Groene-natuur-met-gigantische-rotsen-Mullerthal-Trail

Mullerthal Trail route 1: mijn ervaring, tips en info

Luxemburg is een paradijs voor wandelaars – en dan met name de oostelijke regio Mullerthal. Niet voor niets wordt dit gebied ook wel Klein Zwitserland genoemd. Door deze regio lopen 3 wandelroutes die samen de Mullerthal Trail vormen. In deze blog deel ik alles over Mullerthal Trail route 1!

Lees ook: 11x de mooiste plekken in Luxemburg (het land)

Uitzicht-vanaf-Echternach-over-Sure-rivier-oever

Mullerthal Trail route 1: mijn ervaring

“Waar is dat startpunt toch?” zeg ik enigszins geïrriteerd. Niet eens zozeer tegen een specifiek iemand. Bijvoorbeeld de vriendin met wie ik de 112 kilometer van de Mullerthal Trail samen ga afleggen. Of de vrouw die ook ietwat beduusd naar het grote bord met de wandelroutes kijkt. Ik sta aan de oever van de Sûre in het dorp Echternach. Al mag ik het eigenlijk geen dorp noemen: het is namelijk de oudste stad van Luxemburg. Maar qua grootte en het gevoel dat het opwekt is het een dorp. We zijn nog niet eens gestart en we zijn al verdwaald.

Zon-schijnt-door-bladeren-boom-Echternach
Mooi-paviljoen-in-parkje-Echternach-tijdens-Mullerthal-Trail-route-1

Ik open de app AllTrails en zet mijn GPS aan. Volgens de kaart zitten we niet eens zo ver van de wandelroute vandaan? We dwalen wat door Echternach en zien eindelijk een rode M: de markering waar we naar zochten. We laten Echternach achter ons, steken een autoweg over en klimmen al snel het bos in. Met mos begroeide stenen vormen een trap voor ons. Gigantische rotsformaties in vreemde vormen omringen ons. Met een beetje fantasie zie ik de meest interessante vormen. Voor me staat een gigantische rots. De stukken die uitsteken lijken net op ogen, een neus en een mond. Klimop en hangplanten met mooie bladeren vallen over de rots heen als haren.

Langs-grote-rotsen-wandelen-met-rugzak
Uitzicht-op-bomen-door-rotsspleet
Akkers-rondom-Rosport-Luxemburg
Elke-wandelen-door-smal-weggetje-naar-Rosport
Oranje-vlinder-op-roze-bloemen-Rosport-Luxemburg

Het is hartje zomer, maar het heeft de afgelopen dagen zo veel geregend dat de natuur is opgefrist. Alles is prachtig groen. Soms moeten we een weg oversteken, maar het merendeel van de eerste dag loopt over onverharde paden. We besluiten om te overnachten in Born, aan de rivier Sûre. Ik waan me even aan de Surinamerivier. Op de andere oever is niets anders te zien dan gigantische bomen en planten. Als je brullende apen erbij verzint voelt het net alsof je in de Amazone zit.

Kapelletje-met-klimop-in-Luxemburg
Kerk-bij-Girsterklaus-Luxemburg
Droge-rivier-oversteken-Mullerthal-Trail-route-1

Dag 2 van de Mullerthal Trail

’s Ochtends vroeg word ik wakker van het tikkende geluid van regen op de tent. Dankzij het rustgevende geluid van de rivier moet ik plassen. Zo geluidloos mogelijk probeer ik de tent te openen om naar het toilet te gaan. Hopelijk blijft het niet de hele dag regenen.

En alsof mijn gedachten worden gehoord door de weergoden trekt het open zodra we langs de rivier richting Moersdorf lopen. Na een stevige klim vanuit het dorp komen we uit bij akkers. Ietwat verbaasd kijken we om ons heen. Dit landschap hadden we niet verwacht. We wandelen langs de akkers, langs de akkerbloemen in alle kleuren en maten. De windmolens in de verte maken de vergezichten net iets minder mooi, maar het blijven fijne uitzichten. Bij Mompach ploffen we in het gras om even op te laden. Het is tijd voor mijn trailmix van verschillende noten, rozijnen en M&M’s.

Markeringen-mullerthal-trail-met-duiveltje
Stenen-trap-in-natuur-mullerthal-trail
Groene-akkers-met-weg-erdoorheen-Mullerthal-trail
Paarse-gele-blauwe-akkerbloemen-Luxemburg

En zo wandelen we via Mompach, via Herborn en uiteindelijk door de bossen weer terug richting Echternach. De laatste kilometers zijn minder inspirerend en echt bedoeld om weer in Echternach uit te komen. Gelukkig vermaken we ons met gesprekken over interessante onderwerpen. We kennen elkaar al sinds de basisschool, dus we hebben elkaar door de jaren heen zien ontwikkelen tot de personen die we nu zijn.

Wij mensen zijn geneigd om altijd maar vooruit te kijken. Nieuwe doelen. Nieuwe reizen. Een nieuwe stip aan de horizon. Maar daardoor vergeten we soms te kijken waar we vandaan komen. Welke stappen we al hebben gezet. En juist tijdens een wandeling als deze geef je jezelf de gelegenheid om daar eens over te reflecteren. Want juist door terug te kijken zie je ook beter voor je waar je in de toekomst naartoe gaat. Voordat ik het in de gaten heb zijn de eerste twee dagen van de Mullerthal Trail alweer voorbij. Twee prachtige dagen om op terug te kijken én nog een paar leuke wandeldagen in het vooruitzicht.

Uitzicht-vanaf-wandelpad-op-Herborn-dorp
Boom-van-onderaf-Luxemburg-Mullerthal-Trail
Mooie-kerk-in-Herborn-Luxemburg
Schuilhutje-van-hout-tijdens-Mullerthal-Trail-route-1

Praktische informatie Mullerthal Trail voor route 1

De Mullerthal Trail bestaat uit 3 routes. Iedere route is 37-38 kilometer en loopt in een lus. Waar je begint eindig je dus ook weer. Loop je alle routes van de Mullerthal Trail, dan wandel je in totaal 112 kilometer. Mullerthal Trail route 1 bestaat grotendeels uit onverharde paden, al moet je op sommige plekken wel een stuk over asfalt lopen. Dit geldt voornamelijk in de dorpen die je tegenkomt en bij de akkers waar je langs loopt. Ik schat dat er zo’n 20% verharde wegen zijn tijdens deze wandelroute.

Mullerthal Trail route 1 is 38 kilometer lang en de meest oostelijke route. De route begint en eindigt in Echternach, de oudste stad van Luxemburg. Route 1 heeft géén extra route (A, B, C, D), route 2 en 3 wel.

Ik liep de route vanaf Echternach met de klok mee. Je komt dan langs/door de volgende plekken:

  • Rosport. Je wandelt door dit dorp. Je kunt hier weer de bus pakken naar Echternach of overnachten op Camping du Barrage.
  • Born. Dit dorp ligt halverwege route 1. Vanaf Echternach is het ongeveer 20 kilometer wandelen naar Born. Hier kun je de bus naar Echternach pakken als je wilt kamperen, want Camping Born is sinds 2022 permanent gesloten.
  • Mompach. Klein dorp waar verder weinig gebeurt. Je kunt hier de bus naar Echternach pakken.
  • Herborn. Ook hier is niet heel veel te vinden, op een busstop en een schattig kerkje na.
  • Meer van Echternach. Net voordat je de stad inloopt en route 1 afrondt kom je langs het Meer van Echternach.

Hier kun je de topografische kaart én de hoogteverschillen tijdens Mullerthal Trail route 1 bekijken. Daarnaast had ik de app AllTrails op mijn telefoon staan, waar ik de Mullerthal Trail op kon bekijken. Handig als je af en toe met GPS wilt wandelen. Een alternatief voor AllTrails is de app Mapy.cz. De kaarten zijn erg accuraat en kun je van tevoren downloaden zodat je ze offline kunt gebruiken.

Wandelkaart-Mullerthal-trail-routes
Bruine-richtingwijzers-tijdens-Mullerthal-Trail-route-1
Uitzicht-vanaf-bankje-op-Rosport-dorp-Luxemburg
Akkers-tijdens-Mullerthal-Trail-route-1
Graan-en-kleurrijke-bloemen-Mullerthal-Trail-1

Overnachten tijdens Mullerthal Trail 1

Born ligt halverwege Mullerthal Trail 1. Hier vind je niet veel, behalve een camping met een restaurant: Camping um Salzwaasser Born (Let op: sinds 2022 permanent gesloten). Je moet wel 1,5 kilometer van de wandelroute afwijken om op de camping te komen, want je loopt niet dóór Born. De camping is niet heel spectaculair, maar het sanitair is schoon en trekkerstenten worden aan de rivieroever geplaatst. Met dat mooie uitzicht op de Sûre had ik haast het gevoel alsof ik in het regenwoud in Zuid-Amerika was. Heel mooi en heerlijk rustig!

Prijzen Camping um Salzwaasser Born (permanent gesloten)

Volwassene: €5,50 euro per nacht laagseizoen / €6,50 euro per nacht hoogseizoen
Tentplaats: €6,50 euro per nacht laagseizoen / €7,50 euro per nacht hoogseizoen
Stroom: is niet mogelijk bij de trekkersplaatsen

In Echternach overnachtte ik op Camping Officiel. Deze ligt vrijwel direct aan het wandelpad en is een prima plek om te overnachten. De camping is verdeeld over een heuvel, waardoor de stacaravans en tenten verdeeld zijn over verschillende ‘lagen’. Hierdoor oogt de camping erg rustig, ook al staat alles vol. Het sanitair is prima en er is een gezamenlijke ruimte bij de receptie waar je op de bank kunt chillen of een boek lezen. Er is overigens ook een zwembad aan de andere kant van de camping, maar daar heb ik zelf geen gebruik van gemaakt. Maar fijn om in de zomer lekker af te koelen! Camping Officiel heeft overigens ook trekkershutten, voor wandelaars die niet met kampeerspullen willen sjouwen.

Kamperen-langs-de-sure-rivier-in-Born-oranje-tent

Prijzen Camping Officiel (juli 2020)

Volwassene: €7,50 euro per nacht
Tent: €8 euro per nacht
Stroom: €3 euro per nacht
Eco-tax: €0,10 per nacht

Wil je niet kamperen? Dan kun je in Echternach ook in hotels overnachten. Een prima optie, dicht bij de wandelroute, is Hotel De La Sure. Als die niet beschikbaar is kun je ook voor Hotel Le Pavillon kiezen.

Uitzicht-over-tenten-op-camping-officiel-echternach
Trekkershutje-op-camping-Echternach-officiel-wijnvat
Camping-officiel-in-echternach-Luxemburg

De auto parkeren voor Mullerthal Trail (op route 1)

De meeste wandelaars komen met de auto naar de Mullerthal regio. Er zijn meerdere parkeerplaatsen waar je de auto kunt zetten. Dit zijn een paar opties:

  • In Echternach is het lastig om (gratis) te parkeren. Er is een gratis parkeerplaats in het oosten van de stad, aan de Rue des Bénédictins. Gebruik “Parking – Bénédictins” op Google Maps voor navigatie.
  • Girsterklaus is niet echt een dorp: je vindt hier namelijk alleen een groot huis, een verlaten stamcafé en een kerk. Bij de kerk vind je ook een gratis parkeerplaats. Gebruik “Parking Girsterklaus” op Google Maps voor navigatie.
Onverhard-wandelpad-tijdens-route-1-Mullerthal-Trail
Groene-natuur-met-gigantische-rotsen-Mullerthal-Trail

Restaurants en supermarkten tijdens Mullerthal Trail 1

In Echternach vind je genoeg restaurants waar je van een drankje en een goed avondmaal kunt genieten. Op route 1 ben ik verder geen restaurants tegengekomen – op het restaurant bij Camping Born na tijdens het overnachten. Neem dus genoeg snacks, eten en water mee voor deze wandeling. Ook ben ik onderweg bijna geen drinkfonteinen en waterpunten tegengekomen, dus zorg ervoor dat je jouw waterflessen op de camping / in de accommodatie bijvult.

Ook supermarkten ben ik niet tegengekomen op route 1. Alleen in Echternach zit een grote supermarkt: Delhaize. Hier kun je prima inkopen doen voor eten tijdens de Mullerthal Trail. Deze supermarkt vind je bij het Meer van Echternach.

Elke-wandelt-langs-grote-rotsen-Mullerthal-Trail

Lees ook: Mullerthal Trail route 2 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Mullerthal Trail route 3 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was alles wat ik met je wil en kan delen over Mullerthal Trail route 1. Heb jij nog vragen of juist een extra tip die je wilt delen? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *