Salt-Jordanië

Salt in Jordanië: een fijne daguitstap vanuit Amman

Salt in Jordanië is niet zo’n bekende bestemming, maar wel erg leuk als je in (de buurt van) de hoofdstad Amman bent! In deze blog deel ik een impressie en tips voor jouw bezoek aan Salt in Jordanië.

Lees ook: rondreis in Jordanië – voorbeelden van reisroutes

Nieuwsgierig kijk ik over de schouder van de man mee. De dobbelstenen vliegen over het Backgammon bord en de ronde stenen worden vliegensvlug verplaatst. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wie er aan het winnen is. “Good drink?” vraagt de man naast me. Ik snap in eerste instantie niet wat hij bedoelt. De man loopt weg en niet veel later komt hij met een flesje water terug. Het is inderdaad heet en dus belangrijk om goed te blijven drinken. Ik wil hem geld geven, maar hij schudt driftig zijn hoofd. “Guest in my town”. “Sokran”, antwoord ik dankbaar. “You speak Arabic!” en de man begint te glunderen. Hij stelt zich voor als Saddam. Saddam uit Salt.

De andere mannen rondom het spel spreken geen woord Engels, dus alles wat zij aan mij willen vragen verloopt via Saddam. Met gebarentaal proberen ze me uit te leggen hoe het spel werkt en dingen over hun leven te vertellen. Ik knik enthousiast dat ik het begrijp, ook al snap ik er geen snars van. Deze man heeft ofwel 5 kinderen ofwel 5… ezels? Ze beleven duidelijk plezier aan mij en mijn camera – en ongetwijfeld ook mijn onwetendheid over de Arabische taal. “He also wants a picture with new Dutch friend”, zegt Saddam en hij wijst naar een van z’n vrienden.

Lees ook: Jordanië – 21 dingen die je wilt weten over Petra

Salt-Jordanië
Salt-Jordanië
Salt-Jordanië

Salt, de voormalige hoofdstad van Jordanië

Mijn middag met de oude mannen van Salt is duidelijk een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Salt in Jordanië. Hoewel Salt bij aankomst niet zo veel indruk op mij maakt begrijp ik al snel waarom mensen zo enthousiast zijn over Salt: de mensen maken de stad. Ze zijn namelijk niet alleen onwijs vriendelijk en gastvrij, maar ook nog eens heel nieuwsgierig naar de bezoekers die hun stad komen bewonderen. Je zult dan ook regelmatig een praatje maken met de lokale mensen van Salt.

Lees ook: Wadi Rum, een van de meest magische plekken in Jordanië

Twee rijen auto’s proberen één rij te worden. Wat natuurlijk voor een hoop frustratie en getoeter zorgt. Tijdens de periode van het Ottomaanse Rijk was Salt de hoofdstad van Jordanië. Al merk je eigenlijk aan niets dat Salt een voormalige hoofdstad is – op de verkeerschaos in sommige straten na dan. Het centrum van Salt kenmerkt zich door smalle straatjes die via trappen omhoog slingeren en goudkleurige huizen met houten luiken. Enkele keren per dag is het gebed door de luidsprekers van de moskeeën te horen. In tegenstelling tot veel andere plekken klinkt het in Salt prachtig. Zuiver. Vredig. Mannen rollen hun gebedskleed uit midden in de winkel en beginnen te bidden. Vrouwen op de markt zoeken driftig naar de beste appels, kruiden en andere koopjes.

Salt-Jordanië

Wat kun je doen in Salt in Jordanië?

1. Een praatje maken met de locals

In Salt leer je voornamelijk het dagelijks leven van een doorsnee stad in Jordanië kennen. Ik vond het heerlijk om op Al Ein Plaza te zien hoe de oude mannen de hele dag spelletjes spelen, zonder zorgen aan hun hoofd. Je zult regelmatig een praatje maken met nieuwsgierige mensen op straat.

2. Leer meer over de stad in Historical Old Salt Museum

Daarnaast kun je een paar wandelingen door Salt maken. Bij het kantoortje naast het Historical Old Salt Museum kun je stadskaarten meenemen. In het museum leer je niet alleen meer over de ontwikkeling van de stad, maar ook over die van Jordanië in het algemeen. Het Historical Old Salt Museum is gratis te bezoeken; je hoeft slechts je naam te registreren.

Salt-Jordanië
Salt-Jordanië

3. Geniet van het uitzicht over Salt bij Evangelical Hospital

Een van de beste plekken om de stad van bovenaf te zien! Vanaf hier zie je vooral hoe veel van de Ottomaanse bouwstijl er bewaard is gebleven in Salt.

Salt-Jordanië
Salt-Jordanië

4. Bijzondere kerk in Salt: Al-Khader Orthodox Church

Normaal vind ik de meeste kerken niet zo bijzonder, maar Al-Khader maakte toch een indruk op me. Deze kerk werd in de zeventiende eeuw gebouwd in een bijzondere stijl: je hebt haast het gevoel dat je in een oud fort zit. Het heeft bovendien door de kleine ruimtes iets huiselijks. Ook de mozaïeken op de vloer en bij de ingang zijn gaaf om te zien. En zelfs de kitscherige kerstlampjes rondom de schilderijen hebben iets speciaals. Er komen zowel moslims als christenen naar deze kerk om te bidden. Best bijzonder, toch? De entree als bezoeker is 1 JD.

Salt-Jordanië
Salt-Jordanië
Salt-Jordanië
Salt-Jordanië
Salt-Jordanië

5. Het dagelijks leven op de markt in Hammam Street

Een straat van slechts een paar honderd meter, maar Hammam Street is zeker een aanrader om doorheen te lopen. De markt is een van de beste plekken om met de lokale mensen in contact te komen en te zien hoe het dagelijks leven in Jordanië is.

Salt-Jordanië

Praktische informatie over Salt in Jordanië

Hoe kom ik in Salt in Jordanië?

Salt ligt op ongeveer 30 kilometer van de hoofdstad Amman vandaan en is een perfecte daguitstap vanuit Amman. De makkelijkste manier om hiernaartoe te gaan is met een huurauto. Via Sunnycars kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een huurauto in Jordanië regelen. Bij Sunnycars huur je zonder zorgen en kom je ter plekke niet voor verrassingen of onverwachte kosten te staan. Alles is namelijk in de prijs inbegrepen bij Sunnycars.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Vanaf Downtown Amman neem je ofwel de taxi (2 JD) ofwel de gedeelde witte taxi’s (0,40 JD) naar Tabarbour Bus Station, in het noorden van de stad. De witte gedeelde taxi’s vind je bij de kruising van de straten Ash Shabsough en Yaqout Al Hamawi. Laat iemand in je ho(s)tel de Arabische namen voor de zekerheid even opschrijven, zodat je ter plekke kunt vragen of je in de goede rij staat. Vanaf Tabarbour Bus Station vertrekken er regelmatig bussen naar Salt. De rit kost 0,50 JD en duurt ongeveer 30-50 minuten, afhankelijk van het verkeer rondom Amman.

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
 • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
 • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
 • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
 • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.
Salt-Jordanië

Ik vond Salt in Jordanië een aangename verrassing tijdens mijn reis door dit mooie land! Heb jij wel eens een plek bezocht die in eerste instantie weinig indruk maakte, maar waar je toch al snel van begon te houden? Laat het me hieronder weten in een reactie, ik ben benieuwd!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

14 gedachten over “Salt in Jordanië: een fijne daguitstap vanuit Amman”

 1. Supermooi!!! IK wil terug om ook Salt te bewonderen 😀 <3 Met je inleiding heb je trouwens een big smile op mijn gezicht getoverd, erg leuk geschreven!

 2. Nou ben ik in Jordanië geweest, maar ik had werkelijk nog nooit van Salt gehoord. Shame on me! Wat een leuke, spontane ontmoetingen zeg, de mensen maken echt het land hè?! Zo lief dat ze dan met zo’n flesje water aan komen zetten.. geweldig. En mooie foto’s ook!

  1. Haha geeft niets joh, ik had er ook nog nooit van gehoord totdat ik research voor Amman en het noorden van Jordanië ging doen ;p Lieve reactie Yvonne, bedankt!

  1. Ja op sommige plekken kun je niet echt uitleggen wat er precies te zien is, maar het voelt toch als een must see door de mensen haha. 🙂

 3. Wat een ontzettend mooie foto’s van een zo te zien wel heel bijzondere plek! Ik had nog nooit van Salt gehoord, maar zo te horen zijn zowel de plek zelfs als (misschien wel vooral) de inwoners er erg fijn. Wat bijzonder trouwens, die kerk waar zowel moslims als christenen bieden. Heel mooi dat het ook zo kan 🙂

 4. Prachtig! En die mozaiken in Jordanie zijn echt fantastisch….niet alleen op de vloer, maar ook tafels e.d. Ik vond de mensen in Jordanie ook onwijs vriendelijk….even oo de foto en je krijgt heel gezellig een arm om je heen geslagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *