Piramides-Egypte

Visum voor Egypte aanvragen: alles wat je moet weten

Heb jij een rondreis in Egypte op de planning staan? Leuk! Egypte is een van de meest fascinerende en fotogenieke landen waar ik de afgelopen jaren ben geweest. Mysteries ontrafelen bij de piramides, koningsgraven in Luxor bezoeken, zwemmen in de Nijl in Aswan en relaxen in het hippie-achtige Dahab. Iedere plek heeft zijn charme en bijzondere bezienswaardigheden. Maar om in het land rond te reizen moet je wel een visum voor Egypte aanvragen. In deze blog behandel ik de meest gestelde vragen over het regelen van een visum voor Egypte.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Corners-jaaroverzicht2018-Egypte

Visum voor Egypte aanvragen: wat moet je weten?

1. Er zijn 2 verschillende visa voor Egypte

1 visum is voor reizen die alleen naar het gebied van Sinaï gaan: denk aan vakanties naar Sharm el Sheikh en Dahab. Dit gratis Sinai-only visum is 14 dagen geldig, zolang je in de aangegeven gebieden blijft. Je mag met dit visum bijvoorbeeld geen uitstap maken naar Caïro of de piramides, maar officieel ook niet naar andere plekken in Sinaï buiten de badplaatsen, zoals de Sinaïberg en Ras Mohammed Nationaal Park.

Het andere visum is voor heel Egypte geldig. Met dit visum mag je overal in Egypte komen en deze is 30 dagen geldig. Dit toeristenvisum kost $25 dollar (zo’n €23 euro).

2. Kan ik mijn visum voor Egypte aanvragen vóór vertrek?

Zeker. Ik vind het zelfs verstandiger om het visum voor Egypte al voor vertrek te regelen. Het scheelt namelijk veel gedoe bij aankomst op het vliegveld of bij de grensovergang. Houd er rekening mee dat een visum voor Egypte aanvragen een paar dagen kan duren. Daarom wordt aangeraden om er minimaal een week van tevoren mee te starten. Mijn visum werd binnen 2 dagen goedgekeurd, maar andere vrienden van me moesten zo’n 4 à 5 dagen wachten.

Voorbereiding-Egypte

Zelf een visum voor Egypte aanvragen

Je kunt zelf een visum voor Egypte aanvragen, via deze website. Een e-visum via de overheidswebsite kost $25 dollar en moet je afrekenen met een creditcard. De website is in het Engels en op zich zijn alle vragen gemakkelijk in te vullen. Je krijgt het e-visum voor Egypte vervolgens via de mail toegestuurd. Zorg er wel voor dat alles goed is gespeld bij het invullen van de gegevens. Een paar vrienden van mij moesten het maar liefst 3 keer opnieuw invullen omdat ze hun achternamen of tussennamen niet goed hadden ingevuld. De website is verder erg traag en rommelig. Voor een overheidswebsite vind ik het best amateuristisch eerlijk gezegd. Maar goed. Als je jouw visum voor Egypte wilt regelen is dit de goedkoopste manier.

Een visum voor Egypte laten regelen

Je kunt ook een visum voor Egypte aanvragen met behulp van een visumbureau. Dit is iets duurder, maar het neemt ook alle zorgen en problemen weg waar je anders zelf mee moet dealen. Je kunt een visum voor Egypte bijvoorbeeld via Visumbuitenland regelen. Een single entry toeristenvisum voor Egypte kost dan €34,95 euro. Er zijn verschillende voordelen als je een visum voor Egypte door een visumbureau laat regelen. Allereerst kun je lekker gemakkelijk betalen met iDeal of PayPal, terwijl je alleen met een creditcard kunt betalen als je het zelf regelt. Daarnaast is het aanvraagformulier voor het visum in het Nederlands en dus een stuk sneller in te vullen. Tot slot zorgen zij dat de problemen tijdens het aanvraagproces worden opgelost.

3. Kun je een visum bij aankomst op het vliegveld krijgen?

Het is mogelijk om bij aankomst op het vliegveld een visum te regelen: een visa on arrival. Op het vliegveld is er een speciaal loket – vaak aangeduid met Bank Counter – waar je naartoe wordt gestuurd om jouw visum voor Egypte te regelen. Houd er rekening mee dat je dit visum in dollars of euro’s moet betalen: het is niet mogelijk om met Egyptische ponden te betalen.

Een nadeel is dat het bij deze loketten op het vliegveld erg druk kan zijn en je met wat pech uren staat te wachten. Daarnaast weet je niet 100% zeker of je daadwerkelijk een visum krijgt en Egypte wordt binnengelaten. Er zijn echter weinig toeristen die worden afgekeurd en Egypte niet binnen mogen. Als je een geldig verblijfadres kunt aantonen zit het meestal wel goed. Als je ook nog eens kunt aantonen wanneer je weer uit Egypte vertrekt zijn ze al helemaal blij.

4. Ik ga vanuit Israël over land naar Egypte. Hoe regel ik mijn visum?

Als je vanaf Eilat in Israël de grens oversteekt naar Taba in Egypte kun je bij de grens een gratis Sinai-only visum krijgen voor 14 dagen. Het is niet mogelijk om het Egypte toeristenvisum voor 30 dagen te krijgen bij de grens; deze moet je vooraf aanvragen. Het is wel mogelijk om een Sinai-only visum ter plekke te verlengen in Sharm el Sheikh. Dit kost echter wel zo’n 2 dagen, dus als je al weet dat je langer wilt blijven en/of meer plekken in Egypte wilt zien zou ik het gewoon online een e-visum regelen.

Belangrijk: bij het verlaten van Israël naar Egypte over land betaal je 108 shekel (zo’n €25 euro) als exit fee.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Corners-jaaroverzicht2018-Israel

5. Hoe lang is een visum voor Egypte geldig?

Een Sinai-only visum is voor 14 dagen geldig. Een visum voor heel Egypte is voor 30 dagen geldig.

6. Hoe zit het met single & multiple entry visa voor Egypte?

Het toeristenvisum kun je onderverdelen in een singly entry en een multiple entry visum. De meeste mensen hebben voldoende aan een singly entry visum voor Egypte: deze kost $25 dollar. Wil je Egypte tijdens jouw reis tussendoor verlaten – om bijvoorbeeld ook naar Israël of Jordanië te reizen – en daarna weer terugkeren naar Egypte? Dan kun je een multiple entry visum nemen. Deze kost $60 dollar. Beide visa zijn 30 dagen geldig. Voor het multiple entry visum geldt dat je 30 dagen in Egypte mag zijn in een periode van 90 dagen.

7. Mag ik met een toeristenvisum ook werken in Egypte?

Als je een zakenreis naar Egypte maakt heb je een werkvisum nodig. Maar als je net als ik locatie-onafhankelijk werkt (als digital nomad) dan heb je voldoende aan een toeristenvisum. Je hebt immers geen lokale baan en betaalt geen belastingen in Egypte. Je werkt waarschijnlijk op je computer en de werkplek is daarbij niet echt van belang. Een toeristenvisum is voor een digital nomad daarom voldoende.

Als je vrijwilligerswerk gaat doen kun je meestal ook via een toeristenvisum het land binnenkomen. Let er wel op dat je niets over het vrijwilligerswerk bij de douane zegt, anders zit je met wat pech uren in een verhoorkamertje. Of weigeren ze je in Egypte, omdat ze eigenlijk willen dat je een werkvisum aanvraagt.

Aswan-Egypte

8. Waar moet je rekening mee houden bij een visum voor Egypte aanvragen?

– Zorg ervoor dat jouw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is als je naar Egypte reist.

– Als je jouw visum voor Egypte voor vertrek hebt geregeld: vergeet deze niet uit te printen en mee te nemen!

– Check ook altijd even het reisadvies voor Egypte van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik heb vooral alleen gereisd door Egypte en dat ging prima, maar het is altijd verstandig om het laatste nieuws in de gaten te houden. Al moet je je hier ook niet door laten tegenhouden: toen ik vertrok was bijna het hele land oranje gekleurd terwijl ik me al die weken veilig heb gevoeld.

Lees ook: waarom Egypte bezoeken? Ik deel 11 redenen om Egypte met je!

9. Is het toeristenvisum voor Egypte nou 30 dagen of 90 dagen geldig?

Er bestaat wat verwarring over de geldigheidsduur van het toeristenvisum voor Egypte. Het toeristenvisum is 30 dagen geldig. Dat betekent dus dat je vanaf jouw aankomst in Egypte 30 dagen in het land mag blijven. Die tijdsduur van 90 dagen (3 maanden) verwijst echter naar de datum tot wanneer je Egypte in mag reizen. Vanaf het moment dat je het visum aanschaft heb je dus nog 3 maanden de tijd om naar Egypte te reizen.

Voorbeeld: jij schaft jouw visum voor Egypte 1 maart aan, dan moet je binnen 3 maanden (= vóór 1 juni) naar Egypte reizen. En vanaf het moment dat je in Egypte arriveert is jouw visum dan 30 dagen geldig.

Visum-voor-Egypte

10. Kan ik mijn visum voor Egypte ter plekke verlengen?

Een toeristenvisum voor Egypte is in principe 30 dagen geldig, vanaf de dag dat je arriveert in Egypte. Na die 30 dagen heb je nog 14 dagen ‘bedenktijd’. In die periode moet je dus besluiten of je het land gaat verlaten of tijdelijk in Egypte gaat wonen. Je hebt dus eigenlijk 44 dagen met een visum voor Egypte. Wil je wel langer blijven? Dan moet je bij het immigratiekantoor in een grotere stad zijn. Ik heb dit zelf nagevraagd bij het immigratiekantoor in Aswan en ben zelf 44 dagen in Egypte gebleven. Ze deden overigens wel even moeilijk bij vertrek over mijn visum, maar omdat het wettelijk gezien klopt konden ze me verder geen boete of aantekening geven.

Lees ook: reisroute in Egypte – routes van 7, 10 & 14 dagen

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
 • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. De groep wordt begeleid door een Nederlandse reisgids. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
 • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
 • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Lees ook: de 15 leukste plekken & bezienswaardigheden in Egypte

Zijn al jouw vragen over een visum voor Egypte aanvragen beantwoord of is er nog iets onduidelijk? Laat het vooral hieronder weten in een reactie of stuur me een mailtje!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Daarnaast vind je in dit artikel affiliate links. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate links vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

10 gedachten over “Visum voor Egypte aanvragen: alles wat je moet weten”

  1. Egypte is absoluut een van de meest fotogenieke landen waar ik tot nu toe ben geweest! En prima te doen als soloreiziger 🙂

 1. Waardevol stuk! Zelf heb ik drie weken in Cairo gewerkt op een toeristenvisum. Inderdaad als “digital nomad” en vrijwilliger, dus liep nergens tegenaan. Mijn geluk.

  1. Ze zijn gelukkig vrij gemakkelijk met een visum, ik was er sowieso verbaasd over dat er een ‘officiele’ datum na 30 dagen is dat je moet vertrekken, maar dat je daarna nog wel 14 dagen bedenktijd hebt om te besluiten of je wilt blijven of weg wilt gaan haha :p

  1. Toen ik het Catharinaklooster en de Sinaïberg bezocht werd er wel in mijn paspoort gekeken maar weet niet of dit altijd gebeurt. Maar als je weet dat je die plekken gaat bezoeken en je hebt nog een paar dagen zou ik het visum gewoon aanvragen. Anders heb je straks de kans dat je die plekken niet kunt bezoeken of dat je ter plekke met alle administratie moet dealen. 😉

 2. M.b.t. het Sinaï-only visum: het is niet duidelijk te vinden, maar tot waar loopt het gebied dat wél bezocht mag worden met dit visum? Wij verblijven iets onder Dahab (reizen vanaf Sharm El Sheik). De ANWB site impliceert dat je op het resort moet blijven, maar dat zal toch niet? Een beetje duiken, snorkelen, kitesurfen in de directe omgeven van Dahab mag wel toch? Kan iemand daar iets over zeggen?

  Bedankt!

  1. Hoi Mauro,

   Het is inderdaad onduidelijk wat precies onder het Sinaï-only visum valt. Op veel websites geven ze enkele locaties aan zoals Mount Sinai/Sint Katharinaklooster en Ras Mohammed Nationaal Park. Maar er is wel een vrij strenge controle als je binnen Sinaï rondreist. Dus wil je er zeker van zijn dat je overal naartoe kunt gaan tijdens de vakantie? Dan zou ik het Egypte visum aanvragen voor vertrek. Als je het visum alsnog ter plekke moet regelen in Sharm El Sheikh gaat het minstens 2 dagen kosten en dat is zonde van de vakantietijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *