Groene-bossen-van-Besthmenerberg

Pieterpad etappe 10: mijn ervaring, tips en meer info

Mijn beoordeling van Pieterpad etappe 10: 8/10

Etappe 10 van het Pieterpad is een aanrader voor de liefhebbers van klimmen. Tijdens deze etappe beklim je maar liefst 3 “bergen”: de Besthmenerberg, de Archemerberg en de Lemelerberg. Voor Nederlandse begrippen dus een uitdagende wandeling. Het is een diverse etappe van het Pieterpad waar je eindigt in een van de mooiste natuurgebieden van het land: de Sallandse Heuvelrug.  

Mijn ervaring met Pieterpad etappe 10

Niets is wat het lijkt. Dat laat deze de Pieterpad etappe 10 vandaag wel zien. Nederland is vlak en als bergwandelaar interesseerde ons eigen land me weinig. Des te meer ben ik verrast door dit deel van het Pieterpad. Al snel nadat ik Ommen achter me laat komt de uitkijktoren op de Besthmenerberg in zicht en begint de eerste klim.

Zodra ik bij de uitkijktoren arriveer begint het te regenen. Ik geniet van de omgeving terwijl de regen op een relaxed ritme op het dak slaat. Wie wist dat Nederland zo groen kon zijn aan het begin van de zomer? Het voelt even alsof ik me in een exotisch land in het regenwoud waan. Dat gevoel wordt versterkt als ik later de Steile Oever passeer.

Uitzicht-over-heide-vanaf-uitkijktoren-Besthmenerberg-bij-Ommen
Pieterpad-etappe-10-van-Ommen-naar-Hellendoorn
Groene-bomen-met-blauwe-lucht-bij-Ommen
Detailfoto-van-varens-tijdens-wandelen
Wandelpad-bij-Steile-Oever

Wandelen is meditatief en geeft je de rust en ruimte om fijne herinneringen op te halen. Ik denk terug aan mijn tijd in Suriname, waar ik ook tijd doorbracht in een van de meest ongerepte jungles. Voordat ik het doorheb ben ik bij de volgende berg beland: de Archemerberg.

Deze stuwwal is ontstaan in de laatste IJstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Dit gebied schijnt populair te zijn vanwege de vele jeneverbesstruiken. Hoewel ik er al meer langs het Pieterpad heb gezien maken de struiken dit verder kale landschap zeker interessant. De regen is inmiddels gestopt, maar ik kan me voorstellen hoe vervelend het is om hier te lopen tijdens een storm. Er is nergens beschutting.

Lees ook: Pieterpad lopen – 10 tips voor een geweldige voorbereiding

Ik daal snel af, het bos in. Ik loop over de Lemelerberg, maar het Pieterpad loopt niet langs de top. Al ben ik wel nieuwsgierig, dus ik maak een kleine omweg. Het uitzicht valt mee en de rechte asfalt- en zandwegen die volgen zijn ook niet zo indrukwekkend. Ik maak een stop bij Restaurant De Hazelaer en verwen mezelf met een koffie en een lekker stuk appeltaart.

Met weer wat energie stap ik door en ik kom al snel terecht in de bossen van de Eelerberg. Ik kan niet echt spreken van een berg, maar het gebied is verfrissend na de saaie rechte wegen. Nog één lange weg volgen en dan ben ik gearriveerd in Hellendoorn, het eindpunt van Pieterpad etappe 10.

Wandelen-bij-Archemerberg-Overijssel
Bijzondere-boom-Archemerberg-tijdens-Pieterpad-etappe-10
Uitzicht-op-boerderijen-Lemele-tijdens-Pieterpad-etappe-10
Oude-paddenstoelen-tegen-boomstam
Voetjes-omhoog-op-bankje-bij-Hellendoorn
Akkers-rondom-Hellendoorn-Pieterpad-etappe-10

Pieterpad etappe 10: praktische informatie

Afstand Pieterpad etappe 10

Pieterpad etappe 10 loopt van Ommen naar Hellendoorn. Deze etappe is 21 kilometer lang.

Verharde/onverharde weg?

Deze route bestaat voor een groot deel uit onverharde wegen. Wanneer je Ommen uitloopt, een stuk na de Steile Oever, een stuk na Lemele en het laatste deel waar je Hellendoorn inloopt is wel verharde weg. Ik denk dat het 75% onverharde en 25% verharde wegen zijn.

Wandelschoenen-op-zandpad-Pieterpad-etappe-10

Hoe kom je bij het startpunt van Pieterpad etappe 10?

Kom je met het openbaar vervoer? Dan neem je de trein naar Ommen. Je neemt eerst de NS Intercity richting Zwolle. Daarna stap je over op de Blauwnet stoptrein richting Emmen. Vanaf Utrecht duurt deze treinreis 1 uur en 20 minuten. Let op: in Zwolle moet je even uitchecken bij NS en inchecken bij Blauwnet, anders krijg je problemen met de conducteur. Het startpunt van deze etappe ligt iets ten noorden van het treinstation, maar ik zou gewoon direct vanaf het treinstation in zuidelijke richting wandelen.

Kom je met de auto? Bij het treinstation vind je een gratis P+R terrein (Stationsweg 35) voor fietsen en auto’s. Er zijn meer dan 170 parkeerplaatsen en er is meestal wel een plekje te vinden. Wil je in het centrum van Ommen parkeren? In veel straten kun je gratis parkeren, bijvoorbeeld in De Voormars en De Varsenerstraat. Let er wel even op dat het géén straat is waar je een blauwe parkeerkaart moet plaatsen.

boerderij-overijssel-bij-Ommen

Leuke plekken & uitzichten

1. Uitkijktoren Besthmenerberg. Na een korte wandeling vanuit Ommen kom je bij deze uitkijktoren en het uitzicht is behoorlijk mooi. Tijdens een regenbui is het minder leuk om te klimmen en te dalen, want de smalle traptreden zijn dan glad.

Uitkijktoren-Besthmenerberg-bij-Ommen
Uitzicht-vanaf-uitkijktoren-Besthmenerberg

2. Steile Oever. Toen ik langs de rivier de Regge liep bij dit stukje had ik het gevoel alsof ik in het regenwoud in Zuid-Amerika stond. Heel mooi en exotisch!

Steile-Oever-van-Rivier-Regge

3. Archemerberg. Oké: ik vind de term berg een beetje overdreven, want je klimt nog geen 50 meter omhoog. Maar het is zeker een interessant natuurgebied. Met prachtige bomen én de wettelijk beschermde Jeneverbessen die je hier kunt spotten.

Jeneverbes-op-Archemerberg-tijdens-Pieterpad-etappe-10
Mooie-boom-tijdens-wandeling-op-Archemerberg

4. Vlinders spotten op Knollenhaarweg. De Knollenhaarweg is niet de meest fotogenieke weg. Eigenlijk wandel je gewoon over het zandspoor van de tractoren. Maar langs deze weg vind je wel veel kleurrijke akkerbloemen. Waar dan ook weer prachtige vlinders op af komen!

Witte-vlinder-op-paarse-bloem

Eten & drinken tijdens etappe 10

In Ommen vind je genoeg plekken waar je de dag kunt starten met koffie. Bij Bakkerij van der Most kun je iets lekkers inslaan voor onderweg.

Onderweg kom je meerdere plekken tegen waar je iets kunt eten of drinken. In Nieuwebrug loop je langs Restaurant De Nieuwe Brug. In Lemele vind je niet ver van het Pieterpad vandaan Restaurant De Driesprong. Aan de Glinthaar kom je dan nóg een schattig rustpunt tegen. Zelf stopte ik bij Restaurant De Hazelaer, onderdeel van Hof van Salland. Het ziet er super fancy uit, maar je kunt hier prima zitten als ‘simpele’ wandelaar. Voor een koffie met een héérlijke appeltaart rekende ik €5,75 euro af. Daarna kom je eigenlijk tot Hellendoorn niets meer tegen voor een pauze.

Hellendoorn is verrassend klein, maar je vindt hier wel een paar restaurants waar je de wandeling kunt eindigen met een hapje of een drankje. Noabers is een aanrader (buiten op het terras zit je erg leuk) en Gulle Goedzak schijnt ook leuk te zijn.

Supermarkten: in Ommen vind je verschillende supermarkten, waaronder de Jumbo, Albert Heijn en de Lidl. In Hellendoorn kun je terecht bij de Albert Heijn.

Pieterpad-rustpunt-bij-Lemele
Koffie-en-gebak-bij-restaurant-Hazelaer-Pieterpad-etappe-10

Overnachten Pieterpad etappe 10

Kamperen

In en rondom Hellendoorn vind je geen campings. Je zult dus of iets eerder moeten stoppen of nog een stukje moeten doorlopen. Een paar kilometer vóór Hellendoorn vind je Camping Eelerberg, direct aan het Pieterpad. Zelf overnachtte ik bij Camping Twilhaar, zo’n 4,5 kilometer na Hellendoorn. De laatste kilometer verlaat je het Pieterpad om bij de camping terecht te komen. De weg ernaartoe – langs de drukke Almeloseweg – is niet zo leuk, maar als je hier eenmaal arriveert is het een oase van rust. Het is een prachtige back-to-basic camping. Het raam in het sanitairgebouw is bijvoorbeeld een glas-in-loodraam, hoe gaaf is dat? Andere kampeerders vertelden me dat je met wat geluk hertjes en dassen over het kampeerterrein ziet lopen in de vroege ochtend. En er is de mogelijkheid om een kampvuur te maken. Aanrader als je van simpel kamperen in de natuur houdt!

Prijzen kamperen bij Camping Twilhaar (juli 2020)

  • 1 persoon: €6 euro
  • Tent op kampeerplaats: €5,50 euro
  • Trekkersplekken (A,B en C): €3 euro
  • Toeristenbelasting: –
  • Elektriciteit: niet mogelijk. Bij het sanitairgebouw vind je wel 2 USB-oplaadpunten die iedereen mag gebruiken
  • Douches: gratis
  • WiFi: –
Bomen-tijdens-wandelen-Pieterpad-etappe-10

Accommodaties in Hellendoorn

In Hellendoorn vind je niet zo veel accommodaties. Er is wel een Fletcher Hotel in Hellendoorn, met kamers vanaf €33 euro. Je kunt een overnachting boeken via Booking of via de website van Fletcher, maar via Vakantieveilingen.nl kun je vaak een goedkopere overnachting regelen. Let wel altijd goed op de voorwaarden, bijvoorbeeld wanneer je de overnachting kunt inzetten. Landgoed De Uitkijk is iets duurder, maar zeker een plek waar je na jouw wandeling kunt ontspannen. Vanaf €99 euro per nacht slaap je hier in een 2-persoonskamer.

Daarnaast zou je kunnen kijken naar gastadressen bij Vrienden op de Fiets. Hier worden overnachtingen aangeboden aan wandelaars en fietsers bij mensen thuis. Vaak slaap je in een privékamer, maar soms is de garage of het tuinhuisje omgebouwd tot gastverblijf. Ook voor solowandelaars is dit ideaal: je betaalt altijd €25 euro per persoon, inclusief ontbijt. De toeristenbelasting komt er nog wel bovenop; dat is vaak €1-2 euro per nacht. Een lidmaatschap is €8 euro per kalenderjaar.

Zelfgemaakte-tipi-van-hout-bij-Archemerberg
Bossen-en-bomen-Pieterpad-etappe-10

Route volgen voor Pieterpad etappe 10

Het Pieterpad is over het algemeen goed gemarkeerd en de markeringen worden regelmatig gecheckt. Ik had ook de wandelgids Pieterpad Deel I (Pieterburen – Vorden) meegenomen. Niet zozeer voor de markeringen, maar wel voor de achtergrondverhalen en -informatie over de gebieden waar ik liep. Daarnaast kun je ook Pieterpad etappe 10 via Route.nl volgen. Zo kun je met jouw telefoon en GPS wandelen.

Pieterpad-wandelgids-deel-I

Lees ook: Pieterpad etappe 9 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Pieterpad etappe 11 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was mijn ervaring en alle informatie over Pieterpad etappe 10. Heb jij nog meer tips voor wandelaars die deze etappe gaan lopen? Laat het hieronder weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *