig zijn er voor vegetariërs ook genoeg opties in de Turkse keuken. In dit artikel deel ik inspiratie voor vegetarisch eten in Turkije, inclusief tips als je in Turkse restaurants wilt bestellen.
Lees ook: voorbereid op reis naar Turkije – alles wat je moet weten voor vertrek
Handige info voor vegetarisch eten in Turkije
In Turkije houden ze van veel kleine gerechten, oftewel mezze. Zowel voor het ontbijt als voor het avondeten kun je veel schaaltjes op tafel verwachten met wat lekkers. Ook voor vegetariërs zitten er genoeg opties tussen. Bij het ontbijt zit meestal een salade, olijven, verschillende soorten kaas en brooddips zoals hummus en muhammara (pittige paprika spread).
Vraag altijd na of er vlees in jouw maaltijd zit. Soms lijkt een gerecht vegetarisch, maar is het niet geschikt voor vegetariërs. Linzensoep wordt in Turkije bijvoorbeeld soms van een vleesbouillon gemaakt, dus vraag dat even na. Als je moeite hebt om Turks te leren is één woordje al genoeg: etsiz? (geen vlees?)
Dit zijn enkele Turkse woorden die handig zijn als je vegetarisch eten in Turkije wilt bestellen:
- Vejetaryen = vegetariër
- Etsiz = geen vlees
- Et = vlees
- Tavuk = kip
- Balik = vis
- Peynir = kaas
Lees ook: voorbereid op reis naar Turkije – alles wat je moet weten voor vertrek
Vegetarisch eten in Turkije
1. Menemen
Een van mijn favorieten wat betreft vegetarisch eten in Turkije is menemen. Alleen het woord al is leuk, toch? Menemen is een Turks eiergerecht dat veel weg heeft van het Midden-Oosterse shakshuka, dat veel in Israël wordt gegeten. Doorgaans wordt dit voor ontbijt of lunch gegeten. Het gerecht wordt in een pannetje bereid en je krijgt hier bijna altijd brood bij. In menemen zitten doorgaans eieren, tomaten, ui en pepers.
2. Gözleme
Gözleme is de Turkse variant van een pannenkoek, al hebben ze ook wel iets weg van Mexiaanse quesadilla’s. Het Turkse woord göz betekent “gesloten ruimte”, als een verwijzing hoe de pannenkoekjes worden dichtgevouwen bij de bereiding. Het deeg wordt eerst handmatig uitgerold en daarna op een speciale bakplaat klaargemaakt. De dubbelgevouwen pannenkoekjes kunnen vlees als vulling hebben, maar vegetarische opties zijn er ook bijna altijd. Zo hebben ze vaak kaas, spinazie of aardappelen als vulling.
3. Pide
Pide is de Turkse variant van een pizza, maar dan zonder tomatensaus. Ook heeft dit vegetarische gerecht een ovaalvorm. Dit platbrood kan vlees als topping hebben, maar er zijn genoeg vegetarische varianten. Ideaal als snack, maar voor mij was het ook een prima avondmaal omdat het goed vult.
4. Sarma
Dit is een van mijn favoriete vegetarische snacks in Turkije. Het Turkse woord sarma betekent “opgerold”. Sarma bestaat uit wijnbladeren die worden opgerold en gevuld met rijst en groenten zoals tomaten. Vraag wel even na of je vegetarische sarma hebt, want soms zit er ook gehakt in de vulling.
5. Manti
Manti is de Turkse versie van ravioli. De dumplings zijn een stuk kleiner dan bij ravioli, dus je kunt je voorstellen dat het meer werk is om deze in elkaar te zetten. Deze kleine dumplings kunnen gevuld zijn met vlees, maar de vegetarische variant bevat bijvoorbeeld kaas of spinazie. Vaak heeft manti ook een lekkere yoghurtsaus met knoflook eroverheen gegoten.
6. Imam Bayildi
Imam Bayildi is een van de beste opties voor vegetarisch eten in Turkije. De naam betekent “de flauwgevallen imam”. Deze naam zou afgeleid zijn van het feit dat dit gerecht zó lekker is dat een imam ervan zou flauwvallen. In dit gerecht wordt een aubergine gevuld met verschillende groentes zoals tomaten, uien, paprika en knoflook. Vaak gaat het gepaard met rijst of bulgur. Ik heb het gerecht jammer genoeg maar weinig op de menukaarten in Turkije gezien, dus als je het tegenkomt: zeker bestellen en proberen!
7. Güvec met groenten
Güvec is een Turkse stoofpot die met vlees, vis of groenten gemaakt kan worden. Het woord güvec refereert eigenlijk naar de kleipotten waarin het gerecht wordt klaargemaakt, maar op de menukaarten wordt het vaak met güvec aangegeven. Vaak gaat het gepaard met een portie rijst. In Göreme in Cappadocië werd de kleipot op een bijzonder manier geopend en bereid aan tafel!
Lees ook: 3 dagen in Göreme in Turkije, het centrum van Cappadocië
8. Falafel
In principe is falafel geen Turks gerecht, maar je kunt het wel op veel plekken in Turkije vinden. Falafel wordt gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden. Die balletjes worden vervolgens gefrituurd. Dit is een van mijn favoriete vegetarische gerechten en ik at het bijna dagelijks toen ik in Israël woonde. Yum!
9. Desserts als vegetarisch eten in Turkije: Baklava
En laten we deze lijst met vegetarisch eten in Turkije afsluiten met een lekker dessert: baklava! In Turkije houden ze van zoetigheid en dat is ook met de baklava te merken. Het Osmaanse woord baklava betekent “opstapelen”. Baklava bestaat namelijk uit verschillende lagen filodeeg met daartussenin een notenvulling. Pistachio is een populaire vulling voor baklava, net als walnoten en amandelen. Tot slot wordt er een zoete siroop van suiker of honing over de baklava heen gegoten.
Lees ook: rondreis in Turkije – reisroute voor 14 dagen
Dit waren een paar voorbeelden van vegetarisch eten in Turkije. Ken jij nog meer lekkere gerechten? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!