[:nl]Roemenië: hiken in de bergen van Iezer Păpușa (voor echte avonturiers) + VIDEO [:en] Romania: hiking in the mountains of Iezer Păpușa (for real adventurers) + VIDEO[:]

[:nl]Het is half 6 ’s ochtends en nog pikkedonker in de straten van Boekarest. Maar we moeten wel zo vroeg op pad gaan. Over een uur staat het verkeer vast in de Roemeense hoofdstad. Bovendien is het 3 uur rijden naar de bergen die wij gaan bezoeken, dus we kunnen maar beter zo vroeg mogelijk vertrekken.

Ik ga de komende dagen met Dan van Outdoor Activities in Romania de natuur van Roemenië ontdekken. Te beginnen met een 2-daagse hike in de bergen van Iezer Păpușa. Maanden geleden kwamen we met elkaar in contact. Het idee om samen wandeltochten in Roemenië te maken en te promoten vonden we allebei super. Bovendien houdt Dan van fotografie, dus dat maakt het een stuk leuker en makkelijker om samen op pad te gaan.
“Ben je klaar om naar de bergen te gaan?”, vraagt Dan. Ik geloof het wel. Al wil ik graag koffie om in de auto wakker te blijven. “We stoppen zo even bij een tankstation voor koffie, volgens mij kunnen we dat allebei wel gebruiken.” Alsof hij mijn gedachten kan lezen. Mooi.

Van tevoren zocht ik naar informatie over de bergen van Iezer Păpușa te vinden. Een paar zoekresultaten op Google, maar slechts 1 Engelstalig reisverhaal en een paar reisbureaus met een informatiepagina over deze bergen. Dat belooft wat.

Lees ook: monniken en machtige bergen in Buila-Vânturarita, Roemenië

Wandelborden-Iezer-Papusa
Dan-bossen-Iezer-Papusa

Cabanas en refugiuls: overnachten in de bergen in Roemenië

De eerste 2 uur is er geen berg te bekennen. In de buurt van Câmpulung verschijnen er ineens overal om ons heen bergen. Wat een heerlijk uitzicht. We parkeren de auto bij Cabana Voina. In Roemenië heb je 2 soorten plekken waar je kunt overnachten in de bergen. De cabanas zijn de berghutten waar je een restaurant en een paar kamers vindt. Meestal ietwat gedateerd, maar je bent na een lange wandeling allang blij om een bed te hebben. En het eten is hier vaak erg lekker en goedkoop.

Vanavond slapen wij echter in Refugiul Iezer. Refugiuls zijn simpele schuilplaatsen in de bergen. Deze huisjes hebben geen toiletten of elektriciteit, dus je gaat echt back to basic. Je kunt hier alleen (gratis) overnachten als je jouw eigen slaapspullen meeneemt. Dus je moet wel meer meesjouwen. Deze schuilplaatsen staan vaak in the middle of nowhere, dus je moet wat moeite doen om er te komen. Maar dat is het zeker waard!

Weide-Iezer-Papusa-bergen
Dan-weide-Iezer-Papusa

Hiken in de bergen van Iezer Păpușa

Van tevoren heeft Dan gevraagd hoe mijn conditie is, wat voor wandelniveau ik aankan en wat voor wandeltochten ik eerder heb gemaakt. Dit klinkt misschien spannend, maar het is belangrijk dat hij weet of iemand een tocht fysiek aankan. Er zijn namelijk allerlei routes in de bergen in Roemenië, voor beginners én gevorderde hikers

Tijdens de eerste dag van de wandeltocht in de bergen van Iezer Păpușa klimmen we zo’n 1200 meter omhoog. Onderweg puf en hijg ik wat, maar het eerste gedeelte is goed te doen. We klimmen omhoog in het bos dus er is veel schaduw. Dan lijkt wel een robot: ik zie hem niet zweten of hoor hem puffen. Af en toe neuriet hij zelfs wat. Ik dacht dat ik een goede conditie had, maar vergeleken met Dan voel ik me een 60-jarige vrouw met een gebroken heup. Gelukkig is Dan een held in mensen inschatten. Hij weet precies wanneer we even moeten stoppen; om op adem te komen of om een foto te maken.

Dan-wandelen-bossen-Iezer-Papusa
Dan-wandelen-weide-Iezer-Papusa
Uitzicht-over-bergen-Iezer-Papusa
Wei-Iezer-Papusa-closeup

Lees ook: 24 uur in Sibiu – de meest fotogenieke stad van Roemenië?

Na een uur laten we de bossen achter ons en staan we ineens op een open vlakte. De zon schijnt fel op ons gezicht. Het is een prachtige dag. Letterlijk iedere 5 minuten wil ik stoppen om foto’s te maken. Ik herhaal constant “Wauw, kijk dit dan!” en “Zie je die bergen? Geweldig!”. Dan moet er volgens mij wel om lachen. Hij heeft deze bergen waarschijnlijk al tientallen keren gezien. Toch blijft ook hij onder de indruk van de prachtige landschappen.

Bergen-Roemenië-Iezer-Papusa
Weide-Iezer-bergen
Weide-tijdens-wandeling-Iezer-Papusa

Schapenkeutels en boze herdershonden

De klim op zo’n open vlakte is iets zwaarder op een zonnige dag. Onderweg zie ik drollen op de route liggen. “Zijn die van konijnen of van berggeiten? Toch niet van beren hè?”, vraag ik aan Dan. Hij lacht.
“Nee, dat zijn schapenkeutels. Regelmatig lopen er hier herders met de kuddes in de bergen. Al heb ik ze nog nooit in deze bergen gezien.”
Als de schapen deze klim kunnen maken, kan ik het absoluut ook. Het is een prima mantra voor de momenten dat het klimmen zwaar is. Als de schapen het kunnen, kan ik het ook.

Bergen-refugiul-Iezer
Rotsen-groen-wit-Iezer-Papusa
Wandelroute-Iezer-Papusa-bergen
Dan-met-camera-in-bergen

Hoe hoger we komen, hoe meer bergketens we zien. Bucegi. Piatra Craiului. En langzaam maar zeker zien we de refugiul in de verte. Gele bolletjes bewegen langzaam rondom het huisje. Zijn het planten? Ik houd mijn hand boven mijn ogen en kijk nog eens goed. Nee, het zijn geen planten. Het zijn schapen!
“Ik heb nog nooit schapen in dit gedeelte van de bergen gezien”, zegt Dan enthousiast. We bewegen ons langzaam maar zeker richting de schapen. Nog maar een paar heuvels en dan zijn we bij de schuilplaats.

Lees ook: hiken in Piatra Craiului Nationaal Park in Roemenië (van makkelijk tot zeer uitdagend)

Bergen-in-de-herfst-Roemenië
Refugiul-Iezer-met-schapen
Dan-schapen-bergen-refugiul

En dan staan er ineens 9 blaffende honden om ons heen. Even verstijf ik. Moet ik blijven staan? Moet ik ze in de ogen kijken? Of juist niet aankijken? Gelukkig is Dan een stuk rustiger.
“Blijf staan en maak geen onverwachte bewegingen.” Hij roept de herder om te vragen of hij zijn honden kan terugroepen. De herder lijkt niet echt onder de indruk van de situatie. Hij roept iets terug.
“Wat zegt hij?”, vraag ik ietwat nerveus aan Dan.
“Hij zegt dat de honden niet bijten.” Ik kijk de grote, harige zwarte hond voor mij aan. De hond ziet er knuffelbaar uit, maar straalt een en al woede uit. De honden om ons heen blijven blaffen en hebben ons inmiddels omcirkeld. Na een paar minuten – die als een eeuwigheid aanvoelen – komt de herder onze kant op. Gelukkig neemt hij ze snel mee richting de heuvel; ze wandelen verder. Een paar honden blijven nog blaffend om ons heen staan, maar wanneer de herder roept draaien ze zich om en verdwijnen.

Herder-met-hond-schapen-op-heuvel
Vallei-Iezer-Papusa-vanaf-refugiul
Refugiul-Iezer-schuilplaats

Adembenemende zonsopkomst

We zijn inmiddels zo’n 1200 meter omhoog geklommen. Iezer Refugiul ligt op 2135 meter hoogte. De hut ziet er beter uit dan ik me had voorgesteld. Er zijn twee kamers, er zijn een paar lampen die werken via een zonnepaneel en er is een simpele keuken met een fornuis. Als je die wil gebruiken moet je wel even wat hout hebben meegenomen uit de bossen.

2135-meter-hoogte-refugiul
Uitzicht-refugiul-over-vallei

Nadat we de zon onder zien gaan en ons water hebben bijgevuld in de nabije beek is het tijd om laagjes aan te trekken. De wind giert om het huisje heen. Dan is zo lief geweest om vegetarische paté voor mij mee te nemen. We eten wat fruit, noten, brood én chocolade voordat we in de slaapzakken kruipen en in slaap vallen.

Iezer-refugiul-van-binnen
Dan-water-vullen-bergbeek
Zonsondergang-vanaf-refugiul
Zonsondergang-refugiul-Iezer

De volgende ochtend schudt Dan mij wakker.
“Wil je de zonsopkomst nog zien? De zon komt zo op.” Snel pak ik mijn camera en statief en loop naar buiten. Binnen een paar seconden sta ik weer binnen.
“Wat is er?”, vraagt Dan.
“Het is best koud, ik neem mijn slaapzak mee naar buiten”, antwoord ik lachend. En zo zit ik tegen de muur van het huisje, te wachten tot de zon tevoorschijn komt.

En wanneer dat gebeurt lijkt het haast magie. De zon breekt door een paar wolken. De hele vallei krijgt intense kleuren. Het gele gras licht op door de zon. Als gouden lokken op de bergrug.

Zonsopkomst-vallei-Iezer-Papusa-bergen
Thermometer-koude-ochtend

We beginnen alweer vroeg met wandelen. We willen de zonsopkomst vanaf een nóg hoger punt zien, dus we klimmen nog eens een meter of 200. Het uitzicht vanaf hier op de refugiul, het bergmeer en de vallei is adembenemend. Ik ben er even stil van.
“Mooi hè?” En dat is nog maar zacht uitgedrukt.

Bergmeer-bij-refugiul
Wandelpad-tijdens-zonsopkomst
Uitzicht-vanaf-top-Iezer-Papusa
Dan-met-bergmeer-op-achtergrond
Sign-wandelpad-Iezer-Papusa
Refugiul-bergmeer-van-bovenaf
Uitzicht-omgeving-Iezer-Papusa

Ongerept & geen mensen

De wandeling terug naar de cabana is voor een groot deel vrij relaxed. Het uitzicht op de omringende bergen gaat niet vervelen. We stoppen bij een huisje.
“Dit soort gebouwen worden vaak gebruikt door de herders als ze een tijdje in hetzelfde gebied blijven. Het is niet goed geïsoleerd, maar het is beter dan niets.” We eten iets en maken dan de daling door de bossen. In 2 dagen tijd zijn we slechts 2 herders tegengekomen. Een half uur voordat we de cabana bereiken begroeten we 2 andere wandelaars.

Uitzicht-over-bergen-Iezer-Papusa
Dan-naar-beneden-wandelen
Schuilplaats-schapen-Iezer-Papusa

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van dalen; ik vind het klimmen een stuk fijner. Ik ben ooit gevallen tijdens het schaatsen, waardoor ik een scheur in mijn meniscus heb. Tijdens het dalen heb ik daardoor snel last van mijn knie. Dalen in Roemenië is daardoor een hel. Er zijn geen normale wandelpaden, maar je klimt regelmatig via boomstammen, rotsen en wortels naar beneden. Not my cup of tea. Al is de lunch in de cabana (polenta, frietjes, brood en lekker veel knoflooksaus) daarna wel EXTRA lekker.

Jessica-uitzicht-bergen
Fotocredits Dan van Outdoor Activities in Romania
Paddenstoel-tegen-boom-Iezer-Papusa

Travel movie: hiken in Roemenië – de bergen van Iezer Păpușa

Ben je enthousiast geworden om te gaan hiken in de bergen van Roemenië? Misschien heb je het verhaal over mijn bijna-doodervaring in de bergen al gelezen en weet je dat het niet slim is om alleen door de bergen te trekken. Ik kan je Dan van Outdoor Activities in Romania zeker aanbevelen. Hij is grappig, neemt je veilig mee op pad en laat je ook de minder bekende plekken in Roemenië zien. Vragen? Stel ze gerust hieronder of via een mailtje!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Outdoor Activities in Romania. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier. [:]

[:en]It’s 5.30 in the morning and it’s pitch dark in the streets of Bucharest. But we have to leave this early: in an hour there will be already huge traffic jams in this Romanian capital. Besides that it’s a 3-hour drive to the mountains that we’re gonna explore. So it’s necessary that we leave in the early morning.

The upcoming days I am exploring beautiful nature parks in Romania with Dan, the owner of Outdoor Activities in Romania. We start with a 2-day hike in the mountains of Iezer Păpușa. Months ago we meet each other online and we both loved the idea of hiking together and promoting hiking in Romania. Also: Dan is a big photography lover, so that makes it so much easier and more fun to explore together.
“Ready to go into the mountains?”, Dan asks. I believe so. Although I maybe need some coffee to stay awake during the drive. “We will stop soon at a gas station for coffee. Is that alright?” As if he can read my mind. Amazing.

Beforehand I tried to find some information about the mountains of Iezer Păpușa. There were a couple of hits on Google. Mainly in Romanian language. There was 1 travel story in English and some tour companies give some basic information about this place. But besides that – and seeing some amazing pictures – I am clueless and I have no idea what to expect.

Also read: monks and mighty mountains in Buila-Vânturarita, Romania

Wandelborden-Iezer-Papusa
Dan-bossen-Iezer-Papusa

Cabanas and refugiuls: sleeping in the mountains of Romania

The first 2 hours driving I don’t see ANY mountain, but once we are near Câmpulung we’re surrounded by them. What a lovely view. We park the car at Cabana Voina. In Romania there are 2 ways to sleep in the mountains. The cabanas are the mountain huts where you’ll find a restaurant and some (basic) beds. The food is most of the times delicious and cheap.

But tonight we will sleep in Refugiul Iezer. Refugiuls are refuges in the mountains. They are mainly build for the mountain rescue team, but hikers sleep in it as well. These shelters don’t have toilets or electricity (sometimes there are solar panels for the lights). So you’re really going back to basic. You can only sleep here if you bring your own sleeping stuff. So be prepared to carry a lot with you. These refuges are in the middle of nowhere, so you have to put some effort in getting there. But that’s totally worth it!

Weide-Iezer-Papusa-bergen
Dan-weide-Iezer-Papusa

Hiking in the mountains of Iezer Păpușa

Beforehand Dan had asked me how fit I am, if I have any hiking skills and what other hikes I made in the past. It maybe sounds a bit like an interrogation, but it’s really important Dan knows if someone is really up for it and physically able to do it. There are all kinds of trails in Romania, both for newbies and more advanced hikers. So he can check which hike suits you best.

During the first day in the mountains of Iezer Păpușa we will climb for about 1200 meters. Along the first hour I already start to sweat, puff and gasp. But it’s quite alright. We’re still in the forest and there is a lot of shade. Dan seems like a robot. I don’t see ANY drop of sweat and he doesn’t need to catch his breath. He is even singing and humming most of the time. I thought I was a fit person, but next to Dan I look like a 60-year-old lady with a broken hip, trying to climb a mountain. Luckily Dan is great at reading people. He knows exactly when to stop to catch my breath or take some amazing pictures.

Dan-wandelen-bossen-Iezer-Papusa
Dan-wandelen-weide-Iezer-Papusa
Uitzicht-over-bergen-Iezer-Papusa
Wei-Iezer-Papusa-closeup

After an hour of hiking in the forest we leave the trees behind us and we stand in a sea of yellow grass: the meadow. The sun shines and warms our faces. It’s a beautiful day. Literally every 5 minutes I want to stop to take pictures. And more pictures. And some more. I constantly repeat myself. “Wow, look at this!” and “Do you see those mountains? Amazing!” Probably Dan is laughing the whole time. He has seen these mountains already many times. Still he seems impressed by the views and the beautiful landscapes. I don’t think you can ever get bored by this.

Bergen-Roemenië-Iezer-Papusa
Weide-Iezer-bergen
Weide-tijdens-wandeling-Iezer-Papusa

Sheep shit and angry shepherd dogs

Climbing at the meadow is a bit harder, because of the bright sunshine. Along the way I see some turds. And then some more. “Are these from rabbits or mountain goats? It’s not from bears right”, I ask Dan. He laughs.
“No, it’s sheep shit. There are many shepherds with their sheep in the mountain. Although I have never seen them in this area.”
If the sheep can climb this road, for sure I can as well. It becomes a nice mantra for the moments the climbing is hard. If those sheep can do it, I will absolutely be able to do it as well.

Bergen-refugiul-Iezer
Rotsen-groen-wit-Iezer-Papusa
Wandelroute-Iezer-Papusa-bergen
Dan-met-camera-in-bergen

The higher we go, the more mountain tops we see. Bucegi. Piatra Craiului. And at some point we see our final destination for today: the refugiul. Little yellow balls are moving around the refuge slowly. Are those things plants? I put my hand above my eyes and check again. No, it’s not some moving plants. There are sheep around the building!
“I have never seen sheep in this part of the mountains before”, Dan says in an enthusiastic way. We move towards them. Just a couple of hills and then we will be there.

Bergen-in-de-herfst-Roemenië
Refugiul-Iezer-met-schapen
Dan-schapen-bergen-refugiul

And before we realize it we are surrounded by 9 barking dogs. They make a circle around us. I freeze. What the hell should we do? Stand still? Should I look them in the eyes? Look away? I’m happy Dan looks like he knows what he’s doing. “Stand still and don’t make any sudden movements.” He yells at the shepherd in the valley. The shepherd doesn’t really look like he’s impressed by this situation. He yells something back at Dan.
“What did he say?”, I ask.
“He says the dogs don’t bite.” I look at the big, furry black dog in front of me. For sure this dog looks huggable, if you don’t look at his angry, intense eyes. The dogs bark and growl and the situation for sure doesn’t get any better. After a couple of minutes – although it feels like an eternity – the shepherd walks towards us. He walks towards the hill and takes all the dogs with him. They move on. Fucking finally.

Herder-met-hond-schapen-op-heuvel
Vallei-Iezer-Papusa-vanaf-refugiul
Refugiul-Iezer-schuilplaats

Breathtaking sunrise

We climbed 1200 meters. Iezer Refugiul is located on 2135 meters above sea level. That’s pretty awesome, right? The refuge looks better than I imagined. There are 2 rooms, there are a couple of lights that work because of the solar panel and there is a tiny kitchen. But if you wanna use that you have to bring some wood.

2135-meter-hoogte-refugiul
Uitzicht-refugiul-over-vallei

After the sun sets we fill our water bottles in a nearby stream. And then it’s time to put on some layers, because it’s gonna be COLD. The wind is moving around the refuge like a storm. Dan has been so nice to bring me vegetarian pâté. We eat some fruit, nuts, bread and chocolate before we crawl up in our sleeping bags and fall asleep.

Iezer-refugiul-van-binnen
Dan-water-vullen-bergbeek
Zonsondergang-vanaf-refugiul
Zonsondergang-refugiul-Iezer

The next morning Dan wakes me up.
 “You still wanna see the sunrise. It’s about to be light soon.” Quickly I grab my camera and tripod to go outside. And within a couple of seconds I’m inside again.
“What’s up?”, Dan asks.
“It’s still pretty cold, I will stay in my sleeping bag outside while we’re waiting”, I answer. And just like that I’m waiting to see the sun rise over the valley.

And when it happens it’s almost like magic. The sun breaks through some clouds. The colors of the valley looks way more intense than at daytime. Like someone’s changing the saturation of the view. The yellow grass looks like golden hair on the mountain ridge, moving around in an elegant way.

Zonsopkomst-vallei-Iezer-Papusa-bergen
Thermometer-koude-ochtend

We start to move again early. We wanna see the sunrise from a higher point, so we climb another 200 meters. This viewpoint is even more breathtaking. We see the refugiul, the glacial lake and the rest of the valley. I don’t even know what to say.
“Amazing, right?” But that doesn’t even come close to the description of this view.

Bergmeer-bij-refugiul
Wandelpad-tijdens-zonsopkomst
Refugiul-bergmeer-van-bovenaf
Uitzicht-vanaf-top-Iezer-Papusa
Sign-wandelpad-Iezer-Papusa
Dan-met-bergmeer-op-achtergrond
Uitzicht-omgeving-Iezer-Papusa

The hike back to the cabana is pretty easy. The view over the mountains will not bore me. After a while we stop at a small house.
“These buildings are used by the shepherds when they have to stay in one area for a while. It’s not well isolated, but it’s better than nothing.” We eat something and after that it’s time to go back into the forest again.

Uitzicht-over-bergen-Iezer-Papusa
Dan-naar-beneden-wandelen
Schuilplaats-schapen-Iezer-Papusa

I hate descending during hikes. I don’t mind climbing, but during descending more accidents can happen. Besides that I fell as a kid during ice skating, so I my knee hurts quite easily (stupid meniscus). Descending in the mountains in Romania is even more hell. There are no normal trails, but you climb down via fallen trees, rocks and roots. Not my cup of tea. Although the lunch in the cabana (polenta, fries, bread and a lot of garlic sauce) does taste EVEN BETTER after that last part of the trail.

Jessica-uitzicht-bergen
Photocredits Dan – Outdoor Activities in Romania
Paddenstoel-tegen-boom-Iezer-Papusa

Travel movie: hiking in Romania – mountains of Iezer Păpușa

Do you love to hike in the mountains of Romania as well? I would highly recommend to go with a tour guide, especially if you’re a solo traveller. I went into the mountains of Piatra Craiului by myself and I had an accident and a near death experience. Dan from Outdoor Activities in Romania is funny, safety is his highest priority and he will show you some amazing, off the beaten track places in Romania. Any questions? Just let me know in the comments or by email!

This article is written in collaboration with Outdoor Activities in Romania. More information about collaborations you’ll find here.[:]

Reacties via Facebook account

comments