Vakwerkhuizen-aan-Roer-rivier-Monschau

Wandelen in Monschau: in de stad én de omgeving

Ben je op zoek naar een leuke bestemming dicht bij huis? Dan is Monschau in de Eifel een aanrader. Vanaf Den Bosch is het hooguit 2,5 uur rijden naar deze mooie plek. Monschau heb je in 1 dag wel gezien. Wil je een weekend weg? Dan is Monschau ook een prima uitvalsbasis om andere plekken in de Eifel te bezoeken. Ben je in Zuid-Limburg? Dan sta je zelfs al binnen 1 uur in Monschau, dus het is ook een ideale dagtrip. Monschau is een feestje voor het oog, maar ook de natuur rondom het dorp is prachtig. In deze blog deel ik tips om te wandelen in Monschau én omgeving.

Lees ook: wandelroute in Zuid-Limburg – Route des Vins

Wandelen-in-Monschau-uitzichtpunt-over-dorp
Traditionele-vakwerkhuizen-met-planten-Monschau

Parkeren in Monschau

De meeste mensen bezoeken Monschau met de auto, dus laten we maar gelijk met het vervelendste beginnen: het parkeren. Monschau is best toeristisch en er zijn niet héél veel parkeerplaatsen. Probeer in het hoogseizoen zo vroeg mogelijk in Monschau te zijn om een plekje te vinden. Ik stond aan de Austrasse op de Monschau Parkplatz (aan de oostkant van het dorp). Aan de westkant van het centrum vind je nog een parkeerplaats die iets groter is: Burgau. Parkeren is bij beide plekken €2 euro per uur, een dagticket is €7 euro. In het noordelijke deel van het dorp heb je ook nog Parkhaus Seidenfabrik.

Let op: je kunt alleen met munten betalen! Briefgeld en een Nederlandse pinpas hebben hier dus geen zin. Lukt dit niet? Dan kun je met een creditcard of PayPal via de app Easypark betalen. Download deze app van tevoren zodat jij je daar ter plekke niet meer druk om hoeft te maken.

Vakwerkhuizen-aan-Roer-rivier-Monschau
Detailfoto-vakwerkhuizen-aan-Roer-rivier-Monschau

Wandelen in Monschau

Het dorp wordt in tweeën gesplitst door de Roer rivier (of Rur, als je het op z’n Duits wilt zeggen). Monschau was vroeger een stad waar de textiel- en lakenindustrie bloeide, tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister.

Monschau is een ontzettend fotogeniek dorp, maar niet heel groot. Je kunt hier makkelijk een paar uur doorbrengen, maar dat komt meer omdat je iedere paar meter stopt voor een foto. Het dorp bestaat uit prachtige vakwerkhuizen. Een van de bekendste huizen is het Rode Huis, naast de Evangelische Kerk. Veel bezienswaardigheden heeft Monschau eigenlijk niet: het hele dorp is eigenlijk een openluchtmuseum. Ook de burcht (Burg Monschau) is een blikvanger. Vanaf de Haller Ruïne – waarschijnlijk ooit een wachttoren of burcht geweest – heb je een mooi uitzicht over het dorp.

Er zijn genoeg leuke restaurantjes in Monschau. Ik vind Lütticher Hof een aanrader als je de rust wilt opzoeken voor een drankje. Dit restaurant heeft namelijk een buitenterras aan het water, maar als je langs de ingang loopt valt het buitenterras niet op. Hierdoor lopen veel toeristen die aan het water willen zitten erlangs en gaan bij drukke plekken zoals Hotel Horchem en Restaurant Flosdorff zitten. Het eten is simpel, maar prima. Er zijn weinig opties voor vegetariërs, maar ik vond de gebakken camembert goed smaken. Let op: je kunt hier niet met een Nederlandse betaalpas betalen. In dezelfde straat vind je wel een pinautomaat.

Vakwerkhuizen-aan-Roer-rivier-Monschau
Traditionele-huisjes-Monschau-aan-Roer-rivier
Ruines-boven-Monschau
Rode-huis-wandelen-in-Monschau
Mooi-gebouw-in-centrum-Monschau-Duitsland
Vakwerkhuizen-aan-Roer-rivier-Monschau

Wandelen in de omgeving van Monschau

Monschau ligt in de Eifel en je vindt hier heel wat mooie wandelroutes. Wil je een meerdaagse wandeling maken? Dan is de Wilderness Trail van 86 kilometer een leuke optie. Deze wandelroute neemt je in 4 à 5 dagen mee door de Eifel. Hij start in Höfen – bij Monschau – en eindigt in Zerkall.

Zelf liep ik de Onderweg in Monschau-route van 14 kilometer. De wandelroute wordt gemarkeerd met een schaap. Deze dagwandeling start bij de fontein op de Markt (de Weberbrunnen). De wandeling wordt hier in het Duits beschreven, maar je kunt een Engelstalige beschrijving bij het Informatiecentrum (Monschau Touristik) ophalen voor €0,50 eurocent.

Fontein-op-de-markt-Monschau-start-wandeling
Schapen-route-wandeling-omgeving-Monschau
Doorkijk-in-straat-Monschau-centrum

Onderweg in Monschau-route (schapen als markering)

Je start dus bij de fontein op de markt en loopt via de trappen omhoog. Ongeveer 1 kilometer lang heb je meerdere uitzichtpunten over het mooie Monschau. Daarna kom je bij de Burgau parkeerplaats uit, dus je kunt ook vanaf daar starten (maar dan mis je dus wel die uitzichten over Monschau).

Monschau-en-burcht-vanaf-uitzichtpunt
Kapel-met-bloemen-vanaf-uitzichtpunt-over-Monschau-Duitsland
Wandelpad-Monschau-met-zonnestralen-die-door-bomen-vallen

Het eerste stuk klim je wat omhoog, maar het is niet zwaar – mede omdat er veel schaduw is. Het is een bosrijke omgeving en na een paar kilometer daal je weer een stuk, richting een rivier en een camping. Daarna is het enkele kilometers vrij vlak. Je passeert een groot stuwmeer. Tijdens mijn bezoek lag dit grotendeels droog: slechts een kleine stroom worstelt zich een weg door het kurkdroge landschap heen.

Rots-met-uitzicht-over-bossen-rondom-Monschau
Detailfoto-zwarte-plantjes-Monschau
Wandelen-in-Monschau-trap

Een klein stuk na het hotel aan de rechterkant kom je een splitsing tegen, bij een bankje. Als je links naar boven wandelt verkort je deze wandeling tot 9 kilometer. Als je rechtdoor loopt blijf je de reguliere route van 14 kilometer lopen. Je komt eventjes geen markeringen met schapen tegen, maar geen zorgen. Wanneer je de autoweg oversteekt kom je ze weer tegen.

Wandelkaart-wandelen-in-Monschau
Eifel-Nationaal-Park-tijdens-wandelen-in-Monschau

In Höfen heb je meerdere (hotel-) restaurants waar je iets kunt eten en drinken. Let trouwens even op de heggen rondom de huizen, dat zijn soms kunstwerken! Het laatste stuk terug naar Monschau is ietwat saai en loop je vooral naar beneden. Als je de met kinderkopjes bedekte straat tegenkomt ben je bijna terug in Monschau.

Als je de hele route van 14 kilometer loopt klim je in totaal 350 meter. De wandeling is onderweg in te korten tot 9 kilometer.

Lees ook: inspiratieblog – roadtrips in Europa voor 2 weken (vanuit Nederland)

Schapen-markering-op-bordje-met-bloemen-eromheen-Monschau
Traditionele-huisjes-in-Hofen-tijdens-wandelen-Monschau
Grote-heggen-in-Hofen-Monschau
Schedel-schaap-aan-huis-opgehangen

Staat wandelen in Monschau en de omgeving inmiddels op jouw bucketlist? Of heb jij nog meer tips voor dit mooie dorp in de Eifel? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *