Rivier-van-Beaufort-naar-Mullerthal-wandelen

Mullerthal Trail route 3: mijn ervaring, tips en info

Zoek je een prachtige plek om te wandelen, niet te ver van huis? Dan moet je in de Mullerthal regio in Luxemburg zijn! Deze regio wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. De natuur is hier prachtig en tijdens de wandelingen kom je diverse landschappen tegen. Akkers, bossen, bijzondere rotsformaties, grotten, rivieren en zelfs kastelen.. In deze regio loopt ook de meerdaagse wandelroute genaam de Mullerthal Trail. Deze is opgedeeld in 3 wandelingen die allemaal zo’n 38 kilometer lang zijn. In deze blog deel ik alles over Mullerthal Trail route 3!

Lees ook: 11x de mooiste plekken in Luxemburg (het land)

Gele-bloemen-langs-wandelpad-Mullerthal-Trail
Uitzicht-op-kasteelruines-Larochette-vanaf-uitzichtpunt
Groene-natuur-met-rivier-op-Mullerthal-route-3

Mullerthal Trail route 3: mijn ervaring

Het is de eerste keer in Luxemburg dat de zonnestralen me wakker maken. Ik werd de afgelopen ochtenden altijd wakker van de regen op de tent. Het is nog vroeg, maar die eerste zonnestralen op m’n gezicht voelen zalig. Nadat ik me heb opgefrist neem ik de gasbrander en het ontbijt mee naar de picknicktafels naast de receptie. De kippen scharrelen al lekker rond. De ganzen waggelen ietwat ongemakkelijk via een paar rotsen het riviertje in. Het is rustgevend om het tafereel te bekijken.

Vandaag beginnen we aan de laatste route van de Mullerthal Trail: route 3. Een route die voornamelijk bekend is vanwege de kasteelruïnes in Larochette en Beaufort. We starten de wandeling weer met een mooi uitzicht over de sprookjesachtige Schiessentümpel waterval. Door het goede weer zijn er een paar mensen al bezig met een ochtendwandeling, maar na de waterval blijft het rustig. Net nadat ik wil zeggen dat de route wat eentonig is komen we bij een prachtige bron met een kleine waterval. Via een vlonderpad lopen we gemakkelijk door, in plaats van door de hoge struiken en brandnetels te moeten wandelen.

Bron-met-helder-water-en-reflectie-bomen-Mullerthal-Trail
Bron-met-miniwaterval-Mullerthal-Trail-route-3
Vlonderpad-Mullerthal-Trail-route-3

Toegegeven: dit is niet mijn favoriete dag van de Mullerthal Trail. We komen regelmatig door een gebied waar bomen zijn gekapt. Ook de wielrenners en mountainbikers zorgen ervoor dat het minder relaxed is. Wanneer we Blumenthal bereiken besluiten we dat het tijd is voor een lunch.
“Hebben jullie toevallig een andere wielrenner gezien?” vraagt een voorbijganger op z’n fiets. De man moet iets specifieker zijn: we hebben er vandaag heel wat gezien. Tijdens onze lunch zien we hem nog een paar keer voorbijfietsen – maar iedere keer in z’n eentje.

Na de lunch is het tijd voor het stuk langs de akkers. Mijn wandelgenootje en ik merken dat we allebei op een meditatieve manier doorstappen. Onderweg is er niet héél veel te zien, dus we zijn beide in gedachten verzonken. De afgelopen 4 dagen hebben we al zo veel bijgepraat dat het ook wel lekker is om in mijn eigen gedachten te duiken.

We rusten uit in de schaduw bij een klein kapelletje onderweg en lopen vervolgens door tot Larochette. Vanaf het uitzichtpunt ziet het dorp er lieflijk uit. Tijd om naar de camping op de andere heuvel te klimmen.

Blauwe-en-rode-akkerbloemen-langs-wandelroute-Mullerthal
Blauwe-bloemen-langs-akkers-Mullerthal-Trail
Wandelaar-met-rugzak-Mullerthal-Trail-route-3
Uitzicht-vanaf-wandelpad-over-Larochette

Dag 2 van Mullerthal Trail 3

Eenmaal aangekomen bij Camping Birkelt – de enige camping in de wijde omgeving – balen we een beetje. In tijden heb ik niet zó veel kinderen en mensen op een camping bij elkaar gezien. Dit is absoluut geen camping voor wandelaars, maar eerder voor gezinnen met jonge kinderen. We worden ook vreemd aangekeken door voorbijgangers als we vertellen dat we “maar” 1 nacht blijven en dat we het prima om in zo’n “minuscuul tentje” te slapen. Veel heeft een tevreden wandelaar niet nodig.

We besluiten vroeg te vertrekken van de koter-camping en zien de eerste zonnestralen zelfs door de bomen. We wandelen langs de akkers waar de koeien van hun ontbijt genieten. Ze staren ons nieuwsgierig aan. Via smalle paadjes waar ik flink om me heen moet slaan om de insecten te verjagen. Ietwat chagrijnig sla ik m’n armen om me heen als propellers.

Maar heel lang kan ik niet geïrriteerd blijven. We komen al snel bij de prachtige kasteelruïnes van Beaufort. En vanaf hier wordt de route alleen maar mooier. We wandelen langs een riviertje. Hier en daar springen kinderen in het water voor verkoeling. Het is bijzonder om te zien hoe water altijd zijn weg vindt. Als het niet linksom kan, dan wel rechtsom of eronderdoor. Wat een flexibiliteit, daar zouden veel mensen nog iets van kunnen leren. Voor we het in de gaten hebben staan we alweer op de parkeerplaats in Mullerthal: de wandeling van 6 dagen zit erop!

Larochette-van-bovenaf-tijdens-zonsopkomst-Mullerthal-Trail
Zon-schijnt-door-bomen-met-zonsopkomst-Larochette-bos
Koeien-op-akkers-bij-Larochette-Mullerthal-Trail-route-3
Meertje-met-bomen-eromheen-bij-Beaufort-Mullerthal-regio
Uitzicht-op-Kastelen-van-Beaufort-Luxemburg
Kasteelruines-van-Beaufort-toren-tijdens-Mullerthal-Trail-route-3
Wandelen-langs-rivier-Mullerthal-Trail-route-3
Jessica-steekt-rivier-over-via-stenen-Mullerthal-Trail
Varen-met-groene-rotsen-en-rivier-op-achtergrond

Praktische informatie Mullerthal Trail route 3

De Mullerthal Trail bestaat uit 3 routes. Iedere route is 37-38 kilometer en loopt in een lus. Waar je begint eindig je dus ook weer. De Mullerthal Trail is in totaal 112 kilometer lang. Mullerthal Trail route 3 bestaat grotendeels uit onverharde paden, al moet je op sommige plekken wel een stuk over asfalt lopen. Dit geldt voornamelijk in de dorpen die je tegenkomt en bij de akkers waar je langs loopt. Ik schat dat er zo’n 15% verharde wegen zijn tijdens deze wandelroute.

Mullerthal Trail route 3 is 37 kilometer lang en de meest westelijke route. De route begint meestal in Mullerthal, al kun je ook prima in Beaufort of Larochette starten. Route 3 heeft bovendien extra routes (A, B, en D).

Wandelkaart-met-Mullerthal-Trail-routes

Ik liep de route vanaf Mullerthal met de klok mee. Je komt dan langs/door de volgende plekken:

  • Schiessentümpel waterval. De wandeling begint al gelijk goed met een van de mooiste watervallen van het land. Zorg dat je hier vroeg bent, zodat je de drukte kunt vermijden.
  • Kallektuff bron. Nog een mooie waterval/bron die je tijdens route 3 tegenkomt na een paar kilometer.
  • Larochette. Leuk Middeleeuws dorp met de kasteelruïnes die erbovenuit torenen.
  • Kastelen van Beaufort. Beaufort heeft ongetwijfeld het mooiste kasteel dat je tegenkomt tijdens de Mullerthal Trail.

Hier kun je de topografische kaart én de hoogteverschillen tijdens Mullerthal Trail route 3 bekijken. Daarnaast had ik de app AllTrails op mijn telefoon staan, waar ik de Mullerthal Trail op kon bekijken. Handig als je af en toe met GPS wilt wandelen. Een alternatief voor AllTrails is de app Mapy.cz. De kaarten zijn erg accuraat en kun je van tevoren downloaden zodat je ze offline kunt gebruiken.

Bron-met-waterval-en-helder-water-bij-Mullerthal
Uitzicht-op-kasteelruines-Larochette-vanaf-uitzichtpunt
Kastelen-van-Beaufort-door-bomen-Luxemburg

Overnachten tijdens Mullerthal Trail 3

Route 3 is gemakkelijk te verdelen in 2 gelijke etappes, waarbij je in Mullerthal en in Larochette overnacht.

In Mullerthal vind je voor een toeristische plek als deze verrassend weinig. Wil je kamperen? Dan zit je goed bij Camping Cascade. De camping heeft ruime plaatsen en ligt aan de rivier. Op een paar honderd meter lopen vind je de bekende Schiessentümpel waterval. Het sanitair is schoon en de eigenaren zijn vriendelijk. Ze spreken overigens ook Nederlands , dus dat is fijn als je met kinderen wandelt. Ook leuk: er lopen kippen en ganzen rond! Houd er wel rekening mee dat je contant geld meeneemt. Pinnen kan vanaf €10 euro, dus als je een ijsje wilt halen kun je die beter met contant geld afrekenen. Let op: deze camping is in 2023 tijdelijk gesloten.

Prijzen Camping Cascade in Mullerthal (juli 2020)

Volwassene: €6 euro per persoon per nacht
Tentplaats: €5 euro per nacht
Stroom: €2,50 euro per nacht
Douchen: €0,50 eurocent

Wil je niet kamperen in Mullerthal? Dan zou ik je aanraden om te overnachten bij Hotel-Restaurant Le Cigalon. Het is wat aan de prijzige kant, maar het alternatief – Mullerthal Cascades – is een vervallen gebouw waar je liever niet verblijft.

Camping-Cascade-Mullerthal-stacaravans
Eenden-badderen-in-rivier-bij-Camping-Cascade-Mullerthal

Larochette heeft een paar opties wat betreft accommodaties. Als je wilt kamperen is de keuze erg beperkt. Wij stonden op Camping Birkelt (van Birkelt Village). Een prima camping, maar het is meer een familiecamping met héél veel jonge kinderen dan een rustige camping voor wandelaars. Ik snap dat je ’s avonds niet op het entertainmentteam zit te wachten na een lange wandeltocht. Er is wel een zwembad (binnen en buiten), dus dat maakt veel goed. Daarnaast kun je hier ook overnachten zonder zelf kampeerspullen mee te nemen (glamping).

Prijzen Camping Birkelt (juli 2020)

Volwassene: €20 euro per persoon per nacht (inclusief tentplaats)
Milieubelasting: €0,85 eurocent per persoon per nacht

Wil je niet kamperen? Dan kun je in Larochette ook in een accommodatie overnachten. Voor solowandelaars en budgetreizigers is Youth Hostel Larochette een prima optie.

Wildkamperen is niet toegestaan in Luxemburg. Wel kun je bij boeren toestemming vragen om op hun land te overnachten. 4,5 kilometer na Larochette kom je bijvoorbeeld langs een boerderij met een mooi stuk grond waar je zou kunnen staan.

De auto parkeren voor Mullerthal Trail route 3

De meeste wandelaars komen met de auto naar de Mullerthal regio. Er zijn meerdere parkeerplaatsen waar je de auto kunt zetten. Dit zijn een paar opties voor route 3:

  • In Mullerthal heb je een paar plekken waar je kunt parkeren. Tegenover Hotel-Restaurant Le Cigalon vind je een paar parkeerplaatsen en ook naast Hotel Mullerthal Cascades zijn gratis parkeerplatsen. Nog niets gevonden? Dan kun je in de straat Rue des Moulins parkeren.
  • Een paar honderd meter na de Schiessentümpel waterval kom je ook een parkeerplaats tegen: de Schiessentümpel Parking. Deze is handig voor route 3. Je kunt hier ook parkeren als je route 2 gaat wandelen, maar dan moet je wel een stukje teruglopen.
  • Bij Birkelt Village in Larochette kunnen gasten ook gratis parkeren.
  • En tegenover de Kastelen van Beaufort vind je een gratis parkeerplaats. Als hier geen plek is kun je de auto ook langs de straat zetten, maar dit is natuurlijk minder prettig.
Bomen-naar-elkaar-gegroeid-wandelpad-Mullerthal-Trail

Restaurants en supermarkten tijdens Mullerthal Trail 3

Onderweg kom je weinig restaurants tegen op route 3. Bij bushalte Heffingen – Soup, ten zuiden van Larochette, zit een restaurant genaamd Hostellerie de la Vallee. Maar toen wij erlangs liepen zag het er verdacht stil uit, dus ik weet niet of je hier nog terecht kunt voor eten. In Larochette zitten wel genoeg restaurants waar je iets kunt eten en drinken. Ook bij Birkelt Village vind je een paar snackbars en een restaurant.

In Mullerthal vind je geen supermarkt. In Larochette zit in het noorden van het dorp wel een Delhaize Proxy. Deze supermarkt ligt niet aan de Mullerthal Trail, dus je moet er een stukje voor omlopen. Ook in Rue de Mersch in Larochette zit een kleine supermarkt & groentewinkel, naast Caves du Portugal. Zorg dat je genoeg snacks, eten en water meeneemt tijdens de wandeling. Onderweg heb ik ook weinig drinkfonteinen en waterpunten gezien, dus zorg ervoor dat je de waterflessen van tevoren bijvult.

Paarse-bloemen-met-gele-stamper-Mullerthal-Trail

Lees ook: Mullerthal Trail route 1 – mijn ervaring, tips en info

Lees ook: Mullerthal Trail route 2 – mijn ervaring, tips en info

Dit was alles wat ik met je wil en kan delen over Mullerthal Trail route 3. Heb jij nog meer tips voor deze wandelroute of wil je nog iets weten? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *