Zonsondergang-in-Winsum-bij-het-water

Pieterpad etappe 1: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 1: 6/10

Ik gooi de rugzak onhandig op mijn rug en bedank de buschauffeur terwijl ik uitstap. Daar sta ik dan, in Pieterburen. Na een reis van meer dan 3,5 uur ben ik in een van de meest noordelijke dorpen van Nederland. In diezelfde tijd had ik ook de trein naar Parijs kunnen nemen. Alleen daarom voelt het al als een stukje ‘buitenland’.

Het Pieterpad heeft nooit echt op mijn bucketlist gestaan. Ik maak wandelingen in landen over de hele wereld, maar een langeafstandswandeling in Nederland greep niet eerder mijn aandacht. Kun je in zo’n klein land met meer dan 17 miljoen mensen echt de natuur voor jezelf hebben? Loop je niet als een stel mieren in een treintje achter elkaar over de wandelpaden?

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Maar dankzij corona ga ik op zoek naar een uitdaging in eigen land. Ik kom al snel uit bij het Pieterpad. Want eigenlijk is het best een bijzonder idee: helemaal van noord naar zuid door m’n eigen land lopen. Bijna 500 kilometer. Bovendien heb ik veel natuurgebieden waar het Pieterpad doorheen loopt nog nooit bezocht. Tijd om wat meer van Nederland te ontdekken!

Markering-op-paal-Pieterpad
Wandelschoenen-tijdens-Pieterpad
Akkers-rondom-Pieterburen-Pieterpad

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 1

Het is rustig in Pieterburen. Ik zit op een paar stenen bij het startpunt. Fietsers passeren me en draaien hun hoofd nog een keer om. Ik zie er niet uit als de gemiddelde Pieterpad-wandelaar. Ik ben een 28-jarige soloreiziger met een gigantische rugzak op m’n rug.
“Jij bent zeker het Pieterpad aan het lopen?”, vraagt een nieuwsgierige oude vrouw die naast me komt zitten met een ijsje.
“Yes, maar ik moet de eerste kilometer nog lopen hoor”, zeg ik lachend.
“Knap van je hoor, zo met die grote rugzak. Succes!” En ze wuift haar vriendin naar haar toe, die ook een ijsje heeft gescoord. Ik sta op en wandel via de Petruskerk en de begraafplaats het dorp uit. De eerste kilometers loop ik in de volle zon. Helemaal alleen. Wie had gedacht dat ik zo snel de rust kon opzoeken tijdens deze wandeltocht? Ik steek de houten brug over. Vlinders strijken neer op de rode, paarse en gele akkerbloemen. Af en toe stop ik en voel ik bewust hoe de zonnestralen m’n gezicht verwarmen. Wandelen in Nederland is zo gek nog niet.

Vlinder-op-bankje-Pieterpad
Akkerbloemen-en-hoog-gras-Pieterpad-etappe-1
Pieterpad-wandeling-markering-op-boom

De wandeling leidt me grotendeels over verharde wegen. Ik ben geen groot fan van verharde wegen zonder schaduw. Ik kom bij het Oosterbos aan en hoop hier wat verkoeling te vinden. Zonder succes. Maar het aangezicht van het dorp Eenrum is mooi. En nog leuker vind ik het volgende dorp: Mensingeweer. Wanneer ik de Molenstraat insla zie ik – niet geheel verrassend – hoe mooi Molen Hollands Welvaart erbij staat. Vanaf het bruggetje geniet ik van een snack en het uitzicht op de molen.

Rustplaats-met-stoeltjes-langs-Pieterpad
Molen-in-Mensingeweer-Groningen
Pieterpad-etappe-1-langs-het-water

Eindpunt van Pieterpad etappe 1: Winsum

Het laatste deel van deze etappe is jammer genoeg niet heel bijzonder. Daarna loop je 3 kilometer over dezelfde weg. Alsmaar rechtdoor. Het geraas van auto’s op de provinciale weg is nog een tijdje te horen. Maar wanneer ik Winsumerdiep bereik weet ik dat ik in de buurt kom van mijn eindbestemming. Dit kanaal leidt me naar het prachtige dorpje Winsum. Fluisterboten met zwaaiende kinderen en gepassioneerde roeiers passeren me. Ik nader het dorp en zie de camping aan de andere oever. Een prima plek aan het water om Pieterpad etappe 1 af te sluiten.

Kanaaltje-langs-Pieterpad-etappe-1
Zonsondergang-vanaf-brug-bij-haven-Winsum
Molen-De-Vriendschap-in-Winsum-tijdens-zonsondergang

Pieterpad etappe 1: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 1

Pieterpad etappe 1 loopt van Pieterburen naar Winsum, in Groningen. Deze etappe is 12 kilometer lang.

Verharde/onverharde weg?

Deze route bestaat, op een paar honderd meter na, helemaal uit verharde wegen.

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 1?

Kom je met het openbaar vervoer? Dan reis je met de NS Intercity naar Groningen. Vanaf Utrecht duurt deze treinreis 2 uur. Hierna neem je de trein naar Winsum. Let op! Op het treinstation in Groningen moet je uitchecken bij NS en inchecken bij Arriva. In Winsum neem je bus 68 naar Pieterburen.

Kom je met de auto? Dan kun je de auto gratis parkeren op de grote parkeerplaats naast Zeehondencentrum Pieterburen.

Startpunt-Pieterburen-Pieterpad-etappe-1

Leuke plekken & uitzichten

1. Pieterburenwad. Pieterpad etappe 1 is een van de kortste etappes en daarom ideaal om in te lopen. Wil je de route toch uitbreiden? Vanaf Pieterburen kun je naar de dijk lopen via het Nederlands Kustpad (LAW5). Vanaf de dijk heb je een mooi uitzicht over het Pieterburenwad.

Schaap-met-lammetje-op-dijk-Pieterburen

2. Zeehondencentrum Pieterburen. Bijzondere plek waar je (gewonde) zeehonden kunt zien die langs de Nederlandse kust gevonden worden. Het Waddenzeegebied is een van de weinige plekken waar je de zeehond kunt spotten. Tijdens het wadlopen heb je kans om ze te spotten, maar die kans is niet altijd aanwezig. In deze zeehondenopvang leer je meer over deze schattige dieren én met jouw bezoek steun je de opvang en verzorging van de zeehonden.

Zeehonden-bij-zeehondenopvang-Pieterburen
Zeehond-zwemmend-in-zeehondencentrum-Pieterburen

3. Petruskerk in Pieterburen. Kerk op een idyllische plek. Wandel over het schelpenpad rondom de kerk en bewonder allerlei planten bij de botanische tuin Domies Toen.

Petruskerk-Pieterburen-tijdens-Pieterpad

4. Bruggetje met uitzicht op Pieterburen. Na de eerste 1,5 kilometer kom je uit bij een houten brug. Vanaf hier heb je een leuk uitzicht op Pieterburen en de akkers rondom het dorp.

Houten-brug-Pieterpad-etappe-1
Uitzicht-vanaf-houten-brug-bij-Pieterburen-Pieterpad

5. Molen Hollands Welvaart in Mensingeweer. In Groningen kom je in veel dorpen een molen tegen. Een van de mooiste vind ik Molen Hollands Welvaart in Mensingeweer, halverwege de wandeltocht. Op zon- en feestdagen kun je hier ook terecht voor eten en drinken.

Molen-Hollands-Welvaart-Groningen

6. Haven van Winsum. Vanaf de brug bij de haven van Winsum heb je uitzicht over de 2 molens van Winsum: Molen De Ster en Molen De Vriendschap.

Zonsondergang-in-Winsum-bij-het-water

Eten & drinken tijdens etappe 1

In Pieterburen vind je een paar restaurants aan de Hoofdstraat, bij het startpunt van het Pieterpad. Tijdens Pieterpad etappe 1 kom je weinig horecagelegenheden tegen. Zorg dus dat je zelf voldoende water en eten meeneemt.

In Eenrum kun je stoppen voor een koffiepauze met appelgebak bij Restaurant ’t Gemeentehuis. Als je het niet erg vindt om een beetje om te lopen kun je ook bij Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant stoppen voor een lunch.

Op zon- en feestdagen is In De Malle Molen in Mensingeweer open.

Bij Winsum, het eindpunt van deze etappe, vind je een paar leuke restaurants aan het water om de dag af te sluiten. Bij Eetcafé J&A kun je gezellig aan het water zitten en ook bij Herberg De Gouden Karper zit je prima voor een drankje.

Supermarkten: houd er rekening mee dat er géén supermarkt in Pieterburen is. In Winsum vind je wel supermarkten, waaronder een Spar en een Albert Heijn.

Detailfoto-bloemen-in-straten-Winsum
Bloemen-in-de-straten-van-Winsum-Groningen

Overnachten Pieterpad etappe 1

Kamperen

Ik overnachtte bij Camping Marenland. Fijne kampeerplaatsen met schoon sanitair, bijna direct aan het Pieterpad. Prima locatie aan het water. Je kunt hier ook kajaks huren: een leuke manier om Winsum te verkennen. Bovendien zit er een restaurant bij de camping: De Jongens Uit De Buurt. Dit restaurant is op maandag en dinsdag gesloten. Camping Marenland heeft ook trekkershutten voor maximaal 4 personen.

Prijzen kamperen bij Camping Marenland (juli 2020)

 • 1 persoon: €5 euro laagseizoen / €7,50 euro hoogseizoen
 • Trekkerstent: €4 euro
 • Tent: €4,50 euro
 • Toeristenbelasting (verplicht): €1,25 euro
 • Elektriciteit: €3 euro
 • Douches: gratis
 • WiFi: gratis
Trekkershut-Camping-Marenland-Winsum
Trekkershut Camping Marenland, Winsum

Accommodaties

Er zijn weinig hotels in Winsum. Hotel Marenland aan het Winsumerdiep is een fijne plek om de dag af te sluiten. Dit hotel heeft een rustige locatie aan het Pieterpad en in een paar minuten sta je in het centrum van Winsum. Prijs vanaf €79 euro.

Net voordat je Winsum bereikt vind je ook Batenborg Bed & Breakfast. Ik vind de locatie voor wandelaars niet ideaal; 2 kilometer vóór het eindpunt van deze etappe en het centrum van Winsum. Maar de accommodatie is wel prachtig en het is zeker een plek waar je helemaal tot rust komt. Prijs vanaf €115 euro.

Bloemetjes-met-molen-op-achtergrond
Molen-in-Winsum-tijdens-zonsondergang

Route volgen voor Pieterpad etappe 1

De markeringen onderweg zijn prima en je zult niet snel verdwalen. Zelf gebruik ik ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden). Niet alleen om de route te volgen, maar ook meer te leren over alles wat ik zie en de omgeving. Daarnaast kun je de route ook via Route.nl volgen. Deze is vrij accuraat en zorgt ervoor dat je met GPS kunt zien of je van de route bent afgedwaald.

Pieterpad-wandelgids-deel-I-Pieterburen-Vorden
Wandelpad-vanuit-Pieterburen-Pieterpad
Molen-in-Winsum

Lees ook: Pieterpad etappe 2 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 1. Heb jij nog meer tips of informatie die je wilt delen? Deel het met mij en andere wandelaars via een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “Pieterpad etappe 1: mijn ervaring, tips en meer info”

 1. Ga deze route beslist lopen. Je komt heel bijzondere plekjes tegen: heb nog steeds de arbeidershuisjes op het vizier met het grote hunebed er tussen in.
  Het is zeer de moeite waard.
  Zo zijn er zoveel mooie plekjes zoals neerstrijken bij Het Kleinste Cafe in Sleen.

  1. Wat leuk om te horen, ik vond Drenthe erg mooi! Tijdens etappe 3 kom je een paar hunebedden tegen die direct naast een boerderij liggen (waar nog steeds mensen wonen!). Het Kleinste Café is volgens mij inmiddels een begrip geworden onder Pieterpad wandelaars 🙂

  1. Haha ja tot het einde van het jaar komt er iedere vrijdag een Pieterpad verhaal online ;p Deel II (etappe 14 tm 26) loop ik denk ik in het najaar, lijkt me ook wel mooi om het met de herfstkleuren te zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *