druiventros-wijngaard-zuid-limburg

Wandelroute in Zuid-Limburg: Route des Vins

Je hoeft helemaal niet ver te reizen om wijngaarden te bezoeken. Wist je dat er in Nederland ook wijnen worden gemaakt? Veel wijngaarden vind je in de Achterhoek en de Veluwe, maar Zuid-Limburg is dé plek waar de meeste wijngaarden in Nederland zijn. Samen met mijn moeder volg ik een leuke wandelroute in Zuid-Limburg: de 10-kilometer lange Route des Vins.

Lees ook: Dutch Mountain Trail – alles wat je over deze wandeling wilt weten

wijngaarden-tijdens-wandelroute-zuid-limburg

Wandelroute in Zuid-Limburg: Route des Vins

Het wijntoerisme in Nederland is eigenlijk nog niet echt aanwezig. Maar door een wandelroute in Zuid-Limburg met de focus op wijn te creëren komt daar verandering in. In de gemeente Gulpen-Wittem vind je de allereerste bewegwijzerde wijnroute in Nederland. Via een wandelroute van 10 kilometer loop je langs verschillende wijngaarden in Zuid-Limburg – en door de dorpen Wahwiller, Eys en Eyserheide. Wahlwiller heeft zelfs de officiële titel van wijndorp. Sinds 1999 is er jaarlijks het Wahlwiller Wijnfeest; het laatste weekend van september. In 2020 is het feest in verband met corona afgezegd.

Mijn moeder is opgegroeid in Zuid-Limburg en als kind kwam ik hier ook regelmatig. Toch is de Route des Vins voor ons allebei een verrassende wandelroute in Zuid-Limburg. Kijk je mee?

Kerk-in-wahlwiller-startpunt-route-des-vins
Wijngaard-met-bos-op-achtergrond
Bloemen-geel-zuid-limburg

Langs wijngaarden wandelen in Zuid-Limburg

Bij de parkeerplaats in wijndorp Wahlwiller vind je een grote kaart met verschillende wandelroutes. Mijn moeder en ik besluiten de route met de klok mee te volgen. Bij Gasterij A Gen Kirk in Wahlwiller kunnen we een routekaart ophalen. Na een paar honderd meter komen we de eerste wijngaarden al tegen: Wijngaard Hubertus, Wittemer Wijngaard en Cunibertus Wijngaard. Onderweg kom je bordjes tegen met informatie over de wijngaarden en de omgeving. Zo kom ik erachter dat Wijngaard Hubertus jaarlijks zo’n 500 flessen maakt. “Dat is ook niet veel, meer voor eigen consumptie”, grapt mijn moeder. De wijngaarden zijn – in vergelijking met de buitenlandse wijngaarden die ik ken – vrij klein. Maar dat heeft ook wel iets aandoenlijks.

Hier in de heuvelen van Zuid-Limburg hebben een paar gepassioneerde boeren besloten om wijn te produceren. Nederland staat niet bekend als wijnland, maar de rijke mergelbodem in Zuid-Limburg is eigenlijk verrassend goed om wijn te produceren. We lopen een stukje langs akkers, met uitzicht over de omringende heuvels – met het uitzicht over Eys als kers op de taart.

Wijngaarden-zuid-limburg-tijdens-wandeling
Wijnvat-met-wijngaard-op-achtergrond
Wijngaard-bij-wahlwiller-wijndorp-zuid-limburg
Wandelpad-langs-akkers
Uitzicht-op-Eys-met-paarse-bloemen-op-voorgrond

Route des Vins: Wahlwiller – Eys

In Eys snuffelen we even rond in La Folia: een schattig winkeltje waar keramiek én zelfgemaakte honing te koop is. Het is verrassend koel binnen. Heerlijk tijdens een benauwde zomerochtend. We doen een drankje (en genieten van een échte Limburgse vlaai) bij Herberg Bie de Tantes. Nadat we een stuk omhoog hebben geklommen komen we uit bij de volgende wijngaard: Domein Aldenborgh. Ik vind het gaaf om te lezen hoe deze mannen zich focussen op biologische wijnen.

De wandeling is een fijne combinatie van schaduwrijke gangetjes door bossen en stukken over open akkers met koeien. We steken een weide met koeien over. Een paar koeien versperren de weg naar het hek. De koeien lijken ons eerst niet te zien – daarna lijken ze niet in de mood om zichzelf te verplaatsen. Ietwat onhandig probeer ik ze naar mij toe te lokken, weg van het draaihek. Een lik van een ruwe koeientong en een paar minuten later kunnen we erlangs, richting het fotogenieke Eyserheide. In dit dorp ga je even terug in de tijd én loop je langs de laatste wijngaard tijdens deze wandeling in Zuid-Limburg: Domaine Salamander.

Op ons gemak lopen we vervolgens terug naar Wahlwiller. Tijdens de hele route klim en daal je, maar het is prima te doen. Sommige stukken loop je in de volle zon, maar over het algemeen zijn er veel schaduwplekken en genoeg bankjes om uit te rusten onderweg. Voor Nederlandse begrippen is het een middelzware wandelroute, maar hij is voor de meeste prima te doen. Aanrader!

Koeien-in-schaduw-van-boom-tijdens-wandeling-Zuid-Limburg
Wijngaard-tijdens-wandelroute-zuid-limburg-gezien-door-struiken
Koei-in-weiland-tijdens-wandelroute-zuid-limburg
Koeien-in-veld-met-wandelroute-zuid-limburg
Eyserheide-mooi-huis-met-bloemen
Jezus-aan-blauw-kruis-langs-wandelroute-zuid-limburg
Wandeling-Zuid-limburg-route-des-vins

Route des Vins: praktische informatie

Lengte van de route: 10,1 kilometer

Downloaden route: download de Route des Vins Wahlwiller – Eys hier

Hoogtemeters: 260 meter klimmen over de hele route

Tijdsduur: 2,5 uur als je zonder veel pauzes en fotomomenten doorloopt / 4 uur als je regelmatig stopt en onderweg luncht

Startpunt: President J.F. Kennedylaan in Wahlwiller. Hier vind je een parkeerplaats met een routekaart

Hoe loopt de route: in een cirkel: het startpunt is ook het eindpunt. Je kunt daarom ook in de dorpjes Eys of Eyserheide starten.

Markering van de route: geel bordje met een tros druiven erop

Onverharde/verharde wegen: deze wandeling in Zuid-Limburg is grotendeels onverhard. Hier en daar moet je een paar honderd meter op een verharde weg lopen (voornamelijk in en bij de dorpen). Ik denk dat het 80% onverharde en 20% verharde wegen zijn.

Horeca onderweg: Herberg Bie De Tantes in Eys is een leuke plek om een drankje te doen (en een lekkere Limburgse vlaai te proeven). In Wahlwiller vind je Gasterij A Gen Kirk. Hier kun je een routekaart van Route des Vins ophalen en naderhand een drankje doen.

Jessica-schaduw-onverharde-weg-route-des-vins-zuid-limburg
Close-up-trosje-druiven-in-wijngaard
wandelbord-bij-parkeerplek-route-des-vins
bordje-route-des-vins-markering-zuid-limburg
Heuvels-bij-Eys-tijdens-wandeling-Zuid-Limburg

Overnachten in Zuid-Limburg

Ga je een weekend naar Zuid-Limburg? Er zijn mooie plekken waar je kunt overnachten. Zelf overnachtte ik in Hotel Inkelshoes bij Epen. Het gebouw lijkt haast op een klein kasteel en heeft een rustige ligging buiten het dorp. De kamers zijn simpel, maar prima. Bovendien is het ontbijt inbegrepen, dat bestaat uit een uitgebreid buffet (ook tijdens corona). Ik vond het geweldig dat ze een stuk of 8 kazensoorten hadden en ook hun eigengemaakte jam stond klaar om geproefd te worden. Op het buitenterras van Inkelshoes geniet je van een lekker wijntje terwijl de zon ondergaat achter de heuvels. Een prima uitvalsbasis op een rustige locatie om Zuid-Limburg te ontdekken!

Hotel-Inkelshoes-Zuid-Limburg

Een andere leuke locatie om te overnachten is Panorama Camping Gulperberg, vlak bij Gulpen. Liefhebbers kunnen hun tentje opzetten op het kampeerterrein, maar er zijn ook allerlei leuke accommodaties zoals de Treelodge (boomhut), de Woodlodge (luxe trekkershut) of de Panorama Lodge (glamping). Ook fijn: als gast van Camping Gulperberg krijg je gratis toegang tot het nabijgelegen subtropische zwemparadijs Mosaqua.

Heb je altijd al eens in een kasteel willen overnachten? Dan moet je bij Château Wittem zijn. Het kasteel heeft prachtig gerenoveerde kamers en in de tuin kun je lekker relaxen. Vanaf Château Wittem kun je bovendien prima Zuid-Limburg verkennen. Je bent namelijk zo in Maastricht, Valkenburg of schattige dorpjes in het Geuldal.

wandelroute-zuid-limburg-langs-wijngaarden-tros-druiven

Lees ook: 17x inspiratie voor een vakantie dicht bij huis

De Route des Vins is een leuke wandelroute in Zuid-Limburg om verschillende wijngaarden en het heuvelachtige landschap te ontdekken. De omgeving van deze wandelroute is bovendien ook erg mooi, dus je kunt het goed combineren met een weekendje weg! Heb jij nog meer tips voor Zuid-Limburg of heb jij deze route ook gelopen? Laat het mij en anderen weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *