Pieterpad etappe 8: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 8: 6/10

Coevorden is de enige échte stad van Drenthe. Ik vond de rust, de hunebedden, de vele boerderijen in het verder onbebouwde landschap en de eenvoud wel prettig. Een voor mij relatief onbekend stukje Nederland dat me heeft verrast. Maar vandaag laat ik Drenthe achter me en wandel ik Overijssel in.

Wanneer ik Coevorden, het bedrijventerrein en de lelijke windmolens achter me laat geniet ik van het landschap. Al snel kom ik de Drentse Poort tegen: een boog gemaakt van gigantische zwerfkeien die staat voor de grensovergang tussen Drenthe en Overijssel. Het is een bijzonder idee dat je in een paar dagen tijd al meerdere provincies hebt doorkruist.

Lees ook: Pieterpad lopen: 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Tijdens een meerdaagse wandeling sta je zo ver van het dagelijks leven vandaan. Je krijgt weinig tot geen nieuws mee. Je moet helemaal niets, er zijn geen verplichtingen. De enige verplichting aan jezelf is dat je jouw lichaam voldoende rust, water en eten geeft. Dat is het enige dat telt. Ik vind het heerlijk. Pieterpad etappe 8 is eerlijk gezegd geen prachtige route, maar wel redelijk. Je steekt meerdere keren de rivier de Vecht over en loopt lekker langs het water. Je passeert het schattige dorp Gramsbergen en de route is verder lekker rustig. Hier en daar hoor je autoverkeer, dus je hebt niet helemaal het gevoel alsof je je terugtrekt in de natuur. Maar ik vond het niet tegenvallen. Desondanks kwam ik weinig specifieke plekken tegen die ik wil delen, dus dan maar weer wat gedachtespinsels.

Klein-kunstwerk-Pieterpad-in-boom

Gedachtespinsels tijdens Pieterpad etappe 8

Veel Pieterpad-wandelaars zijn niet zomaar wandelliefhebbers – met name de mensen die in een keer meerdere etappes lopen. Sommige mensen lopen de route zelfs in één keer. Veel van die mensen zoeken bewust de eenzaamheid op. Om samen te zijn met hun gedachten. Filosoferen met zichzelf, terwijl ze één zijn met de natuur. Zonder alle prikkels van het dagelijks leven. Het zijn mensen die zichzelf prima gezelschap vinden – of dat in ieder geval proberen te leren. Schrijver Mark Twain zei ooit: “the worst loneliness is not to be comfortable with yourself.”

Ik zie het bij mensen van alle leeftijden, diverse achtergronden en van over de hele wereld: veel mensen zijn niet comfortabel met hun eigen gezelschap. Ze zijn niet tevreden wie ze op dit moment zijn en streven altijd naar een stip op de horizon. Want als ze daar eenmaal zijn, zijn ze tevreden met zichzelf. Een van mijn favoriete uitspraken is van actrice Sophia Bush, die ik jaren geleden in een podcast hoorde: “you can be both a masterpiece and a work in progress at the same time”. Niemand is perfect – en dat ga je ook nooit worden. Iedereen maakt fouten en doet dingen waar hij of zij niet trots op is. Maar zodra je accepteert dat óók dat onderdeel is van wie je bent ga jij je veel comfortabeler voelen met jouw eigen gezelschap. We zijn immers ook maar mensen.

Vechtdal-tijdens-pieterpad-etappe-8-met-bloemen
Rivier-de-Vecht-bij-hardenberg-pieterpad-etappe-8

Pieterpad etappe 8: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 8

Pieterpad etappe 8 loopt van Coevorden naar Hardenberg. Deze etappe is 19 kilometer lang.

Verharde/onverharde weg?

Deze route bestaat uit zowel onverharde als verharde wegen. Ik denk dat het 60% verharde en 40% onverharde wegen zijn.

Pieterpad-wandelaars-kunstwerk-in-Gramsbergen

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 8?

Kom je met het openbaar vervoer? Coevorden heeft een treinstation.  Je kunt het beste eerst de trein naar Zwolle nemen. Vanaf Zwolle gaat er een trein naar Emmen en onderweg kun je uitstappen in Coevorden. Vanaf Utrecht van je 1 uur en 40 minuten onderweg.

Kom je met de auto? In Coevorden mag je gratis parkeren. Zorg er wel voor dat je niet in een blauwe zone staat. Daar mag je weliswaar gratis parkeren, maar wel voor maximaal 2 uur met een parkeerschijf. Op parkeerplaats Pampert bij Sportpark Pampert mag je de hele dag gratis parkeren. Vanaf hier sta je in een paar minuten in het centrum van Coevorden. Ook achter het treinstation op het EDS-plein en bij P+R Coevorden bij het station kun je gratis parkeren.

Leuke plekken & uitzichten

1. Kasteel Coevorden. Want je kunt nooit genoeg kastelen zien.

Kasteel-Coevorden-tijdens-Pieterpad

2. Drentse Poort. Als je Coevorden hebt verlaten kom je de Drentse Poort tegen, een kunstproject dat is gebouwd met zwerfkeien. Hier ga je van Drenthe de provincie Overijssel in.

Drentse-poort-voorbij-Coevorden-tijdens-Pieterpad

3. Gramsbergen. Een leuk dorp waar je ongeveer halverwege de etappe doorheen loopt.

Gramsbergen-tijdens-Pieterpad-etappe-8

4. Rivier de Vecht. Tijdens deze etappe kom je verschillende keren rivier de Vecht tegen. Heerlijk om af en toe langs het water te lopen!

Rivier-de-Vecht-oversteken-tijdens-Pieterpad-etappe-8

Eten & drinken tijdens etappe 8

In Coevorden zitten meerdere restaurants. Voor een ontbijt kun je onder andere terecht bij Bakker Bart en Bakkerij Sieben.

Onderweg kun je een drankje doen in Gramsbergen. Bierbrouwerij Mommeriete is een aanrader, lekker aan het water. Sommige dagen kun je ook terecht bij het theehuis Granny’s Barn, net nadat je Gramsbergen achter je hebt gelaten. 

In Hardenberg zijn ook genoeg restaurants. Houd er alleen wel rekening mee dat de meeste restaurants op zondag zijn gesloten. Een van de weinige restaurants waar je wel terecht kunt voor een drankje en een hapje is Restaurant Den Herdenbergher.

Supermarkten: in Coevorden heb je bij het startpunt een Albert Heijn. Daarnaast vind je achter het treinstation een Jumbo, ALDI en Lidl. In Hardenberg heb je ook meerdere supermarkten, waaronder een Lidl, Jumbo en Albert Heijn.

Schaap-op-grensovergang-Drenthe-Overijssel-tijdens-Pieterpad

Overnachten Pieterpad etappe 8

Kamperen

Toen ik etappe 7 liep ben ik nog een stuk doorgelopen, naar Camping De Vechtkamp (bij Gramsbergen). Hier overnacht je goedkoop (€7,50 euro per persoon) en sta je lekker rustig, niet al te ver van de wandelroute vandaan. Het sanitair was schoon en werkte prima. Bovendien was de eigenaar erg vriendelijk en leende ons gratis een campingstekker uit (elektriciteit was bij de prijs inbegrepen).

Nadat ik etappe 8 had afgerond ben ik nog een stukje doorgelopen. Bij Hardenberg kon ik namelijk geen camping vinden. Een paar kilometer na Hardenberg kun je overnachten bij de camping van Familie Veurink. Voor deze camping hoef je maar een klein stukje van het Pieterpad te wijken (zo’n 200 meter). Deze minicamping ligt tussen Hardenberg en Rheeze. Een prima camping waar je rustig kunt overnachten. Ook fijn: er is gratis WiFi op deze camping.

Zonsondergang-tijdens-Pieterpad-langs-weg

Accommodaties in Hardenberg

In Hardenberg vind je niet zo veel hotels. Gelukkig zijn er wel een paar leuke bed & breakfasts. Buiten het centrum kun je overnachten bij Oddingsplace en wil je direct aan het Pieterpad zitten dan is B&B Tussen Vecht en Veer een goede optie.

Daarnaast zou je kunnen kijken naar gastadressen in Hardenberg bij Vrienden op de Fiets. Hier worden overnachtingen aangeboden aan wandelaars en fietsers bij mensen thuis. Vaak slaap je in een privékamer, maar soms is de garage of het tuinhuisje omgebouwd tot gastverblijf. Ook voor solowandelaars is dit ideaal: je betaalt altijd €22,50 euro per persoon, inclusief ontbijt. De toeristenbelasting komt er nog wel bovenop; dat is vaak €1-2 euro per nacht. Een lidmaatschap is €8 euro per kalenderjaar.

Route volgen voor Pieterpad etappe 8

Het Pieterpad is over het algemeen goed gemarkeerd en de markeringen worden regelmatig gecheckt. Ik had ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) meegenomen. Niet echt voor de markeringen, maar wel voor de achtergrondverhalen en -informatie over de gebieden waar ik liep. Daarnaast kun je ook Pieterpad etappe 8 via Route.nl volgen. Zo kun je met jouw telefoon en GPS wandelen.

Pieterpad-wandelgids-deel-I-Pieterburen-Vorden

Lees ook: Pieterpad etappe 7 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 8. Heb jij nog meer tips voor wandelaars die deze etappe gaan lopen? Laat het hieronder weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments