Uitzicht-vanaf-rivier-op-Cochem-en-kasteel

Weekendje Cochem: tips voor 2 dagen in dit Moezel-stadje

Cochem in Duitsland is een ideale bestemming voor een weekendje weg vanuit Nederland of België. Cochem ligt in de Moezel-regio, op enkele uren rijden van de Nederlandse grens. Van wandelen en fietsen tot wijnfeesten en eeuwenoude kastelen: je vermaakt je goed in Cochem. Wat is er allemaal te doen in Cochem en omgeving? In dit artikel deel ik tips voor een weekendje Cochem in Duitsland!

Lees ook: 17x inspiratie voor een vakantie dicht bij huis

Traditionele-huisjes-op-een-marktplein-in-historische-centrum-van-Cochem

Weekendje Cochem

Vanaf Utrecht rijd je in 4 uur naar deze Duitse regio. Je kunt vroeg vertrekken op zaterdagochtend, maar als je dit weekendje weg relaxed wilt doen kun je ook al op vrijdagavond vertrekken.

Dag 1 in Cochem en omgeving

1. Het historische centrum en de Rijksburcht van Cochem bezoeken

Als je een weekendje naar Cochem gaat kun je er niet omheen: het kasteel van Cochem. Het kasteel torent zo’n 100 meter boven het dorp en de Moezel-rivier uit. Vanaf het historische centrum (gelegen tussen de Skagerak-brug en het kasteel) wandel je in 10 minuten naar de entree van het kasteel.

De burcht schijnt al in de elfde eeuw te zijn gebouwd, maar is eeuwenlang vervallen geweest. Pas in de negentiende eeuw werd de burcht hersteld. En dat is te zien, want het kasteel ziet er tegenwoordig prachtig uit. Tijdens een rondleiding zie je hoe de prachtige kamers zoals de eetkamer en de bibliotheek zijn gerestaureerd. Een tour door het kasteel duurt zo’n 40 minuten. In de zomermaanden zijn er ook activiteiten en optredens in het kasteel.

Zoek van tevoren uit wanneer de Nederlandse en Engelstalige rondleidingen zijn, want de meeste rondleidingen zijn in het Duits.

Kosten: €7 euro voor volwassenen

Kasteel-van-Cochem-op-de-heuvel

2. Duik de geschiedenis in bij de Bundesbank-Bunker

Een minder bekende bezienswaardigheid in Cochem is de Bundesbank-Bunker. De bunker ligt namelijk in het niet-toeristische deel van Cochem, aan de oostelijke oever. Als je bij de ingang staat heb haast je het idee dat je voor een gewone woning staat. Maar niets is minder waar: in 1962 werd hier een geheime bunker gebouwd waar tijdens de Koude Oorlog geld werd bewaard. Miljarden Duitse Marken lagen hier opgeslagen.

Op het terrein staan enkele huizen die destijds werden gebruikt als opleidingscentrum van de Bundesbank. De huizen waren een goede dekmantel, want niemand had het door dat je via een trap naar een ondergrondse bunker kon gaan. De bunker heeft ook voorzieningen zoals een keuken: voor het geval er een nucleaire oorlog zou uitbreken. Zeker interessant om te bezoeken tijdens een weekendje Cochem als je van geschiedenis houdt. Kijk even op de website wat de starttijden van de rondleidingen zijn, want die verschillen per maand.

Kosten: €11 euro voor volwassenen

3. Op ontdekkingstocht langs de Moezel

Het Moezelgebied is een geliefde regio onder wijnliefhebbers. Langs de rivier de Moezel liggen veel wijngaarden, vaak gebouwd op steile heuvels. Hierdoor kunnen wijnboeren weinig met machines doen en wordt vrijwel alles handmatig geplukt.

Fietsen is een populaire activiteit voor vakantiegangers die een weekendje naar Cochem komen. De fietspaden zijn duidelijk aangegeven en vrijwel altijd gescheiden van de autoweg. Een leuke fietsroute met prachtige uitzichten is die van Cochem naar Senheim. Deze tocht is 35 kilometer; halverwege bij Senheim steek je de rivier over. Je kunt er ook voor kiezen om eerder om te draaien – bijvoorbeeld bij Bruttig-Fankel – maar dan fiets je via dezelfde route terug.

Een andere manier om de Moezel te ontdekken is met een boottocht. Vanaf Cochem vertrekken er heel wat boten die langs de wijngaarden varen. Sommige boottochten gaan gepaard met een bezoek aan een wijngaard en een proeverij.

Al vanaf mei worden er wijnfeesten georganiseerd in de verschillende Moezel-dorpen. Lokale wijnen proeven gaat gepaard met muziek en optochten. Een van de belangrijkste momenten in de dorpen tijdens deze wijnfeesten is de kroning van een wijnkoningin- of prinses.

Kosten: €10 à 15 euro voor een boottocht van 1 uur

Wijngaarden-op-steile-heuvels-langs-de-Moezel-bij-Cochem

4. Voor het beste uitzicht over Cochem wandel je naar het Pinnerkreuz

Er zijn verschillende plekken waar je een goed uitzicht op Cochem hebt. Ik vond het heerlijk om over de oostelijke kade te lopen, langs de Uferstrasse. Ook vanaf de Skagerak-brug heb je een fijn uitzicht. Maar het beste uitzicht heb je wat mij betreft vanaf de Pinnerberg.

Vanaf de kabelbaan loopt een wandelroute omhoog. Het pad is niet heel goed onderhouden, maar het is prima begaanbaar. Als het geregend heeft moet je wel oppassen vanwege de modder en gladde stenen. Je stijgt zo’n 150 meter; in 20 à 30 minuten wandel je omhoog.

Als je niet naar boven wilt wandelen kun je ook de stoeltjeslift van Cochem nemen: de Sesselbahn. Het eindpunt van deze lift stopt vlak bij een van de beste uitzichtpunten over Cochem: het Pinnerkreuz. In principe kun je hier de hele dag naartoe, maar de beste uitzichten over Cochem heb je tijdens de zonsondergang.

Kosten: €6,90 euro voor een retourticket met de Sesselbahn voor volwassenen

Wandelpad-Pinnercreuz-bij-Cochem
Uitzicht-vanaf-Pinnercreuz-op-kasteel-van-Cochem-en-oude-centrum
Wandelpad-en-stoeltjeslift-voor-Pinnercreuz-uitzichtpunt-in-Cochem

Dag 2 in Cochem en omgeving

Tijdens de tweede dag van jouw weekendje Cochem ga je wat meer van de omgeving ontdekken. De Geierlay hangbrug is een leuke tip als je wilt wandelen in een bosrijk gebied en Burg Eltz is een van de mooiste kastelen die je in deze regio gaat vinden.

1. Wandelen bij de Geierlay hangbrug

Niet ver van Cochem vind je een van de langste hangbruggen van Europa: de Geierlay hangbrug. Deze brug werd in 2015 geopend en is een leuke uitstap als je wilt wandelen tijdens je weekendje Cochem.

Tussen de dorpjes Mörsdorf en Sosberg hangt een brug van maar liefst 360 meter lang. Toen ik in Mörsdorf arriveerde, verwachtte ik in eerste instantie geen bos met een hangbrug. De omgeving is namelijk vlakke akkerbouw met veel windmolens. Maar als je eenmaal het dorp verlaat en het wandelpad volgt daal je af in een bosrijk gebied.

De meeste mensen starten de wandeling in Mörsdorf. Vanaf het dorp kun je meerdere wandelroutes volgen naar de hangbrug (1,5 tot 2,5 kilometer). De brug bungelt zo’n 100 meter boven de vallei, dus je moet geen hoogtevrees hebben als je de brug wilt oversteken. Bovendien is de Geierlay hangbrug niet heel breed, dus het voelt soms als een Tetrispuzzel om met meerdere mensen elkaar te passeren.

Het is vrijwel altijd druk bij de Geierlay hangbrug: ik was hier op een dinsdagmiddag en er waren zeker honderd mensen bij de brug. De meeste mensen lopen alleen op en neer over de brug, maar je kunt nog meer wandelroutes volgen in deze omgeving.

Kosten: je kunt gratis over de hangbrug lopen, je betaalt doorgaans wel voor het parkeren.

 • Parkeerplaats Bezoekerscentrum Geierlay (Mörsdorf): €10 euro voor 4 uur parkeren
 • Parkeerplaats P2 Windorfer Strasse (Mörsdorf): €8 euro voor 4 uur parkeren
 • Parkeerplaats P3 Am Sportplatz (Mörsdorf): €2 euro voor 2 uur
 • Parkeerplaats P4 Wanderparkplatz Alter Sportplatz (buiten Mörsdorf): gratis
 • Parkeerplaats P1 Wanderer-parkplatz (Sosberg): €2 euro voor 4 uur
Geierlay-Hangbrug-omringd-door-bossen
Uitzicht-vanaf-hangbrug-Geierlay-in-Moezelregio
Geierlay-hangbrug-van-onderaf-gezien

2. Het sprookjesachtige Burg Eltz bezoeken

Er zijn redelijk wat mooie kastelen in Duitsland te vinden. Een paar van mijn favorieten zijn Kasteel Neuschwanstein en het Kasteel van Schwerin. Maar een kasteel dat ook hoge Disney-vibes heeft is Burg Eltz. Dit kasteel ligt ten zuiden van het dorp Wierschem.

Vanaf de parkeerplaats heb je nog geen idee wat je kunt verwachten, maar na een korte wandeling van 1,5 kilometer heb je een fantastisch uitzicht op dit sprookjesachtige kasteel. Je kunt het kasteel van binnen bewonderen tijdens een rondleiding van 45 minuten. Jammer genoeg lukte mij dit niet omdat ik een mondmasker was vergeten (oktober 2022, verplicht om naar binnen te gaan).

Rondom het kasteel kun je ook lekker wandelen in de bossen en langs het riviertje. Heb je meer tijd om te wandelen? Vanaf het dorp Wierschem kun je de wandelroute van Eltzer Burchtpanorama (13 kilometer) lopen.

Kosten: €12 euro voor volwassenen; parkeren is €4 euro voor een dagticket

Parkeren in Cochem in Duitsland

Wanneer je op een camping verblijft kun je de auto het beste daar laten staan en naar Cochem wandelen. Dan hoef je niet te parkeren in het dorp. Maar in principe is parkeren in Cochem niet duur. Let er wel op dat je op sommige parkeerplaatsen in Cochem maar maximaal 3 uur mag parkeren (vaak voor €1 euro per uur).

Bij de parkeerplaats bij het treinstation aan de Pinnerstrasse kun je al een dagticket voor €2 euro kopen.

Aan het water bij de Bahnhofvorplatz heb je ook parkeerplaatsen en daar betaal je €1 euro per uur. ’s Nachts mag je hier gratis staan (tussen 7 uur ’s avonds en 8 uur ‘s ochtends).

De parkeergarage aan de Brückenstrasse ligt lekker centraal en je betaalt hier €0,50 eurocent per 30 minuten, met een maximum van €8 euro per dag.

Het is zelfs mogelijk om gratis te parkeren in Cochem. Naast de entree van Camping Schausten zijn een paar gratis parkeerplaatsen (er staat geen bordje, dus als het goed is kun je hier overdag en ’s nachts gratis parkeren). Ook hebben sommige accommodaties in Cochem gratis parkeergelegenheid voor hun gasten, dus let daar op als je een overnachting boekt.

Overnachten tijdens weekendje Cochem

Houd er rekening mee dat je bij veel hotels in Cochem minimaal 2 en soms zelfs 4 nachten moet boeken. Niet ideaal als je een weekendje Cochem wilt regelen met 1 overnachting. Dit zijn een paar leuke plekken om te overnachten in Cochem:

 • Hotel Zur schönen Aussicht: dit hotel ligt op 1,5 kilometer lopen naar het centrum van Cochem. Dit hotel heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Bij de prijs zijn een gratis parkeerplek en het ontbijt inbegrepen. Vanaf €70 euro per nacht via Booking
 • Pension Chapeau-Claque: in een paar minuten sta je al in het centrum van Cochem, dus dit is een goede optie als je betaalbaar in Cochem wilt overnachten. De kamers zijn simpel ingericht, maar prima voor een weekendje Cochem. Bij het guesthouse zit een bistro én het ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Vanaf €80 euro per nacht via Booking
 • Moselland Hotel im Enderttal Zum Onkel Willi: lekker dicht bij het historische centrum, prima kamers met fijne bedden en het ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Als je met de auto komt kun je de auto hier gratis parkeren. Vanaf €85 euro per nacht via Booking
 • Gartenstudio Anila: deze appartementen hebben een ideale locatie, vlak bij de Skagerak-brug. Je kunt relaxen in de tuin en er is gratis parkeergelegenheid. Ook is het mogelijk om ontbijt bij te boeken. Vanaf €145 euro per nacht via Booking
Booking.com
Traditionele-architectuur-in-het-historische-centrum-van-Cochem

Campings in Cochem en omgeving

 • Camping Schausten: een prima camping omdat je dicht bij het historische centrum van Cochem zit. Nadeel is wel dat het direct langs een autoweg ligt, met redelijk wat verkeer.
 • Moselcamping Cochem: deze camping ligt op de oostelijke oever van de Moezel, dus het is wat verder wandelen naar het centrum van Cochem. Maar daar staat wel tegenover dat het hier een stuk rustiger is.

Lees ook: inspiratie voor roadtrips in Europa voor 2 weken (vanuit Nederland)

Uitzicht-op-historische-centrum-vanaf-de-Moezel-rivier-bij-Cochem

Ik hoop dat deze informatie je helpt om een geslaagd weekendje Cochem te plannen! Heb jij nog meer tips voor Cochem in Duitsland? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *