Autoweg-met-haarspeldbochten-en-camper-Noorwegen

Roadtrip met een camper? 7 camper tips voor beginners!

Een camper of omgebouwde wagen geeft je de ultieme vrijheid tijdens een rondreis. Je kunt stoppen waar je maar wilt en makkelijk een kleine omweg maken naar een leuk plekje. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over te veel bagage of het feit dat je huisdier niet mee kan reizen. In dit artikel vind je camper tips voor beginners, zodat jouw eerste rondreis een succes wordt!

Zelf heb ik inmiddels al heel wat roadtrips gemaakt, met name in Europa. Ik ben de trotse eigenaar van een Renault Kangoo: een ideale auto die je makkelijk kunt omtoveren van een personenauto tot een wagen om in te overnachten. Je kunt makkelijk met 2 personen in mijn auto overnachten, maar ik heb geen douche en toilet in de wagen.

Campervan-Noorwegen-overnachten-naast-meer

Een camper huren in Nederland

Wil je jouw rondreis starten in eigen land, maar heb je zelf geen camper of een van? Dan kun je er ook gemakkelijk een huren, bijvoorbeeld via Goboony. Dit platform heeft heel wat campers en omgebouwde wagens in het aanbod, dus er zit voor iedereen wel wat tussen.

Via Goboony huur je een camper van een verhuurder, maar staat het platform garant dat je wordt geholpen wanneer het nodig is. Dingen zoals de verzekering en de APK zijn altijd goed geregeld. Ze hebben zelfs elektrische campers in hun aanbod, als je voor een duurzame rondreis wilt gaan.

Check wel even met welke camper jij op pad mag gaan. Heb je rijbewijs B? Dan mag je met een camper op pad die maximaal 3.500 kilo is en niet meer dan 8 personen vervoert. Voor grotere campers heb je vaak een C of D rijbewijs nodig.

Lees ook: inspiratie voor een autovakantie vanuit Nederland

Camper tips voor beginners

1. Doe van tevoren research voor de route

Een misschien wat saaie camper tips voor beginners om mee te starten, maar wel een belangrijke: doe van tevoren research. Het helpt enorm om research te doen voor de route die jij wilt afleggen.

Ten eerste weet je dan hoeveel kilometers je gaat rijden (en dus ook de kosten voor benzine) en hoeveel tijd dit ongeveer gaat kosten. Zorg ervoor dat je een realistisch plan hebt waarbij je niet iedere dag 8 uur aan het rijden bent. Je wilt onderweg natuurlijk ook stoppen en rusten, leuke plekken bezoeken of een mooie wandeling maken.

Ten tweede weet je dan ook of je van tevoren zaken zoals een vignet moet regelen. Voor de meeste landen kun je het ook bij de tankstations in het desbetreffende land regelen. Denk aan Oostenrijk, Slovenië of Roemenië. Maar veel mensen vinden het fijn om dit van tevoren alvast geregeld te hebben, zodat ze het onderweg niet vergeten – en eventueel weken na de rondreis een boete op de deurmat hebben liggen.

Tot slot zijn er steeds meer steden waar er regels en milieuzones zijn voor bepaalde voertuigen. Met name dieselwagens mogen in bepaalde steden niet zomaar overal rondrijden. Reis je door steden in Duitsland of Frankrijk met een camper die op diesel rijdt? Met name in die landen zou ik goed uitzoeken welke steden je gemakkelijk kunt bezoeken en welke je beter kunt vermijden tijdens je rondreis met een camper.

Sum-waterval-Vintgarkloof-Slovenie

2. Overnachten op campings of wildkamperen

Met een camper mag je doorgaans ook op de meeste campings overnachten. Er zijn enkele campings die alleen tenten op het terrein willen hebben, maar vrijwel in heel Europa kun je met een camper op een camping overnachten. Het is handig om een paar campings van tevoren op te slaan, bijvoorbeeld op Google Maps. Dan hoef je dat tijdens de rondreis niet uit te zoeken.

Zoek je lokale, betaalbare overnachtingsplekken onderweg? Via Campspace vind je leuke plekken om te overnachten met een tent of camper. Soms is het een kleine camping, soms overnacht je bij een iemand op het erf. Bekijk via de website van Campspace of er tijdens jouw roadtrip iets leuks op de route ligt.

Wildkamperen met een camper is lang niet overal toegestaan in Europa. In sommige landen zul je misschien een waarschuwing krijgen en wordt er gevraagd om te vertrekken, maar er zijn ook landen die direct een boete geven. Ik zou bijvoorbeeld niet snel in Oostenrijk met mijn wagen ergens overnachten, omdat hier vrijwel overal een verbod op geldt. Lees je dus goed in over wildkamperen en parkeren met een camper in ieder land.

Een handige camper tip voor beginners is om de app Park4Night te downloaden. Hier vind je heel wat mogelijkheden om te overnachten. Soms op een shady parkeerplaats in de buurt van een nationaal park, maar soms ook prachtige pareltjes waar je legaal kunt parkeren. Mensen laten ook reacties met praktische info bij de locaties achter. Is er bijvoorbeeld een toilet of een waterbron in de buurt aanwezig?

Kun je geen camping vinden in de buurt of is alles vol en wil je niet zomaar wildkamperen? In vrijwel ieder land mag je legaal bij de tankstations aan de snelweg overnachten in jouw voertuig. Zelf vind ik het prettig om bij tankstations te parkeren die 24/7 open zijn. De kans dat iemand wil inbreken is dan minimaal, want er is altijd toezicht. Bovendien voelt het misschien de eerste keer dat je dit doet ongemakkelijk, maar geloof me: er zijn heel wat mensen die een nachtje op zo’n parkeerplaats doorbrengen.

roadtrip-bosnie-waterval

3. Ken je voertuig vóór vertrek

Als je zelf een camper hebt weet je waarschijnlijk wel wat de afmetingen zijn (bijvoorbeeld of je wel of niet een parkeergarage in kunt rijden). Maar als je voor de eerste keer met een camper op pad gaat is dit misschien nieuwe informatie voor je. Ga je een camper huren? Dan is het handig om deze informatie van tevoren uit te zoeken om problemen te voorkomen. Vergeet je dit soort informatie snel? Plak dan de afmetingen van de camper op het dashboard of het voorraam.

Doe voor vertrek ook eens een keer een testrit om de wagen te leren kennen. De lengte kan voor veel bestuurders bijvoorbeeld al even wennen zijn, want je moet alles anders inschatten, van inhalen op de snelweg tot parkeren.

Huur de camper desnoods een dagje eerder, zodat je kunt wennen en niet direct klaargestoomd moet zijn voor de grote roadtrip.

foto-langs-snelweg-servië-autovakantie

4. Zorg dat je altijd wat eten in de wagen hebt

Ik heb altijd een box met etenswaar in mijn wagen als ik ga roadtrippen. Het zal niet de eerste keer zijn dat alle restaurants onderweg gesloten zijn of dat de eerstvolgende supermarkt 30 kilometer verderop is. Ik ben bovendien vegetariër, dus dan is het sowieso fijn om altijd een vegetarische optie bij de hand te hebben.

In mijn eetbox zitten doorgaans crackers en beleg (pindakaas en hagelslag) voor ontbijt, makkelijk fruit zoals appels, wat snacks en koekjes en simpele basics zoals noedels en pasta voor avondeten. Focus vooral op etenswaar wat lang houdbaar is en wat je niet gekoeld hoeft te bewaren.

Daarnaast heb ik ook altijd de nodige roadtrip snacks bij de hand. Deze wil je het liefst van tevoren inslaan of onderweg bij een normale supermarkt. Bij de tankstation langs de snelweg betaal je vaak het driedubbele voor alles.

Eieren-in-bakje-tijdens-meerdaagse-wandelingen

5. Water onderweg

Ik heb altijd een grote 5-literfles water in mijn auto liggen. Onder andere om te drinken, te koken of iets schoon te spoelen. In mijn omgebouwde wagen heb ik namelijk geen watertank. Met deze fles kan ik makkelijk een paar dagen vooruit.

Veel campers hebben wel een watertank. Check regelmatig of je deze moet bijvullen en waar het mogelijk is om dit te doen. In sommige landen zoals Bulgarije vind je overal langs de wegen waterbronnen. Maar in Nederland vind ik het bijvoorbeeld verrassend moeilijk om mijn water bij te vullen.

Biogradska-Gora-nationaal-park-meer

6. Handige camper tips voor beginners: download kaarten voor de navigatie

Hoewel je in vrijwel heel Europa jouw internetbundel kunt gebruiken, is het handig om enkele dingen te downloaden voor offline gebruik. Ik heb altijd een offline kaart via Google Maps van de landen waar ik doorheen rijd.

Daarnaast heb ik ook offline kaarten via Mapy.cz. Dit is een app voor wandelaars en geeft erg accuraat de wandelroutes aan. Maar soms is het ook fijn om via deze app een autoroute in te plannen, met name in natuurgebieden. Google Maps geeft nog wel eens een mogelijke route aan, waar Mapy.cz dan laat zien dat je hier duidelijk niet met de auto kunt rijden.

Mapy.cz-handige-apps-navigeren

7. Apparaten opladen in jouw wagen

Bedenk van tevoren welke apparaten elektriciteit nodig hebben tijdens jouw roadtrip. Wil je alleen jouw telefoon opladen? Dan heb je genoeg aan een autolader met een USB-ingang, die je in de sigarettenaansteker kunt stoppen. Wanneer de autoaccu aan staat laadt jouw telefoon direct op.

Je kunt ook een powerbank meenemen, als externe batterij om je telefoon af en toe op te laden. Ik heb zelf een paar powerbanks van 20.000 mAh in de auto. Hoe meer mAh, hoe vaker je jouw apparaat kunt opladen.

Zelf heb ik ook nog een auto-omvormer, zodat ik mijn laptop kan opladen. Dit kun je namelijk niet via de USB-oplader doen, omdat deze daar niet sterk genoeg voor is qua voltage. Dankzij een auto omvormer verander je de sigarettenaansteker in een normaal 220V stopcontact zoals je die ook in huis hebt.

Ga je full force met de camper op pad en heb je ook zaken in de camper zoals een televisie en een koelkast? Steeds meer campers hebben zonnepanelen op het dak liggen, zodat ze zelfvoorzienend zijn en niet afhankelijk zijn van stroom op een camping. Check wel even hoe veel stroom de zonnepanelen opwekken, zodat je zeker weet dat je alles wat je meeneemt kunt gebruiken.

Lees ook: 15 tips voor een relaxte autovakantie

Wilder-Raiser-Oostenrijk-natuur-watervallen-bergen

Ik hoop dat je iets hebt aan de camper tips voor beginners in dit artikel! Heb jij zelf een camper of omgebouwde wagen en heb je nog meer tips die je met mensen wilt delen? Laat het mij en andere lezers weten via de reacties hieronder!  

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Bovendien staan er mogelijk affiliate links in het artikel. Meer informatie over samenwerkingen en affiliates vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *