Hallstatt in de winter: lawines & fotogenieke huisjes

Hallstatt is een van de meest fotogenieke plekken in Oostenrijk. In de zomer kan het hier ontzettend druk zijn. Hoe ontsnap je aan die drukte? Door Hallstatt in de winter te bezoeken! In deze blog deel ik een sfeerimpressie met je.

Hallstatt in de winter: een sfeerimpressie

“Ik wil graag naar de waterval buiten het dorp. Is de weg hiernaartoe nog begaanbaar of sneeuwt het te hard?” Om voorbereid op pad te gaan sta ik bij het toeristencentrum van Hallstatt. “Nee hoor, als je goede schoenen aan hebt getrokken is het prima te doen. Veel plezier!”

Hallstatt-Oostenrijk

1. Watervallen en lawines in de omgeving van Hallstatt

En zo wandel ik op mijn gemak richting de bergen terwijl ik de straten van Hallstatt achter me laat. Hallstatt is de toegangspoort tot het natuurgebied Echerntal, waar ik onder andere de Waldbachstrub waterval wil bezoeken. Het begint harder te sneeuwen, maar dat weerhoudt me er niet van om verder te lopen.

Anderen blijkbaar wel. Na een tijdje kom ik een weg tegen waar ik zeker 30 centimeter in de sneeuw zak. En ik lijk de enige te zijn die dat plan wil doorzetten. De sneeuw is weliswaar vers, maar de weg voor mij lijkt al dagen onbewandeld. In de verte hoor ik een rommelend geluid. Ik kijk op en zie sneeuw van de top van de berg naar beneden vallen en rollen. Is dat nou serieus een lawine? Ik huiver.

Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk

Terugkeren of doorlopen?

Ik twijfel: moet ik terugkeren of doorlopen? Ik kijk op mijn telefoon. Het signaal is slecht en ik ben hier toch alleen. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat ik onderweg wel IEMAND tegen zou komen. Maar inmiddels ben ik halverwege en aangezien de route in een rondje loopt kan ik net zo goed doorlopen.

In de sneeuw zie ik zo nu en dan sporen van vogels en andere kleine dieren – konijnen, eekhoorns, of misschien een klein vosje? De wandeling verloopt traag. Iedere stap die ik zet is behoedzaam. Ik weet immers niet wat er onder die laag sneeuw ligt, die maar liefst tot mijn knieën komt. Er zit inmiddels ijs in mijn schoenen, mijn sokken zijn doorweekt en mijn haar is bevroren. Toch begin ik inmiddels de magie te zien van het witte landschap en het feit dat er in de verste verte niemand in de buurt is. Eenmaal aangekomen bij de waterval ben ik ietwat teleurgesteld: een straaltje water rolt over de berg en vermenigvuldigt zich in meerdere stroompjes water. Ik had de waterval toch iets imposanter verwacht na zo’n helse tocht. Maar om hier helemaal alleen te zijn en van de stilte te genieten geeft toch ook wel een Into-the-wild-gevoel.

Het begint harder te sneeuwen en ik keer terug, zo snel mogelijk naar de bewoonde wereld van Hallstatt. Het was een mooie wandeling, maar of ik het anderen zou aanraden om het ook te doen? Gelukkig werk ik niet bij het lokale toeristencentrum.

De totale wandeling door Echerntal, richting de waterval en terug, duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Hoewel de wandelpaden rondom Hallstatt in de winter wel “open” zijn zou ik je aanraden om de Waldbachstrub waterval in een ander seizoen te bezoeken.

Lees ook: wintersport in Alpbachtal in Oostenrijk + VIDEO

Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk

2. De fotogenieke huizen van Hallstatt, Oostenrijk

Hallstatt staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een van de meest fotogenieke dorpen die je in Oostenrijk tegen zult komen. Het dorp ligt aan het meer Hallstätter See. In de zomer kun je een boottocht over het meer maken, in de winter is dit helaas niet mogelijk. Maar je kunt je gemakkelijk een paar uur vermaken met een wandeling door het fotogenieke dorp.

Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk

3. Waar de doden voortleven: Beinhaus van Hallstatt

In het noordelijke deel van het centrum vind je de katholieke kerk. De kerk is mooi, maar wat misschien nog wel interessanter is om te bezoeken is het Beinhaus, oftewel het ossuarium. Een ossuarium is een plek waar de overblijfselen van overledenen worden bewaard. Eens in de zoveel tijd wordt de begraafplaats ontruimd en worden de beenderen opgeslagen in het Beinhaus. Sommige schedels worden zelfs beschilderd. In de winter heeft het Beinhaus beperkte openingstijden (bijvoorbeeld op maandag gesloten), dus houd hier rekening mee. Entree is €1,50 euro.

4. Mooie uitzichtpunten in Hallstatt

Een wandeling langs de kleurrijke huizen is leuk, maar je kunt Hallstatt van meer kanten bewonderen. Houd er rekening mee dat veel uitzichtpunten in Hallstatt in de winter niet bereikbaar zijn. Er ligt zo veel sneeuw en de wegen worden niet geruimd, waardoor het zelfs gevaarlijk is om hier te lopen.

Hallstatt-Oostenrijk

Skywalk Hallstatt. Vanaf het centrum kun je via het pad dat naar boven loopt richting een van de mooiste uitzichtpunten: de Skywalk Hallstatt. Deze weg is helaas in de winter niet open. Daarnaast is het mogelijk om hier met het treintje te komen dat naar de ingang van de zoutmijnen gaat. Deze vertrekt vanaf het Talstation, niet ver van Parkeerplaats 2 vandaan.

Hallstatt-Oostenrijk

Classic Village Viewpoint. Ten noorden van de katholieke kerk heb je een mooi uitzichtpunt over de hele stad.

Hallstatt-Oostenrijk

Müllerstiege. De trap naar dit uitzichtpunt is open, maar wel glad in de winter. Wat mij betreft een van de beste plekken om Hallstatt van bovenaf te bewonderen.

Hallstatt-Oostenrijk

Vanaf het water. Hallstatt ziet er ook prachtig uit vanaf het water. In de winter kun je enkel de boot tussen het centrum van Hallstatt en het treinstation nemen, de Stefanie. Andere boten varen niet in de winter.

Lees ook: de mooiste uitzichten in Salzburg

5. Warme chocolademelk in de winter

In het laagseizoen zijn veel restaurants gesloten of hebben beperkte openingstijden. Een van de plekken waar je je in Hallstatt in de winter kunt opwarmen met een warme chocolademelk is Die Gemischtwarenhandlung am See. Dit restaurant vind je tegenover de Evangelische Kerk, niet ver van de boothalte Hallstatt-Markt vandaan.

Hallstatt-Oostenrijk

Houd rekening met de inwoners van Hallstatt

Hoewel Hallstatt een van de bekendste dorpen in Oostenrijk is heeft het minder dan 1000 inwoners. En die inwoners zijn niet altijd even blij met die massale toeristenstroom. Beeld je eens in dat er duizenden mensen dagelijks door jouw voortuin lopen, foto’s van jouw huis maken en afval in jouw straat laten rondslingeren. Stel je dus vriendelijk en respectvol op naar de inwoners. Op enkele plekken is het bijvoorbeeld verboden om met drones te vliegen en in sommige zones moet het stil zijn op bepaalde tijden. Houd je hier ook aan.

Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk

Hoe kom je in Hallstatt, Oostenrijk?

Met de auto naar Hallstatt

De gemakkelijkste manier om naar Hallstatt in Oostenrijk te reizen is met de auto. Vanuit Salzburg ben je binnen 1,5 uur in Hallstatt. Vanaf Zell am See is het ongeveer 2 uur rijden. Als je door de tunnel van Hallstatt rijdt kun je afslaan naar een parkeerplaats. Dit is de beste plek om de auto te parkeren als je zo dicht mogelijk bij de binnenstad wilt staan: de Hallstättersee Landesstrasse. In de zomermaanden staat het hier echter zo vol. Je kunt dan doorrijden naar Parkeerplaats 1 (Salinenplatz 4) of Parkeerplaats 2 (Kohlstattweg). In de zomermaanden kan het zelfs zo druk zijn dat je op Parkeerplaats 3 moet parkeren, zo’n 2 kilometer buiten Hallstatt.

Hallstatt-Oostenrijk

Met het openbaar vervoer naar Hallstatt

Je kunt natuurlijk ook met het openbaar vervoer naar Hallstatt komen. Hallstatt is bijvoorbeeld een leuke dagtrip vanuit Salzburg. Vanuit Salzburg neem je bus 150 naar Bad Ischl (€10,70 euro enkele rit). Vanaf Bad Ischl heb je 2 opties:

1. Je neemt de trein van Bad Ischl naar Hallstatt Bahnhof. Houd er rekening mee dat het treinstation aan de andere kant van het meer ligt. Je moet vanaf Hallstatt Bahnhof nog met de boot oversteken naar de boothalte Hallstatt-Markt. Een treinticket tussen Hallstatt en Bad Ischl kost €5,40 euro enkele rit. Een bootticket tussen Hallstatt Bahnhof en Hallstatt-Markt kost €2,50 euro. Hier vind je een schema met de boottijden.

2. Je neemt bus 542 van Bad Ischl naar de halte Gosaumühle, net buiten het dorp Steeg. Een ticket is €5 euro. Vertel tegen de buschauffeur dat je naar Hallstatt wilt gaan, dan weet hij wel waar hij moet stoppen. Geen idee of de buschauffeur had gebeld toen ik hiernaartoe ging, maar toen we bij deze halte kwamen stond er direct een ander busje klaar om ons in Hallstatt af te zetten.

Zelf ging ik heen met de bus en terug met de trein. Zoek van tevoren uit wanneer de laatste bus of trein gaat, dit is namelijk al snel na zonsondergang!

 

Hallstatt-Oostenrijk
Hallstatt-Oostenrijk

Lees ook: 22x wat te doen in Wenen: de leukste tips!

Ben jij wel eens in Hallstatt (in de winter of in de zomer) geweest en heb je nog meer tips? Deel het hieronder in een reactie!

Reacties via Facebook account

comments