7-Lakes-Valley-Triglav-Slovenie

De 10 mooiste plekken in Slovenië die je wilt bezoeken

Slovenië. Met een naam waar het woord “love” in zit verwerkt trok deze bestemming mijn aandacht. Jaren geleden reed ik op weg naar Kroatië kort door Slovenië. Deze keer was het tijd om meer van het land te ontdekken. Slovenië is redelijk compact, dus in 2 weken kun je heel wat van het land ontdekken. In dit artikel deel ik 10 van de mooiste plekken in Slovenië die jij in jouw reisroute wilt toevoegen.

Lees ook: inspiratie voor een roadtrip in Slovenië (7 dagen)

De 10 mooiste plekken in Slovenië

1. Volg de Radovna-rivier in de prachtige Vintgarkloof

De Vintgarkloof is een van de mooiste plekken in Slovenië. Deze kloof vind je ten noorden van Bled, in het noordwesten van Slovenië. De wandeling door deze kloof is vrij kort, maar ik keek m’n ogen na iedere bocht weer uit. Door de Vintgarkloof stroomt de rivier Radovna. De entree naar de kloof vind je ten noorden van de dorpen Podhom en Spodnje Gorje. Hier is een parkeerplaats waar je de auto neer kunt zetten (€5 euro voor 4 uur), maar vanaf deze dorpen kun je ook naar de entree lopen als je met de bus komt.

De entreeprijs voor de Vintgarkloof is €10 euro voor volwassenen (oktober 2021). De route door de Vintgarkloof is 1,6 kilometer en loopt via houten wandelpaden en onverharde paden langs de rivier. Het is een vrij makkelijke wandeling, maar omdat je overal stopt om foto’s te maken en van het uitzicht te genieten ben je toch wel een uur onderweg.

Je eindigt de wandeling door de Vintgarkloof bij de Šum waterval. Dit is een point-to-point-wandeling, dus je eindigt niet bij de entree waar je bent gestart. Vanaf de waterval kun je ervoor kiezen om via een andere route terug naar de parkeerplaats te lopen. Ben je met het openbaar vervoer gekomen? Dan kun je ook via het dorp Zasip naar Bled lopen in 1 uurtje.   

Vintgarkloof-Slovenie-rivier
Vintgarkloof-Slovenie-houten-wandelpad
Rivier-Vintgarkloof-mooiste-plekken-in-Slovenie
Watervallen-in-Vintgarkloof-Slovenie
Vintgarkloof-Slovenie
Sum-waterval-in-Vintgar-kloof-Slovenie

2. Het Meer van Bled: hét icoon van Slovenië

Zonder meer de meest toeristische plek, maar ook een van de mooiste plekken in Slovenië is het Meer van Bled. Ik was hier in het laagseizoen en toen vond ik het hartstikke meevallen met de drukte. Er liepen wel wat Slovenen rond, maar het aantal toeristen viel mee. Het Meer van Bled vind je in het noordwesten van Slovenië.

Het water van het Meer van Bled is heerlijk helder en het meer wordt omringd door bergen. Die bergen op de achtergrond zijn overigens de grens met Oostenrijk, dus je zit zo in het buurland. Aan dit meer vind je onder andere het kasteel van Bled, de heuvel Straza met een adventure park en het dorp Bled.

Lees ook: wat te doen in Bled en omgeving? 

Op de heuveltop aan de westkant van het meer heb je een mooi uitzichtpunt: Velika Osojnica op 756 meter hoogte. De weg hiernaartoe is wel een beetje klimmen en klauteren, maar ik vond het prima te doen. Iets lager vind je een uitzichtpunt dat iets makkelijker te bereiken is, genaamd Mala Osojnica op zo’n 650 meter hoogte.

Je kunt helemaal rondom het Meer van Bled lopen. Een wandeling is 6 kilometer en de verharde wandelpaden leiden je gemakkelijk rondom het meer. Op die manier heb je van verschillende hoeken een uitzicht op het eiland in het meer van Bled. Vanaf Bled kun je bovendien een boottrip maken met een pletna; een traditionele houten boot die je naar het eiland in het meer brengt (€15 euro voor volwassenen).

Meer-van-Bled-mooiste-plekken-in-Slovenie
Eiland-in-Meer-van-Bled-Slovenie
Traditionele-boten-Meer-van-Bled-Slovenie
Meer-van-Bled-Slovenie

3. Het grootste meer van Slovenië: het Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj is minder bekend dan het Meer van Bled, maar eigenlijk indrukwekkender dan het kleine broertje. Dit grote meer ligt aan de voet van Triglav Nationaal Park. Immense, steile rotswanden omringen dit rustige bergmeer. Met 4 vierkante kilometer is dit het grootste meer van Slovenië, dat ooit is ontstaan uit een gletsjer.

Voor natuurliefhebbers is dit een geweldige plek. Het is een goede uitvalsbasis om te wandelen, maar ook om een verfrissende duik te maken in het water in de zomermaanden. Op het meer kun je bovendien ook SUP’pen en kajakken. Je kunt bijvoorbeeld rondom het meer wandelen of naar de Savica Waterval lopen. Wie echt op avontuur wil, wandelt vanaf hier naar een van de vele bergmeren en bergtoppen in Triglav Nationaal Park (wel enige conditie vereist).

Jessica-bij-Lake-Bohinj-Slovenie
Triglav-Nationaal-Park-Slovenie
Lake-Bohinj-Slovenie

4. De hoogte in: de bergen van Triglav Nationaal Park

Het hoogtepunt van Slovenië vond ik toch wel de bergen van Triglav Nationaal Park. Dit is het enige nationale park van Slovenië en is onderdeel van de Julische Alpen. Ruige bergtoppen, steile rotswanden en ontelbaar veel kraakheldere bergmeren. Heerlijk!

Er zijn ontzettend veel wandelroutes in Triglav Nationaal Park, dus als wandelaar kun je je hier volledig uitleven. Houd er wel rekening mee dat de bergtoppen boven de 2000 meter het merendeel van het jaar besneeuwd zijn. In de zomermaanden is het zeker de moeite waard om naar de Triglav Peak (2.864 meter) te klimmen. Onderweg kun je wilde dieren tegenkomen zoals steenbokken (prachtige beestjes), lynxen (ik zag de afdrukken in de sneeuw) en zelfs beren (die heb ik gelukkig niet gezien).

Een paar van de mooiste plekken van Slovenië zijn onderdeel van Triglav Nationaal Park. Denk aan de Vintgarkloof, de Soca rivier en de Tolminkloof.  

Bergen-Triglav-nationaal-park-slovenie
Wandelpad-klimmen-Triglav-Nationaal-Park-Slovenie
Zwart-Meer-Triglav-Nationaal-Park-Slovenie
Wandelpad-Triglav-Slovenie
Zonsondergang-bergen-Triglav-Slovenie
Bergmeer-Triglav-Nationaal-Park-Slovenie
7-Lakes-Valley-Triglav-Slovenie

5. Turquoise Soča-rivier volgen (in Bovec, Tolmin of Solkan)

De Soča is een rivier van 137 kilometer die door het westen van Slovenië stroomt en in het zuidwesten doorloopt in Italië. De kleur van deze rivier is met name op een zonnige dag prachtig. Want hoe gaaf is het om op een turquoise rivier te raften of te kajakken? Jammer genoeg kun je alleen in de zomermaanden het water op (van maart tot begin oktober).

Er zijn meerdere dorpen die aan deze prachtige rivier liggen en waar je deze dus kunt bewonderen. Bovec is een bekende plaats, want hier starten veel outdoor activiteiten zoals raften. In de buurt van Bovec vind je ook de Soča Trail: een wandelroute van 25 kilometer langs deze rivier. Ook in de Tolminkloof bij Tolmin heb je de kans om langs deze rivier te wandelen (betaalde entree). Tot slot loopt een deel van de trein tussen Jesenice en Nova Gorica ook langs de Soča. Kijk dus af en toe uit het treinraam om van de mooie uitzichten op de turquoise rivier te genieten, bijvoorbeeld bij het viaduct van Solkan!        

Bovec-Slovenie
Soca-rivier-Slovenie
Soca-rivier-Slovenie
Tolminkloof-Slovenie-mooiste-plekken
Tolminkloof-Slovenië
Tolminkloof-Slovenie

6. Piran aan de kust van Slovenië

Slovenië heeft ook een stukje land aan de Adriatische Zee. De kust van Slovenië is slechts 46 kilometer lang, maar er zijn een paar mooie plekken te ontdekken aan deze kust. Piran is een prachtige oude havenplaats en ik vond het heerlijk om hier tijdens de zonsondergang te fotograferen. Al is het overdag ook een feest om door de fotogenieke straatjes te lopen hoor.

Geniet van een ijsje terwijl je neerstrijkt op het Tartini-plein, bewonder het uitzicht vanaf de stadsmuren of de Campanile en bezoek een schelp van ongeveer 1000 kilo in het Magical World of Shells Museum. De beste plek om van de zonsondergang te genieten is de punt van Piran.

Heb je zin om meer van de kust van Slovenië te ontdekken? Izola en Koper zijn ook leuke voormalige havenplaatsen om te bezoeken. Je kunt hiernaartoe wandelen, maar er gaan ook regelmatig bussen. Tot slot vind je ten zuiden van Piran ook nog de zoutvelden van Sečovlje (bij de grens met Kroatië).

Lees ook: kust van Slovenië – wandeling langs Koper, Izola & Piran

Klokkentoren-zonsondergang-Piran-kust-Slovenie
Kerk-Piran-Slovenie
Zonsondergang-Piran-kust-Slovenie
Zonsondergang-Piran-kust-Slovenie
Vissers-tijdens-zonsondergang-Piran-Slovenie
Piran-zonsondergang-bij-rotsen-Slovenie

7. Gigantisch herdersdorp in de bergen: Velika Planina

Planina is het Sloveense woord voor een verzameling van herdershuisjes in de bergen. En Velika Planina is de indrukwekkendste in het land, want dit is het grootste herdersdorp in de Alpen. In de zomermaanden (van juni tot en met september) brengen de herders hun kuddes hiernaartoe en leven ze hier op traditionele wijze. Dit is een leuke plek om kennis te maken met het herdersleven in Slovenië, maar ook om zelfgemaakte melkproducten zoals Trnič kaas te proeven. Het plateau heeft bovendien ook een paar mooie wandelroutes die je kunt starten vanaf Velika Planina.

Velika Planina ligt ten noorden van Ljubljana, een aantal kilometer van Kamnik vandaan. Kamnik bereik je gemakkelijk met de bus of de trein. Vanaf Kamnik reis je met de auto of de bus naar de kabelbaan in de Kamniška Bistrica Vallei, die op Google Maps “Velika Planina cable car start” heet. Jammer genoeg is Velika Planina niet makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken, met name buiten het hoogseizoen. Dan gaan er bijna geen bussen naar de kabelbaan. Er loopt ook een wandelpad omhoog, die je in 2 à 2,5 uur naar boven brengt.

8. Predjamaburcht, de grotburcht op een prachtige locatie

Je vindt meerdere kastelen in Slovenië, maar ik denk dat de meest bekende toch wel de Predjamaburcht is. Dit kasteel ten zuidwesten van Ljubljana is namelijk in een rotswand gebouwd en heeft een prachtige ligging in een groene vallei, op 123 meter hoogte. Het kasteel heeft bovendien een immens grotenstelsel. De gangen van dit grottenstelsel kun je tijdens een bezoek ook bewonderen. Let wel een beetje op terwijl je loopt, want de paden zijn smal en glibberig. Daarnaast kun je ook het kasteel van binnen bewonderen.  

Je kunt een bezoek aan de Predjamaburcht trouwens makkelijk combineren met de nabijgelegen grotten van Postojna.

9. Proeverijen in wijnstad Maribor

Maribor is minder bekend, maar wat mij betreft ook een van de mooiste plekken in Slovenië. Deze stad ligt in het noordoosten van het land. Vanaf Ljubljana is het 2 tot 2,5 uur met de trein. De meeste bekende bezienswaardigheden van Slovenië liggen in het oosten van het land, waardoor Maribor vaak wordt overgeslagen. Maar als je van een goed glas wijn en een mooie historische stad houdt moet Maribor ook op jouw lijstje.

In het centrum van Maribor vind je heel wat kleurrijke en mooie huizen. Ik vond het ook fijn om langs de oever van de Drau te lopen in Maribor, langs de watertoren en de Lent (de oude havenwijk van Maribor). Hier staat ook de oudste wijnrank ter wereld (althans volgens het Guiness Book of Records). Maribor is sowieso onlosmakelijk verbonden met wijn. In de omgeving vind je heel wat wijngaarden én zelfs op de Piramida heuvel in de stad. Er zijn dan ook heel wat plekken waar je een wijnproeverij kunt doen in Maribor!

World-oldest-vine-in-Maribor
Piramida-heuvel-in-Maribor-Slovenie
Watertoren-aan-de-kade-Maribor
Mooi-gebouw-Maribor-Slovenie
Lent-oever-Maribor-Slovenie
Pleintje-in-Maribor-Slovenie
Mooi-gebouw-centrum-Maribor-Slovenie

10. De snoezige hoofdstad van Slovenië: Ljubljana

Snoezig is het beste woord dat ik kan gebruiken om Ljubljana te omschrijven. Het is weliswaar de hoofdstad en grootste stad van Slovenië, maar het blijft dat dorpse gevoel hebben. Op een paar gebouwen na is er geen hoogbouw en binnen een half uur loop je van de ene kant van het centrum naar de andere kant. Alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. En heb je even geen zin om te lopen? Dan rijden er elektrische groene wagentjes door het grotendeels autovrije centrum van Ljubljana: de Kavalir. Deze zijn door de gemeente bedacht om met name oudere mensen gratis te verplaatsen in het centrum van Ljubljana, bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen. Maar in principe mag iedereen gebruik maken van deze karretjes!

Er zijn niet bijster veel bezienswaardigheden in Ljbuljana; het is vooral een plek waar je lekker ronddwaalt en geniet van de relaxte sfeer. Bekijk de street art bij Metelkova, geniet van de zonsondergang op de heuvel van het kasteel en wandel langs de Ljubljanica, de rivier die door de stad stroomt. Onderweg heb je mooie uitzichten op kleurrijke gebouwen en steek je regelmatig een van de vele bruggen over, zoals de Dragon’s Bridge en de Triple Bridge.

Bovendien is Ljubljana een goede uitvalsbasis om de rest van Slovenië te ontdekken. Omdat het zo centraal in het land ligt ben je nooit langer dan 2 uur met de auto onderweg naar de andere mooiste plekken in Slovenië.

Lees ook: wat te doen in Ljubljana en omgeving?

Ljubljanica-rivier-en-centrum-Ljubljana-Slovenie
Tivolipark-vanaf-de-kasteelheuvel-gezien-Ljubljana
Kerk-en-Triple-Bridge-Ljubljana
Huizen-aan-de-oever-Ljubljanica-Ljubljana
Zonsondergang-vanaf-kasteelheuvel-Ljubljana-Slovenie

Dit zijn wat mij betreft de mooiste plekken in Slovenië. Ken jij nog meer geweldige plekken of heb jij andere tips voor Slovenië? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *