Roadtrip-Europa

Inspiratie voor roadtrips in Europa voor 2 weken (vanuit Nederland)

Geen zin om de trein te pakken of het vliegtuig in te stappen? Gelukkig kun je vanuit Nederland ook de auto of camper pakken en mooie bestemmingen bezoeken! In deze blog deel ik inspiratie voor 3 roadtrips in Europa voor 2 weken vanuit Nederland. Voor het gemak start ik alle roadtrips in Utrecht, maar je kunt natuurlijk gewoon vanaf jouw thuisadres op pad gaan.

Roadtrips Europa voor 2 weken vanuit Nederland

1. Roadtrip Duitsland

Route: Utrecht – Hamburg – Lübeck (extra) – Schwerin – Berlijn – Potsdam – Dresden – Bamberg – Rothenburg ob der Tauber – Kasteel Neuschwanstein – Schrecksee (extra) – Heidelberg – Koblenz – Kasteel Drachenburg – Utrecht

Je kunt bepaalde bestemmingen overslaan. Bijvoorbeeld door van Utrecht diret naar Berlijn te rijden of het zuiden (Kasteel Neuschwanstein en Schrecksee) over te slaan. Wil je al deze plekken bezoeken en op je gemak reizen? Dan zou ik 3 weken voor deze roadtrip Duitsland aanhouden.

Totale afstand: +- 2700 kilometer

1.1 Utrecht – Hamburg (450 kilometer)

Je start de Duitsland roadtrip met als eerste stop Hamburg, in het noorden van Duitsland. Tijdens een roadtrip door Duitsland is het fijn dat je bijna nergens op de snelheid hoeft te letten. De meeste snelwegen hebben namelijk geen maximum snelheid. Je mag dus zo hard rijden als je zelf wilt! Je kunt onderweg eventueel in Osnabrück of Bremen stoppen. Na 4,5 – 5 uur rijden arriveer je in Hamburg. In principe kun je 2 dagen in Hamburg blijven, maar in 1 volle dag heb je de stad wel gezien. Een aanrader is Dialogue House, een museum waar je ervaart hoe het is om blind te zijn. Bijzonder!

Hamburg-Duitsland

1.2 EXTRA OPTIE: Hamburg – Lübeck (65 kilometer)

Op een uurtje rijden van Hamburg ligt de Hanzestad Lübeck. Vroeger was dit een van de machtigste steden in Duitsland. Nu is het vooral een fotogenieke stad waar je lekker kunt rondwandelen. Wist je dat de hofjes van Lübeck bijvoorbeeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan? Of dat marsepein in Lübeck is uitgevonden? Ook de pakhuizen – de Salzspeicher – zorgen voor mooie plaatjes. Lübeck wordt vaak als daguitstap vanuit Hamburg bezocht, maar tijdens jouw roadtrip Duitsland kun je hier natuurlijk ook overnachten

1.3 Lübeck – Schwerin (70 kilometer) / Hamburg – Schwerin (110 kilometer)

Je kunt Lübeck eventueel overslaan en direct van Hamburg naar Schwerin rijden, afhankelijk van de tijd die je hebt. Van Lübeck naar Schwerin is het ongeveer 1 uur rijden, van Hamburg naar Schwerin 1,5 uur. Deze bestemming is vooral bekend dankzij het Kasteel van Schwerin. Dit kasteel wordt ook wel het Neuschwanstein van het Noorden genoemd. Het gebouw is prachtig en heeft een sprookjesachtige locatie aan een meer. Meer dan 2 – 3 uur heb je niet in Schwerin nodig. Het kasteel is ook van binnen te bewonderen en het is een fijne tussenstop richting… Berlijn!

Kasteel-Schwerin-Duitsland

1.4 Schwerin – Berlijn (210 kilometer)

De hoofdstad van het land mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een roadtrip in Duitsland. In Berlijn kun je je gemakkelijk weken vermaken, maar in een paar dagen kun je ook al veel zien.

Onbekende-bezienswaardigheden-Berlijn-Siegessäule-van-bovenaf

1.5 Berlijn – Potsdam (40 kilometer)

Potsdam is een prachtige stad, niet ver van Berlijn vandaan. Je deze stad als dagtrip bezoeken of onderweg van Berlijn naar Dresden. Potsdam kent veel parken, meren, paleizen en kastelen. Niet voor niets staat deze stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er is zelfs een Nederlandse wijk met typerende huisjes in Potsdam te vinden!

Potsdam-Duitsland-Park-Babelsberg-toren-Jessica

1.6 Potsdam – Dresden (202 kilometer)

Vanaf Potsdam is het zo’n 2 uur rijden naar Dresden, een stad vlak bij de grens met Tsjechië. Dresden wordt ook wel het Florence aan de Elbe genoemd, vanwege de vele mooie bouwwerken in de binnenstad. Natuurliefhebbers kunnen een dagje richting de Bastei brug in Sächsische Schweiz rijden om te wandelen. Je kunt de auto parkeren bij de brug, maar bijvoorbeeld ook in het dorpje Wehlen.

Dresden-Bastei

1.7 Dresden – Bamberg (280 kilometer)

Na 1 à 2 dagen in Dresden rijd je door richting Bamberg, in de deelstaat Beieren. Dit is ongeveer 3 uur rijden. Beieren is wat mij betreft een van de leukste gebieden in Duitsland vanwege de vele kastelen en de traditionele architectuur. Bamberg ligt in het noorden van deze deelstaat en is mooi, romantisch en fotogeniek. Vergeet niet je camera op te laden, want je zult hier heel wat mooie foto’s kunnen schieten!

1.8 Bamberg – Rothenburg ob der Tauber (95 / 135 kilometer)

Een van de meest fotogenieke dorpjes in Duitsland is ongetwijfeld Rothenburg ob der Tauber. In de Middeleeuwse binnenstad waan je je terug in de tijd. De gebouwen zijn kleurrijk en de straten leveren dankzij het hoogteverschil mooie plaatjes op. Dit is een van de dorpen aan de Romantische Strasse: een route door Beieren die je langs romantische dorpen en mooie landschappen leidt. Vanaf Bamberg kun je via B470 binnendoor rijden naar Rothenburg ob der Tauber: dit is 95 kilometer. Wil je liever via de snelweg A3 en A7? Dat is 135 kilometer. Over beide routes doe je zo’n anderhalf uur.

1.9 Rothenburg ob der Tauber – Kasteel Neuschwanstein (250 kilometer)

Vanaf Rothenburg ob der Tauber rijd je in 2,5 uur naar Kasteel Neuschwanstein. Je hoeft geen hele dag in Rothenburg ob der Tauber door te brengen, maar het is wel een mooie plek om de benen uit te strekken. Dit is misschien wel het meest sprookjesachtige kasteel dat je ooit gaat zien. Houd er rekening mee dat het hier in de zomermaanden ONWIJS DRUK kan zijn. Wil je het kasteel ook van binnen zien? Vergeet dan niet om jouw ticket van tevoren te reserveren. Een ticket is alleen voor een specifiek tijdslot geldig, dus het vergt een beetje planning in de drukke periodes.

Schloss-Neuschwanstein

1.10 EXTRA OPTIE: Kasteel Neuschwanstein – Schrecksee (65 kilometer)

Je bent nu helemaal in het zuiden van Duitsland, tegen de grens met Oostenrijk. Je hebt hier veel prachtige natuurgebieden. Als natuurliefhebber kun je je hier weken vermaken, maar ik licht één plek uit: Schrecksee. Vanaf Kasteel Neuschwanstein rijd je hier in ongeveer 1 uur naartoe. Dit bergmeer ligt op zo’n 1810 meter hoogte en is te bereiken via een wandeling vanaf Hinterstein (bij Bad Hindelang). De wandeling is 8 kilometer enkele weg, maar je klimt wel 1000 meter omhoog. Maar je krijgt dus wel een prachtig uitzicht over dat bergmeer ervoor terug! In het midden van het meer zie je een klein eiland, hoe schattig is dat?

1.11 Schrecksee of Kasteel Neuschwanstein naar Heidelberg (330 kilometer) / Rothenburg ob der Tauber naar Heidelberg (165 kilometer)

Wil je Kasteel Neuschwanstein en het zuiden van Duitsland overslaan? Dan kun je vanaf Rothenburg ob der Tauber doorrijden naar Heidelberg. Binnen 2 uur sta je in het centrum van dit pittoreske stadje. Vanaf Kasteel Neuschwanstein en Schlecksee is het wel een eindje rijden: meer dan 3 uur. Heidelberg heeft alles wat een plek romantisch maakt. Een kasteel op een heuvel vanwaar je over de stad uit kijkt. Een rivier die de stad in tweeën splitst en waar je romantische wandelingen aan de oever kunt maken. Fotogenieke straatjes waar het geen straf is om te verdwalen. En ook de groene heuvels in de omgeving zijn helemaal niet verkeerd voor een wandeling.

Bloemen-tijdens-roadtrip-Duitsland-Europa

1.12 Heidelberg naar Koblenz (170 kilometer)

Een van de laatste stops van deze roadtrip Duitsland is Koblenz. Na ongeveer 1 uur rijden kom je uit bij de Rijn en rijd je nog eens 1 uur via deze prachtige A9-weg. Je passeert meerdere kastelen. De regio van Koblenz is een perfecte plek om wijn te drinken en verschillende kastelen en forten te bezoeken. Denk aan Burg Eltz, Thurant, Marksburg, Katz en Rheinstein. Ik ben meerdere keren in Koblenz geweest en eerlijk gezegd vind ik de stad niet heel bijzonder. Maar de omgeving is geweldig! Een andere populaire uitvalsbasis in dit gebied is Cochem aan de Moezel.

Lees ook: weekendje Cochem – tips voor 2 dagen in dit Moezel-stadje

Roadtrip-Europa-Duitsland-Jessica-met-gigantische-wijnfles

1.13 Koblenz naar Utrecht, via Kasteel Drachenburg (340 kilometer)

En dan is het alweer tijd om naar huis te gaan! Deze roadtrip in Duitsland heeft je langs prachtige plekken gebracht. Onderweg naar huis stop je na 1 uur rijden nog bij één bijzondere plek: Kasteel Drachenburg in Königswinter, in de buurt van Keulen. Dit sprookjesachtige kasteel ligt tientallen meters boven het Rijndal. Wat is het toch met Duitsland en bijzondere plekken voor kastelen? Vanaf Königswinter is het nog ongeveer 280 kilometer naar Utrecht. Je kunt de grens oversteken bij Venlo, Nijmegen of bij Arnhem.

2. Roadtrip Polen

Route: Utrecht – Poznan – Gdansk (extra) – Warschau – Krakau – Zakopane & Tatra – Oświęcim – Wroclaw – Utrecht

Totale afstand: +- 3270 kilometer

2.1 Utrecht naar Poznan (870 kilometer)

Als je vanaf Nederland vertrekt is het de eerste dag een beetje afzien. Je kunt onderweg stoppen in Duitsland, maar ook in één keer doorrijden. Het is in totaal ongeveer 8,5 uur rijden. Je kunt deze roadtrip in Polen ook maken door een auto in Poznan te huren en weer in te leveren in Poznan of Wroclaw (eindpunt). Dan ben je niet 2 volle dagen kwijt aan autorijden. Poznan is een erg leuke, maar vrij kleine stad. In 1 dag kun je het mooie, maar kleine Poznan wel ontdekt hebben. Leer hoe ze croissants maken in het Rogalowe Croissant Museum, ontdek het verhaal van de geiten in de klokkentoren van het stadhuis en bewonder de kleurrijke gevels op het stadsplein.

Stedentrip-Poznan-Polen

2.2 EXTRA OPTIE: Poznan naar Gdansk (310 kilometer)

Gdansk ligt in het noorden van Polen, dus een beetje van de route ligt het wel. Maar als je jouw roadtrip Polen met wat dagen aan zee wilt combineren is dit een leuke mogelijkheid. Je kunt je gemakkelijk een dag of 2-3 vermaken in Gdansk. De stad is compact, maar er zijn leuke plekken in de omgeving die je kunt bezoeken. Zoals het schiereiland Hel, de zandstranden van Sopot en het kasteel in Malbork. Het is niet mogelijk om jouw auto over de grens naar het Russische Kaliningrad te brengen, maar je kunt wel een dagtrip per bus of trein van Gdansk naar Kaliningrad maken.

2.3 Gdansk naar Warschau (340 kilometer) / Poznan naar Warschau (315 kilometer)

Je kunt Gdansk eventueel overslaan en van Poznan direct naar Warschau rijden. Warschau is de hoofdstad van Polen. Warschau is een beetje zoals een feniks. De stad is tijdens meerdere oorlogen verwoest, maar iedere keer herrijst de stad weer uit het as. Ik zou 2 dagen in Warschau blijven. Hier leer je meer over de Poolse geschiedenis, maar kun je ook ontspannen met wodka en bankjes waar pianomuziek van Chopin uit komt.

2.4 Warschau naar Krakau (300 kilometer)

Dit is weer een flinke rit van 3,5 uur. Je kunt eventueel halverwege stoppen in Kielce om de benen te strekken en wat te drinken. Krakau is een van de populairste steden in Polen. Jongeren komen hier vooral om goedkoop te drinken en te feesten. Andere reizigers komen hier om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog beter te begrijpen. Veel mensen maken vanuit Krakau een dagtrip naar het concentratiekamp Auschwitz II-Birkenau. Ik bewaar deze indrukwekkende plek even voor een later moment in de roadtrip Polen, omdat we tijdens deze reis ook nog naar Zakopane gaan. Maar je kunt de concentratiekampen ook bezoeken als dagtrip vanuit Krakau. Andere bezienswaardigheden in Krakau die de moeite waard zijn zijn het Wawel Kasteel, de fabriek van Oskar Schindler en de Lakenhallen. Ik zou 2 tot 3 dagen in Krakau blijven.

Wawel-in-Krakau-Roadtrip-Polen-Europa

2.5 Krakau naar Zakopane & Tatragebergte (110 kilometer)

Het is ongeveer 2 uur rijden van Krakau naar Zakopane. Natuurliefhebbers willen Zakopane niet overslaan. Dit bergdorp ligt namelijk in het Tatragebergte, op de grens met Slowakije en Polen. De bergen van Tatra bieden geweldige uitzichten, dus je kunt hier gemakkelijk een paar dagen blijven om te wandelen. Geen zin om te hiken? Er is ook een kabelbaan naar de top! In de winter is Zakopane een van de populairste wintersportgebieden in Polen.

2.6 Zakopane naar Oświęcim (135 kilometer)

De naam Oświęcim zegt je misschien niets. Dit is het dorp waar je het concentratiekamp Auschwitz II-Birkenau vindt. Het is niet te bevatten wat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De rails waar de mensen via veewagens arriveerden. De houten barakken waar de rillingen over je rug lopen als je hoort wat daar allemaal is gebeurd. De ruïnes van een gaskamer, waar ontelbaar veel mensen een gruwelijke dood tegemoet gingen. Je kunt het concentratiekamp alleen bezoeken met een gids. Deze hoef je zelf niet te regelen; dit wordt bij de aanschaf van je ticket geregeld.

Concentratiekamp-Auschwitz-II-roadtrip-Polen
Auschwitz-Oświęcim-Polen-roadtrip-Europa

2.7 Oświęcim naar Wroclaw (230 kilometer)

Vanaf Auschwitz is het zo’n 2,5 uur rijden naar de laatste stop van deze roadtrip Polen: Wroclaw. Wroclaw (je spreekt het uit als vroklav) is mijn favoriete stad in Polen. De stad is compact, maar er is veel te zien. Tijdens mijn bezoek aan de stad ging ik bijvoorbeeld achter de lantaarnaansteker aan. Dit is een eeuwenoud beroep dat slechts in een paar steden ter wereld nog wordt uitgevoerd, waaronder Wroclaw. Ook staan er honderden kabouterbeelden in de stad. Je komt ze op de meest gekke plekken tegen! Vanuit Wroclaw kun je bovendien een uitstap maken naar Zamek Ksiaz, oftewel Slot Fürstenstein. Dit is een prachtig kasteel in verschillende bouwstijlen. Ik zou 2 dagen in Wroclaw blijven.

Stedentrip-Wroclaw-Polen

2.8 Wroclaw naar Utrecht, via Dresden (975 kilometer)

En dan is het tijd om terug naar huis te gaan. Vanaf Wroclaw kun je de grens oversteken en richting het Duitse Dresden rijden. Heb je extra tijd? Dan zou ik zeker een paar dagen door de Duitse deelstaat Beieren rijden (zie roadtrip Duitsland).

Dresden-Bastei

3. Roadtrip Oostenrijk

Route: Utrecht – Salzburg – Hallstatt – Wenen – Kasteel Hochosterwitz – Millstatt – Heiligenblut – Krimml – Innsbruck – Utrecht

Totale afstand: +- 2900 kilomete

3.1 Utrecht – Salzburg (950 kilometer)

Oostenrijk is een heerlijke land voor een autorondreis. Het land is een favoriet bij natuurliefhebbers, maar door een paar steden aan de roadtrip Oostenrijk toe te voegen krijgt de reis wat meer variatie. We beginnen deze roadtrip in het leuke Salzburg. De stad is vrij compact, waardoor je alles binnen 1 dag wel gezien kunt hebben. De stad ligt wel op een paar heuvelen, dus voor die mooie uitzichten moet je wel even de beenspieren trainen. Fans van The Sound of Music zullen ongetwijfeld een paar filmplekken herkennen, zoals Stift Nonnberg.

Lees ook: de mooiste uitzichten in Salzburg

Uitkijkpunten-Salzburg

3.2 Salzburg – Hallstatt (75 kilometer)

Hallstatt is ongetwijfeld een van de meest fotogenieke plekken in Oostenrijk. Deze stad aan een meer ligt niet ver van Salzburg vandaan. Ik bezocht Hallstatt als een dagtrip vanuit Salzburg, maar tijdens een roadtrip Oostenrijk kun je dit als tussenstop gebruiken, op weg naar Wenen. Rondom het dorp heb je ook een paar leuke wandelopties, voor de liefhebbers.

Hallstatt-Oostenrijk

3.3 Hallstatt – Wenen (290 kilometer)

Dit is een wat langere rit, maar ik wil Wenen niet overslaan tijdens deze roadtrip in Oostenrijk. De hoofdstad is namelijk prachtig. De elegantie is te zien in de architectuur, de chique koffiezaken, de manier hoe mensen zich op straat voortbewegen. Vanuit Wenen kun je een paar leuke dagtrips maken, bijvoorbeeld naar de gigantische Abdij van Melk. Al is een boottrip over de Donau richting Bratislava in Slowakije ook een leuk idee, toch?

Lees ook: 22x wat te doen in Wenen: de leukste tips!

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Abdij-Melk-Oostenrijk

3.4 Wenen – Kasteel Hochosterwitz (290 kilometer)

We gaan verder naar het zuiden van Oostenrijk, richting Kasteel Hochosterwitz. Je kunt Wenen eventueel overslaan en vanaf Hallstatt direct richting dit kasteel rijden. Dit bijzondere kasteel staat bovenop de top van een heuvel en slingert elegant eromheen. Aan de voet van vind je het dorp Launsdorf. De auto kun je aan de voet van de heuvel parkeren.

3.5 Kasteel Hochosterwitz – Millstatt (100 kilometer)

Het is tijd om even tot rust te komen en dit kun je prima doen in Millstatt, een fijn dorp aan het meer Millstätter See. Dit is het diepste meer van Oostenrijk. En het is een fotogenieke plek, want het meer is kristalhelder! Vanaf Kasteel Hochosterwitz is het een dik uur rijden naar Millstatt. Dit is een prima plek om een mooi boottochtje te maken, te wandelen of te ontspannen in het badhuis van Millstatt. Dit dorp kent immers een eeuwenoude kuurcultuur.

3.6 Millstatt – Heiligenblut (90 kilometer)

Ook van Millstatt naar Heiligenblut is het een dik uur rijden. Heiligenblut is in de winter een paradijs voor wintersportliefhebbers. Maar ook de rest van het jaar is het hier goed vertoeven. Het dorp ligt aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner. Deze berg is bijna 3800 meter hoog. De top kan alleen beklommen worden door ervaren klimmers. Het dorp Heiligenblut is niet heel spectaculair: meer dan 1000 mensen wonen er niet en er zijn weinig bezienswaardigheden. Maar de locatie is fantastisch en in de omgeving kunnen natuur- en bergliefhebbers zich dagen vermaken.

Alpbachtal-Oostenrijk

3.7 Heiligenblut – Krimml (110 kilometer)

Heiligenblut ligt aan de Grossglockner Hochalpenstrasse, een van de mooiste autoroutes in Oostenrijk. In de winter is deze weg gesloten, maar in de zomer kun je van prachtige uitzichten genieten. Als je in de zomer van Heiligenblut naar Krimml rijdt kun je deze autoroute nemen. Check wel van tevoren even of de weg open is via deze website. Watervalliefhebbers opgelet: deze stop is voor jullie. Bij het dorp Krimml vind je een van de hoogste watervallen ter wereld. De waterval is opgedeeld in 3 delen. De totale valhoogte van deze watervallen is maar liefst 380 meter! Er zijn meerdere parkeerplaatsen bij de watervallen. Tip: parkeer als het kan niet bij P1, maar bij P4. Zo sta je dichter bij de watervallen geparkeerd. Het is iets meer dan een uurtje omhoog wandelen naar de bovenste waterval.

3.8 Krimml – Innsbruck (98 kilometer)

En vanaf Krimml rijden we naar de laatste stop tijdens deze roadtrip in Oostenrijk: Innsbruck. Ik ben meerdere keren in Innsbruck geweest en ik blijf nieuwe plekken ontdekken. Innsbruck is een geweldige uitvalsbasis om in de omgeving te wandelen. Je kunt natuurlijk in de stad overnachten, maar een leuke accommodatie in de zomer is Ferienparadies Natterer See. Deze camping ligt aan een meer waar je kunt zwemmen en heeft allerlei soorten accommodaties. Van kleine barrels voor 2 personen tot bungalowhuisjes voor grote families. Je bent zo in Innsbruck, maar verblijft wel lekker in de natuur.

Uitzicht-vanaf-toren-Innsbruck-op-stad-en-bergen

3.9 Innsbruck – Utrecht (900 kilometer)

Er zijn diverse manieren om vanaf Innsbruck terug naar Nederland te rijden. Je kunt een gedeelte van de roadtrip Duitsland pakken, vanaf Kasteel Neuschwanstein. Of misschien vind je het interessant om naar het westen te rijden en een stop te maken in Liechtenstein. Als je vanaf Innsbruck in één keer naar Nederland is dat zo’n 9 uur rijden.

Waar moet je allemaal op letten bij roadtrips in Europa?

1. Navigatiesysteem, wegenkaarten en offline kaarten

Het is altijd handig om iets bij te hebben om te navigeren. De meeste mensen zullen een navigatiesysteem meenemen als ze een roadtrip in Europa gaan maken. Heb jij geen navigatiesysteem? Geen probleem, de good old wegenkaart werkt ook prima. Bekijk welke snelwegen en steden jij moet aanhouden tijdens het rijden. Tot slot kun je ook gebruikmaken van offline kaarten. Zelf download ik kaarten van Google Maps als ik een roadtrip maak, maar Maps.Me is een prima alternatief. Nadeel is dat deze offline kaarten wel veel ruimte in beslag nemen op jouw telefoon.

2. Autoverzekering voor in het buitenland

Als jij met jouw auto of camper op pad gaat is het wel handig om te weten hoe je verzekerd bent in het buitenland. Bekijk voor vertrek even wat voor een autoverzekering jij hebt en welke schade er in het buitenland wordt gedekt. Wordt schade bijvoorbeeld binnen jouw WA-dekking vergoed? Krijg je een vervangende auto als je jouw auto meerdere dagen kwijt bent? Neem voor de zekerheid altijd jouw groene kaart en een schadeformulier mee.

3. (Internationaal) rijbewijs

Deze klinkt ZO voor de hand liggend, maar je zult niet de eerste zijn die z’n rijbewijs thuis laat liggen bij vertrek… Binnen Europa is een Nederlands rijbewijs voldoende. In sommige landen buiten de EU heb je wel een internationaal rijbewijs nodig.

4. Vignetten & tolwegen

Zoek van tevoren even uit of je via tolwegen rijdt tijdens jouw Europa roadtrip. Deze kosten kunnen snel oplopen en misschien is de alternatieve route wel een stuk mooier. Als je geen haast hebt zou ik die wegen aanraden. Google Maps geeft het bijna altijd van tevoren aan als je een route invult, maar dubbelcheck het online voor de zekerheid.

Daarnaast verplichten sommige landen in Europa een vignet voor auto’s. In Slovenië, Oostenrijk en Zwitserland is het verplicht om een vignet van tevoren aan te schaffen. Met wat geluk kun je deze bij de grensovergang aanschaffen, maar het is net zo gemakkelijk om deze voor vertrek te regelen. Sommige vignetten zijn slechts voor een paar dagen geldig, andere vignetten voor 1 jaar.

5. Milieustickers (in Duitsland en Frankrijk)

Wanneer je naar Duitsland gaat is het verstandig om een milieusticker aan te schaffen. Dit kun je ter plekke doen, maar met vrienden ben ik wel eens 2 uur bezig geweest.. Die tijd kun je besparen door die milieusticker voor vertrek te kopen. Als je alleen op de Duitse snelwegen blijft heb je deze sticker niet nodig. Ook voor steeds meer Franse steden geldt zo’n milieusticker. Milieustickers zijn geldig zolang je dezelfde auto hebt: ze worden namelijk op het kenteken geregistreerd.

6. Verplicht in de auto

In sommige landen zijn bepaalde objecten verplicht om in de auto te hebben. In veel landen zijn een verbanddoos en een gevarendriehoek verplicht. En dan zijn er nog enkele verplichte onderdelen per land. Denk aan veiligheidsvestjes, een alcoholtest en een brandblusser. Even van tevoren uitzoeken wat jij in de auto moet leggen dus.

Roadtrip-Europa

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geworden om roadtrips in Europa voor 2 weken te maken, dicht bij huis. Heb jij nog meer ideeën voor een toffe roadtrip? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Daarnaast vind je een affiliate link van Booking in deze blog. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *